Gospodarstvo

Po osmih urah sklenili dogovor: zaposleni na Pošti ne stavkajo več

Ljubljana, 13. 11. 2019 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / N.Š./ Ti.Š.
Komentarji
93

Pogajalski skupini Sindikata poštnih delavcev in vodstva Pošte Slovenije sta po več kot osem ur dolgih pogajanjih zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka je tako po dveh dneh preklicana, opravljanje storitev pa bo spet potekalo nemoteno.

Dogovor so sklnili v torek pozno zvečer; stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, pa je preklicana.
Dogovor so sklnili v torek pozno zvečer; stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, pa je preklicana. FOTO: Bobo

Kot so sinoči – po koncu večurnih pogajanj – v skupni izjavi sporočili iz Pošte Slovenije in sindikata, ki je eden od dveh reprezentativnih v omenjenem državnem podjetju, so se dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020, zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, referenčnih obdobjih za leto 2020 in področju varnosti in zdravja pri delu.

Sklenjeni dogovor predvideva, da bo Pošta Slovenije poleg 312 novo zaposlenih v letu 2019, do konca marca 2020 dodatno povečala število zaposlenih v poštnem prometu za 35 delavcev in nadalje na osnovi dogovorjenih kadrovskih kazalnikov prilagajala število zaposlenih.

Maso plač za delavce v poštnem prometu od prvega do vključno sedmega tarifnega razreda bodo povečali za 7,5 milijona evrov, in sicer za 3,75 s 1. januarjem 2020 in z enako vsoto s 1. julijem 2020.

Ob tem so se dogovorili, da tudi naslednje leto, enako kot letos, ostaneta dve referenčni obdobji za izplačilo presežkov ur, in sicer od januarja do konca junija ter od julija do konca leta. Za prihodnje leto je bilo namreč doslej predvideno samo eno 12-mesečno referenčno obdobje.

Delodajalec bo leta 2021 izvedel tudi revizijo izjave o varnosti z oceno tveganja ter okvirno analizo in zdravstveno oceno delovnih mest v poštnem prometu.

Kot so še dodali na Pošti, je o končni oceni škode dvodnevne stavke v tem trenutku še prezgodaj govoriti, vsekakor pa bodo izvedli vse aktivnosti in ukrepe za omilitev posledic.

Znova zahtevali 300 dodatnih zaposlitev, desetodstotni dvig plač

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra in med drugim znova zahteval kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njihovi oceni bi morala Pošta zaposliti še dodatnih 300 ljudi.

Ob tem so zahtevali desetodstotni dvig plač, saj je po njihovem sedanja višina plače za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka. Še pred stavko so se na sobotnih pogajanjih uspeli dogovoriti o večini odprtih vprašanj, medtem ko vodstvo Pošte ni pristalo na dvig plač.

Kot so ob tem spomnili v poslovodstvu, so februarja z obema sindikatoma sklenili dveletni dogovor, po katerem v primeru spoštovanja sporazuma na strani delodajalca, sindikata v letih 2019 in 2020 ne bosta postavljala novih zahtev in ne bosta napovedala in izvedla stavke iz razlogov, ki jih ureja dogovor, vreden okoli 17,5 milijona evrov.

Stavka je po dveh dneh preklicana.
Stavka je po dveh dneh preklicana. FOTO: Bobo

Potem ko je že prvi dan stavke pokazal, da je podpora stavkovnim zahtevam presegla članstvo v tem sindikatu, saj naj bi stavkala več kot polovica vseh pismonoš in zaposlenih za poštnimi okenci, s tem pa je začela nastajati precejšnja gospodarska škoda, je generalni direktor Boris Novak povedal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač, vendar na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest.

SDPZ ocenjuje, da Pošta izvajal februarski dogovor

Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ) pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se tokratni stavki ni pridružil, saj je ocenil, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja.

Kot so ob zaključeni stavki konkurenčnega sindikata, ki je po njihovem prinesla "dvig mase plač za nekaj odstotkov v naslednjem letu", spomnili v SDPZ, februarski dogovor še vedno velja in bo učinke prinašal tudi v letu 2020. Kar je po njihovem še pomembneje, delodajalec se je takrat zavezal zaposlovati, popraviti se morajo tudi delovni pogoji, ki izboljšujejo zdravje in varnost zaposlenih.

"Tako bodo na podlagi našega dogovora v naslednjem letu višji potni stroški, odstotki za nadurno delo in presežne ure, nekateri dodatki, regres, z inflacijo se bodo uskladile tudi osnovne plače. K temu je zdaj potrebno prišteti še dvig plače, ki ga je prinesla stavka ta teden," je poudarila generalna sekretarka sindikata Saška Kiara Kumer.

