Gospodarstvo

Pomurka: Kmetom ne bo treba vrniti denarja

Murska Sobota, 24. 12. 2009 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stečajni upravitelj je po pozivih ministrstev spremenil mnenje in kmetom sporočil, da jim kljub vsemu že plačanega denarja ne bo treba vrniti v stečajno maso MIP Pomurke.

Pomurka
Pomurka FOTO:

Kot je znano, se je konec aprila pred okrožnim sodiščem v Murski Soboti začel stečajni postopek nad MIP Pomurko – Pomurka Reja. Stečajni upravitelj Boštjan Repnik pa je bo koncu zakonsko določenega roka vložil 37 izpodbojnih tožb, od tega 17 zoper kmete in zadruge, ki so za MIP Pomurko redili in prodajali govedo. Tako bi morali ti kmetje v stečajno maso vrniti že plačani denar.

Kmetje so se zato obrnili na Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, ki je izrazila skrb, da bo v Pomurju uresničitev teh nepravičnih zahtev stečajnega upravitelja še poslabšala položaj kmetov in zadrug ter pozvala vlado, da se vključi v reševanje tega problema. Tako sta ministrstvo za pravosodje (MP) in ministrstvo za kmetijstvo stečajnega upravitelja pozvali, naj o tej zadevi pe enkrat premisli.

Ker so bili na ministrstvu za kmetijstvo prepričani, da je šlo v omenjenih primerih za običajen način poslovanja in poplačila terjatev, so pravosodnemu ministrstvu podali tudi predlog za uvedbo nadzora nad delom stečajnega upravitelja. MP je nadzor uvedlo, iz poročila pa izhaja, da se stečajni upravitelj pred vložitvijo tožb ni posvetoval s stečajnim sodnikom in ga je o tem obvestil šele po njihovi vložitvi.

Stečajni upravitelj je tako ponovno preučil zadevo in prišel do zaključka, da je v omenjenih primerih res šlo za običajna plačila in tekoče dobave. Zato je kmetom in zadrugam poslal dopise, da povedo, ali se strinjajo s tem, da tožbe umakne in da v tem primeru vsaka stranka sama nosi stroške postopka.

Obe ministrstvi podravljata takšen način rešitve opisanega problema, so še sporočili z ministrstva za pravosodje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
24. 12. 2009 19.37
da ne bi še kmetje spomlad prišli s traktorji na ulice in trge!
shimmy
24. 12. 2009 15.57
Stečajni upravitelj je ponovno preučil zadevo... Hotel je *nategniti* kmete, da bi mu več kapnilo v žep.
d899
24. 12. 2009 13.01
tak je prav, take novice rabmo
petdan
24. 12. 2009 12.43
Citat: Stečajni upravitelj je tako ponovno preučil zadevo in prišel do zaključka, da je v omenjenih primerih res šlo za običajna plačila in tekoče dobave. Zato je kmetom in zadrugam poslal dopise, da povedo, ali se strinjajo s tem, da tožbe umakne in da v tem primeru vsaka stranka sama nosi stroške postopka. Stečajni upravitelj jih je dobil iz ministerstva po nosu in tako je šele sedaj ugotovil, da kmetom ni potrebno vrniti denarja. Zakaj ne pove po resnici, da je poleg potapljanja Pomurke, tudi kmete poskušal še bolj namočiti v gnojnico, kot to že tako ali tako so.