Gospodarstvo

Petrolove delnice zvezde tedna na Ljubljanski borzi

Ljubljana, 25. 09. 2020 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tina Švajger
Komentarji
8

Za Ljubljansko borzo je razmeroma miren teden, ki pa ga je popestrila močna rast tečaja delnic Petrola po odločitvi vlade za liberalizacijo cen pogonskih goriv tudi zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Petrolove delnice so tako v primerjavi z minulim petkom pridobile 6,3 odstotka. Indeks SBI TOP je medtem zabeležil 0,6-odstotno rast. Delnice Petrola pa so bile na Ljubljanski borzi v ospredju tudi danes. Na AMZS medtem napovedujejo, da bodo pozorno spremljali dogajanje na trgu pogonskih goriv.

Indeks najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi je tako teden zaključil pri 845,24 točke, kar je 5,08 točke več kot ob koncu trgovanja minuli petek.

Delnice Petrola so za vlagatelje postale zanimive po napovedani liberalizaciji vseh cen naftnih derivatov, zaradi česar bo trgovec lahko dvignil marže. Ljubljanska borza je sicer tudi danes trgovanje začela z rastjo indeksa SBI TOP - navzgor so ga potiskale prav Petrolove delnice, po katerih je največ povpraševanja in so se podražile za 2,50 odstotka.

Tedenski promet je dosegel 3,55 milijona evrov, največji del pa je odpadel na delnice Krke in Petrola.

Občutno največ so ta teden pridobile prav delnice energetske družbe Petrol, katerih tečaj je poskočil za 6,3 odstotka na 321 evrov. Borzni posredniki so s Petrolovimi delnicami opravili za nekaj manj kot 1,3 milijona evrov poslov.

Razlog za takšen skok vrednosti delnic enega največjih slovenskih podjetij, ki se je iz trgovca z naftnimi derivati v zadnjih letih prelevil v energetsko-trgovsko družbo, je v odločitvi vlade, da s 1. oktobrom liberalizira tudi določanje cen pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest.

Vlagatelji so ocenili, da bo takšna sprememba, ki so si jo trgovci z naftnimi derivati želeli dolgo časa, prek dviga marž pozitivno vplivala na poslovanje Petrola kot največjega ponudnika tega blaga v državi.

Miren teden na Ljubljanski borzi je v četrtek popestrila močna rast tečaja delnic Petrola.
Miren teden na Ljubljanski borzi je v četrtek popestrila močna rast tečaja delnic Petrola. FOTO: Bobo

Z občutno rastjo tečaja je povezana tudi zgodba o ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku, ki je spomladi kupil večje količine delnic Petrola - natančneje 415 delnic, ki so bile ob nakupu vredne 120.000 evrov. Zaradi tega se je znašel pod drobnogledom Agencije RS za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij. Vizjak vse očitke zavrača.

Levica pa medtem meni, da bi morali ministra Vizjaka zaradi nakupa delnic Petrola razrešiti. "Vizjak je to storil že drugič. Prvič je leta 2013 pred načrtovano prodajo Telekoma Slovenije podobno kupil delnice te družbe," je dejal koordinator Levice Luka Mesec, ki meni, da gre za konflikt interesov.

AMZS napoveduje podrobno spremljanje dogajanja na trgu pogonskih goriv

V Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) bodo po sredini odločitvi vlade, da s 1. oktobrom sprosti tudi cene 95-oktanskega bencina in dizla zunaj omrežja avtocest in hitrih cest, pozorno spremljali dogajanje na trgu pogonskih goriv. Po njihovi oceni namreč obstaja bojazen, da se bodo cene glede na strukturo trga v Sloveniji dvignile.

AMZS bo pozorno spremljal dogajanje na trgu pogonskih goriv.
AMZS bo pozorno spremljal dogajanje na trgu pogonskih goriv. FOTO: Damjan Žibert

V AMZS napovedujejo tudi, da si bodo še naprej prizadevali za osveščenost svojih članov in drugih voznikov, ki jim priporočajo, naj točijo gorivo tam, kjer je ceneje. Informacije o cenah goriv po bencinskih servisih po Sloveniji so na voljo v njihovi brezplačni mobilni aplikaciji, na svoji spletni strani pa AMZS v sodelovanju s tujimi avtomobilskimi klubi omogoča tudi spremljanje cen goriv po evropskih državah, s čimer voznikom svetuje ter pomaga pri načrtovanju poti v tujini.

