Gospodarstvo

Persil močno povečal Henklov dobiček

Düsseldorf, 07. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največji evropski proizvajalec čistilnih sredstev Henkel, ki ima eno od svojih tovarn tudi v Mariboru, je v prvem četrtletju letos močno povečal dobiček kljub zmanjšani prodaji. Nemški koncern je svoj dobiček najbolj povečal s posli za avtomobilsko in elektro industrijo.

Nemški koncern je v tem obdobju zabeležil 116 milijonov evrov dobička, kar je četrtina več kot v enakem obdobju lani, k zvišanju pa so največ prispevali boljši rezultati iz kapitalskih naložb podjetja. Direktor Henkla Ulrich Lehner je izjavil, da za celotno leto načrtujejo povečanje vrednosti delnice za desetino. Henkel je moral napovedi o letošnji prodaji, ki bi naj zabeležila štiriodstotno rast, zaradi negotovih razmer v svetu in sprememb deviznih tečajev popraviti navzdol. Zaradi povečanja vrednosti evra se je prodaja koncerna v prvih treh mesecih zmanjšala za 3,1 odstotka in pristala na 2,3 milijarde evrov. Učinki spremembe tečajev so zmanjšali prodajo koncerna v Severni Ameriki, in sicer za 14,1 odstotka. Prodaja v Latinski Ameriki se je zmanjšala za tretjino zaradi trenutne krize, prodajo v Nemčiji pa je zaviralo splošno zmanjšanje potrošnje. Koncernu se je prodaja povečala v preostali Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, zaradi česar Henkel ni utrpel velikega padca celotne prodaje.

Nemški koncern je svoj dobiček najbolj povečal s posli za avtomobilsko in elektro industrijo, in sicer za 6,3 odstotka. Dobiček je povečal tudi v proizvodnji čistil in pralnih praškov, kjer je k 3,8-odstotnemu povečanju največ pripomogla prodaja Persila. V dejavnosti kozmetika in nega telesa je dobiček ostal na enaki ravni kot v prvem četrtletju lani. Zaradi zmanjšanja prodaje v gradbeni industriji je Henklu za 3,7 odstotka padel tudi dobiček v proizvodnji lepil za končne porabnike.