Gospodarstvo

Vlada zahteva pojasnila SDH glede zamenjave na vrhu Petrola

Ljubljana, 25. 10. 2019 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L. / D.F. / K.M. / STA
Komentarji
462

Vlada od SDH zahteva pojasnila o vzrokih za menjavo uprave Petrola. Po odstopu treh članov Petrolove uprave – ostala je le delavska direktorica Ika Krevzel Panić – je vodenje družbe prevzela prva nadzornica Nada Drobne Popović. Poleg njiju je nadzorni svet v upravo imenoval še zdajšnjo direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaradi menjave uprave Petrola premier zahteval dopisno sejo vlade
    00:53
    Iz SVETA: Zaradi menjave uprave Petrola premier zahteval dopisno sejo vlade
  • Iz SVETA: Menjava uprave Petrola
    03:30
    Iz SVETA: Menjava uprave Petrola
  • Iz 24UR: Odhod uprave Petrola
    02:57
    Iz 24UR: Odhod uprave Petrola
  • Iz 24UR: Burno zaradi menjave
    01:21
    Iz 24UR: Burno zaradi menjave
Prva nadzornica Nada Drobne Popović je postala začasna predsednica uprave. Nadzorniških nalog v tem času ne bo opravljala.
Prva nadzornica Nada Drobne Popović je postala začasna predsednica uprave. Nadzorniških nalog v tem času ne bo opravljala. FOTO: Bobo

Vlada Republike Slovenije je na seji vlade izdala sklep, v katerem pozivajo Slovenski državni holding, d. d., "da kot zakoniti upravljavec kapitalskih naložb Republike Slovenije, najkasneje do 4. 11.  2019, Vladi Republike Slovenije posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo članov poslovodstva družbe Petrol, d. d., s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave." To naj bi po naših informacija zahteval sam premier Marjan Šarec

Svoj lonček so popoldne pristavili tudi poslanci. NSi je namreč zahtevala sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri bodo razpravljali o upravljanju državnih podjetij in političnem kadrovanju. Petrol bo na tej seji glede na dogajanje seveda osrednja tema, a najverjetneje še zdaleč ne edina. Ena od zadnjih afer Kralj - Prijovič ne samo, da ni pozabljena, ampak tudi še ni dobila epiloga na KPK oziroma policiji. 

'Hkratni odhod celotne uprave je res skrajno dejanje'

Združenje nadzornikov Slovenije je zamenjava vodstva Petrola presenetila. Odpoklic celotne uprave je res skrajno dejanje, za to običajno obstaja utemeljen razlog, je za STA komentirala izvršna direktorica združenja nadzornikov Irena Prijović.

Z upravo, še posebej borzne delniške družbe, se ne razhaja brez utemeljenega razloga, je četrtkovo novico, da se je celotna uprava Petrola z nadzorniki dogovorila o sporazumnem odhodu, komentirala Prijovićeva. "Ta razlog mora obstajati, če ga ni, potem gre za neko neskrbno ravnanje," je poudarila.

Glede na to, da so se razšli sporazumno, očitno za ta utemeljen razlog ne bomo izvedeli, je pa dolžna skrbnost nadzornega sveta, da ga ima, je opozorila.

Res vsak razhod z upravo ni vedno nekaj, kar mora javnost vedeti, je nadaljevala. A gre za borzno družbo, zato je to občutljiva informacija. V takih primerih običajno obstaja neka komunikacija nadzornega sveta, ki pomiri delničarje in deležnike družbe.

Ali in kako morajo nadzorniki v takih primerih obveščati javnost, združenje nadzornikov svojim članom ne predpisuje. "Verjetno obstaja zelo utemeljen razlog," je ponovila Prijovićeva in dodala, da je hkratni odhod celotne uprave takšne borzne družbe res skrajno dejanje. "To je velik stres za družbo, za kontinuiteto delovanja uprave," je dejala.

