Gospodarstvo

Podjetja iščejo energetske alternative, hitrih rešitev ni na vidiku

Ljubljana, 12. 07. 2022 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
6

Podjetja zaradi skrbi, ki jih prinaša morebitna prekinitev dobave zemeljskega plina, že iščejo poti do alternativnih rešitev, a te terjajo svoj čas in sredstva ter povezovanje več deležnikov, so pojasnili na Gospodarski zbornici Slovenije. Tudi nekateri odjemalci opozarjajo, da preklopa na druge energente ne morejo izvesti v kratkem času. Ena izmed ovir je infrastruktura, ki ne omogoča hitrih prilagoditev.

Agencija za energijo je v ponedeljek sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom. S tem opozarja javnost, zlasti odjemalce zemeljskega plina, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka plina iz Rusije nastopile tudi motnje pri oskrbi s tem energentom.

Na GZS so opozorili, da podjetja sicer iščejo poti do alternativnih rešitev, a te terjajo svoj čas in sredstva in v večini primerov tudi povezovanje več deležnikov.
Na GZS so opozorili, da podjetja sicer iščejo poti do alternativnih rešitev, a te terjajo svoj čas in sredstva in v večini primerov tudi povezovanje več deležnikov. FOTO: Bobo

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer miri, da motenj pri dobavi plina v Slovenijo za zdaj ni na vidiku. Je pa v ponedeljek v Odmevih na TV Slovenija podjetja spodbudil, naj poiščejo alternative, pripravijo scenarije delovanja in morda izvedejo kakšne hitre naložbe. Podjetja, ki nimajo drugih opcij, bodo po njegovih besedah deležna "določenih spodbud", ki jih trenutno pripravljajo v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in GZS.

"Podjetja iščejo poti do alternativnih rešitev, a te terjajo svoj čas in sredstva in v večini primerov tudi povezovanje več deležnikov," so za STA pojasnili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Ob tem se pojavljajo skrbi, ali bodo podjetja imela dovolj časa za tovrstne investicije. "Če bo država hitro ukrepala, bo s tem pohitrila tudi tovrstni investicijski cikel gospodarstva," so zapisali.

Steklarstvo kot energetsko intenziven sektor hitrega preklopa ne more izvesti

Vendar, kot opozarjajo v Steklarni Hrastnik, določeni industrijski odjemalci, med katere spada tudi steklarna, večjih motenj v dobavi, nenadne prekinitve dobave ali hitrega preklopa na uporabo drugih energentov ne morejo nadomestiti v kratkem času. 

Zemeljski plin je za Steklarno Hrastnik ključni energent. Ob morebitni zaustavitvi dobave bi to za Steklarno Hrastnik pomenilo zaustavitev peči ter zato celotnega proizvodnega procesa.
Zemeljski plin je za Steklarno Hrastnik ključni energent. Ob morebitni zaustavitvi dobave bi to za Steklarno Hrastnik pomenilo zaustavitev peči ter zato celotnega proizvodnega procesa. FOTO: Steklarna Hrastnik

Kot so pojasnili v odzivu za STA, je steklarstvo energetsko intenziven sektor, saj se pri taljenju stekla v večjih količinah uporabljata tako zemeljski plin kot električna energija. "Zemeljski plin je za Steklarno Hrastnik ključni energent. Ob morebitni zaustavitvi dobave bi to za Steklarno Hrastnik pomenilo zaustavitev peči in posledično celotnega proizvodnega procesa. V primeru dolgotrajne zaustavitve ter večjih motenj obratovanja prenosnega sistema plina pa bi to pod vprašaj postavilo tudi obstoj Steklarne Hrastnik," so opozorili.

V Steklarni Hrastnik intenzivno iščejo alternativne rešitve, po njihovi oceni pa bi za uvedbo nadomestnih rešitev ter s tem prilagoditev celotnega proizvodnega procesa potrebovali najmanj pol leta.

Tudi v Cinkarni Celje navedli, da je proizvodnja v njihovem podjetju močno odvisna od zemeljskega plina 

Tveganje pomanjkanja so prepoznali že zgodaj spomladi in se lotili iskanja alternativnih možnosti. "Pri tem se soočamo z vrsto omejitev, od tehničnih možnosti predelave opreme do dolgih dobavnih rokov in nenazadnje potrebnih sprememb okoljskih dovoljenj," so pojasnili.

V delu procesa tako zamenjava energenta ne bo možna, je poudarila tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek-Selič. Za preostali del se kot najboljša alternativa kaže ekstra lahko kurilno olje. "Ta bi nam omogočila obratovanje pri postopnem nižanju dobav. Popolna prekinitev pa neizogibno pomeni ustavitev proizvodnje," je sklenila.

OZS: Tudi infrastruktura večini ne omogoča enostavnega in hitrega prehoda na različne alternative

Da gre za proces, ki ga pri večini podjetij ni mogoče izpeljati na kratek rok, so za STA opozorili tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). "Tudi infrastruktura večini ne omogoča enostavnega in hitrega prehoda na različne alternative, tudi če bi bili pripravljeni investirati," so poudarili. Ob tem navajajo, da je podjetij, ki so v težavah zaradi energentov, več kot 100.000.

Trenutno stanje je alarmantno, opozarjajo na zbornici. Pozivajo k sistemski pomoči, ki bo dostopna tudi za male poslovne subjekte in ne le za energetsko intenzivne.

Drobno gospodarstvo pričakuje, da se bodo vlada in ustrezna ministrstva neposredno z dobavitelji dogovorili o maksimalni možni ceni za elektriko, obenem pa zavrača kakršenkoli individualni pristop obravnave podjetij. Da bi lahko gospodarstvo preživelo, pozivajo k oblikovanju fiksne cene električne energije za leto 2023 ali določeno časovno obdobje.

"Podjetja predlagajo, da država preuči možnost celotnega odkupa električne energije od slovenskih proizvajalcev ali prodajalcev po proizvodni ceni plus prodajna marža in jo po tako ugodni ceni proda slovenskim odjemalcem," so zapisali.

Obrtniki in podjetniki tudi pričakujejo, da bodo ukrepi države oblikovani jasno in čim prej, še pred jesenjo, saj bodo le na ta način podjetja lahko načrtovala svoje poslovanje, so še navedli.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terminators
13. 07. 2022 10.07
+1
...če komu še ni jasno je EU kolapsirala, z trendom, da raspade.... konkurenčnost evropske industrije je iz dneva v dan slabša....ja, pa še slabše bo....
osancta simplicitas
12. 07. 2022 19.47
+2
najhitrejša rešitev hrčki v kolu
martin celin
16. 07. 2022 08.42
periot22
12. 07. 2022 18.14
+1
Zelenskega naj pokličejo da pripelje plin!
Korintos11
12. 07. 2022 17.07
+1
Nemci so rekli okrog 5 let rabijo da pridejo v formo če Rusi zaprejo plin.
periot22
12. 07. 2022 18.15
+1