Gospodarstvo

'Zviševanju cen v energetiki bo sledil dvig cen v trgovinah'. Levica za ponovno vladno regulacijo

Ljubljana, 08. 03. 2022 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA, N.Š.
Komentarji
364

Vlada se z različnimi akterji pogovarja glede rasti cen naftnih derivatov. Kot poudarjajo, je zalog dovolj, da lahko uravnotežimo nihanja na trgu. Na gospodarskem ministrstvu že pripravljajo različne scenarije. Minister Počivalšek je poudaril, da bo država intervenirala in poskrbela, da cene ne bodo eksplodirale. Gospodarstveniki pa opozarjajo, da se bodo aktualne cene naftnih derivatov prenesle tudi na cene v energetiki in tudi na cene v trgovinah. Stranka Levica pa predlaga, da bi vlada znova regulirala cene.

Za 40-lirski dizelski rezervoar je treba po novem odšteti 66,8 evra oziroma dobrih sedem evrov več kot včeraj
Za 40-lirski dizelski rezervoar je treba po novem odšteti 66,8 evra oziroma dobrih sedem evrov več kot včeraj FOTO: Thinkstock

Po tem, ko je v ponedeljek zvečer zaradi velikega navala voznikov na nekaterih prodajnih mestih zmanjkalo dizelskega goriva, so se premier Janez Janša, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pogovorili z vodilnimi v Petrolu, MOL-u in OMV. Seznanili so se o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Gospodarski minister Počivalšek je ob robu današnjega vladnega obiska v Osrednjeslovenski regiji dejal, da je v tem trenutku ključna težava zagotoviti naftne derivate. Vendar pa je poudaril, da imamo v državi dovolj rezerv naftnih derivatov, da nas niti daljše motnje oskrbe ne bi smele skrbeti. "V vsakem primeru bo država intervenirala, da zagotovimo nemoteno oskrbo z naftnimi derivati," je poudaril. 

Sproščanje blagovnih rezerv se sicer lahko začne na podlagi vladnega sklepa. Na zavodu za blagovne rezerve so pojasnili, da imajo potrebne zaloge naftnih derivatov, ki bistveno presegajo 90-dnevno povprečno porabo v Sloveniji, vse zaloge so v realnih dostopnih zalogah in ne v obliki delegiranih zalog. Točne količine zalog (vseh vrsta blaga, ne le naftnih derivatov) so tajni podatek.

Minister Počivalšek je komentiral tudi rast cen in dejal, da imamo na cenovnem področju več možnosti. Ob tem je poudaril, da trošarine predstavljajo manjši del cene in da je treba najprej poskrbeti za stalne zaloge. "Država bo poskrbela, da cene ne bodo eksplodirale," je zagotovil. 

"Jutri bomo imeli sejo vlade na to temo, v tem trenutku pa na ministrstvu potekajo priprave za različne scenarije, ki se bodo odvijali v prihodnje," je dodal Počivalšek. Ključno sporočilo je, da imamo dovolj naftnih derivatov, tako da pomanjkanja v naslednjem obdobju ne bo.

Tudi minister za obrambo Matej Tonin poudarja, da ima Slovenija zadostne količine naftnih derivatov, da lahko uravnoteži nihanja na trgu. "Če bo država iz svojih rezerv dobavljala gorivo, bo tudi določila cene," je še dejal. 

Kaj se bo dogajalo v prihodnje, je odvisno od voditeljev Evropske unije in od odnosa do nafte, ki prihaja z ruskega območja, pravi Počivalšek. Tonin pa je spomnil, da Rusija zagotavlja le okoli 12 odstotkov nafte na svetovnem trgu, vendar pa je dodal, da je bila naša regija močno odvisna od ruske nafte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pišek: Zviševanju cen v energetiki bo sledil dvig cen v trgovinah

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je za STA povedal, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v stalnem dialogu z vlado in drugimi deležniki v iskanju odgovora na zviševanje cen pogonskih goriv. Stanje v Evropi in v svetu ni normalno in je nevzdržno, je ocenil Pišek. 

