Gospodarstvo

Pet kandidatov za mesto guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 21. 08. 2018 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
10

Predsednik republike Borut Pahor je prejel pet kandidatur za guvernerja Banke Slovenije. Vložili so jih viceguvernerja Marko Bošnjak in Primož Dolenc, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl in prvi mož Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Predsednik republike Borut Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat predčasno končal Boštjan Jazbec. Evropska komisija ga je namreč sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU.

Predsednik prejel pet predlogov kandidatur

V predvidenem roku, ki se je iztekel v ponedeljek, je bilo oddanih pet predlogov kandidatur, so sporočili iz predsednikovega urada.

Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc. Slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi bančnega nadzornika.

Predsednik republike Borut Pahor je prejel pet kandidatur za guvernerja Banke Slovenije.
Predsednik republike Borut Pahor je prejel pet kandidatur za guvernerja Banke Slovenije. FOTO: Blaž Garbajs

Med prispelimi predlogi kandidatur je tudi nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je trenutno redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Kandidirata tudi nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, in pa predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Pahor bo preučil kandidate in se posvetoval s poslanskimi skupinami

V predsednikovem uradu so napovedali, da bo Pahor zdaj preučil prejete kandidature in predvidoma v prvem tednu septembra opravil posvete s poslanskimi skupinami v DZ. Ob tem so zagotovili, da se bo v teh pogovorih potrudil oblikovati potrebno podporo kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. DZ bo izbranega kandidata sicer predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, po tem pa je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat pa potrebuje podporo 46 poslancev.

V preteklosti že zapleti pri potrjevanju guvernerja

V preteklosti pri potrjevanju kandidatov v DZ ni šlo vedno gladko. Leta 2007 je takratnemu predsedniku Janezu Drnovšku uspelo šele v tretje, saj poslanci niso podprli ne kandidature Mitje Gasparija za nov mandat ne predloga za imenovanje Andreja Ranta. Guverner je tako nato postal Marko Kranjec.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem in omenjenima Gasparijem in Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat. V prihodnjih tednih bomo tako dobili petega guvernerja v samostojni državi.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBog=?lovk
23. 08. 2018 18.26
+3
Gasparini Mason, Franc Opus Deus, Kranjc ki so mu plačali še počitnice ob odhodu, Jazbečar, ki je dobil odpravnino; čeprau je dau sam odpoved, 200 preveč zaposlenihna BS, in ki kontrolirajo blagajnike po bankah, če imajo prav postavljen dnar v plastičnih nastavkih!
Brabus
22. 08. 2018 17.10
Upam, da to mesto zasede nekdo, ki zna kradit, ne pa kr neki.
butalistan
22. 08. 2018 12.56
+1
Palckove oprode.
brezcasni
21. 08. 2018 22.11
+4
tak naj ga dobi ki se nima jahto,sin še ne mercedesa in žena še ne svoje odvetniške pisarne ki bo pogodbeno sodelovala z njim.....
Nevzdrzni
21. 08. 2018 21.58
+5
5 lopovov se poteguje kateri bo dobil priliko čim več pokrast
ne rabimo predsednika
21. 08. 2018 21.27
+4
No novinarji na vas je da izbrskate koliko bo odpravnina v individualni pogodbi bodočega guvernerja pa tudi kakšno odgovornost bo imel in kakšne bodo posledice. Da ne bomo čez leto se čudili kako je to mogoče, konec koncev je to javni sektor in imamo pravico vedeti
pbjr
21. 08. 2018 16.01
+4
Eno "visoko čelo" imamo že v sdh-ju, pa vidite kaj se dogaja!
wertex
21. 08. 2018 16.01
+2
milan m cvikl? ta zoprni skrajni levičar ki ima dekliški priimek?
pbjr
21. 08. 2018 15.48
+4
Ali je to mogoče tisti Milan, ki je nekaj iz Wikipendije promoviral kot svoje intelektualno delo za nov akademski naziv? Samo še samaritani mu lahko tu pomagajo!
pbjr
21. 08. 2018 15.05
-3
Iz predstavljenega bo to Martin! Na svojem smo mi gospodar!