Gospodarstvo

Pomladno okrevanje našega gospodarstva

Ljubljana, 05. 04. 2011 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sloveniji se po oceni centralne banke obeta zmerno gospodarsko okrevanje. Kljub vsemu pa lahko šele leta 2013 pričakujemo zmanjšanje brezposelnosti in naraščanje zaposlenosti.

Guverner Banke Slovenije opozarja, da so makroekonomska neravnovesja še vedno zelo prisotna.
Guverner Banke Slovenije opozarja, da so makroekonomska neravnovesja še vedno zelo prisotna. FOTO: POP TV

Banka Slovenije v danes predstavljenem poročilu o cenovni stabilnosti napoveduje Sloveniji za leto 2011 gospodarsko rast v višini 1,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od lanske jesenske napovedi. Leta 2012 naj bi se rast povečala na 2,7 odstotka in leto pozneje na 3,1 odstotka.

Domača potrošnja bo vseskozi zaostajala za rastjo bruto domačega proizvoda (BDP); letos naj bi se povečala za manj kot odstotek in zatem za do dva odstotka, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Damjan Kozamernik. Po drugi strani so napovedi glede tujega povpraševanja bolj ugodne, letos naj bi se namreč povečalo za sedem in prihodnje leto za šest odstotkov.

Napovedi temeljijo na predpostavki, da bodo cene nafte letos v povprečju znašale okoli 110 dolarjev za sod. To je nekaj manj od trenutnih cen, ki so po oceni analitikov prehodne narave, a še vedno 26 dolarjev več od prejšnjih napovedi in po Kozamernikovih besedah predstavlja izjemno močan vpliv na inflacijo.

Izvoz bo vseskozi prehiteval uvoz in tako pozitivno prispeval h gospodarski rasti, je napovedal Kozamernik. Predvsem zaradi hitrejše rasti izvoza od uvoza se bo primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance zmanjšal. Letos naj bi znašal 1,6 odstotka BDP in se čez dve leti spustil pod en odstotek BDP.

Rast bruto investicij v osnovna sredstva bi lahko bila letos negativna, predvsem zaradi neugodnih razmer v gradbeništvu. Medtem pa investicije v opremo in stroje že beležijo rast. Glede prispevka zalog k obsegu BDP pa je Kozamernik povedal, da naj bi se letos znižal. Potrošnja države se bo letos realno zmanjšala, predvsem zaradi restriktivne politike zaposlovanja v javnem sektorju.

Največ težav na trgu dela

Banka Slovenije ocenjuje, da se bo potrošnja države letos realno zmanjšala, predvsem zaradi restriktivne politike zaposlovanja v javnem sektorju.
Banka Slovenije ocenjuje, da se bo potrošnja države letos realno zmanjšala, predvsem zaradi restriktivne politike zaposlovanja v javnem sektorju. FOTO: Dare Čekeliš

Težave vidijo v Banki Slovenije predvsem na trgu dela. "Zaposlenost še vedno z zamikom nadaljuje svoje prilagajanje na nižjo raven proizvodnje, ki jo je povzročila kriza," je dejal Kozamernik. Najbolj ugoden položaj je trenutno v izvozno usmerjenih panogah, najmanj ugoden pa v gradbeništvu.

Napovedana gospodarska rast ne bo zadoščala za zmanjšanje brezposelnosti. Kot je dejal Kozamernik, naj bi se zaposlenost letos še nekoliko znižala, se prihodnje leto umirila in šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezposelnosti in naraščanje zaposlenosti.

Povprečna letna inflacija, ki bo letos po ocenah centralne banke znašala 2,7 odstotka, se bo v letu 2012 znižala na 2,3 odstotka in se leta 2013 spustila pod dva odstotka, je še povedal Kozamernik.

