Gospodarstvo

'Velik del težav v Gorenju ni bil povzročen s korona krizo, pač pa že prej'

Velenje, 28. 04. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek od vodstva Hisense Gorenja pričakuje korak nazaj in skupen dogovor o izvedbi ukrepov za prestrukturiranje, ki bodo podjetju omogočili konkurenčen položaj na trgu. Predstavniki velenjske občine upajo na mehke metode zmanjševanja števila zaposlenih, v sindikatu Skei pa obljubam ne verjamejo več. Prvi mož skupine Hisense International je povedal, da je zaposlenih presežnih delavcev 828.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Presežni delavci v Gorenju
    02:55
    Iz 24UR: Presežni delavci v Gorenju
  • Iz SVETA: Izjave ministrov po obisku v Gorenju
    09:56
    Iz SVETA: Izjave ministrov po obisku v Gorenju
Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: POP TV

Minister Zdravko Počivalšek je po današnjem obisku v Velenju izrazil nezadovoljstvo, da so vlado  iz podjetja o svojih namenih o odpuščanju delavcev obvestili "pet minut pred tem, ko so to sporočili javnosti". Kot je dodal, je njihov pristop nesprejemljiv: "Mislimo, da je velik del  težav v Gorenju od prej in  te niso povzročene s korona  krizo. Dogovorili smo se, da bomo v naslednjih 14 dneh preverili njihov načrt, kaj se da storiti, da se ta številka predvidenih odpuščenih delavcev maksimalno zmanjša in da se za tiste, ki bodo odpuščeni, najdejo mehke rešitve. Konstruktivno sodelovanje ni možno na enostranski način, danes smo se dogovorili za bolj ustrezno komunikacijo. Družba Hisense mora vzpostaviti tudi dialog s sindikati. Upam, da bomo to težko situacijo v  'trikotniku' - podjetje, delavci in država - rešili." 

"Kot država smo pripravljeni sodelovati pri njihovem trudu, da se podjetje prestrukturira, a pod pogojem, da delamo z roko v roki. Z enostranskimi rešitvami bo težko najti ustrezne rešitve za delavce, za podjetje, za lokalno skupnost in državo," je poudaril Počivalšek.

Spomnil je, da je Gorenje še pred prevzemom s strani kitajskega Hisensa potrebovalo prestrukturiranje. Toda kriza zaradi koronavirusa po Počivalškovih besedah ni edini razlog, da se je Hisense za zmanjševanje števila zaposlenih odločil prav zdaj.

"Zame je časovnica nesprejemljiva, saj smo sprejeli tri milijarde evrov vreden protikoronski paket, s katerim omogočamo ohranitev delovnih mest, danes pa je bil sprejet še drugi paket, s katerim bomo podjetjem omogočili zagon proizvodnje," je poudaril minister.

V luči sprejemanja omenjenih ukrepov Počivalšek pričakuje, da se bodo v Hisensu drugače opredelili do problema presežnih delavcev. Minister se nadeja, da bo obljuba o gradnji tovarne televizorjev letos izvedena in da bodo v Hisense Gorenju tako našli način, da bo podjetje poslovalo naprej.

Kot je po koncu sestanka povedal minister za delo Janez Cigler Kralj, je danes od predstavnikov delavcev slišal natančno poročilo o dogajanju: "Delavci si želijo delati in želijo si, da bi od podjetja dobili priložnost, da se izkažejo, da pokažejo lastnikom, da so pripravljeni vse storiti, da bi Gorenje delalo naprej. Ministrstvo bo podprlo ta prizadevanja, poskusili bomo vzpostaviti dialog. Če bo sicer prišlo do takšnih ukrepov, pa bomo poskrbeli, da se bo pri procesih spoštovala zakonodaja. Z vlado bomo naredili vse, kar je mogoče, da bi  našli pot k nižanju teh napovedanih številk, v to bomo vložili veliko političnega napora. Menim, da je to možno. Želimo čim bolj zmanjšati socialno breme, ki se napoveduje. Razumem občutke strahu, ki jih ob takšni napovedi čutijo ljudje. " 

Občina in sindikat razočarana

Velenjski podžupan Peter Dermol je opozoril na velike socialne posledice odpuščanj, pa tudi na posledice za občinski proračun. "Smo proti odpuščanju v Gorenju, ne da bi se ustvarile mehkejše rešitve, ki gredo v korist zaposlenim in s katerimi lahko rešujemo socialno stisko," je poudaril.

