Gospodarstvo

Vlada po referendumu nadaljuje projekt drugi tir, Kovačič pa ne bo obupal

Ljubljana, 25. 09. 2017 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko je delo na projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom med referendumsko kampanjo nekoliko zastalo, se lahko zdaj spet nadaljuje s polno paro. Prva naloga je dokončati in v celoti zapolniti finančno konstrukcijo, torej pridobiti evropska sredstva. Pobudnik referenduma Vili Kovačič sicer ne namerava odnehati.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Projekt drugi tir se nadaljuje
  01:23
  Iz 24UR: Projekt drugi tir se nadaljuje
 • Iz 24UR: Po referendumu proslavljali v obeh taborih
  02:13
  Iz 24UR: Po referendumu proslavljali v obeh taborih
 • Iz SVETA: Pobudniki referenduma kljub rezultatu zadovoljni
  02:04
  Iz SVETA: Pobudniki referenduma kljub rezultatu zadovoljni

Na uradne izide nedeljskega referenduma bo treba še počakati, a državni sekretar in vodja projekta Jure Leben je v nedeljo zvečer dejal, da se bodo že danes spet ukvarjali z vsebino projekta. Kot je dodal, bo v kratkem sledilo odpiranje ponudb za pripravljalna dela, načrtujejo pa, da bodo novembra začeli dela na trasi.

Obenem je napovedal, da bo vlada že ta teden sprejela tudi sklep o dodatnih devetih članih projektno-finančnega sveta za izvedbo investicije, ki bodo prišli iz vrst civilne družbe. Sledila naj bi objava javnega poziva za dodatne člane.

Tako minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kot svetovalec projektnega podjetja 2TDK Metod Dragonja sta v nedeljo med prvimi nalogami izpostavila pridobitev načrtovanih evropskih sredstev. Slovenija se je na razpis prijavila julija in Gašperšič je o uspehu optimističen. "Želimo preseči 200 milijonov evrov, cilj je 250 milijonov evrov," pa je dejal Dragonja.

Medtem ko je delo na projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom med referendumsko kampanjo nekoliko zastalo, se lahko zdaj spet nadaljuje s polno paro.
Medtem ko je delo na projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom med referendumsko kampanjo nekoliko zastalo, se lahko zdaj spet nadaljuje s polno paro. FOTO: Aljoša Kravanja

V referendumskem času so zastali tudi pogovori z Madžarsko, ki naj bi pri projektu sodelovala z 200 milijoni evrov. Dokončnega dogovora, kaj bo dobila v zameno za sodelovanje pri projektu, še ni. "Madžarska seveda pričakuje, da bo imela od projekta tudi svoje koristi, kar zadeva lažji dostop do infrastrukture," je dejal Dragonja.

Pogovori z Madžarsko se bodo zdaj nadaljevali in po Dragonjevih besedah bo treba najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani in s tem za poslance, ki bodo meddržavno pogodbo o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu potrjevali. A tudi če takšne rešitve ne bo, ima vlada plan B, je ponovil. Ta je, da se manjkajočih 200 milijonov evrov zagotovi iz državnega proračuna.

Zaprtje finančne konstrukcije Dragonja pričakuje do sredine leta 2018. V tem času bodo izdelani tudi projekti za izvedbo in s tem bi se ustvarili pogoji, da podjetje 2TDK v tretjem ali na začetku zadnjega četrtletja 2018 objavi razpis za ključne inženirske objekte na projektu, je še dejal.

Kovačič napovedal ustavno pritožbo

Danes bodo sicer prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Za glasovanje po pošti iz Slovenije se je prijavilo 392 volivcev, te glasovnice pa bodo okrajne volilne komisije štele danes. Čez teden dni bodo prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih se je prijavilo 147 volivcev.

Kot je znano, je večina volivcev zakon na referendumu ob nizki udeležbi podprla: za je po skoraj vseh preštetih glasovnicah glasovalo 53,5 odstotka, proti pa 46,5 odstotka volivcev. Referenduma se je po delnih neuradnih podatkih udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev.

Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v nedeljo takoj po zaprtju volišč dejal, da zakon o drugem tiru za primer pozitivnega izida referenduma čakata pobuda za oceno ustavnosti in računsko sodišče. "Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču," je dejal.