Menjava v vrhu Petrola jo je presenetila in ne more oceniti, ali so ji botrovali politični vplivi. "Če pa je šlo za političen vpliv, potem je to nedopustno," je opozorila.

Nada Drobne Popović, ki v tem času ne bo delovala kot članica nadzornega sveta, je po včerajšnji prelomni seji dejala, da Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu. "Prišlo pa je do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave." 

Kaj je razlog za odhod sicer uspešne uprave? 

V medijih so včeraj velik del dneva krožila ugibanja o usodi uprave Tomaža Berločnika, pozno zvečer pa so le sporočili, da Berločnik skupaj z Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom predčasno končuje mandat. 

Podobno kot Drobne Popovićeva je bil tudi Berločnik po seji nadzornega sveta redkobeseden. Povedal je, da so razlog za odhod z vrha energetske družbe različni pogledi.

Po naših informacijah so nadzorniki popoldne več ur sedeli s tremi člani vodstva z Berločnikom na čelu. Na mizi naj bi bili dve možnosti: da uprava, ki sicer na leto skupaj zasluži milijon evrov bruto, gre sama, a z bogato popotnico, ali pa jo nadzorniki krivdno razrešijo. Izbrali so prvo, torej sporazumen razhod. 

Med nadzorniki in upravo naj bi sicer počilo že na nedeljski seji. Po neuradnih podatkih nadzorniki niso bili zadovoljni z načrti uprave glede enega od prevzemov, zaradi katerega bi se moral Petrol dodatno zadolžiti – govori se o približno 150 milijonih evrov. Plani naj bi bili, tako naši viri, preveč konzervativni, zato bi se moral po ocenah nadzornikov moral Petrol še več zadolžiti kot na začetku, poleg tega naj bi bila v dokumentih tudi napaka. Čeprav ni povzročila škode, naj bi nadzornike zaradi potencialnih posledic tako zmotila, da upravi ne zaupajo več in torej z njo ne bi mogli več delati. Uprava na drugi strani napako priznava, vendar pravi, da nikakor ni in ne bi bila usodna. 

Združenje Manager: Moč argumenta je premagal argument moči

Za Petrolom je uspešno poslovno leto.
Za Petrolom je uspešno poslovno leto. FOTO: Dreamstime

Močan argument na strani uprave je bila poslovna uspešnost. Berločnik je uspel v slabih devetih letih družbo prestrukturirati, čisti dobiček od prodaje se je pod njegovim vodstvom povečal za 92 odstotkov, leto  2018 pa je bilo poslovno celo najbolj uspešno v zgodovini Petrola, letos pa naj bi bili na dobri poti, da rezultate še izboljšajo. Zaradi omenjenih rezultatov je Berločnik letos postal menedžer leta, Združenje Manager, ki nagrado podeljuje in katerega član je tudi Berločnik, pa je še pred sejo Petrolovih nadzornikov v javnost poslalo opozorilo, naj se vzdržijo "političnih igric". Da želi vlada in znotraj nje predvsem LMŠ večji vpliv nad naftnim trgovcem, je sicer jasno že nekaj časa.   

V Združenju Manager so dogajanje komentirali tudi danes. "Sinočnja poteza nadzornega sveta Petrola nas je potegnila nazaj v čase in okolje, kjer ne štejejo rezultati in moč argumentov, temveč argument moči," so zapisali. 

Glede na uspešno poslovanje Petrola, je sinočna poteza toliko manj razumljiva, trdijo. "Tudi zato ker gre za največje slovensko podjetje in pretresi v vodstvu takšnega podjetja nimajo učinka zgolj na podjetje, temveč na širšo družbo in stanje duha v njej. Z menjavo uspešnega vodstva so namreč akterji sporočili, da so na prvem mestu parcialni interesi, ne pa dobrobit največjega slovenskega podjetja in s tem skrb za več kot 5.000 zaposlenih."