Na Pošti Slovenije vsem strankam zagotavljajo, da bodo storili vse, da bodo čim prej dostavili vse pošiljke, ki med stavko niso dosegle naslovnikov.

Ob tem pa v njenem sindikatu v skladu z dogovorom že pripravljajo svoje aktivnosti po izteku dogovorjenega roka, do katerega mora delodajalec zaposliti določeno število novih sodelavcev, a zaenkrat tega cilja še ni izpolnil. Poleg tega so že pripravili zahteve za spremembe kolektivne pogodbe v naslednjem letu, te njihove zahteve pa so bistveno večje, kot je učinek novega stavkovnega dogovora, ki po njihovem mnenju delavcem prinaša premalo.

Ob tem v omenjenem sindikatu pričakujejo tudi jasen odgovor delodajalca glede božičnice. Vodstvo družbe so namreč že pred časom pozvali, da zaposlenim izplačajo del plače za poslovno uspešnost vsaj v višini tiste, ki so jo pri pravkar s strani Pošte Slovenije kupljeni Intereuropi, torej okoli 500 evrov, a delodajalec na njihovo pobudo še ni odgovoril.

Čeprav so v SDPZ ves čas poudarjali, da želijo spoštovati določila februarja sklenjenega stavkovnega dogovora, se že zdaj pripravljajo na dejstvo, da delodajalec do konca decembra ne bo zaposlil dovolj sodelavcev, s čimer bo prekršil sklenjen dogovor.