Guverner: Investicije še vedno zelo nizke

Najmanj ugoden položaj glede zaposlovanja je v gradbeništvu.
Najmanj ugoden položaj glede zaposlovanja je v gradbeništvu. FOTO: Reuters
Inštitut EIPF je marca Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 2,7 odstotka in Urad RS za makroekonomske analize in razvoj v višini 2,2 odstotka, napovedi ostalih institucij pa so zgoščene okoli dveh odstotkov.

Po besedah guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca je uresničitev predstavljenih številk v veliki meri odvisna od gibanj cen surovin in energentov na svetovnih trgih, deloma pa tudi od naših ekonomsko-političnih ukrepov, dogajanj na trgu dela ter gibanja stroškov in plač.

"Makroekonomska neravnovesja so še vedno zelo prisotna," je opozoril Kranjec. Imamo velik proračunski primanjkljaj, ki se bo moral zmanjšati, investicije pa so trenutno na zelo nizki ravni. Možnosti, da bi se te bistveno povečale, Kranjec trenutno ne vidi. "Tu je odločilna vloga ekonomske politike, da bo s svojimi ukrepi znižala primanjkljaj javnega sektorja in omogočila povečanje investicij," je dejal.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
07. 04. 2011 09.12
Dovolj imamo vaših laži in nesposobnosti!?? Ne silite nas v to,da vas mi narod ponovno odstavimo!?? Pred dvajsetimi leti smo se odločili,da vas ne želimo več! V dobro Slovenije vas prosim spokajte se sami,vaš pogubni levičarski sistem je Evropa poslala na gnojnico že kdaj!?? Kaj ni dovolj,da ste zapravili Jugoslavijo,a zdaj želite še Slovenijo uničit!?? POKVARJENCI POKVARJENI,sposobni ste le toliko,da vsako državo,ki jo dobite v roke spravite v propad!!???
resslovenka
07. 04. 2011 08.47
Ne verjamem. Morda leta 2033.
BlaBlaGluposti
06. 04. 2011 15.59
Če bodo naši dragi politiki nadaljevali tako kot so 91 začeli... Lahko samo rečem SANJA SVINJA KUKURUZ
jurimuri1
06. 04. 2011 13.01
kranjc lahko govori, ker se mu bo plača povečala, tisti, ki v valovih prihajajo na sončno upravo verjetno ne delijo njegovega mnenja
antonino
06. 04. 2011 10.13
Najmanj ugoden položaj glede zaposlovanja je v gradbeništvu. (Foto: Reuters) najbolj pa v javni upravi - tam se lepo usedeš, greješ stol do penzije, malo filozofiraš, ni se ti treba bati za stol in plačo, pa na koncu imaš še lepo penzijo - bravo slo
antonino
06. 04. 2011 10.07
guverner banke, predsednik vlade - če ti ljudje govorijo take bedarije, potem veste, kje smo - bojte se, kam bomo še padli. IN TAKI LJUDJE NAS VODIJO - beda
sinaya
06. 04. 2011 10.05
ma ja drugo leto bodo napisali do leta 2014 itd.Samo,da blebetajo in mečejo pesek v oči.
antonino
06. 04. 2011 10.02
Če ti potres podre hišo, nato izgubiš še službo, ti crkne avto, potem še zboliš - TO JE PO SLOVENSKO OKREVANJE
bingo 1
06. 04. 2011 07.29
Pridni delavci se ta pravo makroekonomsko analizo poskusili ker so na cesti vsak dan brez kruha pa za kaj filozofirati enostavno odpreti nove firme in zaposliti mlajši kader pa neka pridno delajo za lepo deželo bo boljše v prihodnosti--bingo x Ljubljana--
Huligan666
06. 04. 2011 07.02
Po kaki formuli ste izračunali okrevanje gospodarstva... iz dneva v dan je vedno več zaprtih podjetij, tu logike ni!!! To je laž!
djdj
06. 04. 2011 00.07
Dan šaljivcev je že bil. Ne nam lagati.
