Gospodarstvo

Pakete puščajo v 20 km oddaljenih krajih, ker 'je gneča', za predajo pa dodatno zaračunavajo

Ljubljana, 13. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
189

Spletno nakupovanje. V teoriji izjemno enostavna pot do želenega izdelka po najugodnejši ceni. V praksi pa se pogosto zaplete. Še posebej veliko očitkov leti na dostavne službe, ki ob vse večji količini paketov, ki jih je treba dostaviti, po mnenju kupcev postanejo vse bolj iznajdljive pri tem, kako pakete čim prej in na čim lažji način "dostaviti" – pa četudi na lokacije, ki so od naročnika oddaljene več kilometrov.

Dostava paketa
Dostava paketa FOTO: Shutterstock

Slovenci imamo radi spletno nakupovanje, kaže statistika. Po podatkih Statističnega urada RS je od aprila 2018 do marca 2019 spletni nakup opravilo 56-odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let – ali pet odstotkov več kot leto prej.

In kaj radi kupujemo na spletu? Oblačila, obutev, športno opremo, belo tehniko, računalniško opremo, prehranska dopolnila, pa tudi izdelke, ki jih v fizični trgovini kupci manj radi kupujejo – na primer intimne izdelke.

Največ slovenskih e-kupcev je kupovalo pri spletnih prodajalcih iz Slovenije, še ugotavljajo na statističnem uradu, in sicer 74 odstotkov. Medtem ko je bil odstotek kupcev (okoli 10.360 e-kupcev) žal žrtev prevare, je spletno nakupovanje večinoma potekalo brez težav. Se je pa za vsaj devet odstotkov kupcev zapletlo pri dostavi.

Paket pri neznani osebi, sosedu, v kilometre oddaljenem kraju in dostave, ki se nikoli niso zgodile

V kolikor je potrošnik kupil blago in se ob nakupu s prodajalcem dogovoril za dostavo na dom, je skladno s pogodbo s prodajalcem upravičen zahtevati dostavo na dom. Potrošnik kot kupec blaga navadno ne izbira sam dostavne službe, prodajalec pa je tisti, ki mora zagotoviti pravilno izpolnitev pogodbe - na primer dostavo blaga na določen dan in ob določeni uri, ne glede na to, katero dostavno službo izbere za izpolnitev svoje obveznosti. ZPS
Decembra nakupovalna mrzlica ne zajame le kupcev v fizičnih trgovinah, ampak tudi na spletu. "Proti koncu leta beležimo v nekaterih oddelkih tudi 100-odstotno rast prodaje. Zadnji kvartal poslovnega leta je za našo spletno trgovino izjemnega pomena, saj običajno predstavlja približno tretjino našega letnega prihodka," pravijo pri našem velikem spletnem trgovcu Mimovrste.

Zato ni presenetljivo, da se na to obdobje pripravljajo več mesecev – tako v smislu ponudbe, prodajnih akcij, kot tudi v smislu logistične prilagoditve poslovanja.

A težav z dostavo tako iz domačih kot tujih spletnih trgovin, kljub prilagoditvam poslovanja, ne manjka, ne v času praznikov ne med letom, pravijo številni uporabniki spletnih trgovin.

Predvsem jih jezi puščanje paketov na lokacijah, ki niso naslov naročnika. Večina dostave poteka v dopoldanskih urah, ko je veliko ljudi na delovnem mestu. Naročanje dostave na delovno mesto seveda ni po godu vseh delodajalcev, se pa pogosto dogaja. A tudi tukaj se zaplete. Sogovornica, ki želi ostati neimenovana, so pa njeni podatki znani uredništvu, pripoveduje, kako se je iz tujine naročen artikel, ki ga je sicer naročil njen partner, ki je dostavljavcu tudi omenil, da bi ga morda – če ne bo šlo drugače – lahko predal njej (a brez jasnega dogovora) – nato kar naenkrat znašel v recepciji njenega podjetja, predan je bil receptorju, torej neznani osebi, brez zahteve po podpisu. Šlo je za artikel v vrednosti več sto evrov – kaj, če bi se enostavno izgubil, se sprašuje sogovornica?

Prav to se je zgodilo sogovorniku, ki prav tako želi ostati neimenovan. Preko dostavne službe, pri kateri je mogoče spremljati tudi pot dostave, je prejel obvestilo, da je bil njegov paket dostavljen. Presenečen je začel raziskovati, kdo ga je prevzel, nakar je ugotovil, da naj bi to storil "sosed", ki ga je na stopnišču srečal kurir. Trajalo je kar nekaj časa, da je v večjem bloku sploh ugotovil, pri katerem "sosedu" najde naročeno.

