Gospodarstvo

Počasnejša rast plač

Ljubljana, 08. 07. 2007 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bruto plača na zaposlenega je v zadnjih desetih letih realno rasla počasneje, kot je rasla produktivnost.

Če bi v enem letu rast plač močno presegla rast produktivnosti, bi to povečalo inflacijo, je poudaril Šušteršič
Če bi v enem letu rast plač močno presegla rast produktivnosti, bi to povečalo inflacijo, je poudaril Šušteršič FOTO: POP TV

V povprečju je za rastjo produktivnosti povprečna bruto plača zaostajala za dobro odstotno točko in pol; med 1996 in 2000 za dve, med 2001 in 2006 pa za 1,2 odstotne točke, kažejo podatki Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Vendar naj bi se letos zaostanek zmanjšal na 0,9 odstotne točke, v prihodnjih dveh letih pa še nekoliko bolj, napoveduje Umar.

V obdobju 1996-2000 je bil razkorak med rastjo plač in rastjo produktivnosti posledica počasnejše rasti plač v zasebnem sektorju, je pojasnila Alenka Kajzer z Umarja. V zasebnem sektorju so se plače v povprečju realno zvišale za dobrih 2,4 odstotka, skupaj z javnim sektorjem pa za 2,8 odstotka. Produktivnost dela je v obdobju dosegla dobrih 4,8 odstotka.


Zaostajanje plač se je ustalilo

Pergam predlaga, da bi izhodiščne in najnižje osnovne plače do konca letošnjega leta povečali skupaj za 4,8 odstotka.
Pergam predlaga, da bi izhodiščne in najnižje osnovne plače do konca letošnjega leta povečali skupaj za 4,8 odstotka. FOTO: POP TV

Po letu 2001 se je zaostajanje plač za rastjo produktivnosti zmanjšalo in stabiliziralo. Predvsem gre izpostaviti skromno rast realne bruto plače v javnem sektorju, ki je v povprečju letno dosegla 0,6 odstotka, je pojasnila Kajzerjeva. Skupaj se je povprečna bruto plača na zaposlenega v obdobju 2001-2006 realno zvišala za dobra 2,2 odstotka, produktivnost pa za slabih 3,5 odstotka.

Leto 2001 je izjema; rast plač (3,2 odstotka) je namreč presegla rast produktivnosti (2,2 odstotka). Izjema je nastopila zaradi hitre rasti plač v javnem sektorju (5,1 odstotka), ki je bila posledica koncentracije izplačevanja dodatkov v različnih kolektivnih pogodbah, je še dodala Kajzerjeva.

Pri tem je potrebno pojasniti, da je rast plač merjena kot realna rast povprečne bruto plače na zaposlenega, deflacionirana z indeksom cen življenjskih potrebščin, produktivnost dela pa kot realna rast bruto domačega proizvoda na zaposlenega po statistiki nacionalnih računov.


Pozivi sindikatov

Če bi vso produktivnost prelili v rast plač, ne bi ostalo nič za nova delovna mesta, za izobraževanje zaposlenih, za povečanje konkurenčnih sposobnosti, opozarja Smole. "To je popolnoma nesprejemljivo in menim, da je mnenje celotnega gospodarstva tu enako."

V zadnjih mesecih je slišati vse pogostejše pozive sindikatov, da razlogov za zaostajanje rasti plač za rastjo produktivnosti ni več, saj Slovenija beleži zelo dobre gospodarske rezultate. Za primer, gospodarska rast je v prvem letošnjem trimesečju dosegla 7,2 odstotka, na celoletni ravni pa naj bi bila 4,7-odstotna (lani je bila 5,2-odstotna). Znižuje se tudi brezposelnost; lani je bila stopnja registrirane brezposelnosti 9,4-odstotna, letos pa naj bi bila 8,2-odstotna.

"Če bi v enem letu rast plač močno presegla rast produktivnosti - kar bi bila posledica nekaterih predlogov, ki so bili na pogajalski mizi - bi to neposredno povečalo inflacijo prek dodatne rasti povpraševanja," je pozive sindikatov komentiral direktor Umarja Janez Šušteršič in dodal, da bi lahko višja inflacijska pričakovanja in rast cen v drugih sektorjih ekonomije za nekaj let zmanjšala konkurenčnost celotnega gospodarstva.

