Gospodarstvo

Novi lastniki Panvite v uporabo dobili tudi več tisoč hektarjev najboljše zemlje

Ljubljana, 08. 05. 2024 19.37 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
66

Po Drogi Kolinski, Žitu in Mercatorju je še en velikan slovenske kmetijsko predelovalne industrije pristal v hrvaških rokah. 51 odstotkov skupine Panvite je za 50 milijonov evrov kupil hrvaški finančni sklad. Na kmetijsko gozdarski zbornici se sprašujejo, kaj bo z več kot tri tisoč hektarji kmetijskih zemljišč, ki jih Panvita najema od države - pogodbo za najem so lani podaljšali še za desetletje. In kaj hrvaški prevzem na dolgi rok pomeni za slovenske kmete? Predvsem pa, kako to, da bodo Hrvati za Panvito odšteli tolikšno vsoto, ko pa je država pred leti pomemben delež v podjetju prodala za drobiž?

Je eden od paradnih konjev slovenskega kmetijstva. Zaposluje skoraj 700 Slovencev, sodeluje z dva tisoč kmetijami, praviloma iz Prekmurja.  

Ali bodo proizvodi res ostali doma – kot Panvita obljublja v svojih poslovnih ciljih – pa bo odslej kot kaže odločal hrvaški sklad Meritus. 51 odstotkov so jim lastniki - družina Polanič - prodali za 50 milijonov evrov. Kupčija, ki bi, menijo ekonomisti, utegnila zamajati slovensko kmetijstvo.

"Dokler pač te pogodbe veljajo, kmetje lahko z njimi sodelujejo. Če se bojo lastniki odločili za neke druge usmeritve, lahko pomeni, da bodo kmetje izgubili svojega partnerja na območju Prekmurja," ocenjuje agrarni ekonomist z Biotehnične fakultete Andrej Udovič

Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan, ki je bil pred vstopom v politiko tudi predsednik uprave Panvite, medtem bolj kot grožnjo, nove hrvaške lastnike vidi kot priložnost. "Ali se spomnite primera ljubljanskih mlekarn, ko so bile v lasti slovenskih kmetov preko slovenskih zadrug, da so tuje mleko vozili v svojo mlekarno, da so ga prodajali slovenskim potrošnikom. Ko so postali lastniki Francozi, iz te branže, se je zgodilo nekaj, česar nihče ni pričakoval. Začeli so kupovati izključno slovensko mleko za te slovenske proizvode."

Francozi, družba Laktalis, so bili v primeru Ljubljanskih mlekarn res iz branže in to je ključna razlika, poudarja agrarni ekonomist. Hrvaški sklad, pravi, je bil doslej prisoten povsod drugje, razen v kmetijstvu. "Seveda v takem obsegu kmetijske pridelave še ni bilo takega primera, da bi nek investicijski sklad oziroma sklad iz povsem neke druge dejavnosti, v tako velikem obsegu stopil v kmetijsko dejavnost," je skeptičen Udovič. 

Desetletna pogodba za uporabo več kot 3000 hektarjev zemlje

Na še eno po njihovem mnenju zaskrbljujoče dejstvo, opozarjajo kmetje. Z nakupom Panvite bodo novi lastniki v uporabo dobili več kot 3000 hektarjev najboljše zemlje, ki jo najemajo od Republike Slovenije. Pogodba je sklenjena za naslednjih deset let. "Tuji lastniki majo potem pač svoje vire, svojo strategijo. In to v končni fazi lahko dolgoročno samo oslabi prehransko varnost Republike Slovenije," opozarja tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič.

Ob vsem tem prodaja znova odpira tudi vprašanje, kako dobro oziroma kako slabo država upravlja s svojim premoženjem. Gre za novo v vrsti poceni kupljenih in kasneje precej dražje preprodanih nekdaj tudi državnih družb. Bilo je leto 2021, čas Janševe vlade, ko je na čelu Slabe banke sedel odvetnik Franci Matoz. Slaba banka je takrat dobro četrtino Panvite družini Polanič prepustila za vsega milijon evrov, danes Hrvati za milijon kupujejo zgolj en sam odstotek - kmalu očitno ne več slovenskega velikana kmetijskega sektorja.  

