Gospodarstvo

Podražitve, podražitve...

Ljubljana, 01. 09. 2006 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za javni avtobusni prevoz in Telekomovo naročnino telefonskega prikjučka plačujemo več.

Z današnjim dnem se je skladno z indeksom rasti življenjskih stroškov spremenila tarifna lestvica javnega avtobusnega prevoza potnikov. Cene so v povprečju višje za 2,4 odstotka, so sporočili iz Direkcije RS za ceste.

Prišlo je do sprememb v ceni za primestni in kombinirani prevoz, cena mestnega prometa ostane nespremenjena.
Prišlo je do sprememb v ceni za primestni in kombinirani prevoz, cena mestnega prometa ostane nespremenjena. FOTO: POP TV
Telekom bo za potrošnike z nizkimi dohodki in potrošnike s posebnimi potrebami uvedel posebne pakete klasične telefonije. Upravičenost do paketov, v katerih cena naročnine ne sme presegati 2568 tolarjev za klasični oz. 2088 tolarjev za dvojčni priključek, bodo te skupine lahko na podlagi pravočasno vloženih dokazil uveljavljale že za september.

Tako je tudi Ljubljanski potniški promet (LPP) z ostalimi prevozniki v Sloveniji uskladil tarifno lestvico in kilometrske intervale, so sporočili iz LPP. Prišlo je do sprememb v ceni za primestni in kombinirani prevoz, medtem ko je cena mestnega prometa ostala nespremenjena.

Kot dodajajo v LPP, je prišlo v mejnih kilometrskih intervalih tudi do premika v druge razrede v tarifni lestvici. To pomeni, da se bodo kilometrski intervali pri nekaterih potnikih morali na novo definirati, glede na prevoženo pot (novi kilometrski interval) pa se bo uskladila tudi cena. Nekateri potniki bodo tako plačali več, nekateri pa kljub podražitvi celo manj kot doslej.

Danes so začeli veljati tudi jesenski vozni redi na vseh progah mestnega potniškega prometa, razen na progi 18, kjer bo ostal obstoječi vozni red. Ceniki in vozni redi so objavljeni na spletni strani LPP.

Telekom dvignil cene fiksne telefonije

Telekom Slovenije je dvignil ceno naročnin in pogovorov v javni fiksni telefoniji.
Telekom Slovenije je dvignil ceno naročnin in pogovorov v javni fiksni telefoniji. FOTO: POP TV
Agencija za trg vrednostnih papirjev je Telekomu Slovenije izdala dovoljenje za organizirano trgovanje z njegovimi delnicami. Odločba agencije, s katero je tudi potrdila prospekt, je eden najpomembnejših korakov pri načrtovani uvrstitvi delnic v kotacijo na Ljubljanski borzi, so sporočili iz Telekoma. Po napovedih naj bi delnice Telekoma Slovenije v okviru načrtovane privatizacije na borzi začele kotirati 1. oktobra.

Telekom Slovenije je z današnjim dnem dvignil ceno naročnin in pogovorov v javni fiksni telefoniji. Naročnine za klasični priključek so se povzele za devet odstotkov (na 2799,96 tolarja), za dvojčni priključek pa za 10 odstotkov (na 2299,96 tolarja). Cena minutnega tarifnega intervala bo po novem znašala 6,90 tolarja v času večjega, 5,52 tolarja pa v času manjšega prometa, kar je za dobrih devet odstotkov več kot doslej.

Telekom je po po posredovanju agencije za pošto in elektronske komunikacije odstopil od uveljavitve novih cen razvezane krajevne zanke. Od danes pa veljajo tudi nekatere pocenitve - za skoraj 11 odstotkov so nižje cene klicev iz fiksnega omrežja v mobilno omrežje Mobitela, nižje so tudi mesečne zakupnine zakupljenih vodov, in sicer za pet do 15 odstotkov.

Z današnjim dnem so v Telekomu uvedli različne dostope za naročnike klasičnih in ISDN priključkov. Na voljo sta še vikend dostop ter vikend in večer dostop. Pri prvem dostopu bodo pogovori znotraj Telekomovega omrežja ob doplačilu 480 tolarjev na osnovno naročnino brezplačni cel dan ob sobotah in nedeljah, pri drugem pa ob doplačilu 800 tolarjev poleg sobot in nedelj še vsak dan med 19. in 7. uro.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Weber
01. 09. 2006 16.26
Tomaž! Rešitev je T-2! lp!
tomazbodner
01. 09. 2006 09.11
Slovenija res potrebuje konkurenco na podrocju fiksne telefonije, a kaj mores, ko bo Telekom unicil vsakega, ki se Sloveniji poskusa priblizati...