Sosedje pa niso edina točka, kjer dostavljavci puščajo pakete – včasih torej tudi brez vednosti naročnika. Med najbolj priljubljenimi so trgovine in bencinski servisi. Ta pristop še posebej načenja živce prebivalcem zunaj mest. Če se boste namreč v Ljubljani po svoj paket morda sprehodili le nekaj (deset) metrov do bližnjega paketomata, bencinske črpalke, trgovine ali drugega prevzemnega mesta, je na podeželju precej drugače.

"Pozdravljeni, za vas imam v dostavi paket. Ker imam gnečo, bi prosila, če ga lahko pustim na Petrolu." Tako se glasi sporočilo, ki ga je prejel kupec na območju Štajerske po naročilu v eni od spletnih trgovin. In to ne prvič. V zadnjih treh letih je oddal približno deset spletnih naročil. V večini primerov so dostavljavci želeli, da jih prevzame v bližnjih krajih – ker "imajo gnečo". Pri čemer pa je ta "bližnji kraj" oddaljen skoraj 20 kilometrov. Prav tako nekatera prevzemna mesta zahtevajo dodatno plačilo storitev. "Plačilo provizije za dvig paketa je 1,5 evra, za brezplačne pakete pa 0,45 evra," je še pisalo v sporočilu nezadovoljnemu kupcu.

Na izraženo nezadovoljstvo je kupec prejel sporočilo: "Da ne boste za kaj prikrajšani, vam ga dostavim domov." Pri čemer se kupci seveda počutijo prikrajšane – dostava je bila namreč plačana – in to ne v sosednjo občino. V konkretnem primeru je sicer dostavljavec na koncu paket brez dodatnega obvestila vseeno pustil na Petrolu. "To, da je kurir odložil paket v paketni trgovini, je lahko izvedeno le z vašo privolitvijo v času komunikacije z njim," so kupcu pojasnili v dostavni službi. "Redko se zgodi, a žal se, da kurir samovoljno ob dostavi ne spoštuje pogojev vročitve paketa in izvede dejanje v nasprotju z voljo kupca in samimi pravili podjetja," so še dodali in sicer ponudili ponovno dostavo – ki pa bi se zgodila šele naslednji dan.

Nemalo kupcev tarna tudi nad, kot trdijo, primeri "lažne dostave". "Dobim obvestilo, da bo na določen dan dostavljen paket. Pa ga ni. Potem pa proti koncu delovnega dneva dobim obvestilo, da je bila vročitev paketa neuspešna in da ga najdem na bližnjem prevzemnem mestu. Kako neuspešna, če sem bil ves dan doma?!" se sprašuje jezni kupec.

Paket
Paket FOTO: Shutterstock

Precej pestra pa je tudi situacija, ko se paket na poti od spletne trgovine do prejemnika – izgubi. "V spletni trgovini sem kupila pralni stroj in mešalnik. Vključena je bila dostava v nekaj dneh. Potem pa se je začelo. Po štirih dneh sem dobila mešalnik, ki so mi ga dostavili na dom ob 11. uri, ko sem bila seveda v službi, zato so ga odnesli na bližnjo pošto in ga tam tudi pustili. Stroja pa nikjer. Pokličem v spletno trgovino, kjer ne vedo, kje je, niti – kje se je zapletlo. Obljubijo, da bodo preverili in sporočili. Nič. Kličem nazaj. Še vedno ne vedo. Ob novem poizvedovanju pravijo, da je bil očitno že dostavljen. Meni zagotovo ne. Poleg tega predlagajo, da na pošti sama preverim, kako in kaj. Kdo ima pogodbo s Pošto Slovenije in komu sem plačala za storitev dostave?! Nakar ga – sama seveda – le izsledim na pošti. Obupna izkušnja," pa pravi sogovornica Nina.

Njen nakup je bil opravljen v veliki slovenski spletni trgovini. Te sodelujejo z dostavnimi službami, ki delujejo pri nas. Pri Mimovrste pravijo, da imajo za dostavo sklenjeno pogodbo z logističnima partnerjema, Pošto Slovenije in DPD. "Kljub rasti prodaje trenutno ne beležimo težav pri dostavi naših paketov. Tudi v našem centru za pomoč uporabnikom ne opažamo povečanega števila pritožb nad nerealiziranimi roki dostave. Realizacija obljubljenih rokov dostave in preprečevanje zamud pa so, ne glede na obdobje v letu, vedno naša prioriteta," pravijo pri Mimovrste, kjer sicer kupcem omogočajo osebni prevzem naročenih artiklov v enem izmed sedmih prevzemnih mest po celi Sloveniji. "S tem se tudi izognejo stroškom dostave in artikel prevzamejo ob njim primernem in želenem času," so še dodali.