Vlada RS je po sprostitvi cen naftnih derivatov na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah sedaj sprostila še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest. Avto-moto zveza Slovenije bo pozorno spremljala dogajanje na trgu pogonskih goriv, saj obstaja bojazen, da se bodo cene, glede na specifično situacijo slovenskega trga z naftnimi derivati, dvignile. Z brezplačno AMZS mobilno aplikacijo, s katero med drugim obvešča tudi o cenah goriv na bencinskih servisih po Sloveniji, bo še naprej skrbela za osveščenost svojih članov in drugih voznikov oziroma jim zagotavljala možnost, da poiščejo najnižjo ceno goriva, napovedujejo.

V AMZS so spomnili, da so že leta 2016, ko je vlada sprostila cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in ob hitrih cestah izpostavili, da se bodo cene teh goriv tam zvišale oziroma se ne bodo znižale. Pri tem opozarjajo, da so imeli naftni trgovci že pred deregulacijo leta 2016 namreč možnost prodajati goriva po nižjih cenah od določenih, pa tega niso počeli.

Praksa v zadnjih štirih letih je njihova pričakovanja potrdila. V tem času so bile tako cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, sicer minimalno, a vseeno višje kot na drugih bencinskih servisih.

V AMZS pravijo, da se vsekakor zavzemajo za načela delovanja prostega trga, ki praviloma res prinašajo prednosti za potrošnike, vendar le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. Glede na obstoječe razmere na slovenskem trgu z naftnimi derivati pa jih skrbi, da ta ne bo deloval na način, ki bi zagotavljal konkurenčnost ponudbe oziroma cen.

Vlada je sicer med ključnimi argumenti za prenehanje nadziranja cen še preostalih naftnih derivatov navedla omogočanje večje konkurence na trgu, ki naj bi najprej povečala ponudbo bencinskih servisov diskontnih trgovcev, nato pa na trg privabila tudi nove ponudnike. Ravno zato naj ne bi prišlo do dodatnega dviga marž naftnih trgovcev in s tem bistvenega dviga cen naftnih derivatov.

V teh argumentih jim pritrjujejo v Trgovinski zbornici Slovenije in tudi nekateri ekonomisti, naftni trgovci na čelu z OMV in Petrolom kot največjima ponudnikoma pa v tem vidijo normalizacijo razmer in možnost večje izbire za potrošnike. V zvezi potrošnikov medtem koristi liberalizacije cen ne vidijo in pričakujejo dvig cen.

Še nazaj k dogajanju na Ljubljanski borzi ...

Malenkost bolj prometne od Petrolovih so bile ta teden delnice Krke, ki so običajno borzne zvezde. Z njimi so posredniki prav tako ustvarili nekaj manj kot 1,3 milijona evrov prometa, njihov tečaj pa je na tedenski ravni zdrsnil za 0,9 odstotka.

Precej manj prometa je bilo z ostalimi delnicami v indeksu SBI TOP.

Pri tem so delnice NLB na tedenski ravni izgubile 1,8 odstotka vrednosti, delnice Zavarovalnice Triglav prav tako, tečaj delnic Save Re je zdrsnil za 2,3 odstotka, delnic Telekoma Slovenije pa za 0,9 odstotka.

Delnice Luke Koper so se medtem podražile za 0,5 odstotka, delnice Intereurope ob minimalnem prometu za 1,6 odstotka, delnice Cinkarne Celje pa za 1,9 odstotka. Prav tako minimalno prometa je bilo z delnicami KD Group in Uniorja. Tečaj prvih je ostal nespremenjen, druge pa so se pocenile za 3,2 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najvsivedo
27. 09. 2020 12.11
+0
No Vizjak je vsaj vzel kredit in zaslužil devet tisoč Eu ..Šarec je pa vrgel puško v koruzo IN si je izplaćal odpravnino deset tisoč Eu ...IN KDO JE TU NAJVEČ OŠKODOVAL DRŽAVO ?????
RdecaZvezda
27. 09. 2020 08.54
+6
Ne bo dolgo ko tudi Petrol ne bo več naš,adijo pamet.
kaktusar1
26. 09. 2020 21.59
+1
no, bile so 388 eurov.....počas gredo nazaj tje, kjer jim je mesto...
iga_biba
26. 09. 2020 11.17
+14
Da ne bi kdo mislil drugače, da gre samo za naključje, Vizjak slučajno kupi delnice Petrola in profitira. 9.500 v enem dnevu. Ni vedel., pa še kredit je vzel.
aa8
26. 09. 2020 08.36
+17
Tako je, kadar državo upravljajo ljudje, ki jim je eden in edini interes osebna korist
RdecaZvezda
27. 09. 2020 08.55
+5
Za tako dejanje bi moral kot minister nemudoma odstopiti,pa ne bo,ker.......
boris c
25. 09. 2020 20.57
+25
Tudi Vizjakova denarnica je zasijala.
INAJ 1
27. 09. 2020 12.53
+1
Zopet lovimi kurje tatove, Jankovićevi miljionski odpisi dolgov pa nobenega ne motijo.