Trditvam, da pri kadrovskih rošadah država nima nič zraven, ne verjamejo, (uradno sporazumna) odstranitev Berločnika z ekipo pa jih je razočarala. "Pred imenovanjem Tomaža Berločnika za managerja leta smo temeljito pregledali poslovanje Petrola z zunanjimi analitskimi družbami za vsa leta njegovega vodenja nazaj, zato smo trdno prepričani, da mu ni moč oporekati dobrega dela ali neprave vizije oziroma strategije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kren10
27. 10. 2019 17.24
+1
Pri nas imamo perfekten sistem za zamglevanja dejstev in odgovornosti, v ozadju odločajo predstavniki lobijev, zapitek pa plačujemo vedno mi, davkoplačevalci. Odločitve v našo škodo (in v korist sebe, drugih...) sprejemajo ljudje, ki za nam povzročeno škodo nikoli ne odgovarjajo.Tam, kjer se upravlja z državnim denarjem, premoženjem oz. se uporablja javni denar bi moralo biti konec kvazi korporativnega upravljanja preko nazornikov, ki za nič ne odgovarjajo, biti mora konec (finančne) avtonomije javnih univerz, študentskih organizacij in podobno. Na nivoju vlade bi moral delovati organ, ki bi opravljal vlogo nadzornika v vseh v vseh podjetjih z določenim lasniškim deležem države in bi imel tudi vpliv, ki bi ustrezal lastniškemu deležu. Isti organ bi nadziral tudi poslovanje drugih večjih "avtonomnih" porabnikov javnega denarja. Tako bi se točno vedelo kdo stoji za posameznimi odločitvami in kdo je kriv za nepravilnosi - vlada oziroma posredno politika, ki je bila izvoljena. Ne pa v tem primeru, ko vlada "kao" nič ne ve in nihče ni nič kriv.
Pokahontas77
27. 10. 2019 20.53
+1
Kren 10 vlada je vrgla novo kost da se malo zamegli 2TDK, Adria etc....
01xxy
26. 10. 2019 19.07
+4
In neke tri ženske na ić mirno lahko odstavijo uspešno upravo Petrola z milijardnim prometom! Kje živimo? Ali preiskovalni zapor še deluje!
01xxy
26. 10. 2019 19.13
+5
In Slovenci to mirno gledamo! Pa to je narodna izdaja- nam bodo pred očmi vse uničili?
U4
27. 10. 2019 08.15
-2
Se pravi, če bi bil Bavčar, Janša, Kordež, Lah.... bi bilo v redu.
Pokahontas77
27. 10. 2019 20.50
+0
?ebula
26. 10. 2019 13.39
+3
Sedaj so vrh Petrola okupirali" ići". Če bi se Berločnik dal pravočasno preimenovati v Berloćnić bi bil še danes z njimi.
Pokahontas77
27. 10. 2019 20.57
+1
Cebula,ni v tem kec...Berlocnik je odletu ker je nasprotoval razsiritve clanstva v upravi, si je pa gospa naredila drugo pot...ni kej...kmetavzar humorist se pa spreneveda ze skorajda bolje kot sivilja ki je vedno cez noc postavljena pred dejstva.
aristotel
26. 10. 2019 12.23
+6
saj se ve v katerm grmu tišči glavo zajec prodati treba po diktatu kapitala da bodo provizije.....državo pa naj hudič vzame žal...le v čigavem imenu dela SDH in nadzorniki v imenu Slovenije po mojem ne...zamenjati zelo uspešno upravo je K........! Ampak v naši državi je vse logično še odličen rezultat nič ne pomeni ampak bi pomenila očitno zguba narobe svet? Še malo pa bomo ostali goli in bosi potem sledi streznitev ko bo nepovratno prepozno.
Pokahontas77
27. 10. 2019 20.59
Aristotel sej nam bo potem sivilja sivala tigraste kikle
hisne
26. 10. 2019 08.35
+9