"Nezadovoljne stranke niso dobre za posel"

Manj so nad storitvami naših dostavnih služb zadovoljni nekateri drugi manjši spletni prodajalci. "Če je kupec nezadovoljen z dostavo, morda drugič ne bo naročil. In glas o slabih izkušnjah se širi veliko hitreje kot tisti o pozitivnih izkušnjah. Nezadovoljne stranke res niso dobre za posel," pravi sogovornica, ki na spletu prodaja oblačila (podatki so znani uredništvu).

Na nezadovoljstvo kupcev v veliki meri vplivajo dodatni stroški, povezani z napakami pri dostavi. Oziroma prakse, ki jih tudi prodajalci napišejo precej "na drobno" in na ne najbolj vidno mesto. V eni od slovenskih spletnih trgovin je na primer za dostavo izdelkov, če je nakup nižji od 50 evrov, treba plačati 4,9 evra. Kupec znesek seveda plača v dobri veri, da je plačal dostavo do naslova, ki ga je navedel kot "naslov za dostavo". Ne torej na kilometre oddaljeno prevzemno mesto. V tem primeru namreč dodaten strošek pomeni prevoz do prevzemnega mesta in v nekaterih primerih še stroški prevzema paketa.

Večina naših spletnih trgovin sicer omenja možnosti dogovorov za dostavo s kurirji, a praviloma šele v "pogojih poslovanja", ne pa tudi ob polju, kjer kupec izbere način dostave, kar pogosto ustvari (lažno) iluzijo, da ste si s plačilom dostave zagotovili dostavo na zapisan naslov. 

Spletno nakupovanje
Spletno nakupovanje FOTO: Shutterstock

Želite svoj paket? Plačajte!

Eden od primerov, kjer je treba za prevzem paketa plačati, je Petrol. Pri njih pakete puščata na primer dostavni službi DPD in GLS, sodelujejo tudi s Pošto Slovenije. "Zaradi povečanega obsega dela in dodatnih modifikacij v zalednem sistemu, nastajajo dodatni stroški pri nudenju poštnih storitev. Ker želimo, da je storitev prijazna uporabniku in na drugi strani tudi zaposlenim, ki storitev izvajajo, zaračunavamo prevzem paketa in na ta način skrbimo za kakovost storitve. Del stroška tako pade na uporabnika, del pa tudi na dostavno službo. Izbrana kurirska služba uporabnika vedno obvesti o dodatnih stroških in mu ob tem ponudi alternativne možnosti," na vprašanje, zakaj predajo in obdelavo paketa zaračunajo, odgovarjajo na Petrolu.

"Obseg dela je sicer povečan, vendar nam IT integracija z vsemi tremi kurirskimi službami omogoča optimizacijo postopkov dela. Zaposleni storitev izvajajo v sklopu ostalih rednih delovnih nalog," še dodajajo.

A v praksi njihovi zaposleni nad tem, da so "postali še poštarji", niso navdušeni. "Na dan preložim tudi po 20 paketov, nekateri so težki. To je vsekakor dodatno delo," pravi sogovornik na eni od Petrolovih ljubljanskih črpalk, ki pa želi ostati neimenovan.

Toksično delovno okolje?

So pa do svojih delodajalcev pogosto še bolj kritični kurirji. Imensko se ne želijo izpostavljati, a njihove zgodbe so precej podobne. To je slabo plačano delo, pravijo – marsikdaj okoli minimalne plače. Enostavno pa tudi ni. Prenašati je treba tudi težje pakete.

Prav tako je paketov, ki potrebujejo dostavo, kakšen dan enostavno preveč. Da mu delovni dan ne dopušča niti odmora za kavo, mi pove eden od ljubljanskih dostavljavcev in s kančkom ironije doda, da je "suženj sledilnega sistema" – s pomočjo katerega lahko tudi tisti, ki čaka na paket, v realnem času vidi, "koliko postankov od njegove lokacije je še kurir".

Enostavno nas je premalo, pravijo. Pritiski nanje naj bi bili veliki, zato naj bi bilo za ta sektor tudi težko najti nove kadre.