"Že od oktobra govorim, da to ni energetska, ampak politična kriza," je poudaril. Ob tem je dodal, da je nastala kriza "globlja od trenutne politične opcije v Sloveniji ali EU" in ocenil, da na račun nastale krize, ne glede na prihajajoče volitve v Sloveniji, ni smiselno delati političnih zgodb. "Slovenija ni kriva za krizo v svetu, Evropi ali Ukrajini," je podčrtal.

Vlada v situacijo "bo posegla in mora poseči", je dejal Pišek in pojasnil, da pogovori o tem tečejo. Je pa poudaril, da vlada upravlja "z našim denarjem" in če tega denarja ne bo, ga vlada ne bo mogla deliti.

Opozoril je še, da bo zviševanju cen v energetiki sledila podražitev izdelkov v trgovinah. "Oktobra sem napovedoval 50-odstotno podražitev, danes lahko rečem 150 odstotkov. Cene se dnevno dvigujejo. A ne le, da gredo cene energije v nebo, lahko pride celo do pomanjkanja oskrbe s hrano in drugimi dobrinami," je posvaril.

GZS: Ob aktualni ravni cen nafte bi bila povprečna inflacija letos med 6 in 6,5 odstotka

Če se bodo cene nafte ohranile na aktualnih ravneh, bo to po oceni vodje analitike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Bojana Ivanca povprečno rast cen v tem letu povišalo za 1,5 do dve odstotni točki. Namesto 4,5 odstotka, kolikor je osrednja ocena zbornice, ki ne upošteva aktualnih cen energentov, bi bila povprečna inflacija tako med 6 in 6,5 odstotka, je navedel za STA.

Nekajdnevna nihanja na trgu surovin po Ivančevih besedah na kratek rok ne vplivajo na povišanje cen gradbenega materiala in hrane, saj je to odvisno od povprečne cene v nekoliko daljšem obdobju. Cene nafte tako zelo hitro prehajajo v končne cene za potrošnike, ko gre za pogonska goriva, in to se vidi v teh dneh, na ceno hrane pa imajo, tako Ivanc, nekoliko zapoznel vpliv.

Po njegovih pojasnilih tveganja, da se cene nafte in tudi drugih energentov ter surovin obdržijo na aktualnih ravneh dlje časa, obstajajo. Ukrajina in Madžarska že ne izvažata več žit, možno je, da zahodne države prekinejo uvoz nafte in plina iz Rusije, Rusija pa bi se lahko odločila za prekinitev dobave zemeljskega plina, kar bi cene elektrike v EU pognalo še višje ter verjetno prispevalo k podražitvi vseh vrst energentov, v povratni zanki pa tudi nafto.

Energetski trgi so namreč, kot pojasnjuje glavni analitik GZS, precej povezani med seboj in jih je težko analizirati ločeno. Opozarja tudi, da je v energetiki na kratek rok težko dvigniti proizvodne zmogljivosti, sploh pri jedrski energiji in energiji iz fosilnih virov, obnovljivi viri pa prav tako na kratek rok ne morejo nadomestiti izpada energije iz plina, ki je prav zaradi njih tudi pridobil na veljavi.

Alternativni viri zemeljskega plina v obliki utekočinjenega plina imajo omejitev v infrastrukturi, saj terminali v Evropi niso tam, kjer je glavnina porabe, trajalo pa bo nekaj let, da se ta infrastruktura vzpostavi.

"Pri vrsti surovin opažamo, da pomanjkanja na trgu ni, povečala pa so se pričakovanja, da bi do njega lahko resnično prišlo," še pravi Ivanc.

Cene nafte se zaradi ruskega napada na Ukrajino in njegovih gospodarskih posledic že nekaj časa dvigujejo in tudi danes presegajo 120 dolarjev za 159-litrski sod. Prav danes se je dražja nafta izraziteje začela poznati tudi na bencinskih servisih, saj je cena dizla dosegla rekordne ravni, cena 95-oktanskega bencina pa se ji približuje.

