Gospodarstvo

Oddaja vlog za pomoč podjetjem zaključena: 'Roka ne bomo podaljšali'

Ljubljana, 28. 02. 2023 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do 12. ure so podjetja še lahko oddala vlogo za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Ker roka za oddajo vlog ne bo mogoče podaljšati, je gospodarski minister Matjaž Han pred tem podjetjem namenil posebno opozorilo, naj ne čakajo na čas tik pred zaprtjem aplikacije.

Pomoč gospodarstvu
Pomoč gospodarstvu FOTO: Shutterstock

"Za pomoč podjetjem z namenom omilitve posledic energetske krize v letošnjem letu namenjamo 650 milijonov evrov. Ta denar smo namenili gospodarstvu, da bo lažje prebrodilo energetsko krizo in ohranilo konkurenčnost. Želim si, da čim več prizadetih podjetij izkoristi to pomoč," je dan pred iztekom roka za oddajo vlog dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Za pomoč so lahko zaprosila tudi mikro, mala in srednje velika podjetja, ki imajo sicer za prvo polovico leta regulirano ceno električne energije. "Ta podjetja so zato v prvi polovici letošnjega leta upravičena do pomoči za zemeljski plin ali tehnološko paro, katerih cene niso regulirane. Obenem pa lahko ta podjetja zaprosijo za pomoč za drugo polovico leta za vse tri energente, tudi električno energijo. V drugi polovici leta namreč trenutno še ni regulirana cena niti elektrike niti drugih dveh energentov," so Hana povzeli na ministrstvu.

Aplikacija za elektronsko oddajo vlog je delovala na javni agenciji Spirit Slovenija, agencija pa je nudila tudi vso potrebno pomoč posameznim upravičencem pri vnosu vlog. Za namen podpore upravičencem pri registraciji in prijavi v aplikacijo za oddajo vlog je Spirit vzpostavil tudi podporni klicni center za tehnično pomoč.

Začasni ukrep pomoči za področje gospodarstva, ki bo upravičencem omogočal subvencioniranje povišanih stroškov za energente v tem letu, je prinesel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki je bil sprejet decembra lani, konec januarja pa je DZ sprejel novelo, po kateri do pomoči ne bodo več upravičeni tisti subjekti iz vrst mikro, malih in srednjih podjetij, ki imajo od 1. januarja regulirane cene elektrike. Regulirana cena velja tudi za gospodinjstva in male poslovne odjemalce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bergman
28. 02. 2023 12.08
-1
Naj ta podjetja raje prodajo prestižne jahte in stanovanja v tujini, pa bodo takoj lahko okrepili plačilo "energentov", ki jim ne bi smeli povzročati preglavic, zaradi nenehnega grabeža po dobičku!!! Naj ta vlada in gospodarski minister raje prisilijo v ustanovitev oziroma organizacijo posebnih skladov za take primere, kot so bili "epidemija "covid" in podobno!! V bivšem sistemu se je temu reklo "rezervni sklad" iz katerega se je črpalo sredstva za elementarne nesreče, ali primere epidemij, če je il izpad dohodka, ne pa da bomo morali sedaj vsi plačevati tem turbokapitalistom še elektriko in ostale energente!!!! Navadnemu delavcu ali pa upokojencu, nihče ne pomaga če ima premalo denarja!!!!!!
ap100
28. 02. 2023 11.04
+3
mastablasta
28. 02. 2023 10.35
+2
cene plina so rekordno nizke. zakaj potrebujejo pomoč? prav tako je nafta 80 USD za sod.
športnik66
28. 02. 2023 09.03
+6
Totalna zmešnjava so tile ukrepi Golobove vlade. Npr. če je malo ali srednje podjetje na spot nakupu električne energije in bi jo danes kupovalo po 155 €/MWh, njegova pogodba z elektro-distributerjem ne velja, ker je prevlada uredba vlade, da mora elektriko kupovati po s strani vlade RS predpisani ceni 217 €/MWh....??? Za koga sedaj ta vlada dela - za gospodarstvo/prebivalstvo ali za elektro-distributerje...GEN-I in ostale? Totalno razočaranje. Vlada Roberta Goloba niti regulative na področju električne energije ne zna uredit, kaj šele kaj drugega. Žalostno, a resnično - nič od nič! :(