Kaj na očitke pravijo podjetja, ki dostavljajo pakete?

Vprašanja o izvajanju dostave smo poslali več družbam, ki to storitev izvajajo na območju Slovenije. Kupci jim tudi pogosto očitajo neodzivnost, objavo telefonskih številk, kjer se nihče ne oglasi, in slab odziv na reklamacije.

Na naša vprašanja so delno odgovorili pri GLS. Pojasnili so nam, da za dostavo pošiljk pri njih na dan skrbi 200–300 kurirjev, njihovo število je odvisno od sezone. Koliko paketov dostavijo, pa ostaja poslovna skrivnost.

Prav tako nam niso želeli razkriti podatka, koliko paketov dejansko dostavijo na "naslov za dostavo" in koliko jih pustijo na prevzemnih mestih. Prav tako niso želeli razkriti, ali je dostava na prevzemna mesta pogostejša na podeželju, kjer nekateri e-kupci pravijo, da dostavljavci "kar pričakujejo", da bodo po paket – za katerega so plačali dostavo – šli v večji kraj. Zato nas je seveda zanimalo, koliko je od naslovnika lahko največ oddaljeno prevzemno mesto. Kot so pojasnili, te omejitve na prostoru Slovenije ni.

Na vprašanje, kako to, da na nekaterih prevzemnih mestih za prevzemnike paketov nastajajo dodatni stroški, pa pravijo, da v njihovi "skupini prevzemnih mest to počne eden izmed partnerjev, ki se je na lastno pest odločil, da bo obračunal dodatek za prevzem paketa. Naše stranke (tako prejemnike kot pošiljatelje) o tem obvestimo. Prejemniki imajo možnost izbire, pri katerem partnerju prevzemnega mesta bodo paket prevzeli, tako da se lahko temu dodatnemu strošku izognejo."

Vztrajajo sicer, da lahko stranka preko sledilnega sistema sama določi, kako bi paket prevzela (tudi na katerem prevzemnem mestu). Pri čemer izkušnje e-kupcev kažejo, da v praksi ni tako enostavno. Še posebej, ker skušajo dostavljavci s sporočili in klici naslovnike prepričati, naj paket vendarle prevzamejo na prevzemnem mestu.

Zatrjujejo tudi, da veliko pritožb ne prejemajo, koliko je primerov, ko so bili paketi brez jasne privolitve naslovnika puščeni na prevzemnem mestu, pa ne razkrivajo – niti kako v takšnih primerih ukrepajo.

Napovedujejo pa, da bodo svoj sistem posodobili tako, da bo težav manj. Med drugim načrtujejo širitev mreže paketomatov in s tem omogočanje sprejema paketov 24 ur na dan na za to prikladnih mestih, dostavo paketov še na dan naročila, širitev lokacij (depojev), s čimer bi lahko bila dostava kakovostnejša in hitrejša, ter izvajanje dodatnih storitev, ki omogočajo bolj fleksibilno dostavo, še več obveščanja, kje se nahaja pošiljka, omogočanje enostavne povratne logistike ter implementacijo bota – avtomatskega odgovarjanja na poizvedbe v klicnem centru.

Dostava paketa
Dostava paketa FOTO: Shutterstock

Kakšne so vaše pravice?

In kaj storiti, ko se z dostavo paketa zaplete? Čeprav se večina nezadovoljnih prejemnikov paketov pritožuje znancem, prijateljem ter na spletnih forumih, veliko manj pa podjetjem, ki so paket pripravila ali ga dostavljajo, možnosti pritožb obstajajo.

"Treba je ločevati med storitvami, ki jih izvaja Pošta Slovenije kot univerzalne storitve ter storitvami, ki ne spadajo med univerzalne storitve in jih izvajajo bodisi Pošta Slovenije ali kateri koli drug izvajalec poštnih storitev. Razen v okviru izvajanja univerzalne storitve, Zakon o poštnih storitvah ne določa obveznosti dostave na dom. Seveda pa – v kolikor je potrošnik kupil blago in se ob nakupu s prodajalcem dogovoril za dostavo na dom, je skladno s pogodbo s prodajalcem upravičen zahtevati dostavo na dom. Potrošnik kot kupec blaga navadno ne izbira sam dostavne službe, prodajalec pa je tisti, ki mora zagotoviti pravilno izpolnitev pogodbe – na primer dostavo blaga na določen dan in ob določeni uri, ne glede na to, katero dostavno službo izbere za izpolnitev svoje obveznosti," pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