Jimi1
06. 04. 2011 00.00
Do 2013 nas bo večina že razseljenih po EU... Sploh pa, kdo bo sprejel odgovornost za to katastrofalno stanje našega gospodarstva? Dno kot vse kaže še ni doseženo !
roaddogg
05. 04. 2011 23.40
tron305.04.2011, 19:563 Vrli guverner je najbolj odgovoren za krizo v naši državi, Ima vsa pooblastila, s katerimi bi lahko preprečil da se ne bi zgodili Šroti, Bavčarji, Kordeži itd.... okrevanje bo zelo dologo mogoče po letu 2020, pa še to bomo morali imeti veliko sreče --- Mislim, da je bil takrat na čelo Centralne Banke Mitja Gaspari... Tisti tip, ki je sedaj minister.. In potem se še kdo vpraša zakaj tonemo z glavo in repom....
krtaca15
05. 04. 2011 23.25
Kot štorija o konju z zelenimi očali ki je žaganje. Ravno dobro se je navadil, je pa crknil. Ti šmenta. Svizec zavije čokolado.... Zvončki in trobentice..... Ti dreja ti dreja......
francl12
05. 04. 2011 21.53
Da bi bil uvoz večji kot izvoz se ni bati, saj država lepo skrbi za državljane, da si Slovenci ne moremo ničesar več kupiti! V naši državi imajo denar samo še Tajkuni in Goljufi.
Uporabnik113189
05. 04. 2011 21.43
Okrevanje gospodarstva, ja seveda, pa svizec je tudi nekje omenjen. Vse to so pravljice, ki jih širijo bančniki, da lahko dvigujejo variabilni del obresti na obroke pri kreditih. Resnica je kruta, še vedno smo v položaju ko preveč požrešna družbena nadgradnja poskuša svojo prezadolženost rešiti z izčrpavanjem realnega sektorja. Za vsakogar pri katerem vidijo da ima sredstva na TRR računu že menijo da je bogat, hkrati pa nihče ne pomisli, da podjetja potrebujejo večje rezerve gotovega denarja za investicije in prilagajanje trgu. Teh še dolgo ne bo, ker banke trenutno dobesedno ropajo gospodarstvo. Večina tistih, ki so izsesali kapital iz gospodarstva trenutno vlagajo v surovine, zlato..Zato denar ne kroži, ker se umika iz obtoka, oz bank, ker ga bogatini skrivajo. Običajni ljudje se pa požvižgajo na zaposlitev, če jim le-ta ne zagotavlja preživetja..Je bolj varno, če redijo kokoši in nabirajo regrat, vsaj lačni niso. Pri tako dobrih službah pod minimalno plačo, ko morajo hkrati dnevno "migrirati" na svoje stroške podraženega goriva in plačevati kredit za svoj "služben avto" je mnogo ceneje ostati kar doma. Ker plač ni, ne bo potrošnje. Ker ne bo potrošnje ne bo DDV.ja. Več kot 200 občin bi pa še kar gradilo kanalizacije, asfaltirale, urejalo gredice, imele ducat zaposlenih za paragrafe. Če veliki tajkuni prenašajo sredstva v tujino ali v zlato, zakaj bi bili mali podjetniki in obrtniki tako neumni da bi ravnali drugače? V naši državi se je kriza šele začela.
roaddogg
05. 04. 2011 21.28
2013 bomo že v Depresiji.. No v bistvu smo že sedaj ampak takrat bomo tudi statistično...
Danijel Fric
05. 04. 2011 20.51
Po finančnih inekcijah bankam že bluzijo o okrevanju gospodarstva. To je pa tralali-tralala, sigurno iz pahorjevih ust, pa firme ja druga za drugo gredo v PM. Okrevanje bo ko bodo reforme narejene iz pravega zornega kota, ki ga naši veleumi ne vidijo.....
FRANC ostrš
05. 04. 2011 20.34
Pomladno okrevanje našega gospodarstva- POTEM PA SMO SE ZBUDILI KAKŠNE LEPE SANJE HAHAH
Aaron-Heydar
05. 04. 2011 20.20
Pa * tako okrevanje gospodarstva, če pa je vedno več brezposelnih.