Gospodarstvo

Pivovarna Laško povečuje osnovni kapital

Laško, 15. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Pivovarne Laško je v torek ob soglasju nadzornega sveta sprejela sklep o povečanju osnovnega kapitala za 2,2 milijarde tolarjev. To pomeni, da se bo osnovni kapital družbe povečal na 8,7 milijarde tolarjev.

Tovornjak Pivovarne Laško
Tovornjak Pivovarne Laško FOTO:

Pivovarna bo izdala 2.213.396 navadnih, imenskih in prosto prenosljivih delnic z nominalno vrednostjo 1000 tolarjev, prodajala pa jih bo po 6000 tolarjev. Skupna emisijska vrednost novoizdanih delnic znaša 13,28 milijarde tolarjev. Na Ljubljanski borzi se že trguje s 6,3 milijona delnic Pivovarne Laško, njihova cena pa se trenutno giblje okoli 6300 tolarjev.

Pivovarji so skladno s pooblastilom iz statuta družbe izključili prednostno pravico do nakupa novih delnic sedanjim delničarjem. Največji med njimi so Slovenska odškodninska družba, Kapitalska družba ter pidi Triglav Steber 1, Infond Zlat in Zlata Moneta. K vpisu omenjenih delnic pa je uprava Pivovarne Laško pozvala NLB, Istrabenz, Luko Koper, Savo Kranj, Probanko, Zavarovalnico Triglav, Cetis Celje, Probanko DZU, Mercato holding ter pide Triglav Steber 1, Infond Zlat, Maksima 1, Zlata Moneta 1 in 2 in Medaljon. Vpisniki so se obvezali, da bodo vpisali in vplačali nove delnice celotne izdaje do 24. maja.

Po pojasnilu uprave Pivovarne Laško je namen izdaje novih delnic zagotovitev finančnih sredstev za uresničitev razvojnih ambicij družbe doma in v tujini. Kot je znano, je Pivovarna Laško pred kratkim oddala novo ponudbo za nakup 53,92-odstotnega deleža v Banjaluški pivovarni. Vrednosti ponudbe ne želijo razkriti, po neuradnih podatkih pa so pripravljeni za pivovarno odšteti 5,5 milijona evrov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni