Korona

Stroka po besedah Hojsa predlagala strožji nadzor na mejah

Ljubljana, 21. 12. 2021 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S., STA, M.S.
Komentarji
183

Bo vlada prepovedala silvestrovanja in zaostrila pogoje za vstop v Slovenijo? Tudi o tem so danes razpravljali ministri in strokovna skupina za covid-19. Medtem ko minister za zdravje opozarja pred odlašanjem z zaostrovanjem ukrepov, je minister za gospodarstvo prepričan, da so razmere dovolj dobre za opuščanje omejitev. Tako minister Počivalšek kot obrtniki in podjetniki soglasno nasprotujejo zapiranju ali omejevanju gospodarstva, strinjajo pa se, da je treba spoštovati pogoj PCT, najbolj prizadetim panogam pa zagotoviti ukrepe pomoči.

Pričakovanja po sestanku ministrov in strokovne skupine so različna. Zdravstvena stroka svari pred novo nalezljivo različico, minister za zdravje vsem državljanom svetuje le druženje v svojih mehurčkih.  Na drugi strani minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek zagovarja sproščanje nekaterih ukrepov, in sicer se zavzema za podaljšanje obratovanja gostinskih lokalov. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za oddajo 24UR povedal, da dodatnih omejitev zbiranja ne bo predlagal, stroka pa da ni naklonjena silvestrovanjem na prostem. Strokovna skupina je prav tako predlagala strožji nadzor na mejah. "Jaz sam nisem predlagal ničesar, strokovna skupina pa je predlagala, da se na tistem delu, ki se nanaša na notranje ministrstvo, upelje drugačno možnost vstopanja v Slovenijo. Poleg dokazila o cepljenju ali prebolevnosti bi potrebovali še PCR-test. Kakšna bo končna odločitev, težko rečem," je dejal Hojs. 

Ali bo vlada sledila predlogu strokovne skupine in sprejela podobne zaostritve na mejah kot Avstrija in Italija, bo jasno po četrtkovi seji vlade. Že včeraj smo poročali, da naj bi stroka predlagala prepoved silvestrovanj na prostem in omejitev zbiranj, pa tudi omejitev strank v trgovinah in obiskovalcev na kulturnih prireditvah. 

Ob vse več okužbah z omikronom epidemiologi svarijo pred množičnim druženjem, gospodarski minister pa pravi, da sam zagovarja strogo spoštovanje pogoja PCT. "Inštitut Jožef Stefan je pokazal, da so učinki strogega zaprtja ali spoštovanja pogoja PCT enaki." Sicer pa je minister na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija napovedal, da bo strokovna skupina pretresala ukrepe in da so na mizi dodatne omejitve, kot je omejitev števila oseb v prostoru. "Stroka se nagiba k dodatnemu zaostrovanju, četudi se številke ne višajo več," je dejal.  "Želim si, da bi zdravstveno krizo slovenska družba premagala složno," je dodal minister.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

Predsednik OZS Branko Meh je prepričan, da bomo prebrodili tudi to zdravstveno krizo. "Pomembno je, da slovensko gospodarstvo v tem času nismo zaprli," je dejal in dodal, da bi bilo za najbolj prizadete panoge treba poskrbeti v okviru naslednjega protikoronskega paketa. "Med ključnimi ukrepi so subvencioniranje čakanja ne delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni osebni dohodek za samozaposlene, znižanje stopnje DDV za gostinstvo in turizem, povračilo škode zaradi odpisa blaga ter kritje fiksnih stroškov in upada prometa," je predloge OZS predstavil Meh.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar je pojasnil, da so bili nekateri ukrepi sprejeti s pomanjkljivostmi. "Kriteriji upravičenosti do pomoči so bili takšni, da morajo številni državno pomoč vračati. Gostinci smo solidarno prenašali breme zdravstvene krize, bili smo zaprti in omejeni. V zadnjih dveh mesecih smo poslali več dopisov in predlogov za pomoč panogi, vendar pa odziva ministrstva nismo dobili, kar nas skrbi." Sekcija po besedah Cvara pričakuje podobne ukrepe za panogo gostinstva in turizma, kakršne so imeli v prejšnjih protikoronskih paketih. Kar zadeva napovedi o dodatnem zaostrovanju ukrepov, pa je Cvar dejal, da panoga gostinstva na podlagi podatkov v Covid sledilniku ne predstavlja takšnega tveganja, da bi bile potrebne dodatne omejitve. 