"Od tega trenutka je ta projekt nelegitimen," je novinarju oddaje 24UR Anžetu Božiču takoj po zaprtju volišč dejal Kovačič. "Stroške za ta referendum pa bomo s položnicami naslovili na vse poslance, ki so glasovali za zakon," je še dejal.

Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču, je napovedal Vili Kovačič.
Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču, je napovedal Vili Kovačič. FOTO: POP TV

Cerar: Ljudje so pokazali, da imajo dovolj političnih igric

Nizka udeležba na referendumu je po mnenju premierja Mira Cerarja "v veliki meri pokazala, da imajo volivci dovolj političnih igric" in da podpirajo vladni projekt. Kot je poudaril, gre za pomemben razvojni projekt za našo prihodnost, in po njegovem prepričanju so volivci tudi z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da "vlada opravi svoje delo, ki smo si ga začrtali, da se ne ustavljamo, da se ne vračamo nazaj, ampak gremo in ta drugi tir zgradimo".

Zavrnil je očitke pobudnikov referenduma, ki v slabi udeležbi vidijo nelegitimnost projekta. "O nelegitimnosti ni govora, pravila so bila jasna, vse smo odigrali po pravilih," je izpostavil.

Tistim, ki so glasovali proti zakonu, je zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno, "zato tudi zakon, zato nadzorni mehanizmi, tako domači kot evropski, tudi zaledne države ne bi projekta podpre, če ne bi bil dober", je nanizal in poudaril še, da ima dobro finančno konstrukcijo, tudi trasa je določena v pravi smeri, je prepričan.

Ob tem se je obregnil tudi ob SDS in Kovačiča, ki da so z referendumom želeli preprečiti projekt, ki je dober za Slovenijo.