Po Dermolovih besedah bi bilo pri reševanju problematike presežnih delavcev v Hisense Gorenju smiselno odpreti tudi diplomatsko pot, zato pri reševanju nastale situacije pričakuje podporo tudi predsednika republike Boruta Pahorja in vseh, ki lahko k rešitvam prispevajo prek diplomatskih poti. Kot je pojasnil, so namreč Kitajci ob prevzemu Gorenja vstopili na nov trg, v neko kulturo, ki je zanje nova, in se še lovijo, lokalna skupnost pa si želi, da bi našli skupno pot.

Podžupan Dermol je poudaril, da je za Velenje pomembno prav vsako delovno mesto in da lokalna skupnost z različnimi oblikami pomoči že sedaj pomaga svojim občankam in občanom, tako pa bo seveda tudi v prihodnje.

Predsednik sindikata Skei v Gorenju Žan Zeba medtem obljubam ne verjame več. Spomnil je, da je bilo delavcev Gorenja po vstopu Kitajcev v lastništvo obljubljeno že veliko. "Na začetku je bilo rečeno, da bomo proizvodno in tudi razvojno podjetje, danes pa vse bolj kaže, da ne bomo ne eno ne drugo," je bil razočaran.

Podjetje in država bosta tesno sodelovala

Kot je sicer zapisano na spletni strani Hisense Gorenja, je vodstvo družbe ministru Počivalšku in državnemu sekretarju na gospodarskem ministrstvu Cantaruttiju pojasnilo, da se bo postopek ugotavljanja presežnih delavcev nadaljeval. Podjetje in država bosta tesno sodelovala s ciljem, da najdejo dodatne možnosti za uporabo čim več mehkih metod za zmanjševanje števila zaposlenih in za ublažitev posledic odpuščanja za tiste, ki bodo izgubili delo.

Velenjski podžupan Peter Dermol je Počivalška in Ciglerja Kralja povabil na sestanek.
Velenjski podžupan Peter Dermol je Počivalška in Ciglerja Kralja povabil na sestanek. FOTO: Bobo

Kitajski lastnik Gorenja je v četrtek razkril, da zaradi novega koronavirusa beleži izgubo. V skupini Hisense Europe namerava zaradi tega zmanjšati število zaposlenih za 2200, od tega naj bi v Sloveniji število zaposlenih tako v proizvodnem kot upravnem delu zmanjšali za več kot 1000.

V Mestni občini Velenje tako množičnemu odpuščanju ostro nasprotujejo. Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so zato že prejšnji teden povabili na sestanek v Velenje in ju pozvali k ukrepanju.

 Počivalšek je sicer že v petek dejal, da je ključni cilj protikoronskih ukrepov, ki jih sprejema vlada, ravno ohranitev delovnih mest in podjetij. Izrazil je pričakovanje, da se bodo lahko pogovorili z upravo podjetja in skupaj našli rešitev.

Spomnimo

Na občini so sicer  tem spomnili, da novi lastnik Hisense že dve leti obljublja nadaljnji razvoj Gorenja, nova delovna mesta, novo tovarno televizorjev. "Nič od tega ni izvedeno," so opozorili. Odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih je po mnenju občine nedopustna, saj lahko v Velenju povzroči pravo socialno katastrofo.

Hisense je Gorenje prevzel leta 2018, od takrat pa je ostalo brez dela že 1800 zaposlenih. Trenutno je v Gorenjevi proizvodnji v Velenju 3020 delavcev, v družbi Hisense Gorenje Europe s sedežem v Ljubljani pa 818. Celotna skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 ljudi.

