Gospodarstvo

Po novem letu dražja elektrika

Ljubljana/Maribor, 22. 11. 2007 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Račun za električno energijo za gospodinjstva se bo s 1. januarjem prihodnje leto v povprečju zvišal za šest odstotkov.

S 1. januarjem prihodnje leto se bo račun za električno energijo za gospodinjstva se v povprečju zvišal za šest odstotkov, so danes sporočili iz Elektra Ljubljana in Elektra Maribor. Razlog povišanja cen so razmere na trgih električne energije, pojasnjujejo v obeh distribucijskih podjetjih, ki sta danes v dnevnem časopisju že objavila nove cene. Preostala tri distribucijska podjetja - Celje, Primorska in Gorenjska - bodo zvišanja predvidoma objavila v petek.

V Elektru Ljubljana ob tem dodajajo, da so objavljene cene začasnega značaja, saj cene za uporabo omrežij za leto 2008 še niso znane.
V Elektru Ljubljana ob tem dodajajo, da so objavljene cene začasnega značaja, saj cene za uporabo omrežij za leto 2008 še niso znane. FOTO: POP TV
Na rast porabe oz. dvig povpraševanja ob omejeni ponudbi, kar posledično prispeva k višanju cen električne energije, opozarjajo tudi v Elektru Maribor, kjer se ob zaostajanju dejanskih cen za tržnimi soočajo še z dejstvom, da ljudje jemljejo električno energijo kot samoumevno dobrino. Veliko pozornost posvečajo zato tudi osveščanju odjemalcev o učinkoviti rabi energije.

V Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da se cene oskrbe z električno energijo za gospodinjstva spreminja zaradi razlike med nakupno in prodajno ceno električne energije v letošnjem letu. Enak razlog navajajo v Elektru Maribor, kjer pravijo, da si sicer prizadevajo za čim ugodnejše pogoje nakupa, a je zaradi neugodnih razmer na trgu električne energije povišanje neizogibno.

"Razkorak med nakupno in prodajno ceno je prevelik, zato smo bili prisiljeni zvišati tudi cene za električno energijo, ki jo dobavljamo gospodinjstvom," je dejal predsednik uprave Elektra Maribor Stanislav Vojsk. Kot pojasnjuje, so neugodne razmere na trgu in dolgoletno zaostajanje prodajne cene za nakupno družbo "praktično prisilile v neizogibno povišanje cen električne energije za gospodinjstva".

V prihodnje dodaten dvig cen?

Kljub podražitvi, pa cena električne energije za gospodinjstva v Sloveniji še zmeraj zaostaja za dejanskimi tržnimi cenami, opozarjajo distribucijska podjetja. V Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da je rast cen električne energije na trgu na debelo za dobavo v letu 2008 zelo visoka, zato bi bil potreben še dodaten dvig cen v primeru popolnoma tržnega oblikovanja cen.

"V teku so pogajanja s proizvajalci v Sloveniji s ciljem zagotovitve makroekonomske stabilnosti, kar bi bilo ob še višjih cenah oskrbe od objavljenih težko izpolniti. Dolgoročno bo potrebno cene električne energije uskladiti s tržnimi cenami ter posledično upočasniti visoko rast porabe in zmanjšati tveganja pri zanesljivosti oskrbe," so sporočili iz Elektro Ljubljana.

V Elektru Ljubljana ob tem dodajajo, da so objavljene cene začasnega značaja, saj cene za uporabo omrežij za leto 2008 še niso znane, prav tako ne nakupna cena električne energije za gospodinjstva. V začetku leta 2008 je zato pričakovati še določene prilagoditve cen glede na takrat znane vrednosti v strukturi cene oskrbe z električno energijo za gospodinjstva.