KOMENTARJI (1456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
26. 09. 2017 13.04
+1
Za naslednjih 10 let je vreča brez dna odprta!
lemur
26. 09. 2017 12.32
+3
Kdo sploh je ta tip, ki ga tako ganejo infrastrukturni projekti in je, ce se mu verjame, sposoben realno vrednotiti kompleksen projekt brez sredstev za analize? Ce ima tako dobro intuicijo naj malo trguje z delnicami in verjetno bo lahko brez problemov placeval kampanije.
muci007
27. 09. 2017 16.15
Projekti in delnice so nekaj čisto drugega...
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.18
+1
Za kaj pa ne!? s svojo brezbrižnostjo in mlahavostjo so jim Slovenceljni podpisali bianko menico za nadaljno molžo davkoplačevalskega denarja. Magna pa še drugi tir to bo lepa finančna spodbuda za odhod nazaj v civilstvo. Kajnede janezi ozkoumni!
eFranjo
26. 09. 2017 10.03
+0
kakšna podpora vladi neki, modelu se meša
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.20
+2
Ja pa naj se mu meša mešalo se bo vam, kje ste bili v nedeljo dragi moji.
resslovenka
26. 09. 2017 13.40
+1
Jaz sem bila doma. Ker je deževalo. Meni še nobena stranka ni zvišala standarda. Njihove odločitve pa že marsikaj vzele. Pri penziji sem malo nad minimalcem , ko sem se upokojila sem bila nekje v sredini. Za ene je v času ZUJFA veljal zakon o povišaju poslanskih dodatkov ...kajne SDS?. Za upokojence pač ne pri zvišanju pokojnin. Se danes ne vem kako je odločilo Ustavno sodišče. Predvidevam, da nikakor. Vsaj pozna nikjer. Torej? Moj glas je preglasovan , zato naj se enkrat za svojo bodočnost postavijo mladi. Ali jim je pač vseeno.
muci007
27. 09. 2017 16.16
+2
resslovenka: še manj boš imela, ker ti je vseeno, kako politiki kradejo s podporo volilcev.
blazter
25. 09. 2017 21.55
+0
Kolko je danes cena tirnice? In koliko je bila v petek?
piljan
25. 09. 2017 22.02
+6
Fifi 24
25. 09. 2017 22.34
-2
ja v EU je 1m tira 50 kg torej ca 40 EUR no pr nas bo stal sam 55-45.000 EUR/m saj ni velik razlike looool
piljan
25. 09. 2017 22.37
+3
No,no ,spodaj si dal fiksno ceno,tu pa že zavajaš.
Frane Šajn
26. 09. 2017 10.22
-2
Vi kar sedaj po sebi raja neuka! Koščico za glodanje in ste že siti. Ja Srbi pravijo " kad se nekom smrkne drugom svane"! Le kdaj bo vam "svanulo"!
Fifi 24
26. 09. 2017 14.05
-3
piljan ?? eh jej..... oz bolje pijan al pa zabit........ ker drugače bi si verjetno znal izračunati koliko je 1 m proge, če je predvidena cena 1.2 miliarde eur za 27 km .........torej predvidena za Teš je bila predvideno 900 milionov eur btw
Ka pa mislis
25. 09. 2017 21.44
+5
Jansisti spet zgubili. Pa do kdaj tako...
komarec
25. 09. 2017 21.39
+7
Na parlamentarnih volitvah bom volil tisto stranko, ki sposobna RKC obdavčiti in jo ločiti od države.
resslovenka
26. 09. 2017 13.44
+1
Tir1
25. 09. 2017 21.13
+5
Novinarji ste smotani. Seveda ne vemo, koliko ga bomo plačali dokler ne bo javnega razpisa.
muci007
26. 09. 2017 13.09
+1
Čez 10 let bo parlamentarna preiskovlna komisija ugotavljala, zakaj se je cena projekta napihnila na 200%.
Bofur
25. 09. 2017 20.58
+10
Najbolj smešno je naslednje: izgubiš referendum, ki si ga sam predlagal, nato pa se obnašaš kot zmagovalec, izsiljuješ vlado, da mora v projektni svet za 2. tir izvoliti tvoje člane iz nekakšnih najbolj obrobnih strank, se delaš norega, na ustavno sodišče vlagaš nekakšne pobude, ki nimajo nikakršne zveze z zakonom, ki si ga želel menda izpodbijati na referendumu, ampak se nanašajo na referendumsko kampanjo ??? Mamma mia, kdo je tu nor !? Vladi Vili Kovačič očita kršitev kampanje za referendum, njega pa je aktivno podprla RKC, ki ni bila nikjer prijavljena kot nosilec kampanje, je pa objavljala v svojem glasilu Družina pamflete nasprotnikov zakona in 2. tira ... vauuu. to je pa res demokracija po svečkarsko. Bodi čim bolj glasen, tudi ko izgubiš, mogoče boš pa koga preslepil in ti bo nasedel, da si zmagal.
piljan
25. 09. 2017 21.05
+10
Nora nova tv je imela celo nedeljo,kljub volilnemu molku članek kako morajo svečkarji voliti.Očitno kršenje,pa še ni bilo nič.
mackintosh
25. 09. 2017 21.16
+5
komarec
25. 09. 2017 20.39
+8
