Gospodarstvo

Poslanci potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu

Ljubljana, 20. 03. 2020 05.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih. Enako bo veljalo v primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene.

Pri tem bo država delodajalcem povrnila 40 odstotkov izplačanega nadomestila oz. v primeru karantene celoten znesek. Do pomoči ne bodo upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, ki so kršili delovno zakonodajo ali so v postopku zaradi insolventnosti.

Poslanci so potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu.
Poslanci so potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu. FOTO: Miro Majcen

Odbor DZ za delo je že v sredo med upravičence vključil tudi samozaposlene, in sicer z odlogom plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Odložene prispevke bodo dolžni poravnati najpozneje do 31. marca 2022, pri čemer poslancem Levice, SD in LMŠ ni uspelo z dopolnilom, da bi se ta obveznost odpisala.

Opozicijskim poslancem tudi ni uspelo med upravičence vključiti še organizacije, društva in ustanove, ki so, kot je dejal Aljaž Kovačič (LMŠ), za našo družbo izjemnega pomena.

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

Posledično se bo skrajni rok za sestavo informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 zamaknil za mesec dni - na najpozneje 30. junija. Če epidemije do 15. maja še ne bo konec, se bodo lahko vsi ti roki podaljšali.

V nadaljevanju predlog zakona vsebuje poseben sklop ukrepov, namenjenih tekočemu zagotavljanju finančnih sredstev za spopad z epidemijo, ki jih, kot je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj, ob sprejemanju proračuna ni bilo mogoče načrtovati. "V tej državi se ne bo zgodilo, da ne bo dovolj denarja za opremo za reševanje človeških življenj," je spomnil na trenutno zaostreno stanje v državi.

S tem namenom predlog zakona vladi omogoča, da lahko v času epidemije začasno zadrži izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov ter si vzame neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna.

"DZ ne bo imel več pristojnosti nad področjem javnih financ," je te določbe komentiral Robert Pavšič (LMŠ). "Vlada bo dobila največja možna pooblastila v času od osamosvojitve Slovenije in precej večja, kot jih je imela v času finančne krize," pa je dodal Robert Polnar (DeSUS).

Še bolj ostri so bili v Levici - Luka Mesec se je zbal, da se bodo ti ukrepi izkoristili za nelegitimno utrjevanje oblasti, Nataša Sukić pa je menila, da gre za neke vrste državni udar.

Jožef Horvat (NSi) je po drugi strani menil, da krizno upravljanje zahteva, da damo vladi več pooblastil. Poslanci so sicer v zakon zapisali obvezo vladi, da o opravljenih prerazporeditvah znotraj proračuna redno mesečno poroča državnemu zboru.

Država bo priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.
Država bo priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. FOTO: Shutterstock

DZ je sprejel tudi zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev. Z njegovo uveljavitvijo bodo lahko posojilojemalci, ki zaradi poslovnih razlogov, povezanih s posledicami virusa, ne morejo odplačevati posojila, na svojo banko naslovili vlogo za odlog plačila za leto dni.

Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, bodo morale banke prošnjo obvezno odobriti. Ukrep bo veljal še 18 mesecev po koncu epidemije.

Nabor upravičencev je širok - to so gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije.

Šircelj je zagotovil, da je slovenski finančni sistem stabilen. "Ta ukrep te stabilnosti ne bo ogrozil," je dejal.

Eden od ukrepov sega tudi na področje preskrbe s hrano. V skladu z zakonom o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane bo mogoče omejiti promet z živili, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz ter regulirati cene.

Zakon sam še ne predvideva nobenih omejitev, pač pa le daje podlago za to, je povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Ob tem je potrošnike pozvala h kupovanju čim več živil, ki jih pridelujemo v Sloveniji. Enako so menili tudi poslanci.

Na podlagi zakona se bo lahko omejil promet s kmetijskimi pridelki, živili in živali za prehrano ljudi. Če bi zaznali kakršnekoli spremembe, ki bi onemogočale dostop do kakšne skupine živil, bi lahko prepovedali izvoz, da bi s tem zadostili potrebam slovenskih državljanov. Naslednji ukrep je omejitev uvoza, če bi za to obstaja potreba.

Na predlog Levice so poslanci v zakon zapisali tudi možnost omejitve cene semen, semenskega in saditvenega materiala. "Gre za ključno surovino v pridelavi hrane za prebivalce," je pojasnila Violeta Tomić.