treba uničit karje še ostalo na juriš vlada
murinar
26. 10. 2019 08.22
+14
Balkan expres deluje z polno paro ! Zgodba uničevanja se nadaljuje !
srebrnibreg
26. 10. 2019 08.25
-1
Tudi v Bruslju je deloval pri enih, ko so za Balkan dvignili roko ne za Slovenijo.
TolstojV
26. 10. 2019 08.21
+5
Vse prerivanje je zaradi astronomskih plač!
MasteRbee
26. 10. 2019 08.16
+7
Podjetje, ki ga praktično ne more imeti, ima kar naenkrat izgubo. Delničarji, država se prične pričeli umikati, podjetje se proda znanemu kupcu za drobiž, Že stokrat viden scenarij. Petrola je res škoda. Sedaj z električnimi avtomobili bo tam še več postankov, čakanja in posledično zpravljanja denarja.
srebrnibreg
26. 10. 2019 08.22
-5
MasteRbee
26. 10. 2019 08.36
-1
Prekinitev nakupov na Balkanu, čez palec, se mi ne zdi v redu. Če bodo pa kazalci poslovanja še boljši, že tako uspešnega podjetja, potem tudi prav. Je pa možno prirejati bilanci in kar naenkrat je vse pod vodo. Vse kaj je zadaj bomo videli z zamikom, ko bo lahko za našo državo/državljane že prepozno, kot pri vseh dozdajšnjih nekdaj državnih podjetij. Ne more biti vse slučaj.
morituri
25. 10. 2019 21.48
+12
A je Popovićka isto kot Jankovićć?? Nekdo krepko okrog nosi Šarca in njegove. Potrebno bi bilo raziskati v katerem svinjaku se je ta bedarija skuhala!!!! Dobrega direktorja so kar čez noč zamenjali, si lahko mislite??? Mislim, da se je to skuhalo na relaciji Popovićka-SDH!!
jaseveda
25. 10. 2019 21.43
+20
Tako na hitro prebran članek... Ostane še kakšen Slovenec v upravi?
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.46
+9
Dokler imamo v državi politike in stranko katera dviguje roke za tije države ne za našo Slovenijo se za to ne sekiraj, če jih ne bo. Eni pač imajo rajši tiste južno od nas kot lasten narod. Ali pa ne spadajo med nas Slovence.
srebrnibreg
26. 10. 2019 08.24
-2
Srebrni bi že bil rajši srb kot pa v Bruslju dvigoval roke za Hrvate in Hrvaško kot Slovenijo. Zaenkrat je pa čisti in zaveden Slovenec in bo tako tudi ostal kljub tvojim sanjam o njem, ker drugega nimaš za pljuvanje po njemu nič krivem. Sirota in to umska.
bojer
25. 10. 2019 21.42
+10
Nekomu "hiša" diši. Sicer v tej družbi ni težko poslovati z dobičkom. To ugotavljamo vsakih 14 dni in še ob drugih situacijah.
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.38
-2
Nikoli še s strani desničarjev oziroma janšistov ni bilo toliko nasprotovanja kot sedaj ob tej menjavi. To ni brez razloga ampak so očitno dregnili v njihovo gnezdo in, ko vidim ime Irena Prijović vmešano v ta kader kakor koli povezan s Petrolom je vse povedano.
morituri
25. 10. 2019 21.51
+3
Meni se fučka kdo je vpleten ampak vidim, da je to svinjarija, ki jo ti podpiraš!!
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.57
-1
NIKJER nisem napisal, da je prav tako kot so naredili. Tam nižje najdeš odgovor @zek-u kaj sem mu glede tega napisal.
Pokahontas77
27. 10. 2019 21.04
Srebrnibreg ne ona je fuuuul sposobna,samo ne tegale vodenja Petrola...bomo videli nadalno pot cesa je sposobna...
Banion
25. 10. 2019 21.27
+14