"Potrošnik ima pravico vložiti ugovor ali reklamacijo tudi pri izvajalcu poštnih storitev (tako univerzalnih storitev kot ostalih). Če s tem ni uspešen, lahko vloži pritožbo na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS, pri tem pa mora upoštevati roke, določene z Zakonom o poštnih storitvah," še dodajajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mchamer
16. 12. 2019 09.28
+2
Ogromno naročam prek spleta in imam tako pozitivne kot negativne izkušnje. Ampak pustimo to. najbolj me je šokiralo, ko smo iz VB naročili določeno stvar. Pri nas se ni dobilo, cena 40 naših eur. Po trackingu je trajalo natanko 3 dni do zbirnega mesta v Slovenistanu. Nato en teden nič. Čakamo. Mine še par dni. Kličem dostavno službo kje je paket. Pravijo, da je to ogromno dela, da razporedijo in ugotovijo vse. Sem dejal, da saj piše točen naslov gor. Pač dajte pravemu kurirju. Čez 4 dni obvestilo po mailu, da nas ni bilo doma in moramo prit v njihov zbirni center po pošto. Pogovor po telefonu se je začel lepo s tem, da nas niso obvestili, imajo cifro in bili smo doma. Ko so hoteli še nekaj pametovat se mi je pa utrgalo in je še isti dan kurir pripeljal na dom. Njega sem lepo vprašal, ali je imel kake težave. In mi je povedal, da so pač za popoldne še kake izredne pošiljke ter da je dobil še to zraven tako da nič posebnega. Torej kdo se dela norca iz koga? Kurirju sem dal za kofe, ker jim dam vedno, če je vse ok s paketom in je kurir normalen.
Transformerji
14. 12. 2019 11.38
-8
Pri spletnih nakupih si vedno izberem DPD - obvestilo o dostavi dobiš kar dvakrat, nazadnje celo ob točni uri in minutah!
Kr en tm
16. 12. 2019 09.21
+1
enakatalena
14. 12. 2019 11.05
+2
Jaz imam veliko opravka s spletnimi nakupi, predvsem v službi, včasih tudi privatno. Do sedaj sem imela v glavnem dobre izkušnje. Fantje, ki dostavljajo, so pravi garači. Včasih ne prosijo za uslugo: da za sodelavce, ki jih trenutno ni v bližini, prevzamem pošiljko. Z veseljem jim jo naredim. Me nič ne stane, njim pa prihrani čas.
sranjeodproplus
14. 12. 2019 09.51
+6
Tele dostave grejo vse v franže,... Ker je premalo dostavljalcev. Samo na pošti v lj jih je cca 30premalo zaposlenih, pol pa še bolj pogoste bolniške, ker je obstoječi kader preobremenjen za cca 35%, kolikor je kadrovska podhranjenost. Stranke pa hočejo paket čim prej, tudi v službo, ker normalni ljudje delajo dopoldne, ampak naročijo si pa paket domov... Doma nikogar, potem pa užaljenost in žaljivke,... Je pa denar za nakup Interevrope,.... vse samo novih ljudi ne zaposlit. Zaposlit jih pa ne morejo, ker ni vsak toliko nor, da bi tako fizično in psihično naporno delo opravljal za minimalca 6 dni v tednu ( pošta dostavlja tudi ob sobotah ), zraven pa še bil deležen mobinga, ker nisi sposoben opravit za 11ur dela v manj kot 8urah. Ampak kaj se to tiče nas sužnjev, važno da si uprava kupuje nalivna peresa za 1000€. Dostavljalci pa so iz strani nadrejenih ocenjeni tako, kot da so vsi po vrsti nesposobni, ker nočejo izplačevati denarja iz naslova ocen, zato so te zgolj farsa na papirju, ker delavec ni vreden nič, je zgolj orodje za kovanje dobičkov. Te pa so več kot očitni,... Lastnik je država....
Kr en tm
16. 12. 2019 09.24
+2
mal si falil temo. To kar pišeš ni stvrar "pogodbe" med prodajalcem in kupcem, ampak interna stvar kurirskih služb. Kot državljana me to sicer zanima in bi nekomu zabil nos do možganov , ampak kot kupca pa čisto nič. Jaz plačam dostavo na naslov in tako kot mi ponuja prodajalec. ne na Petrol 10km stran in s 24 ur zamude.
