Gospodarstvo

Pesticidi: Čebelarji proti ministrstvu

Lukovica, 18. 01. 2007 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo je popustilo vrtičkarjem, ki želijo uporabljati še večji izbor škropiv, čebelarji pa temu nasprotujejo.

Čebelar med opravilom
Čebelar med opravilom FOTO: Mirko Kunšič

Čebelarska zveza Slovenije nasprotuje spremembam zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ker ta po ocenah zveze širi dostopnost tovrstnih sredstev tudi tistim uporabnikom, ki nimajo ustreznih dokazil o usposobljenosti za njihovo uporabo. S priznavanjem registracij tovrstnih sredstev iz drugih članic EU pa se po njihovem mnenju širi njihova izbira na slovenskem trgu.

Bojazen pred novimi pomori čebel

Čebelarji se zato bojijo večjega števila pomorov čebel. "Na veliko žalost vseh čebelarjev nove predlagane rešitve omogočajo večjo dostopnost in izbiro fitofarmacevtskih sredstev tako profesionalnim kot tudi neprofesionalnim uporabnikom. Možnost nakupa nevarnih sredstev bodo namreč imeli tudi posamezniki, ki ne bodo opravili izobraževanja o varni uporabi pesticidov," so pojasnili in dodali, da takšna zakonska določila ne bodo zaščitila avtohtone kranjske čebele, posledično pa tudi kakovosti medu.

Za zatiranje majhnih kultur


Nasprotnega mnenja kot čebelarji je direktorica Fitosanitarne uprave RS Katarina Groznik. Kot je pojasnila na nedavni seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, "se še naprej ohranja omejena prodaja fitofarmacevtskih sredstev, spreminja se le način prodaje za manj nevarna fitofarmacevtska sredstva".

Ohranja se tudi veljavni sistem registracije fitofarmacevtskih sredstev, ki pa ga nameravajo dopolniti, je zatrdila. "Dopolnjujemo ga pravzaprav le v tem segmentu za majhne kulture, to so razna jagodičevja, borovnice, oljke, lešniki, kakiji in vrtnine, kjer zaradi majhne uporabe v celotni Sloveniji enostavno ni ekonomskega interesa proizvajalcev in ne vlagajo registracij, kar pomeni, da ti pridelovalci enostavno nimajo nobenega sredstva, kadar jim ta pridelek napadejo bolezni in škodljivci," je dejala.

Alojz Sok (NSi): Brez pesticidov ni ničesar

Čebela
Čebela FOTO:

Širitev uporabe fitofarmacevtskih sredstev se ne zdi problematična tudi poslancu NSi Alojzu Soku. "To, kar je bilo narejeno s prejšnjim zakonom, da si morajo vsi pridobiti neko izkaznico bolj kot pa znanje, je bil način, da se je na nek način poseglo v žepe vseh ljudi, ki se s tem morajo ukvarjati, bistvenega učinka pa ni bilo," je dejal na seji in dodal, da brez zaščitnih sredstev danes ni mogoče pridelati nič.

V Sloveniji čebelari okrog 8000 čebelarjev z več kot 170.000 čebeljimi družinami. Povprečno pridelajo od 1300 do 2500 ton visokokakovostnega medu letno. Glede na to, da je povprečna poraba medu na prebivalca v Sloveniji 1,1 kilograma letno, se Slovenija z medom oskrbuje sama. Zanimivo je, da se večina (80 odstotkov) slovenskega medu proda na domu, kažejo podatki zveze.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez105@gmail.com
21. 01. 2007 10.00
A tako ti naši poslanci skrbijo za naše zdravje...Alojzku Soku pa želim na zdravje z deci vode deci pesticida ! ! ! Brez pesticidov gre prav lepo! Dokazi za to so povsod, samo videti jih je treba !
civitasstain@gmail.com
21. 01. 2007 08.18
Nas "EGOIZEM" nas bo se dalec pripeljal. Seveda, eden ima v trenutku korist, ima pa drugi zato se vecjo skodo, pa mi je vse eno. Poslanec, pa itak ne dela s svojo glavo, ampak misli na svoj stolcek, oziroma kje dobi vec volilcev.
neti
20. 01. 2007 19.19
v vednost, poslanec Sok je veterinar, delal na terenu, inšpekciji...., potem pa je čudežno postal politolog. Malo je pozabil na čebelice, čeprav je do diplome moral znati rejo in patologijo čebel.Ve da vsi pesticidi, herbicidi, fungicidi biološko ne razpadejo.Herbicidi delujoči na zeleni del rastline je kontaktni, ta po uporabi direktno zadoši rastlino in zastrupi čebele, drugi pa na koreninski sistem pa ostane leta v zemlji, pa ga s prehrano doimo tudi mi, pa če to želimo ali ne. Sok pa dobro ve kje na njegovem koncu imajo bioproizvodnjo. lp
max99
20. 01. 2007 18.28
No bomo sedaj uživali le kostanjev med.Ta sigurno ni okužen z pesticidi.Kaj pa če je.............?!Bom razmislu.........!
goso
20. 01. 2007 18.15
Sej, zarad takih poslancev lahko Finsko gledamo samo od daleč. Manjka osnovne modrosti. Jest bi ga takoj odpoklical, sej neposredno škoduje vsej Sloveniji. Odgovarjal pa ne bo za ta primitivizem. Tako so si zrihtali.
civitasstain@gmail.com
19. 01. 2007 16.49
Morbit brez pesticida sadez ne izgleda tako lep, je pa sigurno bolj zdrav.
janezek123@gmail.com
19. 01. 2007 16.14
"Alojz Sok (NSi): Brez pesticidov ni ničesar" Bog nam pomagaj pri taksnih poslancih. Prav zaradi pesticidov cez cas ne bo vec nicesar.
bostjan.grom@kabelnet.net
19. 01. 2007 13.07
"Alojz Sok (NSi): Brez pesticidov ni ničesar" Pa Bio vrtnarjenje, kako so pa včasih lahko bili brez ???
civitasstain@gmail.com
19. 01. 2007 08.03
Naj mu eden poslje kozarec meda. Med je dober ne samo za prebavo, ampak tudi mozgane, da o drugih koristi cebel sploh ne govorim.
Uporabnik113189
18. 01. 2007 19.03
Čebele in ljudje že tisočletja živijo v medsebojnem sožitju. Če je kaj škodljivo za čebele, potem je gotovo tudi za ljudi. Vsak pomor čebel je gotovo vplival tudi na ljudi, le da se ne opazi, ker niso pokasirali dovolj velike porcije..
Uporabnik113189
18. 01. 2007 17.34
Čebele so najlepši hitri test čiste in neokrnjene narave. Redki namreč vedo, da čebele oprašujejo predvsem večino manjših drobnih cvetov ki ustrezajo dolžini njihovega rilčka. Med je zdrav tuid zato, ker ti cvetovi pripadajo zdravilnim rastlinam, katere v večini primerov laiki označujejo za plevel. In ker sedaj poslanci nepremišljeno dovoljujejo tem kretenom uporabo strupov, upam da bodo Alojzu Sok-u lastni otroci lepega dne nasuli dovolj fitofarmacevtskih sredstev v juho.