Hisense tudi v druge metode zmanjšanja števila zaposlenih

Vodstvo Hisense Gorenja je predstavnikom sindikata Skei medtem danes predstavilo ukrepe, ki jih morajo zaradi posledic pandemije koronavirusa sprejeti za zagotovitev preživetja.  V celotnem evropskem delu bo od 9309 zaposlenih presežnih 1250 delavcev, v slovenskem delu pa bo od 5580 zaposlenih presežnih 828 delavcev, in sicer v podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45.

"Pri programih presežnih delavcev upamo na konstruktivno sodelovanje sindikata pri določanju kriterijev za ugotavljanje presežnih delavcev ter pri posvetovanju o blažitvi posledic odpuščanj," so navedli v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh podjetja.

V Hisense Gorenju so spomnili, da izvajajo vrsto kriznih ukrepov za ublažitev posledic izpada prihodkov, znižale so se tudi plače poslovodstva v celotni skupini Hisense. Podjetje je uvedlo tudi čakanje na delo na domu za 450 zaposlenih iz proizvodnje ter izrabo dnevov letnega dopusta in presežnih ur.

Z državnim intervencijskim zakonom je podjetje za obdobje med 13. marcem in koncem maja letos upravičeno do skupne državne pomoči v višini 5,2 milijona evrov, so navedli in ob tem pojasnili, da pa bo izguba, ki jo morajo nadomestiti v tem obdobju, znašala več kot 41 milijonov evrov. "Samo državna pomoč ne zadostuje za preživetje podjetja," so v podjetju pojasnili razloge za zmanjšanje števila zaposlenih.

Kot je ob tem zapisal predsednik družbe Hisense International in prvi mož Gorenja Lan Lin, je v času, ko je na vidiku svetovna gospodarska kriza, treba zagotoviti vse, da bo družba preživela. "Da bi nadomestili izgubo prihodka, je treba storiti dvoje: prodati več z večjo maržo ter znižati stroške," je poudaril.

Kot je dodal, je treba letos za ohranjanje zdravega poslovanja po vsej skupini zmanjšati število zaposlenih. "To nehvaležno nalogo moramo opraviti in prihraniti vsak cent, ki ga lahko," je zapisal Lin, ki se zaveda, kot je dodal, negativnega odziva delavcev in širše javnosti. "Tega ne želimo, vendar so tovrstne ukrepe zaradi situacije prisiljeni sprejeti ne samo v našem, temveč tudi v številnih drugih podjetjih po vsej Evropi in svetu," je zapisal.

Predsednik družbe Hisense International Lan Lin.
Predsednik družbe Hisense International Lan Lin. FOTO: gorenje

Zagotovil je, da bodo kljub spremembam nadaljevali s proizvodnjo v Velenju. "Velenje je še vedno ključna in osrednja proizvodna lokacija za vso Evropo in tudi center za raziskave in razvoj, še posebej pomemben za celotno skupino Hisense na področju kuhalnih aparatov," je izpostavil. Dodal je, da bo Hisense v Velenju kljub vsemu letos izvedel za več kot 50 milijonov evrov investicij, večinoma v razvoj novih izdelkov in tehnične izboljšave.

Hisense Gorenje si ob tem po Linovih besedah sicer še vedno močno prizadeva za vzpostavitev nove tovarne televizorjev v Velenju. "To je še vedno naša zaveza ob ustrezni ravni učinkovitosti. To tovarno želimo postaviti še letos. Po zadnjih dveh zelo težkih mesecih sem prepričan, da si bomo ob takojšnji uvedbi vseh nujnih ukrepov lahko opomogli in nato tudi rasli," je še dodal.

Podjetje Hisense Gorenje je sicer leto 2019 sklenilo z več kot 40 milijoni evrov izgube in je bilo še vedno v procesu prestrukturiranja, spremembe poslovnih modelov in reorganizacije. Ukrepi, ki so jih lani izvajali za izboljšanje učinkovitosti in dobičkonosnosti, so, kot poudarjajo, že dali pozitivne rezultate v prvih dveh mesecih letos, ki sta bila boljša kot lanska.