Uporabnik443897
14. 12. 2019 09.31
+3
Škoda časa za tobdolgovezno pisanje, sploh pa takega primera. Sam je dal naslov ženinga podjetja, torej KAJ...... Več tisoč paketov kot podjetnik sem dobil, na pravi naslov, od tega sploh ni prišlo 9 paketov. Tudi tam sem dobil 7 krat nov paket, v 2 primerih pa res NIČ. Kje ste vi našli tisoce USMOLJENIH, pa mi ni JASNO ???
gozdar1
14. 12. 2019 09.07
+4
Vsi kupovat prek spleta po možnosti nekje na kitajskem, potem pa jokat, da ni služb logika.
pjor69
14. 12. 2019 07.38
+16
Ker imam video nadzor hiše sem opazil kako ni nihče prišel z dostavo a dobil obvestilo da me ni bilo doma in da je paket na petrolu. Bravo
Uporabnik443897
14. 12. 2019 09.35
+2
Tega zgoraj res nisem omenil, tudi v S.G. sta 2 paketa prisla na Petrol pri Šparu. Ko trgovca vprasam kaj imam z njim, ni znal ODGOVORITI. Mislim da imajo neki dogovor, ko si pa na Petrolu, ti pa prijazno ponudi se TANKANJE. Skoraj kot vezana TRGOVINA :)
nikhrast
13. 12. 2019 21.52
+6
Kot sem omenil, največji problem je kraja paketov, ki jih pustijo pred vrati, doma pa nobenega. Mogoče pa to še ni problem v Sloveniji.
MEDKO
13. 12. 2019 21.06
+10
Sem zadnje čase kar precej naročeval preko spleta pa ni bilo z dostavo nobenih problemov, pa živim na podeželju, razen tiste dva dni ko je Pošta stavkala, ampak to je razumljivo.
0OO7
13. 12. 2019 20.51
+11
Na Pošto mi je vselej mrsko iti, ker so tam zmeraj vrste kot pri zdravniku. Opazujem, koliko nekega jalovega papirnatega dela imajo, zato zadeva nikam ne gre. Nekoč smo na Ptuju imeli 3X večjo pošto, čakalo pa se je enako kot sedaj, ko so jo racionalizirali. Po moje ima pošta še skrite rezerve. Tičijo v tonah reklam, ki jih morajo poštarji raznašati po nabiralnikih. Osebno vso to navlako po najkrajšem postopku fuknem v smeti, čeprav vse to skozi višje cene izdelkov v trgovini plačam. Najbolj pa me razjezi, ko iz Kitajske naročim neko denimo elektroniko, vrednost okoli 100€, večinoma pa manj, te pa me ocarinijo. Carine so dajatve, namenjene za zaščito domačega proizvajalca, katerega pa za te stvari mi nimamo. Ne razumem, na kaki bazi mi potem vehementneži carinijo blago, za katero itak blage veze nimajo, kaj sploh to je.
Vlado Fric
13. 12. 2019 20.44
+16
Gls sporočijo da dostavijo paket med 10in 15 uro ob 6 pa dobiš sporočilo da nisi bil doma in Idi na petrol banda
srecnii
13. 12. 2019 19.57
+0
Naročim in grem osebno iskat, to storim spotoma, ko grem mimo.
graf
13. 12. 2019 19.21
+7
Po mojih izkušnjah je VEDNO in samo VEDNO problem v Pošti Slovenije , NIKOLI v službah ki dostavljajo pakete ! Slednji pred dostavo VEDNO pokličejo in če me ni doma po dogovoru in soglasju paket pustijo tudi pri sosedu , da pa bi paket pustili kje brez obvestila se mi še ni zgodilo ! Pismonoše pa najraje raznašajo samo reklame ker je Pošta dobro plačana za ta raznos , pakete (brez odkupnine) pa kot vem neradi ... ker nimajo veliko od tega , to mi je poštar (ki ne dela več na Pošti) sam priznal ...
nikhrast
13. 12. 2019 19.45
-6
Kaj pa ostale pošte, UPS, FedEx, Purolator…?
graf
13. 12. 2019 20.23
+9
za nepismene bom ponovil : s kurirskimi službami ki dostavljajo pakete nimam nobenih slabih izkušenj !
Kr en tm
16. 12. 2019 09.27
+1
kitekatus
13. 12. 2019 19.09
+77