Prodaja Panvite ni edini primer, ko je država očitno slabo ocenila vrednost svojega premoženja

Kot raketa se je namreč dvigovala cena podjetja Fotona, odkar ni več v državni lasti. Država je leta 2014 v času vlade Alenke Bratušek za dobrih 70 odstotkov podjetja iztržila 18 milijonov evrov. Izdelovalca medicinskih laserjev, ki naj bi jih v estetske namene uporabljala tudi nogometaš Neymar in zvezdnica Kim Kardashian, so nato Američani že po treh letih preprodali Kitajskemu skladu. Ocenjena kupnina je znašala med 80 in 120 milijoni evrov. Kitajci so podjetje, ki se po številu zaposlenih in proizvodnih zmožnostih od prve prodaje niti ni bistveno povečalo, prodali Londonskemu skladu za 700 milijonov evrov. Britanci zdaj iščejo novega kupca in nameravajo po nekaterih ocenah za podjetje iztržiti vrtoglavo milijardo evrov.  

Z znamenitega seznama 15 podjetji za privatizacijo je bil med prvimi poleg Fotone prodan tudi domžalski Hellios. Država je zanj iztržila dobrih 140 milijonov evrov, pičli dve leti po privatizaciji pa so Avstrijci prestrukturirano podjetje že prodali japonskemu kupcu za več kot 570 milijonov evrov.

V istem paketu se je prodajala tudi Nova KBM. Država jo je leta 2015 prodala za četrt milijarde evrov, Madžarska OTP pa jo je pred kratkim od sklada Apollo neuradno kupila za okroglo milijardo evrov. Banka je v vmesnem času sicer opravila še nekaj drugih prevzemov. 

Bo vlada spremenila strategijo upravljanja z državnimi naložbami? 

Izgubljene priložnosti torej gredo v milijarde. Vlada pa naj bi prav v četrtek potrjevala spremenjeno strategijo upravljanja z državnimi naložbami. In zgodil se je preobrat.  

Prenova strategije je precej prahu dvignila, ker sta bili iz strateških med pomembne naložbe degradirani Zavarovalnica Triglav in Pošta Slovenije. Kar je pri sindikatih pa tudi delu koalicije - pri Socialnih demokratih in Levici – povzročilo strah, da bi Slovenski državni holding pričel s privatizacijo teh dveh družb.

Na finančnem ministrstvu Klemna Boštjančiča, ki je pripravilo predlog sprememb, so se zdaj očitno potegnili nazaj. Po neuradnih informacijah naj bi družbi zadržali status strateških naložb, vlada naj bi dokument potrdila v četrtek.  

Sindikat poštnih delavcev je tudi zaradi strahu pred privatizacijo Pošte napovedal stavko od 3. junija naprej. Preobrat na vladi jih veseli, a z napovedjo stavke vztrajajo, saj imajo do vodstva družbe še številne druge stavkovne zahteve.

