Gospodarstvo

Podgoršek o podražitvi hrane: Iščemo rešitve za zajezitev naraščanja cen

Piran, 18. 10. 2021 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je dan pred napovedanim obiskom vlade v Obalno-kraški regiji obiskal pršutarno Lokev s Krasa. Z direktorjem družbe Celjske mesnine Izidorjem Krivcem se je pogovarjal o trenutnih aktualnih vprašanjih, predvsem o tem, kako potrošnikom zagotoviti čim nižje podražitve hrane v prihodnje. Predvsem zaradi dviga cen energentov in tudi surovin se namreč dvigu cen mesa in mesnih izdelkov ne bo mogoče izogniti.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je dejal, da se na srečanjih s posameznimi deležniki pridelave hrane poskušajo dogovoriti, da bi bil dvig cen hrane za potrošnika čim nižji. Podražitvi se namreč zaradi dviga cen energentov, pa tudi surovin, ne bo moč izogniti.

Dviga cen naj bi bili deležni tudi kmetje. Ti se namreč soočajo z vse višjimi stroški pridelave, saj se tudi zanje dvigujejo tako cene živalske hrane kot energentov. Podgoršek je zato povedal, da je bil danes zadovoljen, ko je izvedel za dvig odkupnih cen za bike. "Čeprav kot minister ne morem vplivati na marže in na cene na trgu, na ministrstvu iščemo rešitve za morebitno zajezitev naraščanja cen v celotni verigi preskrbe s prehrano," je zagotovil.

Jože Podgoršek v pršutarni Lokev
Jože Podgoršek v pršutarni Lokev FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da tudi sredstva, ki so namenjena neposrednim plačilom in območjem z omejenimi dejavniki, čim prej prenesemo na kmetijska gospodarstva," je, kot so sporočili z ministrstva, dejal Podgoršek.

Direktor družbe Celjske mesnine Izidor Krivec meni, da lahko vlada prepreči špekulacije pri podražitvi energentov. "Vlada lahko za nas naredi predvsem to, da prepreči špekulacije na področju dviganja cen energentov, saj tam ni utemeljenih razlogov za takšen dvig. Naš dvig cen pa je vedno posledica ostalih. Nam se je v letošnjem letu močno dvignila cena repromateriala, v zadnjem času pa se dvigujejo tudi cene surovin. Notranjih rezerv nimamo več in če želimo ohranjati to kvaliteto hrane, moramo mi prenesti te podražitve vsaj delno tudi naprej," je dejal.

Sicer v pršutarni potekajo številne investicije; pravkar zaključujejo 5,5 milijona evrov vredno naložbo v razširitev in posodobitev pršutarne.

Ob tem je obljubil, da bodo na potrošnike prenesli minimalno potrebno podražitev: "Mislim, da na koncu ne bo visokih podražitev. Povem lahko, da pri nas dvigujemo cene na raven izpred dveh let, saj so se v vmesnem obdobju nižale." Direktor Celjskih mesnin, ki je lastnica pršutarne Lokev, je poudaril še, da je z ministrovim obiskom zadovoljen, saj mu tako lahko predstavijo tudi težave mesno-predelovalne industrije.

Z županom piranske občine o izgradnji ribiškega pristanišča v Seči

V nadaljevanju današnjega obiska si je minister Podgoršek ogledal še Ribogojnico Fonda, kjer si ogledal gojenje rib ter se seznanil s težavami, s katerimi se soočajo predvsem zaradi prevelikega števila orad in ptičev. Povedal je, da se pripravlja sprememba zakona, ki bo dovoljevala izlove orad v primeru prerazmnožitve in povečanja škode.

Ob tem se je srečal tudi z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem ter se udeležil predstavitve projekta LAS Istre - Fini okusni lokalni proizvodi Obale in projekta Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu.