Imel sem to priložnost,da sem bil skoraj leto in pol dostavljalec pri eni od omenjenih kurirskih služb in lahko rečem,da če ne delaš tega dela,ne moreš razumet zakaj prihaja do težav pri dostavi paketa naslovniku na dom. Se popolnoma strinajm z vsemi,ki nekaj naročite in to želite,da se vam dostavi na željeni naslov,ker ste za to plačali in prodajalec vam to tudi jamči.To je pravica stranke! Vedeti pa morate,da je resnično kruto to delo. Za tako delo moraš biti psihološko in fizično resnično močna in vzdržljiva osebnost,skoraj da komandos pri dostavi paketa. Delo kurirja se prične ob 5.45 in traja odvisno od števila paketov,ki jih prejme določen kurir za določeno območje.Moj rekord je bil obresti 120 naslovov v enem dnevu,paketov pa približno 200,od tega sem jih pustil na prevzemnih mestih,ki so od prejemnikovih naslovov bili oddaljeni največ 5 kilometrov,najmanj pa 5 minut peš,10 paketov.Bil je ta famozni črni petek,čista norija. Zamislite si samo zadovoljit skoraj 120 ljudi v enem dnevu,ki niso vsi na naslovu pri predvidenem času dostave.E,takrat se začne vojna,dobesedno.Še dobro,da so nekateri potrpežljivi in ne komplicirajo,nekateri pa,nimam besed,resnično.Žaljivke,zmerljivke,....moral sem prenašat marsikaj,kljub temu,da sem se trudil kljub izčrpanosti ostati miren in prijazen,ampak vse ima svoje meje. Skratka,če ne izkusiš tega dela,resnično ne moreš vedet,še manj pa obsojat kurirje za težave pri dostavi,ker so napori nadčloveški,plačilo pa,bolj skromno za opravljeno delo. Veliko je odvisno tudi od partnerja kurirskega podjetja,ki vodi depo,določeno območje,kako ravna s svojimi zaposlenimi.Moj šef se je dobro zavedal,da je dela preveč,kurirjev pa premalo.Lahko rečem,da nas je za zahvalo,ker smo dobro opravljali delo,tudi večkrat pogostil,dal kakšno nagrado,ker smo se res trudili,da bi bili paketi dostavljeni vsakemu naslovniku in da je bil res majhen procent paketov puščen na prevzemnih mestih,ker tudi nam se ni dalo ukvarjat s ponovnimi dostavami,ker dnevno smo dobivali toliko paketov,da sem jih že sanjal ponoči. Pa še to,v članku so pozabili omeniti,da poleg dostave paketov,je moral kurir istočasno tudi prevzemat pakete pri raznih podjetjih,ki so bili večkrat tudi težki okrog 40 kg in ni jih bilo malo za prevzemat in vse do 16 ih,ti pa na drugem koncu mesta.To je bil res nor izziv,uskladit dostave in prevzeme. V glavnem v tej službi 5 dni v tednu te ni,za vikend pa si itak mrtev od celega tedna. Jaz sem po enem letu in pol skoraj,obupal in dal odpoved,nisem več zdržal,zgubil skoraj 20 kg,živčen skoz,skratka,skurjen doi amena:DDDD Delo samo po sebi je ok,če si želiš dinamike in imaš jeklene živce delat z ljudmi,sam teren bi moral bit manjši,pa malo boljša plača,sam jbg,kot je navada v tej državi,vsak si hoče čimveč nabasat,ker v paketih je precej denarja in rezultat je tukaj,da kurir pušča pakete vse povsod,samo naslovniku v roke ne dostavi. Imejte malo razumevanja in miloščine do kurirjev,verjemite,da se večina njih trudi vam dostavit paket,sam ljudje znamo resnično biti zelo nestrpni,arogantni,....tako,da temu primerno tudi kurir postane takšen po določenem številu ljudi,ki mu v enem dnevu pokvarijo dan.
kitekatus
13. 12. 2019 19.11
+27
Aja,še to sem pozabil omenit,da sem ta dan delal cirka 14 ur,ob osmih zvečer izžet ko krpa sem prišu domov,mumija:DDDD
srecnii
13. 12. 2019 20.10
+10
pa saj to se ti zmeša tolk paketov dostavit, skoraj nemogoče,
kitekatus
13. 12. 2019 20.39
+11
Je mogoče,zjutraj se fajn nažreš preden greš delat in nekako gre cel dan brez nič jest,voda,malo soli in gas od naslova,do naslova;)
jarti?
13. 12. 2019 20.40
+7
zaradi takih ljudi kot si ti ,se dogaja sodobno suženjstvo. delam, da živim in ne obratno živim, da delam.
srecnii