Ne razumem teh igric, najprej popljuvaš vse tvoje nasprotnike, potem ljudi, ki so se odločili drugače kot so oni želeli, potem pa prosiš, da bojo na volitvah volili za tebe, to je malček skregano z kmečko logiko. Star pregovor pravi: "Lepa beseda lepo mesto najde." S tem, ki že tisočletja drži kot pribito, se nekateri nočejo sprijazniti.
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.47
+6
Kdor je še vedno nor naj jim sledi in jim naseda.
Fifi 24
25. 09. 2017 20.38
-5
LEPO...Ovcam očitno ni hudega da jih ne moti cena NAJMANJ 45.000 !! EUR !!!! (ja tri 0 ) za 1 (en) meter !!!!!!!!! proge...aja ovčke ja vlada ne bo financirala ne sam davke bo dvignila za ta namen in uvedla nove davke drugače pa ne ne bo financirala beeee
notrajnc05
25. 09. 2017 20.42
+5
Jst takoj podpišem, za 50.000 samo da bo jajo zvisel... Evo dvignem na 60.000€
piljan
25. 09. 2017 20.43
+9
Vidim,da je ena ovčka zelo,zelo užaljena.Pomiri se no,mogoče bo pa drugo leto nadaljeval dohtar ivanček.
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.43
-1
bencinski cent pade po tamalem : ))) dobr da nimam awta : ))) sm prwič w žiwljenju weseu da ga nimam : ))))
piljan
25. 09. 2017 20.46
+4
Mejduh,pa tako sposoben,da cmeraš cel dan.
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.48
+5
Šentiljka je pa šla. Sedaj nas je hotela nalagati kako ni bila na referendumu pa misli, da verjamemo.
Fifi 24
25. 09. 2017 20.48
+1
notranjc se ti oglasim pa boš skeširal za kak metrček ajde dva velja ?
notrajnc05
25. 09. 2017 20.55
+4
tud za tri se stegnem, če bo treba, samo da zabijem tvojega belega firerja...
notrajnc05
25. 09. 2017 21.02
+4
fifi dej mi prosim razloži v čem je poanta, da vsak mesec zamenjaš svoj Nick??? Te je sram svojih prejšnjih nebuloz, al ti je firer zaukazal tako, da zgleda kot da vas je vsaj 5, ki ga še podpirate??? prosim razloži!!!!!! Takoj!!!
mackintosh
25. 09. 2017 21.22
+2
fifi dej kakšno tabletko pojej mogoče bo pa bolje
Ka pa mislis
25. 09. 2017 21.47
+3
Fifiko bos pa manj rkc dal ob nedeljah. Pametno
Fifi 24
25. 09. 2017 22.28
-2
notranj ti 150K Eur videl nisi razn na TV ne pa da bi jih dajal .........................drgač pa mal sena potrosiš pa evo cela čreda prleti na pašo lepo...beee..sam je fino k ovca tako ni sposobna ugotovit da je ovca kr če bi ne bi bla ovca ...bee
mackintosh
25. 09. 2017 20.35
+4
ampak tem z toliko nicki pa dam kapo dol vsakič za vsak nick morajo zamenjati poštni naslov. ampak niso pa toliko brihtni da bi vsaj malo spremenili slog pisanja ha ha ha
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.49
+5
Naj uživajo. Sedaj celo lažejo kako pa oni niso glasovali in, da niso ne za ene in ne za druge.
komarec
25. 09. 2017 20.34
+5
Ko je imela SDS v Trenti shod in ko so kuhali pasulj v izposojenih vojaških kotlih, je šef pohvalil borbenost Vilkota, s tem potrdil kdo soji za tem.
korintos23
25. 09. 2017 20.20
+11
Ni pa pošteno da je desnica Vilija speljala na tanki led, ko se je pa potapljal so ga pa zapustili.
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.23
+7
Eden sds-ovec je sinoči poveda češ, da je pričakoval tako nizko udeležbo. Zakaj so pa potem noreli z referendumom in grozili kako bodo dokazali koliko jih je proti? Res so pokazali in se osramotili.
piljan
25. 09. 2017 20.28
+3
Sdeesek je tipal kako bo na volitvah.Slabo mu kaže,glede na to,da mu bodo še drugi ,ki so sedaj zavezniki,pobrali veliko glasov.
komarec
25. 09. 2017 20.30
+5
Popoln polom tega referenduma škodi samo SDS-u, ki igra maček "čudno" igro, no majer.
aligator14
25. 09. 2017 20.35
+5
srebrnibreg, veš zakaj so noreli z referendumom - zato ker je projekt prepoceni in ga je bilo potrebno podražiti za še dodatnih skoraj 4miljone...
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.36
+4
14- lahko to ali pa, ker nekdo že pred začetkom ni zadosti dobil v žep tako kot pri oklepnikih.
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.37
-3
piljan
25. 09. 2017 20.39
+5
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.39
-3
widm da ste čist weseli da bojo končno spet lohka waši kradli pa prali keš w kaki banki za kako mafijo : ))))
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.40
-3
čudne stwari so se dogajale w letih 2014-16 na NKBM banki : ))) ampak ok za srebrnega to ni wažno če mafija pr nam pere keš držawljani kle niso oškodowani : ))))
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.41