Marca so se nato zaradi koronavirusa razmere spremenile. Družba naj bi v marcu po načrtih ustvarila 1,1 milijona evrov dobička, namesto tega pa je ustvarila 11 milijonov evrov izgube, v prvem četrtletju skupno pa je izguba znašala 20 milijonov evrov. "V prvem polletju zaradi padca povpraševanja na trgu in posledičnega padca naročil pričakujemo več kot 40 milijonov evrov izgube," so navedli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mačo123
21. 05. 2020 13.18
+1
Stranka SD,je grobar Gorenja.
brezvode
21. 05. 2020 12.36
+1
Vsi v gorenju vedo da riba smrdi pri glavi, samo brez glave tudi ribe ni več
minkica91
19. 05. 2020 21.34
+2
naslov pove vse, sd stranka je bila dominantna v gorenju, tudi denar od prodaje je šel tja, kamor so rekli oni, nevladne org.in druge brezdelneže, ki ne delajo drugega kot protestirajo proti vladi, ki dobro dela. Zakaj pa niso protestirali, ko so jih prodali.
marko1310
29. 04. 2020 13.57
+2
Poleg tega ministra za gospodarstvo, sploh nisem presenečen da firme gredo fuč, 100% lastnik Kitajci, a se neda tu nič kraj strani, mislim provizije, darila in.... tak kak za maske????
RobespierreWithGuillotine
29. 04. 2020 12.47
+7
Če je bil nekdo manager leta v Sloveniji, to zelo verjetno pomeni konec tega podjetja. Tudi Bobinac je šel po isti poti. ČESTITKE managerju leta gospodu Bobincu.
brezvode
21. 05. 2020 12.34
+3
Saj je bil Bine tudi in vidiš kje je pristal Merkur
jasminb81
29. 04. 2020 12.05
+3
A on se pa lahko sprehaja brez maske, med občinami....dej folk zbudite se, a ne vidte da je vse skupi en velk nateg...
Drekachi24
29. 04. 2020 11.07
+2
Med direktorji več kot pol azijskih fac in imen. Ni čudno, da bodo Slovenčke "odvrgli", kot kakšne begunce v Sredozemskem morju. No mercy...
proofreader
29. 04. 2020 10.52
+2
Zaradi slabe servisne mreže in kvalitete se ljudje izogibajo njihovih novih izdelkov.
emilzapata
29. 04. 2020 09.13
+10
kako vsi iščejo krivca za potop Gorenja, in tudi veliko preostale slovenske industrije, ki je ni več po nastopu "demokracije", vzrok je predraga in razkošno zaparavljiva država, kjer se industrija z nizko dodano vrednostjo, in takšna pri nas prevladuje, ob takšnih dajatvah hitro znajde v težavah. Pač tako postajamo zlagoma "Cankerjanska" slovenija, kjer bodo glavno dodano vrednost ustvarjali razni uradniki, notarji, sodniki, policaji, tudi ranocelniki, pa veleposestniki, šolmaštri, itd, seveda pa hlapci Jerneji. Državo je nujno treba resetirati, kjer pa se bo potreba po tem še izrazito bolj pokazala po končani pandemiji.
ROMELS
29. 04. 2020 10.25
+6
Našteti osebki požerejo največ dodane vrednosti in so tudi največji strošek ustvarjalcev dodane vrednosti.
CIGU MIGU
29. 04. 2020 08.19
+10
a nisi bil tudi prej minister za gospodarstvo,pa tudi za gorenje bi lahko kaj vedel,tega zanima bolj turizem in njegove terme ne pa gorenje in blagovne rezerve,,,ta je prvi za odklop od korita in to nujno
šoferkabusa
29. 04. 2020 08.18
+11
Itak, da je od prej. Od takrat ko ste ga prodali. Pa saj to vsi vemo, samo Počivalškov ata ne.
Nikola_86
29. 04. 2020 08.17
+13