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Dušan Rebolj je prepričan, da zvišanje plač za inflacijo in polovico rasti produktivnosti, kot predlagajo, ne bi pomenilo pritiska na inflacijo in grožnje konkurenčnosti gospodarstva. "Vzrok za inflacijo niso plače, ampak cene hrane in energentov," opozarja.

Pergam predlaga, da bi izhodiščne in najnižje osnovne plače do konca letošnjega leta povečali skupaj za 4,8 odstotka. Za 2,5 odstotka se bodo plače zvišale avgusta, kot so se z delodajalci dogovorili v lani sprejeti kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač, dodatnih 0,3 odstotka bi prinesla razlika do lanske 2,8-odstotne inflacije, še dva odstotka pa polovica rasti lanske produktivnosti.

In kaj menijo delodajalci o upoštevanju produktivnosti pri usklajevanju plač? "To je popolnoma izkrivljena slika. Produktivnost dela ni samo intenzivnost in obseg dela, ampak tudi kapital, tehnološka oprema, inovacije, ekonomije obsega. Vse to skupaj predstavlja produktivnost dela," pojasnjuje Jože Smole z Gospodarske zbornice Slovenije.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matekolovrate
14. 07. 2007 12.13
menedžerji si kujejo dobičke za delavce pa ni denarja vedno stara pesem dol z vlado
hupek
13. 07. 2007 14.33
Še bomo siromaki, kajti oni na vrhu vedno več zahtevajo, ker so brezdušno požrešni, mi budale bomo pa še kar naprej delali za njih. Od velike pogače dobimo delček le zato, da ne crknemo, da se lahko preživljamo in še naprej delamo za njihove zaslužke...........to je TLAKA ali moderno KAPITALIZEM ! ...............................slava nam.....................................
hinko.murovec@siol.net
11. 07. 2007 09.23
Spoštovani g. Mark Avrelij, nescio promissis , credere, credo datis, kajti , ubi lucrum est, ibi esse vix audet fides. Verjamem, da Vam glede na uporabljeno ime ne bo teško tega razumeti. Se mi pa zdi nekaj skregano z logiko. Omenjate nujo zmanjšanja pravic delavcev, olajšanje postopka odpuščanja itd. Istočasno pa govorite o izboljšanem socialnem sistemu. Tak sistem, kot se sedaj uporablja , ko delodajalec pod grožnjo možnega takojšnjega odpusta izkorišča delavce, ko določa pravico imeti otroka ali ne saj nosečnica enostavno leti na cesto, ko bi radi ukinili pravico do malice, do plačila malice, do regresa , po drugi strani pa bi radi prejemali subvencije za novo zaposlene in to zadevo izvajali tako, da bi vam v nedogled država le te izplačevala saj bi po poteku pravice za določenega delavca le tega odpustili in ponovno zaposlili kot novo zaposlenega to so lopovščine brez primere. LP
mark avrelij
10. 07. 2007 23.28
@hinko.murovec: trg je potrebno pač liberalizirat, ker smo premejhni, da bi se lahko šli neko nacionalistično gospodarstvo, kot ga fura na primer francija. je pa seveda tudi res, da se bo morala zakonodaja nekoliko spremenit, zmanjšati pravico delovcem, olajšati postopke odpuščanja in zaposlovanja ter seveda izboljšati socialni sistem. tako bo koza cela in volk cel BDP bo lepo rastel, zaposlenost pa bo večja.
Prvo Bore
10. 07. 2007 15.34
Prvo samo informativno sem te spraševal !! Vedno, pa bo bolela resnica Nekaj si zapomni, da mi Strelci nimamo prijateljev, ker vsem povemo, kar jim pripada. Že spet so zavrtel besede. Vlada je napisala, kako pomaga nezaposlenim, ampak nihče ne vidi tega denarja, ker gre vse v poseben fond za posebne ljudi.
ivo55
10. 07. 2007 14.33
Problem je požrešnost, ki se pri nas istoveti s poslovnostjo, oblast pa.... - zakaj že plačujemo izvoljence ljudstva?