Levica predlaga, da bi cene spet regulirala vlada

V Levici so medtem pripravili predlog zakona, po katerem bi vlada lahko kot pred prvo deregulacijo cen naftnih derivatov aprila 2016 znova regulirala te cene. "Predlog bomo danes poslali v podpis vsem poslanskim skupinam z željo, da se čim hitreje in s čim večjim konsenzom pride do rešitve," je povedal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

"V ponedeljek smo na bencinskih servisih videli, kako napačna je bila poteza vlade glede deregulacije cen goriv, prve leta 2016, ko so se sprostile cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, in druge leta 2020, ko je prišlo do popolne liberalizacije cen naftnih derivatov," je v današnji izjavi poudaril Vatovec.

Zato po njegovih besedah predlagajo zakon, s katerim bi se vzpostavilo stanje, kakršno je bilo pred prvo spremembo leta 2016 in da bi država ponovno regulirala cene naftnih derivatov. "S tem bi pomagali v času, ko se ljudje soočajo z draginjo, višjimi cenami elektrike, hrane in ostalih živil. Prosti trg več kot očitno ni rešitev," je pojasnil.

Kot je spomnil, so rešitve za to predlagali že večkrat. Po njegovem tako ne gre za predvolilno temo, temveč za rešitve, ki bi ljudem, ki se soočajo z vse višjimi stroški, "krepko olajšale življenje".