žal niti občina niti država tu ne more nič ... Hisense Gorenje je 100% privat firma. dejstvo je da Kitajci niso krivi za današnjo stanje ampak prejšna vodstva (uprava), nadzorni svet (ki vedel za vse pa ostal tih ker je sodeloval) in seveda država ki je bila 25% lastnik in nič ni ukrepala (itak nekdo imel od tega korist) in tako vsi polnili žepe, firmo pa povozili in izčrpali ... problem Kitajcev pa je to da še vedno ne razumejo kaj je Evropa oz. karkoli izven kitajske ... še vedno mislijo da so na kitajskem ker je 1/3 svet živi in v vsakem trenutkom lahko nekoga zamenjajo, odpuščajo, zaposlijo ... (danes odpustiš 1000 jutri zaposliš 1000 ...). ne razumejo tudi da delamo po 8 ur dnevno (40 tedensko), kdaj pa kdaj seveda delamo nadure ko je potrebno (ne pa vsak dan po 14 ur +) ... ko bodo to dojeli mogoče bo boljše ... korona pa je nekako zdaj tudi prispevala k temu da stanje je slabša samo ni direktno kriva za trenutne ukrepe ... problem je z dobava materiala, logistika, ekonomska stanje ... še vedno upamo da bodo stvari popravile in da bo Gorenje spet svetela, treba pa seveda najprej počistiti kar so v zadnjih 10+ let zavozili prejšnja vodstvo ... pa srečno osem ... ostanite zdravi!
andrejbrezovica
29. 04. 2020 08.16
+8
Kitajski lastniki naj za pomoc prosijo svojo vlado. Kitajci so krivi za pandemijo svetovnih razseznosti. Normalno bi bilo, da bi nosili tudi posledice in upam, da jihbtudi bodo. Je pa v napisanem tudi kaj nasprotujocega. Vodstvo navaja (med drugim) koriscenje viska ur zaposlenih. Hkrati pa naj bi isti ljudje ze dalj casa delali z izgubo. Kako so ustvarili viske ur, ce pa so bili pri svojem delu neuspesni? Zakaj so potem delali preko delovnega casa? Tu nekaj smrsi. Riba pa vedno smrdi pri glavi. Imam pa se en predlog. Vem, da imajo v Velenju zelo obiskano kitajsko restavracijo. Za zacetek naj jo domacini zacnejo bojkotirati. Enako za vse kitajske restavracije in trgovine s skart robo po Sloveniji. Ko se bodo vsi ti Kitajci, ki jih je v restavracijah in trgovinah ogromno pobirali od tu naj se jim pove, da je kriva korona, oziroma Hisense.
Male?ka
29. 04. 2020 08.16
+5
Tak je, ce imas v vsaki vladi Pocivalska za ministra za gospodarstvo.
Đekson
29. 04. 2020 08.10
+5
Upam da so pregledal Počivalška, ko je šel ven iz firme. Temu se zgleda brez njegove vednosti kej na roke prilima.. Pa v žep pade po nesreči
proofreader
29. 04. 2020 08.07
+2
Kdo rabi ljudi, če to vse lahko naredijo roboti. Robotski sindikat ne komplicira.
awontuwej
29. 04. 2020 08.03
+15
Kaj pravi pa super menadžer Bobinac? To je njegova dediščina...
RobespierreWithGuillotine
29. 04. 2020 12.44
+3
Nič ne pravi. Skril se je. Eno domačo bo zapel, pa bo.
blazter
28. 04. 2020 21.59
+2
To še pride, mogoče kdaj.
minkica91
28. 04. 2020 21.57
+16
kdor je pokasiral od nakupa podjetja in kdor je podjetje izčrpaval, naj sedaj plača delavcem. Katera vlada je že prodala podjetje in kateri direktor je bil tisti, ki je izčrpaval podjetje. Mi vemo, saj še nismo dementni. Fajn bi bilo, da bi se tudi novinarji tega spomnili.
Doctore111
28. 04. 2020 21.56
+7
sedaj pa levi klicejo na pomoč Janša. naj kar sami rešijo vse saj so sposobni vsega, pomaga naj veterinar Židan