exim@t-2.net
10. 07. 2007 08.38
PrvoBorec: ti pa si pravi lažnivec: poišči moj odgovor tebi glede lokacije za nabiranje jagod. Povedal sem ti, da je to blizu MEJE S hRVAŠKO, DA SE PREKO SPLETA (LAHKO PRI MENI) PRIJAVIŠ IN HOPLA, DELAT! kO PA TI BESEDA "DELAT" DELA PREVELIKE PROBLEME, SAJ TEBE NI BILO OD NIKODER. Sicer pa: še imaš možnost, da se prijaviš: pojdi na ljubljansko tržnico, poišči gospo pri stojnici z jagodami, povej, da bi jih rad pomagal nabirati, pa bo. To je tista vogalna stojnica, ki je blizu vodnjaka. Saj boš našel, še posebej, če res iščeš delo. Potem se bova pa midva videla, in, ponovno, dobil boš najboljši rajon. Vendar pod enim pogojem: zapri kljun, ker samo žališ dosežke te vlade. Pojdi kam, kjer ti bo država dala denar, da boš lahko odprl "svoje" podjetje in ga tudi USPEŠNO vodil.
gadni@email.si
09. 07. 2007 16.23
Inflacija narašča. Drnovšek je imel prav, da za guvernerja ni predlagal Jazbeca. Ob njegovi stalni prisotnosti v BS inflacija stalno raste.
Prvo Bore
09. 07. 2007 15.52
exim Ti si iskal delavce za jagode in ko sem te vprašal, kje je to, pa si bil tih, kot ste bili tih 45 let. Pri nas je bila inflacija v srbiji pa hiperinflacija. Zakaj bom čital, če ste sami pametni pametnjakoviči tukaj
hinko.murovec@siol.net
09. 07. 2007 15.17
Spoštovani Tomi Passion, kaj je ta Vaša slavna vlada argumentirala ?? Nekaj statističnih podatkov, ki so možno prilagodlivi kot elastika, nekaj puhlic o ekstremni gospodarski rasti, ki gre na račun s krediti zgrajenih cest itd. To je za Vas in Vaše somišljenike argumentirano ?!. Kvečjemu lahko govorite o argumentirano enormno zvišani zadolženosti , o dokazlivo napihnjenih podatkih o uspehu, saj se vse skupaj začne rušiti že , ko podražijo v trgovinah nekaj atiklov. Če bi bilo vse tako naj , naj , potem bi ta slavna vlada take zadeve uravnotežila brez , da kdo opazi. Ne pa, da vedno bolj in na vedno več področjih v EU izgubljamo kredibilnost in redno prejemamo opomine in graje. Ne znamo urediti medsoseskih odnosov z Hrvaško, JJ in njegovim je uspelo zadevo definitivno zasrati , uspelo mu je vnesti med ljudi toliko novega sovraštva , da bo dovolj za nadalnjih 50 let. Uspelo mu je RKCju podariti vse mogoče in sedaj hiti z zakonom , ki bo legaliziral ta " rop " do konca. Skratka v tako zmešanih razmerah in obkrožen z toliko lažmi nisem bil še nikoli. Če je vlada JJ uspešna , je bila dokler je koristila podlago prejšnjih. Sedaj se vedno hitreje izkazujejo razpoke in kmalu bo potreben dober krojač. LP
exim@t-2.net
09. 07. 2007 14.43
PrvoBorec: ti grem na živce, kaj! Vem, da resnica boli. Sprašuješ me, kje so jagode. Veliko smo jih prodali v Italijo, prodajajo se na glavnem trgu v Ljubljani, vseskozi poteka pobiranje, samo tebe ni od nikoder. Si malo preveč len ali pa si morda prezaposlen? Kaj je pa inflacija, hiperinflacija, .. in podobna terminologija, ki jo ti ne obvladaš, pa poizvedi pri ekonomistih. Da bi ti rekel, da preberi kakšno knjigo, mi pa še na misle ne pride, saj tako vem, da tega ne zmoreš!
rosomoh@email.si
09. 07. 2007 13.47
Ko vidim tega poštrihanega Rebolja dobim napad besnila.In dragi nergači...dokler boste podpirali Rebolje in Semoliče ne stokat kam gre ogromno denarja.In prosim,ne pozabite....Slovenija še vedno (in še dolgo bo) plačuje dolgove,ki jih je nakopala komunajzarska druščina .Ta drhal je zažrla v substanco tudi svojih pravnukov.
Prvo Bore
09. 07. 2007 11.20