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000 z uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Aprila 2016 je sprostila oblikovanje cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, novembra 2016 oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, oktobra 2020 pa še vseh preostalih cen pogonskih goriv.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
13. 03. 2022 10.13
+1
Čez tri mesece pa PAR-NEPAR vožnja z osebnimi avtomobili,mislim,da je nekaj takega že bilo
User1352803
09. 03. 2022 09.11
+5
nastal bo domino efekt , ljudje bodo imeli manj , oblastniki pa si bodo še več "basali" v žepe.....
dinac
09. 03. 2022 09.07
-3
Veste kaj. Kupujmo elektricne avte, oni pa naj imajo svojo nafto
gorencdask
09. 03. 2022 09.11
+5
Aja kar al kako? Grem takoj na bankomat, pa dvignem tistih 30, 40 jurčkov za en spodoben avto. Elektrika pa tko iz marjetic pride, teh je pa dovolj.
zibertmi
09. 03. 2022 08.43
+6
koga vi zajebavate.leta 2008 sodček nafte-146 dolarjev 1l nafte-1,217 na pumpi.2022 sodček -122 dolarjev 1l na pumpi-1,670.dajte se vsi skupaj mal zamislit.kdor laže tud krade.
zibertmi
09. 03. 2022 08.43
-1
Ne vem, če so podatki u nulo točni, pa vseeno. In ob tem še opozorilo z Wall Streeta, kjer analitiki ocenjujejo, da naj bi cena že tam v začetku poletja lahko dosegla za sodček nafte tudi preko 300 $ 😉 In Janša bo spet pribil, da ko je bil on PV, draginje ni bilo, pa še bone je delil. Seveda pa danes ne odogovarja na vprašanje, kaj je z njegovo obljubo iz leta 2018, ko je na twiterju delil sporočilo, da bi njegova vlada, če bi imel mandat, takoj formirala ceno goriva med 0,30 in 0,40 €/ liter. Zdaj ima mandat. Upam, da s končno omejitvijo.
Lihtirna
09. 03. 2022 09.15
+2
ja hehe . ja kdo bo pa bonboncke vraceval? je treba nekje to not dobit
zibertmi
09. 03. 2022 09.32
+1
se zavedam ,da je to to,samo za sds fene pa so tele uradne številke verjetno podtikanje in neresnica,ker resnice ne vedo in je na nora tv ali janezevih twitih ne bodo slišali
Maki3322
09. 03. 2022 08.16
+4
Kaj je naredila ta vlada, ki se samo hvali. Dvig cen in velika inflacija nam sledi. 10% inflacija na letni ravni.
User1536496
09. 03. 2022 08.03
+3
vso kmetijsko zemljo prodat tujcem, da bomo lahko od njih kupovali pridelke, bravo Slovenija
kokicas
08. 03. 2022 21.59
+4
Jaz Nevem ampak meni se zdi da EU voditelji namenoma peljejo sami Evropo v propad da si sami napolnijo žepe in ugodijo velesilam. Ne rabiš biti Nevem kdo da veš da vojna na evropskih tleh ni v korist Evropi pa osem let niso rešili nič in sankcije človeku od katerega si odvisen pa naj bo on se Nevem kdo če sam ne poskrbiš zase in ne vlagas v lastno energetiko Covid pandemija vsak, je vlekel v Evropi na svojo stran ukrepi zapiranje lastnega naroda in lastnega gospodarstva. Sedaj pa podražitve v nebo in se kaj hujšega po možnosti scenarijev je dovolj za kolaps.
Sars2
08. 03. 2022 21.57
+2
Ljudje boste jedli maske,saj ste jih radi nosili,pa se jih in z naslonjača se posmihali protestnikov,ki so se borili proti temu ,kar prihaja
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2022 21.48
+0
Tisti, ki napovedujete lakoto, niste daleč od resnice. Ukrajinske stepe so žitnica evrope. Brez ukrajinskega kmeta, bo EU stradala. Ko pa pride lakota, se pa zgodijo upori in revolucija. Uči se iz zgodovine. Antoniette: "Naj jedo potico, če nimajo za kruh" - naslednji dan je izgubila glavo.
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2022 21.44
-2
Mislim, da bi morala biti večina za vladno regulacijo. V času krize se kujejo namreč največji dobički, če je tako dovoljeno. Zadeva je v ekonomiji zelo enostavna in se ji reče ponudba in povpraševanje. Cena je določena, ko ponudba (ki je zaradi vojne nizka) doseže kompromis s povpraševanjem (ki je visoko zaradi prihajajoče pomladi in odprtja po dveh letih zapora zaradi korone). Samo nebo je meja ("only sky is the limit"), ko se določa cena.
VR-TRIBE
08. 03. 2022 21.35
+1
Ze ce drazijo vse zivo,naj tudi dvignejo place cenam primerno,kaj dela ta vlada iz naroda,prav nas imajo za ovce
rdeča petokraka
08. 03. 2022 21.29
-1
Goriva so prva stvar, ali je zaradi sankcij kdo pomislil koliko bo nezaposlenih zaradi ne izvoza v Rusijo ? Približno 1 mlrd
Defragment
08. 03. 2022 21.06
+3
Twat bi reguliral cene? A bejži no! Levak bi nacionaliziral in reguliral. Populisti ferdamani, kdor bo Vas volil je čisto obrisan.
Pepe Bolcev
08. 03. 2022 20.53
+2
Bravo vlada! Super! Dobro na gre! 👍🏿🤦🏼😂🤷🏿‍♂️🤓
blazter
08. 03. 2022 20.36
+10
In to se dvigujejo cene izdelkom na zalogi. Ne novim dobavam. Kako priročno.
hom
08. 03. 2022 20.20
+3
telim levakom pa res cisto vse prav pride🤮🤮
bodi
08. 03. 2022 20.15
+3
Embargo smo si sami ustvarili .
ReginaPhalange
08. 03. 2022 20.05
+0
A to pomeni, da Levica že kopiči wc papir, kvas in moko?
saknukdhwkfnnkj
08. 03. 2022 19.51
+4
....in po anketah ima kao SDS še zmeraj največjo podporo... pa kje jst to živim ljudje božji??? A ste diht?
saknukdhwkfnnkj
08. 03. 2022 19.50
+8
A trgovci bi še kr višali cene...kaj so pa delali do sedaj...kao gledali? Banda kartelska!
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2022 21.46
+0
žal ti primanjkuje osnovno znanje ponudbe versus povpraševanja. Ko je povpraševanje nizko in ponudba velika, je cena nizka. Le kdaj cena naraste? Kakšna je sedaj ponudba, ko se sankcionira uvoz ruske nafte?