Počivalšek je sicer pohvalil tudi sodelovanje celotnega gospodarstva, da ni bilo okužb v podjetjih. "Gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju že presega raven pred epidemijo, kar je zasluga vas, podjetnikov, predvsem mikropodjetij in malih podjetij. Predstavljate kar 98,7 odstotka vseh podjetij v Sloveniji. Rast je posledica dobrega partnerstva, ki smo ga v teh letih gradili skupaj z gospodarstvom. Gospodarstvo je v okviru interventnih zakonov gospodarstvo podprla s 2,3 milijarde evrov," je med drugim poudaril minister. V okviru pomoči turizmu in gostinstvu je minister priznal, da so storili tudi napake in niso rešili denimo mestnih hotelov ter industrije srečanj. "To bomo popravili v PKP10," je napovedal.

Upravni odbor OZS
Upravni odbor OZS FOTO: OZS

Poleg zdravstvene krize pa podjetja vse bolj skrbi tudi višanje cen energentov, je obenem poudaril Meh, ki se je ravno danes sestal s predsednico uprave Petrola. Meh je ministra povprašal, na kakšen način bo pomagala država, da bo zajezila cene energentov. Minister je dejal, da lahko država vpliva na cene marže, to je med šest in devet odstotkov cene. "V Sloveniji proizvedemo 85 odstotkov elektrike za naše potrebe. Dejstvo pa je, da polovico tega, kar proizvedemo, prodamo ven. Tukaj pa lahko naša država poseže – prepovemo izvoz naše energije in določimo ceno. Če bo potrebno, bomo tudi to naredili. Na plin in nafto pa ne moremo vplivati. Cene ne moremo korigirati," je med drugim poudaril.

Svoje probleme predstavili tudi kovinarji in fotografi

Na višje stroške dela je na seji opozoril podpredsednik OZS Ivan Meh. "Tudi nas, kovinarje, je doletela kriza, cene surovin so se enormno dvignile. Delovni proces se je tako podražil za 300 odstotkov. Pogodbe podpisujemo na začetku leta, podražitve pa so nas doletele na vseh področjih," je poudaril. Tudi kovinar in član UO OZS Bojan Železnik je opozoril na težke razmere v kovinski industriji: "Delamo v avtomobilski industriji. Zaradi pomanjkanja sestavnih delov naše cele linije stojijo. Drug problem pa je, da takšne linije lahko upravljajo le visoko izobraženi kadri, ki pa jih je težko zadržati. Vendar pa nismo dovolj glasni in ne jokamo po televiziji." 

Na težave v fotografski panogi je opozorila Katarina Podgoršek, predsednica sekcije fotografov pri OZS. Vlada naj bi namreč prihodnje leto uvedla zajem fotografije za osebne dokumente kar na upravnih enotah. "Če se bo to zgodilo, bo svoja vrata zaprla več kot polovica fotografov. Zavedati se moramo, da so fotografi v času krize fotografirali le za dokumente, saj dogodkov in različnih slavij zaradi omejitev ni bilo," je poudarila in ministra prosila za odgovor, kako bodo pomagali fotografom preživeti. Minister je odgovoril, da se mu ne zdi prav, da bi za osebne dokumente fotografirali javni uslužbenci. "Vendar pa morate fotografi narediti neprepusten sistem, ki ne bo dopuščal ponarejanja. Smatram, da je norija opremljati upravne enote s tehniko in ljudmi," je odgovoril Počivalšek.

K znižanju DDV za gostinstvo je na seji pozval Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS. In dodal: "Vlada naj razmisli tudi o povračilu stroškov za stojnice, saj so jih morali gostinci tako rekoč čez noč zapreti. V PKP10 vključite tudi povračilo stroškov za sejemsko dejavnost." Glede cestnega transporta pa je Pišek dejal, da logistika rabi digitalizacijo in optimizacijo poslovanja. Ob robu seje je minister Počivalšek sicer dejal, da vlada ne razmišlja o znižanju DDV za gostinske storitve.

Vlada bo o morebitnih novih ukrepih in omejitvah odločala v četrtek.

