GOSPODARSTVO

'Pohlep je grotesken, vlade naj dobičke obdavčijo'

New York, 04.08.2022, 7:46 | Posodobljeno pred 12 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je kritiziral naftna in plinska podjetja po svetu, ki kujejo velike dobičke zaradi krize z visokimi cenami energentov. Dejal je, da je njihov pohlep naravnost grotesken, vlade pa je pozval, naj dobičke obdavčijo.

Guterres je opozoril, da so največja naftna podjetja v minulem četrtletju skupaj ustvarila skoraj 100 milijard evrov dobička. Vlade vseh držav je pozval, naj te dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

"Ta grotesken pohlep je prizadel najrevnejše in najranljivejše, ob tem pa uničuje naš edini dom," je dejal Guterres na novinarski konferenci ob objavi poročila Skupine za odgovor na globalno krizo, ki jo je ustanovil za soočanje s krizo prehrane, energije in financ.

Skladiščenje nafte
Skladiščenje nafte FOTO: Bobo

Svet je komaj začel počasi okrevati po pandemiji koronavirusa, ko ga je Rusija z napadom na Ukrajino potisnila v novo krizo, od katere imajo koristi naftna in plinska podjetja.

Poročilo krizne skupine se osredotoča na energijo in Guterres bo skušal doseči podoben dogovor, kot je bil dosežen za izvoz žita iz Ukrajine.

Kriza s hrano se zmanjšuje in cene pšenice so od rekordnih že padle za okrog 50 odstotkov, cene koruze in gnojil pa za 25 odstotkov. Padla je tudi cena nafte, le cena plina ostaja zelo visoka.

Krizna skupina poziva države, naj skušajo varčevati z energijo, tudi pri uporabi klimatskih naprav, in naj spodbujajo javni prevoz.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.