Moro človek je za delat, ampak ne za nategavčke. Dokler jim ni posla "sileđij" ni bilo nič s plačilom. Ali mogoče veš Moro, da tudi za neplačane račune plačuješ davek in obresti. Kaj je Exim se zopet oglašaš !! Kje so jagode ? Nakladač prve vrste si, da veš !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dejandvo , ko je bila hiperinflacija v teku, se ni več splačalo jemati kreditov. Če, pa računaš na kredite, ki so bili dati 70 leta in na 30 let, se pa krepko motiš, če je bilo lahko jemalcem. Hiperinflacija se je začela v letu 1988, do takrat pa so bili krediti realni. Saj v svobodni Sloveniji je bila tudi hiperinflacija. Koliko je bil Tolar 91 leta in sedaj ? Izračunaj !!!!!!!! Edino s to razliko, da je bil dosti dela v Jugoslaviji, v Sloveniji, pa smo odpuščali delavce. Kakšni krediti v Jugoslaviji ? Malenkost, proti sedajšnjemu sistemu !!! Prej je bil človek zakreditiran 1000 , sedaj pa 18000 € po človeku. Aja naredili smo nekaj km avtocest !!!
desnaleva@email.si
09. 07. 2007 10.49
moro in podobni ti men sam povej, zakaj recmo v avstriji, italiji ali nemčiji za isto delo lahko delodajalec plača delavcu več kot pa pri nas? pa nimajo take družbene rasti kot mi
Dom Pérignon
09. 07. 2007 09.27
In kje je tukaj novica ? Saj to že sami vemo, ko pogledamo debelino naše denarnice.
exim@t-2.net
09. 07. 2007 08.55
Moro: podpišem se pod tvojo trditev. Sam mislim, ne, prepričan sem, da trpijo v sedanji vladi samo lenuhi. Dokler bodo sindikati (recimo Kučanov "zet" skupaj s Kučanom in Drnovškom ter mediji tako načrtno jeb... vlado, toliko časa bodo lenuhi še imeli vetra v jadrih. Ko pa bo to minilo, se bo šele izkazalo, da je ta vlada naredila za delavca in malega človeka več, kot vsi do sedaj. Seveda, s predpostavko, da si pridno delaven. Kajne, nagci!
prisoten@email.si
08. 07. 2007 23.24
problem je ker dražva jemlje enako oz. več. faje pa manj. v zdravstvu moraš vedno več plačat itn. tudi šole boš moral. če dajejo manj naj tudi jemljejo manj. aja so nam pa dali več kriminala in revnih. tako da nam dajejo. spet nič ne vem
didlos
08. 07. 2007 22.51
sej so obljubljal višje plače, sam ne po 5---lol---v rit si jih vtaknite! TO JE ČISTA NULA---DRŽAVA JE NULA, vlada po pol k.ni vredna---barabe!
dejandvo@email.si
08. 07. 2007 22.16
Dejte mi neki povedat, tisti k veste (kako je blo z to hiperinflacijo v Jugoslaviji) ko so nekateri jemal kredite in potem so plačal za ta kredit smešno malo in še druge šrotije z devizami.Kdo je za vse to plačal(plačuje)??Ker nekdo je moral(mora), kdo je mel od tega koristi??vsi??? nekateri??
Prvo Bore
08. 07. 2007 20.52
No tomi.passion končno si sam povedal, da nimaš pojma kaj se dogaja v Sloveniji. Zmanjšala se je nezaposlenost na račun fiktivnega S.P., ki ga je financirala država. Tudi prodaja časopisa je preko s.p. in tudi različne banjce za dobro življenje so preko S.P. Vsako neumno delovno mesto lahko dobiš, če si S.P. zato je zmanjšanje nezaposlenosti. Plačilna nesposobnost v današnjih časih je pa izspod vsake kritike. Ljudje ne razmejo, da ljudje nimajo več denarja za neumnosti. V času SFRJ smo kupovali tri posode AMC za 1500 DEM, ampak teh časov ni več. Sedaj prodajajo sesalce za 2000 € in tvojega je 15procentov ( KIRBY), če imaš privat. Prijatelj je imel S.P. in ga je vrnil nazaj, ker je ugotovil, da je plačilna sposobnost samo nategovanje. Sedaj je vratar, pa pravi da uživa, ker ga nihče ne jebe. Znanja po tvojih postih nimaš, imaš pa prihranke, ali so bili tvoji ali od mame?