Zaradi epidemije novega koronavirusa je vlada predlagala tudi začasno ustavitev teka rokov v sodnih in upravnih zadevah. Direktor zapora pa bo lahko, če bo to potrebno zaradi preprečitve širjenja epidemije, zaporniku za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni. Prav tako ga bo lahko zapornika predčasno odpustil iz zapora.

Pasica posebne oddaje PRAVA
Ostanite doma
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
21. 03. 2020 19.35
+0
Mene že rit boli kadar se vozim s kolesom v Lidl. Imamo idealne ceste kakor gozdne poti s koreninami. Korenina je naravno zaščitena valovitka
gruber74
20. 03. 2020 12.03
-4
Sosed moj vozi novega Audija A6 za 60.000 evrov, vikend na Pagu... . Delavci njegovi na minimalcu, sedaj se pa buni da ne more placat delavcev in prispevkov. In zahteva da država pokrije en del, da bo si lahk čez dve leti spet novega Audija kupil. Takšne imamo v Sloveniji.
majmun11223344
20. 03. 2020 11.52
+8
Ljudje na podpori, tisti ki ne delajo, tisti iz državnih služb, naj prosim ne komentirajo člankov ki se jih ne tičejo. Če pa že, pol pa z podporo nam zasebnikom. Vam lenuhom,javni upravi zgleda ni jasno da je kar velik del vaše plače ustvarjen z našim delom. Torej pazite kaj pišete. Lahko tudi zapremo, pa zahtevamo socialno podporo, vam je to želja?
gruber74
20. 03. 2020 11.56
-11
Če nisi sposoben plačati 280 evrov na mesec prispevkov, je bolje da greš na zavod. Boš manj škode naredil državi
majmun11223344
20. 03. 2020 11.47
+2
A odložili ste mi prispevke, a res? No saj korona bo mimo prej kot 2022 Samo počakajte, boste videli nevideno. Ne samo delat sramoto, se uničuje te nas!
inside1
20. 03. 2020 11.51
+6
noben pa ne razmišlja, da dohodka ni. treba družini dat jest. kredite recimo da odložijo, kje pa so še vse položnice, noben ne omenja, da se zamrznejo....
inside1
20. 03. 2020 11.51
+2
saj oni gor res razmišljajo, na način po zakonodaji, kako sebi ugodit....
inside1
20. 03. 2020 11.37
+6
Zaradi mlačnega pristopa do mikropodjetih in s.p., ki jim je država zaprla lokale in podobno je že reakcija na to, ker so prepočasni in nekonkretni.... Na dan prihaja po 100 vlog za zaprtje s.p.-jev. To bodo dobili vse na zavod zdaj.... Bolje 400 e dobiti, kot pa 400 na odlog dobiti, saj prihodka ni.
inside1
20. 03. 2020 11.38
-2
cela panika, samo na eni izpostavi, verjetno je drugje isto.....
gruber74
20. 03. 2020 11.39
-13
Ce nisi sposoben 280 evrov na mesec placat ZPIZ_a potem je res bolje da gres na zavod.
inside1
20. 03. 2020 11.42
+5
veliko firm živi od vsakodnevnih storitev....ki jih je država sedaj prepovedala. očitno imaš dost dnarja, da lahko brez dela plačuješ. Večina jih nima, ker ne delajo.....mesec pa bo hitro okoli.
inside1
20. 03. 2020 11.46
+2
preber si članek od gostilne Jezeršek, ki je neko ime, pa se ustavlja, zaradi prepovedi delovanja. a misliš, da so vsi polni denarja.... 15, jih bo šlo na zavod....
majmun11223344
20. 03. 2020 11.48
+3
Gruber, boš plačal ti meni prispevke, kaj zdaj ven mečeš zpiz, kaj pa vsi ostali prispevki? Ne vtikuj se v nekaj kar se te ne tiče.
gruber74
20. 03. 2020 11.59
-7
Jezersek ima miljone na računu. Očitno še nikoli nisi bil pr njemu da bi videl kaksen inperij ime. Večina v Sloveniji lahk sam sanja.
dusar
20. 03. 2020 11.27
+3
