-1°C

Prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo tudi uzakonjena

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / T.H. / M.V. /
KOMENTARJI
41
V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, bo v Sloveniji prepovedano dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače ter palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, pa tudi za posode za živila, lončke in vsebnike za pijačo iz ekspandiranega polistirena. Z nekaj zamude se tako del evropske direktive s tega področja prenaša tudi v slovenski pravni red.

DZ je prepovedal plastične proizvode za enkratno uporabo.
DZ je prepovedal plastične proizvode za enkratno uporabo.FOTO: Dreamstime

DZ je zakon, ki ga je predlagala SAB, o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v četrtek sprejel s 84 glasovi za, cilj pa je zmanjšati odvrženo embalažo in posledično pozitivno vplivati na zdravje ljudi. Iz stranke predlagateljice so sporočili, da jim je "uspela velika zmaga za okolje"

"Pripravili smo zakon z namenom preprečevanja nastajanja odpadkov za enkratno in kratkotrajno uporabo, s katerim bi zmanjšali vpliv na okolje in posledično pozitivno vplivali na zdravje ljudi," je v imenu predlagateljev dejal Andrej Rajh (SAB). "Z zakonom naslavljamo pomembne ekološke probleme in izzive, hkrati pa tlakujemo pot nastanku krožnega gospodarstva, zero waste strategije, naslavljamo možnost in pospešujemo recikliranje, spodbujamo ponovno uporabo in spreminjamo potrošniške navade," je dodal.

Tretje branje zakonskega besedila je DZ opravil v torek, ko so mu podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah, pri čemer so opozarjali na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi. 

PREBERI ŠE
Zakon o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo še v tretje branje

"Utapljamo se v plastiki, ki je je na trgovskih policah iz dneva v dan več," je dejal Dušan Šiško (SNS). Plastični izdelki naj se čim prej nadomestijo z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi, je pozval. "Otrokom in vnukom moramo zapustiti boljši svet, kot smo ga prejeli," pa je menil Ivan Hršak (DeSUS). Ob tem je opozoril, da bo treba na seznam prepovedanih plastičnih proizvodov dodati še druge.

Vlada je sicer uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov izdala že avgusta.  K predlogu zakona so bila nato sprejeta še dopolnila, s katerimi se usklajujeta zakon in uredba.