Jože Podgoršek si je ogledal tudi Ribogojnico Fonda
Jože Podgoršek si je ogledal tudi Ribogojnico Fonda FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

Z Zadkovićem je govoril o poteku izgradnje ribiškega pristanišča Seča, na to temo se je pred tem sestal tudi s civilno iniciativo, ki mu je predstavila svoje pomisleke glede projekta prenove. Minister je izpostavil, da je pristanišče potrebno prenove, biti pa mora skladna z okoljem in zakonita. "Če bo Občina Piran prisluhnila civilni iniciativi oz. bodo našli skupni jezik, bo to povečalo možnost, da se ta velika investicija zgodi. Treba je vedeti, da je časovnica izvedbe projekta zelo omejena. V novem programskem obdobju denarja za prenovo ne bo, zato je to ena zadnjih priložnosti za izvedbo investicije," je povedal minister.

Župan je, kot so sporočili z občine, dejal, da izgradnja ribiškega pristanišča v Seči predstavlja ključni korak pri postopnem urejanju degradiranega območja Jernejevega kanala. Občina ima za staro in dotrajano ribiško pristanišče Seča izdelane projekte in pridobljeno gradbeno dovoljenje. Investicija je ocenjena na približno štiri milijone evrov, ki jih občina sama ne more zagotoviti v celoti.