"Takrat bo potrebno sindikalne aktivnosti zopet zaostriti, četudi to pomeni, da bomo morali zopet napovedati stavko. Dogovor z enim od dveh sindikatov za poslovodstvo ne pomeni, da si je kupilo socialni mir in da je rešilo vse svoje težave z upravljanjem Pošte Slovenije," je še dodala Kumrova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakkram
17. 11. 2019 14.42
Poštarji bi morali imeti 2000eur ali več neto plače,a sploh veste kakšno odgovornost imajo,vsak dan na desetine pošiljk od sodišča,upravnih enot,novi potni listi,osebne ,vozniska dovoljenja,bančne kartice,npr od sodišča,če poštar narobe vroči oz narobe obvesti,lahko sodni postopek pade in kriv je lahko poštar,lahko se zgodi,da on nosi nove stroške postopka,če izgubi potni list,osebno,vozniško izkaznico,je spet poštar kriv,baje globa za potni list 3000 eur,za osebno ne vem,pri sodnikih,tožilcih,če oni kaj narobe naredijo,noben nič ne odgovarja,pa še reklame,okoli 500000 reklam od velikih firm,Špar,hoffer,leclerc,tuš in ostali vsak teden,se lahko kakšen od prejemnikov reklam pritoži ,da ni dobil eno od teh direkt firmi,lahko potem ta firma ne plača pošti za raznos za tisti teden,samo v vednost
vomo
14. 11. 2019 11.52
+3
NORO-Kako lahko župan ali politik v davčnih oazah odpre podjetje ali ga tam že ima in sprejema v lastni državi plačo davkoplačevalcev, tuki ne gre neki skoz. ZAKAJ SE TO VPRAŠANJE TAKOJ NE ZAKLJUČI ,,,, NORO- PLAČUJEMO JIH ONI PA NAS MAJO ZA BUTALCE...
vomo
14. 11. 2019 11.43
+1
Samo primer poglejte; zdravniški pregled stane 150e in več. Zdravnik jih v eni uri mora narediti veliko več kot en pregled a dobi plačano poudarjam cca 8e neto in še plus letno ga čaka lepa dohodnina..nobenih olajšav , kot je plačilo vrtca.... ostal denar, ki je približno jurček na uro dobi zdravstveni dom v lasti države, ne vlaga v izobraževanje, posodobitev zdravstvenega doma...v nič ne vlaga, domovi lepo propadajo-primer želežničarski in vsi po državi....denar pa izgine malo v državno blagajno veliko pa v žepe kraljevski sekti...To da nekateri dobijo velike zneske, so določeni s katerimi se vladajoča kasta skoz rešuje in blati zdravstvo, sam poštenemu zdravstvu ne kapne, da jih imajo za butalce.....
vomo
14. 11. 2019 11.33
+2
MINIMALNO PLAČILO bi v naši deželi moralo biti 2000- e. v podjetjih katerim slabo gre. V Uspešnih podjetjih kot je pošta bi moralo biti plačilo daleč gor od MINIMALNEGA PLAČILA. Ljudje božji, podjetja imajo nenormalne dobičke, samo poglejte za kolikšne milione kupujejo druga podjetja in to z dobičkom, katero je zraslo na vaši grbi z vašo pomočjo. Vi pa stavkate in pristanete na višje plačilo za deset evrov več na mesec. NERAZUMNO...PA SAJ BO MINILO 1000 LET, DA BOSTE PRIŠLI DO PLAČILA, KATERO VAM PRIPADA...nerazumno
Wahl
14. 11. 2019 10.57
+4
Postokumunistično-kapitalistična srenja od vodstva si kupuje nalivnike v vrednosti poštarske plače, delavcem bi pa dajali drobtinice oziroma bi jim še te pokradli in to z žegnom politike. Ma vas bom volil ja, lopovi!
01xxy
14. 11. 2019 07.28
+9
V Avstriji imajo še enkrat višje plače ob enakem delu! In direktorji se ne izživljajo nad delavci in prostori pošte niso kramarski semenj!
Supervillain
13. 11. 2019 20.32
+8
Butast Slovenski sistem,da te glava boli.Lp
Kukulele1972
13. 11. 2019 19.44
+10
Za teh 50€ bruto povišice bomo sedaj na pošti scali kri
jutr1b05ek
13. 11. 2019 18.52
+2
tri dni ni blo nobenih reklam zarad te stavke, upam samo da ne bo jutri prepoln nabiralnik
tipero
13. 11. 2019 16.41
+16
Uprava bi mogla odstopit prvo A. R. In obvezno gospa SS. Direktor pa itak pojma nima ka se mu dogaja v firmi. 4 navidezni pravnik pa žepe fila
komarec
13. 11. 2019 16.36
+23
Zanimivo bi bilo to, da bi enkrat delavci stavkali za to, da bi zmanjšali plačo upravi naprimer za 30 %. Zanima me kakšen bi bil odgovor.
kek?e
13. 11. 2019 16.04
+25
Pa še to bom reku..uprava in vsi ti gospodje na vrhu si lepo talajo lepe denarce za svojo nestrokovnost delavec pa droptinice...Dober gospodar zrihta posel,zaposli toliko kadra kot ga rabi in ga tudi pošteno plača...Te gospodje so po tem takem nesposobni opravljanja svojega dela in pika..super plača za nesposobnost..
komarec
13. 11. 2019 16.34
+11
Lepo si napisal, a kaj ko dobrih gospodarjev je malo.
Infraping
13. 11. 2019 15.50
+3
kek?e
13. 11. 2019 15.31
+18
Največja fora je v tem da bojo zdej dobil 15eu večjo plačo:)))))))))))))))))jeaaaa to pa je povišica
Jogi
13. 11. 2019 14.23
+19
Nateg delavcev! Drugo leto bo pošta prikazala izgubo, in delavci lahko ponovijo stavko!
williamwallace
13. 11. 2019 14.09
+10
Masa plač za delavce v poštnem prometu se bo povečala za 7,5 milijona evrov... verjetno na leto?
Domendo
13. 11. 2019 13.37
+9
So jim obljubili, da bodo namesto 10 kg vozili samo 9,5 kg reklam.
resslovenka
13. 11. 2019 13.45
+5
😊 Danes je prišel prvi stos reklam. Pa seveda tudi položnica za Dodatno zdravstveno zavarovanje. Ena zadnjih za tekoči mesec. 🤗
starcov
13. 11. 2019 12.56
+23
skoda k so nehal pa tko fajn je blo ko ni blo reklam
komarec
13. 11. 2019 16.38
+6
Greš na pošto in poveš, da naj ti ne prinašajo reklam, na nabiralnik pa prilepiš prav za to pripravljeno nalepko in je zadeva rešena.
Malek Jože
13. 11. 2019 12.14
+33
Sprva jih vodstvo prezira,pol pričnejo stavko,vodstvo ne posluša,javnost na starni sindikata,vodsto ne posluša,pritisk javnosti se stopnjuje,vodstvo želi sestanek,naslednji dan stavka zaključena. Sindikalisti bi morali malo k Štruklju na šolanje! Zdaj,ko so dobili moč bi še mogli zahtevat več,oni pa pristanejo na lepotne popravke in spet vse po saterm,nesposopneži!! Peljali so jih žejne čez vodo!!!
morituri
13. 11. 2019 11.53
+17
SD in Levica sta proti zapiranju pošt !! Ljubi Bog, dokažita že enkrat, da je to res!!!! Dokažita ali samo lapata!!!!