Gospodarstvo

Polletni rezultati poslovanja NLB: za dobro desetino manj dobička

Ljubljana, 07. 09. 2018 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Naša največja banka NLB je v šestih mesecih ustvarila skoraj 105 milijonov evrov čistega dobička, kar je sicer 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a ne zaradi slabšega poslovanja, temveč sproščanju oslabitev in rezervacij za kreditna tveganja.

Skupina NLB je v prvem polletju ustvarila 104,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V NLB so padec dobička pripisali predvsem nižjemu sproščanju oslabitev in rezervacij za kreditna tveganja. Čisti skupni prihodki iz poslovanja skupine so narasli za en odstotek na 243 milijonov evrov.

Skupina je v prvem polletju sprostila oslabitve in rezervacije za kreditna tveganja v višini 15,6 milijona evrov, kar je 12,4 milijona evrov manj kot v enakem obdobju lani. V NLB so nižje sproščanje pripisali rezultatu uspešnih prestrukturiranj nekaterih večjih izpostavljenosti in izterjave slabih posojil.

Banka NLB je v polletju imela 103,3 milijona evrov čistega dobička, kar je manj kot v lanskem prvem polletju, ko je dosegel 105,3 milijona evrov.
Banka NLB je v polletju imela 103,3 milijona evrov čistega dobička, kar je manj kot v lanskem prvem polletju, ko je dosegel 105,3 milijona evrov. FOTO: Damjan Žibert

Čisti obrestni prihodki skupine so na letni ravni narasli za dva odstotka na 151,7 milijona evrov, od tega prihodki iz naslova provizij in odpravnin za pet odstotkov na 105,9 milijona evrov.

Dobiček pred oslabitvami in rezervacijami je dosegel 91 milijonov evrov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na lansko prvo polletje. V NLB so padec pripisali predvsem višjim stroškom, ki so se povečali za en odstotek na 140 milijonov evrov. Največja rast stroškov je bila zabeležena pri stroških, povezanih s pospešenim trženjem, promocijo in svetovalnimi stroški.

Ob tem so v NLB med dogodki prvega polletja izpostavili, da so od prodaje NLB Nov penziski fond iz Skopja prejeli enkratne prihodke v višini 12,2 milijona evrov. Dobiček pred oslabitvami in rezervacijami z vključenimi enkratnimi dogodki pa se je tako na letni ravni povečal za odstotek na 103,1 milijona evrov.

"Povečanje stroškov in znižanje čistih drugih prihodkov je bilo delno nadomeščeno z višjimi čistimi obrestnimi prihodki ter čistimi opravninami in provizijami," so poslovne rezultate pojasnili v NLB. Bilančna vsota skupine se je v prvem polletju glede na konec lanskega leta povečala za 278,5 milijona evrov in je dosegla 12,5 milijarde evrov.

Banka NLB je v polletju imela 103,3 milijona evrov čistega dobička, kar je manj kot v lanskem prvem polletju, ko je dosegel 105,3 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja je na drugi strani narasel s 108,5 milijona evrov na 109,5 milijona evrov.

Na trgih jugovzhodne Evrope so vse bančne članice poslovale dobičkonosno in so k dobičku skupine pred davki prispevale 41 odstotkov. Ob tem so v NLB izpostavili nadaljnje izboljšanje kakovosti kreditnega portfelja, ki se kaže v dodatnem znižanju bruto slabih posojil. Ta so glede na konec lanskega leta nižje za 92 milijonov evrov.

Delež slabih posojil se je v skupini zmanjšal na 8,3 odstotka, medtem ko je na podlagi EBA smernic mednarodno bolj primerljiv delež nedonosnih izpostavljenosti (količnik NPE) padel na 5,8 odstotka. Konec prvega polletja sta količnika kapitala (količnik najkvalitetnejšega lastniškega kapitala CET1 in količnik skupnega kapitala) skupine znašala 18,7 odstotka, kar presega zahtevane vrednosti.

Poslovne rezultate so na današnji seji obravnavali nadzorniki NLB. Nadzorni svet se je seznanil tudi s poročili komisij nadzornega sveta in v primerih, za katere je to potrebno, podal svoje soglasje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
08. 09. 2018 22.00
+2
"Banka NLB je v polletju imela 103,3 milijona evrov čistega dobička, kar je manj kot v lanskem prvem polletju, ko je dosegel 105,3 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja je na drugi strani narasel s 108,5 milijona evrov na 109,5 milijona evrov." ... "Polletni rezultati poslovanja NLB: za dobro desetino manj dobička" ... prevod prosim, da bi lahko en strojnik razumel to matematiko ... v naprej se zahvaljujem.
nevtroalko
08. 09. 2018 13.02
+1
a dobiček gre davkoplačevalcem ?ko bo kriza bodo spet hoteli dokapitalzat banko. To banko naj se samo zapre. Nočem da se vanjo vloži niti cent davkoplačevalskega denarja. Naj izgube krijejo najprej investitorji in vodstvo potem pa varčevalci. Zadnji, ki bi moral skrbeti za banko pa so davkoplačevalci.
MiroF
07. 09. 2018 20.49
+5
NLB, banka je bila , je in bo dežurni bankomat za vse levičarske rabote...Slovenci bi morali že pri prvi dokapitalizaciji pobrat vse prihranke in vsi pozapret račune !!! Zdej si pa sami Levičarji dokapitalizirajte banko, če jo hočte imet..... tako se to dela....Ampa Ne, še v drugo ste jo Slovenceljni dokapitalizirali, pa še zgleda, če bo treba boste še v tretje !!! Zato pa lahko tako brezbrižno zapravljajo levičarji na desetine, stotine milijonov !!!! Slovenci kdaj vas bo srečala pamet ???
zajebant2
07. 09. 2018 18.59
+1
ti lavaki ki nam že 11 let krojijo usido se naj speljejo 1x že
zajebant2
07. 09. 2018 18.58
+6
vrnejo nam naj denar kaki dobiček pokvarjsne barabe
Mamuth
07. 09. 2018 18.54
+9
Dobiček bo ko bodo vrnili vse milijarde s katerimi smo jih dokapitalizirali.
mpk2
07. 09. 2018 18.32
+0
Če levica z "velegospodarstveniki" na čelu želi da NLB še naprej ostane državna in se bori proti privatizaciji, pomeni da če se to zgodi, potem mora NLB izdajat kredite brez obresti, saj ne sme ustvarjat dobička, tako kot ga po njihovo privatni sektor sedaj ne sme! To je njihova logika! (po domače)
nows10
07. 09. 2018 18.03
-2
Pač so zamenjali bankomate, z novimi. Dobiček pa je zdaj tam