Tole je res ena super ženska, vodi Petrol in je finančni direktor ruskega Acronija. Ali je oboje tako enostavno in malo dela da lahko to delaš hkrati? Zakaj potem bajne plače predsednikov uprav in direktorjev če je tako enostavno bi lahko za direktorja nastavili tudi vratarja za polovičen delovni čas
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.26
+4
Sedaj mi je pa jasno zakaj janšisti tolčejo po zamenjavi vodilnih v Petrolu. Vzrok je Irena Priović. Vemo pa kam ona spada.
piu
25. 10. 2019 21.28
-3
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.34
-7
piu
25. 10. 2019 21.36
+5
Srebro, moraš naštudirat Katekizem, ker ste lewaki na to temo izredno neuki..... Pa še vprašanja in odgovore boš tam našel.....
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.41
-4
Jaz sem se katekizem učil od 1-8 razreda osnovne šole in to 2 krat na teden. Tako, da daleč zamujaš s takim nasvetom.
morituri
25. 10. 2019 21.54
+4
Si pa res grozno obseden z janšisti in zaradi takih opranoglavcev kot si ti bo Slovenija še dolgo stagnirala v norosti!!!
morituri
25. 10. 2019 21.56
+4
Srebrni nič ne razmišlja ampak vedno goni eno in isto, Katekizem pa je za njega nekaj nemogočega za prebrati.
FC Chelsea2
25. 10. 2019 21.13
+3
Šarec očitno hoče imeti še večji peskovnik kot Bratuškova in zdaj mi je tudi jasno zakaj takrat ni hotel nič komentirati in je bilo po njegovem mnenu vse uredu, ko se je Bratuškova začela igrati, ker je vedel da bo tudi sam se igral in bo seveda potreboval podporo.
FC Chelsea2
25. 10. 2019 21.05
+6
Še zadnji dokaz, da se določenim v vladi gre samo za denar in vpliv in nikomur ni mar za blaginjo ljudi. Drugo leto bomo na žalost spet brali kako so prej dobro podjetje spravili na kant kar pa je očitno moto levih vlad, ki tekmujejo o tem kdo bo večje podjetje spravil v propad.
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.11
+5
Koliko vodilnih garnitur se je v zadnjih 25 letih menjalo v Petrolu? Je ta sedanja edina?
Arguss
25. 10. 2019 21.26
+1
FC Chelsea2 pove realnost .Pa še kar ne štekate.Živite v milnem mehurčku.KAP.
srebrnibreg
25. 10. 2019 21.35
-2
Argus torej je to prva garnitura menjana v Petrolu, ker ta firma stoji že kar precej let in ta jo bo po vašem uničila.
Arguss
25. 10. 2019 21.53
-2
Ne srebrnibreg mečeš me v napačni koš.Sploh se ne gre za to.Gre se za vse državljane Slovenije sicer potrjene, da si zaslužijo dostojno življenje.
Arguss
25. 10. 2019 21.05
-3
Ah brezveze .Bolje sendvič v roki kot sova na strehi.
RupniK
25. 10. 2019 21.10
-3
Raje spijem tri hladne pire, kot enega toplega!
resslovenka
25. 10. 2019 21.05
+4
O neeee, vlada zahteva? Kaj zahteva? Post festum zahteva? Sej niso resni. 😁
FC Chelsea2
25. 10. 2019 21.03
+11
Hahahaha Marjan zahteva informacije, ki jih še kako dobro pozna. Čas je, da se nehaš sprenevedati, ker vsem je jasno, da je to politična menjava in to da zdaj kažete s prstom na druge je še toloko bolj očitno, da se vlečete ven iz nečesa kar ste sami zakuhali seveda obstaja, da niste neposredno vplivali ampak posredno kar pa je ubistvi enako.
MasteRbee
25. 10. 2019 20.58
+4
Po privatizacijsko zelo uspešni Bratovškovi je Šarec naredil svoj prvi korak. Lotil se je kar tigra.