Iz Elektra Celje so v sredo sporočili, da se v teh dneh med distributerji in proizvajalci končujejo pogajanja o nakupu in prodaji električne energije, nove cene za gospodinjstva pa bodo objavili v petek. V petek bosta predvidoma nove cene objavila tudi Elektro Primorska in Elektro Gorenjska.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
01. 12. 2023 14.29
več ko je na streha hiš sončnih elektrarn bolj nam lažejo da se poraba veča
spaceair
01. 12. 2023 14.28
to se dogaja ko smo izvolili električarja na vlado
jonson
23. 11. 2007 12.31
in zakaj se bo elektrika podražila????
damirg@email.si
23. 11. 2007 12.29
victorious, vlada je kriva, ker imamo zakonsko nastavljene take minimalne plače. Podjetja pa itak gledajo samo na dobiček. Če bi naprimer dobiček mecatorja razdelili med zaposlene, bi tisti živeli kot direktorji.
siFBI
23. 11. 2007 12.07
Čeprav vlada zatrjuje, da pri podražtvah nima nič. Potem pa naj kdo reče zakaj se el. podraži ravno 1.1.2008. Po mojem zato, ker če bi se 31.12.2007, bi mel kej statisti računat, pa pol nebi Bajuku več v EU žugali ampak, bi ga v rit nabrcali in ga poslali v Argentino.
ivo55
23. 11. 2007 09.02
Ja, ja podražiti je potrebno vse 1. januarja. Tako bodo podatki za medletne primerjave primerjave neizmeren vir za razlage in statistične manipulacije naših vrlih neoekonomistov .
blue-art.org
23. 11. 2007 00.26
Čisto prav, bomo pa šparali. Najbolje, da hodimo s kurami spat, umazani v službo, televizija je pa tako ali tako dolgočasna in jo nihče veš ne gleda. Vsi moramo kupiti notebook-e z lastnim napajanjem, pa jo bodo še zastonj dajali če jo bo le kdo hotel. Samo, da se plin ne bo podražil.
nemejugat
22. 11. 2007 22.23
Saj to ni nič novega, tudi v letu 2007 se je cena povišala, za skoraj 11%. Sedaj je govora da se bo s 1.1.2008 podražila električne energije za 6%, sledila bo še podražitev omrežnine, moči, stroškov dobavitelja pa trošarine....skupno pa morda v letu 2008 res 20%.
maraton62
22. 11. 2007 21.38
victoriosus; Ne stresaj pravljic, da vlada ni kriva za podražitve. Vlada bi lahko (če bi bilo v njenem interesu) prisilila vse trgovce in ostale, ki so podražili svoje izdelke in storitve, da vrne vse cene na prejšnjo raven. S to potezo bi si sigurno pridobila veliko javno podporo in tudi inflacija bi bila minimalna.
victoriosus
22. 11. 2007 19.42
Ehm... ljudje, podražitve so naredila podjetja, ne vlada ali parlament. Za dvig plač se dogovorite z delodajalci, ne z vlado. In so tudi lepo pokazali, da za podražitve hrane so krivi predvsem trgovci. Kaj je zdaj z vami, no?
mogvaj
22. 11. 2007 14.43
Prosim vas v uredništvu da nas sploh ne obveščate kaj se bo še vse podražilo in kratko malo napišete ,da se bo vse. Mi navadni smrtniki itak ne moremo na to vplivat če smo obveščeni plačati moramo vseeno, le veliko ljudi spravite v slabo voljo ko to slišijo. Koliko stane pač stane rabimo jo. Bi pa bilo mogoče preprečit marsikatero podražitev in doseči dvig plač če bi se ljudje zbrali sredi tedna pred parlamentom ne pa tako rekoč ko je praznik.....(sobota)
simon@stegel.net
22. 11. 2007 14.34
Sam nimam tako slabe place, pa se mi zdijo podrazitve grozne. Ne morem si predstavljati, kako ob teh podrazitvah zivijo tisti, ki imajo po 400 € place. Drzava bi se morala zamisliti.
Apocalypse
22. 11. 2007 14.33
zvišala za povprečno?? am a se ne poveča za določen procent za vse uporabnike. al ma sosedov tone cenej elektriko ke jst? Sicer pa le tako naprej, vse podražit. Kokr sm zasledil se elektrika draži za 20% in ne za 6%. Sam to bodo spet naredli čez en teden po prvi dražitvi. Vse podražite še naprej. Voda se ni podražila že nekaj mesecev. Še to djte. Plače pa zakaj bi zvišal, zmanjšajte jih. Le tako naprej in bo potrebno res kupt puško da bomo šli strelat u parlament. Pol pa ne bo nobenga zgovarjanja kdo ni kriv in kdo je.
damirg@email.si
22. 11. 2007 13.33
še več inflacije. najprej hrana, zdej pa še to. Bilo bi lepo, že bi zakonsko povečali najnižjo plačo za 30%, podobno kot se je hrana podrazila za 30% in ostale stvari.