Gospodarstvo

Pereč energetski problem

Bled, 27. 08. 2006 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Udeleženci foruma na Bledu želijo najti nove načine sodelovanja z EU pri oskrbi z nafto in zemeljskim plinom.

Premier Janša je povedal, da si Slovenija prizadeva za energetsko varnost Evropske unije.
Premier Janša je povedal, da si Slovenija prizadeva za energetsko varnost Evropske unije. FOTO: Dare Čekeliš

Kaspijska regija bi morala postati pomemben partner v evropski energetski politiki, je ob odprtju dvodnevnega Strateškega foruma Bled, ki poteka pod naslovom Kaspijski obeti 2008, poudaril slovenski premier Janez Janša. Pri tem je napovedal, da je forum neke vrste uvod v slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici 2008. Kot je izpostavil Janša, si je Slovenija za čas predsedovanja EU že zadala nekaj prednostnih nalog, med katerimi sta tako energetska varnost EU kot širitev povezave. Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da bodo udeleženci na tem forumu lahko orisali okvire teh izzivov.

Podobna pričakovanja glede foruma je izrazil tudi azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. V uvodnem nagovoru je izpostavil predvsem velik razvojni tempo kaspijske regije, ki bo po njegovih besedah igrala vse pomembnejšo vlogo v svetu. Po drugi strani pa regija potrebuje stabilnost in predvsem mir, je še izpostavil Alijev in spomnil na nerešene spore v regiji. Pri tem je izpostavil, da bi moralo biti preprečevanje potencialnih konfliktov tudi v središču evropske politike.

Rupel pozval k aktivni razpravi o kaspijski regiji

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je udeležence foruma pozval k aktivni razpravi. "Naša naloga tu je, da preizkusimo meje in ustvarimo nove ideje, ki jih bomo lahko sčasoma uresničili, morda v letu 2008, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji," je dejal. Kot je poudaril Rupel, so temo foruma - kaspijsko regijo - izbrali zlasti zaradi energetske varnosti Evrope. Ta postaja vse bolj nepredvidljiva, povpraševanje presega obstoječo ponudbo, domače kapacitete pa usihajo.

Strateški forum Bled ni namenjen političnemu razkazovanju, ampak gre bolj za "mega brainstorming", je poudaril Rupel.
Strateški forum Bled ni namenjen političnemu razkazovanju, ampak gre bolj za "mega brainstorming", je poudaril Rupel. FOTO: Dare Čekeliš

Drugi razlog je po Ruplovih besedah političen. Brez trajne politične stabilnosti se regionalni energetski trgi ne bodo razvili optimalno in ekonomska rast bo zaostajala. Zato je potreben pravi duh političnega sodelovanja, da bi kaspijsko regijo trdno utirili na poti proti evroatlantskim integracijam. Pri tem pa bo regija potrebovala tudi pomoč pri tranziciji, je še poudaril Rupel.

Rupel je še poudaril, da Strateški forum Bled ni namenjen političnemu razkazovanju, ampak gre po njegovi oceni bolj za "mega brainstorming". Pri tem je izpostavil, da je bil Strateški forum Bled kot nova slovenska pobuda vzpostavljen kot prizorišče za strateške razprave o ključnih vprašanjih in izzivih, tako regionalnih kot tematskih, s katerimi se sooča Evropa.

"Prizorišče, kjer politiki, predstavniki gospodarstva, akademiki in predstavniki civilne družbe stremijo k reševanju vprašanj, ki niso nujno na naslovnicah medijev, a če se z njimi ne bomo ukvarjali, lahko resno zatresejo temelje globalnega ravnovesja," je še izpostavil Rupel.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.