"Občina Piran si zato želi manjkajoča sredstva za ureditev ribiškega pristanišča Seča pridobiti tako iz EU sklada za ribištvo, nad katerimi bedi ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo, kot s pomočjo sofinanciranja ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za kulturo. S skupnimi močmi treh ministrstev ter Občine Piran bi s skupnim sofinanciranjem uredili varne pogoje za ribištvo in školjkarstvo v Piranskem zalivu, začeli z urejanjem pereče problematike Jernejevega kanala ter ohranjali in izboljšali tradicionalno pridobivanje soli," je dejal župan.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej si je popoldne ogledal dva projekta LAS Istre, in sicer Fini okusni lokalni proizvodi Obale ter Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu. Cilji projektov so krepitev ozaveščenosti o pomenu morja, promocija malega priobalnega ribolova, diverzifikacija v ribiškem sektorju ter ustvarjanje novih delovnih mest. LAS Istre je predstavil tudi svoje projekte na podeželju, in sicer v Padni, Abitantih in Šmarjah pri Kopru, so sporočili z ministrstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
27. 10. 2021 19.42
PODGORŠEK ...TRGOVCI IN MESARJI BI 15% VIŠJE CENE MESA . VERJETNO BO KMET OD TEGA DOBIL 10% A NE??? A DOBIVAŠ KJ REKLAME NA DOM MINISTER BEBAVI .MERCATOR IMA AKCIJO NA VSE RDEČE MESO -25% . RES SMO NORI ...TO ŠE MOJ 10 LETNI SIN RAZUME ...ATI KWA TO LUPETAJO NEKI ,A NISO MEL MATEMATKE
rajko povše
25. 10. 2021 18.16
Zadnja izjava Krivca je bila ,da se s trgovci dogovarjajo o dvigu cen mesa. Trgovci!!!!!! Kmet naj crkne
RdecaZvezda
26. 10. 2021 10.41
Zakaj ni črnega zakola,kmet dobi več,mi pa ceneje.
rajko povše
25. 10. 2021 18.15
Zakaj pa dva ministra hodita k Krivcu v Celjske Mesnine .??? Počivalšek je vsak petek tam...Očitno dobra naveza do Srbskih lastnikov . Ministri nimajo kaj delat po fabrikah , naj urejajo državna podjetja in javno upravo ,da bo država cenejša in potem to investirajo v plače in podjetja !!! Sama mutna voda
KladivoSi
19. 10. 2021 17.18
Kmet bo spet zadnjo potegno. 10% od podražitev bo šlo kmetu, 40% predelovalni industriji, 50% trgovcem. Pod črto bodo od tega imeli v 70% korist tuji lastniki, domači kmet in potrošnik pa bosta delala za to. Kmetijski ministri v sloveniji nikoli niso bili prijazni do domačega kmeta, sam resor pa je namejen sam sebi in ne kmetom, kje te morejo te z veseljem zaje#ejo.
zoran pušenjak
19. 10. 2021 08.52
+2
Vsi ministri iščejo rešitve, samo našli jih ne bodo, ker jim ni interes kaj delati za ljudi
rajko povše
27. 10. 2021 19.43
MERCATOR MA -25% POSTO NA RDEČE MESO ...A SO STROŠKI NIŽJI..HAHAHAHA
G8J
18. 10. 2021 21.45
+1
Najbolj jamrajo vegani in ostali kreljoti ki kao nimajo kaj za jesti, imajo pa v resnici vsega dovolj!
real....
18. 10. 2021 21.36
samo ali lahko kdo razlozi zakaj je ljudem potrebno jest meso..saj tudi brez mesa clovek lahko prezivi??!
Debely
18. 10. 2021 21.17
+0
Imam divjo idejo...vlada naj odstopi.
jozez200
18. 10. 2021 21.16
+6
pohlep trgovcev in mesarjev nepozna meja
kapetan
18. 10. 2021 21.16
+1
Davke naj znižajo pa takoj prihranimo vsaj 22%..... Samo kdo bo potem lahko živel brez delat...
Marjan h.1966
18. 10. 2021 21.12
+0
In Logarca bi ob teh podražitvah rada zapiral državo in dala ljudi na 80% plače
Damjan Qwertz
18. 10. 2021 21.11
+2
svinina gre gor, ker jo uvažamo, izvažat je pa ne mormo, ker naši trgovci domače ne kupujejo? kje je kle logika, ravno tako smo 115% samooskrbni z govedino, pa gre cena gor (ampak samo v trgovini) 24 ur, mal pjte od kmeta do trgovine preverit verigo, pripevek bo zanimiv kje so koliko šle cene gor in kdo je pobral največ
Reality check
18. 10. 2021 21.07
Pomojem bo rešitev v stili… ja manj boste jedli
Rusvaj
18. 10. 2021 20.57
+1
glavno je da iščete
Corona2026
18. 10. 2021 20.44
+6
Ce v merkatorja hodte pol to zna bit res problem ja
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 20.42
+3
In sloka je pač slika, kot, da vsi jemo samo pršut. Manipulacija s strani medijev.
Franci Luzar
18. 10. 2021 20.57
+0
Neboste verjeli ampak kar se mene tiče je Pršut lahko 100€ za Kilogramm ali pa zastonj,jaz ga nemaram ,prad leti sem dobil za darilo celo bedro probal sem en košček potem se je to valjalo po balkonu po špajzi in na kocu je pristalo v smeteh, ampak gdar v tem uživa zakaj pa ne Izbolite, pasja radost je najbolša salama.
Škrat na kvadrat
18. 10. 2021 20.41
+13
Hrane ne draži kmet, in ni nič kriv. Hrana se vedno draži v predpisih, energentih in trgovcih.Je pa dejstvo, da nihče noče delati zastonj.
Novorazodetje
18. 10. 2021 20.39
+8
Oni imajo v vladni kuhinji poceni hrano in zagotovo se jim ne bo podražila. Razliko do polne cene pa jim plačujemo mi davkoplačevalci!
FaTa Albanka
18. 10. 2021 20.42
+7
Telečji šnicl , pire , jurčkova juhca pa prekmurska gibanca- 2,30eur , tak nekak ?
FaTa Albanka
18. 10. 2021 20.38
-2
V sibiriji so kitajski zaporniki jedli na pol kuhan riz ga analno izlocili ter prekuhali in ponovno zaužili tak so tam premagovali pomanjkanje , kako pa je kaj v Butalah , kaka ideja nasvet...?
mužik
18. 10. 2021 21.03
+4
ti lahko že sedaj ješ sirovi riž ,ga izločiš pol pa ga skuhaj !!
FaTa Albanka
18. 10. 2021 21.26
Jaz sem podal iztocnico , pricakujem kako idejo nasvet da bom lazje premagal pomanjkanje , ki prihaja.....pa ne mi z špAranjem kr si ze tak nic ne prvoscim razen hrane , zanima me kak se cim ceneje se prehranit
Robot
18. 10. 2021 20.36
+2