13. 12. 2019 20.51
+6
kot vidiš ne dela več za dostavljalca, 1.5 leta, ma pa vsaj trdne izkušnje.
zakkram
13. 12. 2019 18.41
+17
Vsi naročniki paketov bodite malo solidarni do dostavljavcev manjših paketov,ki vam ga pripelje poštar na motorju,zunaj -5,mraz,sneg,čisto premražen in pol bo on vas čakal,da kot prvo nabirate drobiž,ali pa daste 50 eur,znesek paketa pa tam 8-10 eur,pisat na položnice podatke,pa pol sprašujete zakaj osebna in gor dol,to se je spomnila davčna uprava in imajo na pošti programe,da morajo vnesti podatke,kdo je dal denar,sicer ne morejo nakazati dobavitelju denarja,raje plačajte po internetu in boste sigurno dobili paket,en primer res absurda,dobim en paket,naslov pa cca 600 m od trgovine,kjer bi ga lahko kupila ta gospa,itak je ni bilo doma,pa je mogla na pošto iskat
jarti?
13. 12. 2019 20.51
-18
zamenjaj službo, tale ni zate. zanimivo, da pri vsem delu imaš čas razmišljati, koliko je naročnik oddaljen od dobavitelja. in še to , samo pošta slovenije zahteva osebno, tako, da ne mi s tem, da se je davčna spomnila. tudi trgovina ali gostilna prejema gotovinska plačila in čaka, da naberem drobiž, ali plačam z 50 euri, tako tudi ostali dostavljalci. zato tudi ljudje, manj pošiljajo preko pošte. sploh pa če dostavlja tako misleči poštar kot si ti,
sranjeodproplus
14. 12. 2019 09.38
+2
Ne davčna, ampak uredba evropske unije,... Ker so državne banke oprale nekaj milijard evrov! Še pomnite? Zato dajete podatke, ker je politika prala denar,...
zakkram
14. 12. 2019 20.49
Verjetno ti sediš v kakšni pisarni al pa delavnici na toplem cel siht,bi te rad videl,ko je zunaj minus,dež,sneg cel šiht preživet,a misliš,da je men fajn težit folku za osebne,nismo se mi to spomnili,če je pa nočeš dati,ti poštar ni dolžan dati paketa,pa pejt na pošto čakat v vrsto,to velja samo za upn položnice,po tvojem postu si mislim,da si zelo žleht oseba in mislim da tvoj poštar ve kako delat s tabo,vse po črki zakona pri podpisovanju raznih ZUP pisem
ika130
13. 12. 2019 17.36
+10
GLS katastrofa, 3 x napisala pritožbo, telefonirala: NIČ. Sploh se ne odločim za spletni nakup, če so oni v igri.
24 cenzur
13. 12. 2019 17.11
+18
Po branju tega članka sem spoznal, da sem doživel že povsem vse opisane primere
nikhrast
13. 12. 2019 16.56
-4
Online nakupovanje je neverjetno popularno, tako je kraja teh paketov vse večji problem, nobenega doma, paket pa leži ves dan na verandi. Nisem pa še slišal da bi poštar pobiral denar ali pa plačilo s kreditno karto, pošta nima veze z denarjem, mogoče je to v Sloveniji. Neko podjetje pa že izdeluje kovinske zaboje, zaboj lahko montiraš pred bajto, v njega pa lahko poštarji dostavijo pisma in pakete, avtomatično se zaklene. Zanimivi pa video spoti na YouTubi kako folk krade te pakete.
Ramzess
13. 12. 2019 17.11
+2
Malo_sutra
13. 12. 2019 16.56
-5
Kaksno spletno nakupovanje? Grem do trgovine pa si kupim kar rabim.
flojdi
13. 12. 2019 17.09
-5
Podpišem. ( ker točno tako delam odkar pomnim , in bom vse dokler še bom.
Ramzess
13. 12. 2019 17.11
+13
Res je, ampak včasih česa ni nikjer, pa je treba na splet.
pirat4ever
13. 12. 2019 16.39
+19
Sam sem kar solidno discipliniral dostavljalca ene od teh drugorazrednih kurirskih sluzb. Kar nekajkrat je samovoljno pustil paket na prevzemnrm mestu. Pa ga nisem sel prevzet. Pri prodajalcu sem vlozil reklamacijo, da paketa nisem dobil. Sedaj se pa kurir mora pripeljati tistih 5 km in mi dostaviti paket domov. Sicer je zaradi tega zelo nejevoljen in niti dober dan ne rece :)