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
11. 05. 2024 16.16
in za več tisoč hektarjev je slovenija sedaj manjša. ve pa se,kdo je pod mizo spet prodal panvito.kot je prpodal mercator,banke madžarom,......
Etirop
09. 05. 2024 15.22
+1
Leva stran tok vpije, nacionalizirat podjetja, da bodo delavci lastniki podjetja ipd, javno zdravstvo, vse javno pol grejo pa prodajat podjetja v državni lasti in po vrhu še zemljo tujcem... en velik bravo samo... toliko o lewih strankah in njihovem pojmovanju socializma... kot je Baja M. K. pel, komunjare komunjare, vi volite samo pare...
Dark Knight
09. 05. 2024 11.03
-2
Evo jih, levake, ki vam bodo povedali, da je spet Janez kriv. 🤣🤣🤣
zibertmi
09. 05. 2024 12.02
+1
ja kdo je pa prodal lastnino prvotnemu kupcu,kot slaba banka ,ki jo je v vodila sds in matoz
iskriv
09. 05. 2024 10.00
+0
Ko je Matoz v Janševi vladi prevzel slabo banko je prodal delež Panvite družini Polanič pod ceno in s tem oškodoval državo . Novi lastnik Meritus ocenjuje vrednost Panvite na sto milijonov evrov , prejšnji lastnik jo je od države ( matoza ) kupil za deset milijonov , torej je država bila oškodovana za vrednost 10 x . Kjer se pojavijo Janša , Matoz , Snežič , Seško , Petek je država osiromašena SDS pa bogatejši !
zibertmi
09. 05. 2024 10.36
+0
lepo je povedal pokojni kramberger.bojte se komunistov,samo ne tistih,ki bodo to ostali,temveč tistih ,ki bodo partijske knjižice zamenjali za cerkvene klopi,vse vam bodo pokradli.ostali boste brez tovaren in služb.in prav to dela desetar ,ki je bil iz partije izključen leta 83,pa zver in ostali bivši komunisti,ki so bili hudo dejavni v odborih v prejšnji državi
ap100
09. 05. 2024 16.12
kdo pa je ostal če smem vprašati?- koprivc itak ni bil ker je premlad
zibertmi
09. 05. 2024 09.44
+0
99% kriminala in korupcije vodi do stranke sds.Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču Sledi dogovora o hrvaškem prevzemu Panvite, enega od največjih igralcev v domačem kmetijstvu, vodijo do nekdanjega tesnega sodelavca Janeza Janše, ki se zdaj ukvarja s poslovnim svetovanjem.
nekodnas
09. 05. 2024 08.43
+2
Prodajte celo Slovenijo v paketu ( po mojem najbolje Avstriji, da dobi ponovno dostop do morja) Prodaja bo ne boleča , če pa jo " kupi" kdo drugi, nam pa ne bo potrebno uvajati obvezno služenje vojnega roka, saj se ne bomo imeli za kaj boriti.
SlobodaNE
09. 05. 2024 08.15
+0
svečke se že veselijo
Lion90
08. 05. 2024 21.58
Kok casa bomo slovenci se to gledali da ns levi in desni nategujejo!
Lion90
08. 05. 2024 21.57
+1
Haha banana republika! A je se kaj v sloveniji slovensko! Prodane duse!
G. Papež
08. 05. 2024 21.56
+1
Zdaj bodo firmo porihtali, očistili in prodali za par 10 miljončkov več drugemu skladu, ta tretjemu in tako naprej, do konca, ki bo dokončno vzel še tisto malo prihodkov domačim ljudem. Tako se prodajajo tudi firme v ostalih panogah. Napredka pa zato za Slovenijo ni.
periot22
08. 05. 2024 21.49
+5
Dajte prodati vseh 90 poslancev da ne bodo škodo delali državi!
2fast4
08. 05. 2024 21.47
+1
Keri de bi li...
Andrej Lon?ar3
08. 05. 2024 21.45
+8
Nihče normalen ne prodaja rodovitne zemlje in prehrambene industrije.
Potouceni kramoh
08. 05. 2024 21.49
+2
Razen tajkuni kot so bli do zdej ti lastniki Panvite
G. Papež
08. 05. 2024 21.30
+4
Danes sem gledal, bolj poslušal sejo odbora za finance, tak vmes, ko kuham. Spišejo zakone brez repa in glave, skregane s pravili, ustavo in z že veljavnimi zakoni. Potem jim pravne službe odčitajo levitve, nakar sledijo amandmaji, ki zadeve na papirju delno rešijo a zameglijo namen. Tako gremo iz zakona v zakon, zato pa nikoli ne naredimo reda.
VoxP
08. 05. 2024 21.27
+6
en sam odgovor. končalo se bo tako kot s Fructalom. ostala je zapuščena zemlja
ap100
08. 05. 2024 21.26
+6
zakaj obstaja SDH če slovenija ni sposobna uravnavati lastnega premoženja, uveljavljati predkupnih pravic, prepuščati sinovom komutajkonom da ocenjujejo in vodijo prodajo ključnih delov slovenskega premoženja potem smo pač tukaj kjer smo - kje so prekinitvene klavzule ipd - bagra
Rožice so zacvetele
08. 05. 2024 21.17
+4
Skratka, ni važno? Kdo "vlada", o ekonomijk izgleda, da pojma o pojmu nimajo.
Marinček
08. 05. 2024 21.14
+14
Stari Polanič se obrača v grobu kar je gradil bosta sinova do kraja zavozila oz vse razprodaja samo da se boste imela fajn
Marinček
08. 05. 2024 21.12
+6
Samo me zanima koliko česa smo mi na Hrvaškem pokupili vse pri nas je ali Srbdko, Bosansko sli Hrvaško. Vse je politika zavozila ali pa dovolila da se je vse zavozilo in zato so krivi levi in ta desni
Otzy
08. 05. 2024 21.10
Raziskati kdo in s kakšnim namenom oz po čigavem naročilu je prodal Polaničem državni delež pod ceno in ga ustrezno kaznovati.
ap100
08. 05. 2024 21.29
+2
spet dikanje poglej si kdo je ocenjeval vrednost kdo je vodil prodajo kako so bila lastništva medsebojno povezana glej stvari vsaj od 2015 naprej ne pa na podlagi predhodnih zavez realiziranih dejstev, koncesija je bila podaljšana 2023 - prodaja je bila 10 za 65 % ne 50 speljali so vrhunsko