Današnji sestanek z ministrom predsedniku OZS daje občutek, da bodo njihove pripombe zajete v t.i. deseti protikoronski paket, saj se mu zdi to bistveno za delovanje slovenskega obrtništva in podjetništva, je po koncu seje ocenil Meh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
22. 12. 2021 08.39
+0
A po dveh letih je tovariš Hujsk začel poslušati stroko?
JAJOMAJSTR
22. 12. 2021 08.15
+0
TAKO KOT NAŠA MILICA ŠTRAJKA,DA ZAČNEJO ŠELE DELAT
Bolfenk2
22. 12. 2021 08.11
-4
Podpiram. Eni sedaj med prazniki rinejo na počitnice v tujino, spomladi pa bo cela Slovenija zaprta zaradi 5 vala novega virusa. Tako je bilo vsako leto. V karanteno vsakega, ki pride iz tujine.
urko112
22. 12. 2021 08.22
+0
Kr en tam dol
21. 12. 2021 21.59
+3
Smrt hojsizmu
?ebula
21. 12. 2021 21.59
+3
Smrt janšizmu!
Kr en tam dol
21. 12. 2021 21.58
+2
Po kolinah bo lažje šopa tudi krkovič
Mad-X
21. 12. 2021 21.58
+4
"Stroka po besedah Hojsa predlagala strožji nadzor na mejah." ali bolje "stroka po navodilih Hojsa predlaga strožji nadzor na mejah."
?ebula
21. 12. 2021 21.59
+3
Uporabnik2068339
21. 12. 2021 21.57
+2
Kaj če ti nadzor na mejaj. Saj če kdo pride v Slo., bo moral kamor koli že gre pokazati PCT.
txoxnxy
21. 12. 2021 21.57
+4
Peter nažalost si enak kot vsi tvoji predhodniki. Skrbiš za svojo rit za tiste ki smo pa res vsak dan na cesti ti je pa popolnoma vseeno. A se sploh zavedaš da sta z infrastrukturnim ministrom dosegla da je postala Slovenija najbolj nepriljubljena država v EU za šoferje. Pol bi pa uvažal ljudi iz tretjega sveta ker domači pa počasi tud z juga pod takimi nehumanimi pogoji nebomo več naredli niti enega km po tej državi. Tudi plača ni vse in lahko boš sam 20 tovornjakov z aplikacijo vleko kot meglo po slovenskih cestah.
no_name
21. 12. 2021 21.50
+6
Kontrolo bosta pa delala Hojsek pa mamica, sta že izkušena v tem
no_name
21. 12. 2021 21.40
+7
Samo še kokice in kostanj nas rešita teh parazitov
začetek konca
21. 12. 2021 21.33
+2
Kakšno vezo ima s to pisarijo slika mejne točke Erjavčeva / San Gabrielle ???
Bpultimate
21. 12. 2021 21.17
+10
Avstriji dati kontra in zapret mejo z njimi.
Betuul
21. 12. 2021 21.16
+6
Mi ne rabimo nobene stroke! Smo dobro vzgojeni za hodit sem pa kje
Betuul
21. 12. 2021 21.14
+4
Kaj je zdaj hojs ? Si not ali nisi!
JEB. MOD.
21. 12. 2021 21.13
+6
JokatPejt
21. 12. 2021 21.14
+4
JEB. MOD.
21. 12. 2021 21.15
+7
pa sarajevo, beograd,skopje, budimpešta,bukarešta,sofija,...
vrtnar01
21. 12. 2021 21.12
-4
hvalabogu, da je Masleša končno našel diplomo
JEB. MOD.
21. 12. 2021 21.14
+6
StopJJ
21. 12. 2021 21.18
+4
Vedno jo je imel, le desni ste producirali laži...molite, da se ne zamenja oblast, ker bo šiba pela.
vrtnar01
21. 12. 2021 21.29
-2
boslo
21. 12. 2021 21.30
-1
Bostjan Buha
21. 12. 2021 21.11
+10
Pa spet zavajanje ljudi. Niso cepljenim obljubljali potovanje brez omejitev. Od 56% ljudi se jih je 30% ceplo da je lahko potovalo. Za 3 odmerek bodo izgleda še izgubili dodatnik 15 do 20%. Bravo Hojs in stroka.
medus
21. 12. 2021 21.03
+8
žena je rekla, da je danes zvečer ne bo, s fantom se gresta cepit ❤
txoxnxy
21. 12. 2021 20.59
+7
Nikjer ene proste sobe pa kdo bi spet rad trikrat kasiro? Turizem poka po šivih zaradi prezasedenosti