Gospodarstvo

Petrol ostal brez enotirnega sistema

Ljubljana, 15. 05. 2008 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorniki Petrola predloga o enotirnem sistemu vodenja sploh niso ponudili delničarjem, ker ne bi dobil zadostne podpore.

Nadzorni svet Petrola se je za umik točk, ki predvidevajo uvedbo enotirnega sistema upravljanja, z dnevnega reda današnje skupščine odločil, ker predlog ne bi dobil potrebne podpore. Ta sklep so nadzorniki Petrola na sredini seji soglasno podprli, je povedal predsednik Petrolovih nadzornikov Viktor Baraga.

Viktor Baraga se osebno zavzema za enotirni sistem upravljanja, saj je ta po njegovem boljši zaradi hitrosti odločanja in učinkovitosti.
Viktor Baraga se osebno zavzema za enotirni sistem upravljanja, saj je ta po njegovem boljši zaradi hitrosti odločanja in učinkovitosti. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal, nihče od delničarjev od nadzornega sveta ni zahteval konkretne umaknitve omenjene točke, pač pa so se nadzorniki za ta korak odločili po pogovoru z velikimi lastniki družbe. Glede nadaljnje usode uvedbe enotirnega sistema upravljanja družbe bodo odločali na kateri od naslednjih skupščin, bodisi redni ali izredni.

Baraga se sicer osebno zavzema za enotirni sistem upravljanja, saj je ta po njegovem boljši zaradi hitrosti odločanja in učinkovitosti. Z dvotirnim sistemom sicer ni nič narobe, a bo treba nekoliko povečati odzivnost upravljanja, meni. Zato so nadzorniki upravi naročili, da pripravi predloge, s katerimi bi povečali hitrejše odločanje v podjetju. Pregledali jih bodo na prihodnji seji, predvidoma čez dva tedna.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je ocenil, da odločitev ne bo vplivala na poslovne načrte družbe, med njimi prodor v širšo regijo jugovzhodne Evrope, vendar ni želel razkriti podrobnosti.

Obstoječi sistem upravljanja je preveč rigiden za odzive v današnjem času, zato ga je treba izboljšati, je ocenil Baraga. Tu gre npr. za to, da mora uprava v skladu s statutom za večino projektov, saj presegajo vrednosti, o katerih lahko uprava sama odloča, dobiti soglasje nadzornikov. Ti pa se ne morejo sestajati dvakrat ali trikrat tedensko, da bi podeljevali soglasje, zato je treba uvesti sistem, ki bo olajšal izvedbo teh projektov, je dejal.

Delničarji Petrola so sicer na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 76 odstotkov kapitala, podprli vse predlagane sklepe uprave in nadzornikov, med drugim sklep o delitvi lanskega bilančnega dobička v višini 47,44 milijona evrov. Lastniki so se določili, da bo družba za dividende namenila 12,31 milijona evrov oz. 5,90 evra bruto na delnico, 22,91 milijona evrov bo šlo za druge rezerve iz dobička, 12,22 milijona evrov pa se bo preneslo v odločanje v prihodnjih letih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
15. 05. 2008 16.22
+1
Ampak takšne nadzornike bi morali pozapreti, če ima tako močno podjetje tako malo dobička. Nič ne bi rekel, da bi bil Petrol čisto privat, ampak je družbeno podjetje, ki ga nekateri izčrpavajo.