-5
glawno da janšot ne pere keš pa ne krade ostalo ni pomembno : )))
piljan
25. 09. 2017 20.45
+3
Cmera jaz bi volil tebe,pa ni nič s tabo.
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.46
-3
neznam tko dobr lagat pa krast k cmerobaba : ))))
piljan
25. 09. 2017 20.49
+2
Cmera,povej,da si totalno nesposoben,no razen cmeranja.
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.51
+3
Kaj se sedaj na druge zgovarjaš kakšni so drugi. Mi hočemo, da si ti vseznalec in največji poštenjak naš predsednik.
CyberWorm90
25. 09. 2017 20.51
-2
morm it na inštrukcije k jankowiču : ))) kako ukrast prwi miljon : ))))
piljan
25. 09. 2017 20.54
+2
Torej boš kandidiral,samo ne stalno cmerat,pa boš kos.
CyberWorm90
25. 09. 2017 21.02
-3
beri še enkrat čak da se naučim dobr lagat pa krast : ))) pol mugoče kandidiram : ))))
piljan
25. 09. 2017 21.18
+2
mackintosh
25. 09. 2017 21.20
+2
korintos23
25. 09. 2017 20.17
+6
Uboga šentiljčica, pa toliko se je na zmago zanašala.
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.28
+4
In sedaj več ni onega nicka od 2 tira ampak čisto drugi.
komarec
25. 09. 2017 20.16
+6
G. Kovačič, ustavno presojo in računsko sodišče bi lahko speljal brez referenduma. To je očitno nagajanje in ve se kdo je zadaj.
korintos23
25. 09. 2017 20.18
+4
Je rekel da ga opozicija ni podprla na referendumu, tam bo pa itak popušil, pa kateri vsaj malo normalen bi taki projekt zavlačeval ali ga celo zrušil?!?
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.14
+4
S tem, da Vili že grozi s tožbami pomeni, da mu je za voljo ljudsta o kateri je tako veliko govoril ne pomeni nič. Še en dokaz, da je lažnivec ali pa b edak.
korintos23
25. 09. 2017 20.15
+4
piljan
25. 09. 2017 20.15
+5
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.16
+3
piljan
25. 09. 2017 20.17
+5
mackintosh
25. 09. 2017 20.20
+3
MatejNM
25. 09. 2017 20.05
-5
Ali veste, zakaj smo mladi za Pahorja? Kot so pokazale tudi zadnje ankete. Le zato, da ne zmaga nihče od vaših z leve in vaših z desne. Pa čeprav je Pahor le ubog pajac.
piljan
25. 09. 2017 20.10
+3
korintos23
25. 09. 2017 20.13
+4
Saj niste samo mladi, mi stari tudi! In mladi ne hodite na volišča.
MatejNM
25. 09. 2017 20.13
-3
V resnici nikamor več. Levica ga ne mara, desnica ga podpira, da ne zmaga levica. Kaj praviš, kam spada ?
piljan
25. 09. 2017 20.13
+4
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.15
+4
piljan- ta je samo velik blefer. Pa zdi se mi, da je to šentiljka spet pod drugim nickom.
korintos23
25. 09. 2017 20.16
+5
Šentiljka je ja, samo če ji to omeniš prične preklinjati kak furman.
MatejNM
25. 09. 2017 20.19
-1
Podkovan ? Jaz nisem politik. Samo svoje mnenje napišem. Kje pa piše, da ima prav ? Ali da imaš ti ? A poglej si dejstva. Kako smo razdeljeni ? Kako bi potem glasovali složno ? Sploh ni več pomembno, ali bo za narod bolje tako ali drugače. Pomembno je le, da zmagajo tvoji ali da zmagajo moji. Prav to smo videli na tem referendumu. Ni šlo za to, kar je prav ali ne. Ne, ssmo da zmagajo naši, ali da ne zgubijo vaši. In kaj vam pove udeležba ? Ljudjem je dovolj vaši in naši in zmagali in izgubili. Ljudje želijo živeti. Vi pa se kar dajte. Vaši naši....
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.20
+3
In ta potem laže, da ni šla na referendum. Pa koga misli farbati. Resnico pove samo, ko se zlaže tako kot vsak svečkar.
piljan
25. 09. 2017 20.21
+2
Jaz te samo sprašujem,ti pa trdiš kam spada.Ne jezi se no.
mackintosh
25. 09. 2017 20.22
+4
matej a ti si še zmirom tle? že tko mlad pa tolk debela koža
MatejNM
25. 09. 2017 20.25
-2
Če si kdaj bil študent, potem veš, da se živi ponoči. In zato prav sedaj odhajamo živet.
piljan
25. 09. 2017 20.31
+2
korintos23
25. 09. 2017 20.03
+2
Kje je pa Šiško, pirat?
srebrnibreg
25. 09. 2017 20.04
+6
Pa šentiljka kako je galamila in meter dolge poste lajnala. Drla se je kako bo sedaj moral Cerar oditi, ker mu bodo pokazali koliko jih je proti njemu. Sedaj pa spet šok. Še vsi sektaši niso šli volit proti.
korintos23
25. 09. 2017 20.13
+4
fljfo podpira Šiška in Pirat stranko, obenem se pa dere da je dokončal fakulteto. Da ni Šiško???
korintos23
25. 09. 2017 20.00
+4
Vili zaprosil vlado če bi lahko bil vsaj "baumeister na trasi drugega tira.