Aka pa se to Tud js v nemciji normalno delam, Pr nas tud nismo doma Ja VW pa BMW pa se nekaj velikih bodo zaprli za 2-3tedne, eni so ze. Dobavitelji pa se zmerom delamo normalno, brez zascite. Pa se nobeden ne jezi. Doma pa so recimo logistika in kvaliteta, zaradi zaprtja VW, in morajo korisit dopust. V kolkor pa se pojavi pr enim bolezen, pa gremo vsi v karanteno,ampak sele takrat . Lp iz VW mesta
Moj?ica123
20. 03. 2020 11.27
+0
Po domače koronca ali pa resetirko. Tako bomo rekli, ko se bo vse izenačilo. Še vesoljci manjkajo, pa bo kaos popoln.
alien8potnik
20. 03. 2020 11.01
+1
odločanje o proračunu brez državnega zbora?!?!?! saj veste, ne, kako se temu reče.
Aldebaran1
20. 03. 2020 11.01
+13
Mi v gospodarstvu bomo imeli največje izgube. Imam podjetje 5 zaposlenih. Sreča je ta ,da smo majhno podjetje, finančno močni in mi bomo mogoče zdržali.... Je pa to uvod v gospodarsko krizo, ki bo trajala leto dni ali več.... 2020 bo usodno za marsikatero podjetje... Država ne bo poskrbela za nas, NIKOLI NI IN NE NIKOLI NE BO.
gruber74
20. 03. 2020 11.40
-5
majmun11223344
20. 03. 2020 11.49
+5
Aldebaran1
20. 03. 2020 11.53
+2
Žal boš tudi ti čutil posledice, razen če si v javni upravi ali socialki.
devlon
20. 03. 2020 10.52
-2
a zdaj podložniki predsedniku vlade tudi puzajo pred nogami in se mu zahvaljujejo za tako milostne ukrepe? Mejte ga zdaj..
EkonomskaSvoboda
20. 03. 2020 10.47
+12
Vidim, da se kar precej komentatorjev tule NE zaveda, da smo z Janšo ali brez ŽE v izrednem stanju. Da posledice bodo. Bodo boleče. Za vse. In ni variante, da se jim izognemo. Lahko jih samo ublažimo in to tako, da a) vsi stisnemo pas b) preložimo breme na bodoče rodove (posojila po ?! obrestni meri). To je, če hočemo sploh še imeti državo. tudi za to vlado je vse novo. Take situacije še ni bilo. Delali bodo napake. A vsaj nekaj delajo. Sedaj ni časa modrovati po 1 mesec, odločitve morajo padati TAKOJ. In zato se bodo delale napake. Kdo bo ta čas izkoristil za udrihanje po tistih, ki imajo jajca in se odločajo in ukrepajo in preveč modroval je .....milo rečeno patetično bitje. Sorry. Grow up.
dusar
20. 03. 2020 10.30
+11
Samo jamrat znate, nc vam ne pase Z nicemer niste zadovoljni. Kaj res mislite da bodo v nemciji Vse vsakemu placali, pa ni tako. Tu tudi starsi ko morajo biti Doma zaradi nebolanih otrok, ko nimajo varstva ne dobijo placila, ja tocno tk. Koristit morajo neplacan dopust oz. si naj probajo zrihtat bolnisko, tk da tud v nemciji ni Vse tk roznato, da bo drzava Vse poplacala. Ja seveda se bodo pobrigali za podjetja, ponujajo jim ugodne kredite pa itd..... Tk da tud v sloveniji se trudijo da vam nekako pomagajo. Pa lp iz nemcije
EkonomskaSvoboda
20. 03. 2020 10.49
+11
Slovenceljn je razvajen. Ne zaveda se kje živi. Če pa je zaposlen v JS (in mislim, da uradniški kader), pa sploh ne živijo na našem planetu. Inn imajo čas težit in d*karit po portalu in se delat pametne. Namesto, da bi bili tiho in srečni, da so zaposleni v državni službi. Mnogi nimamo te sreče.
Important notice
20. 03. 2020 10.28
+6
Naj se še sami odpovejo polovici plače. Itak prejemajo vsak po nekaj jurjev. Vseeno bodo na boljšem kot nekdo, ki dela in bo dvojno nagrajen (medicinci, trgovci...).
bus303
20. 03. 2020 10.12
+16
Za svojo socialno varnost smo dolžni poskrbeti sami. Torej, zapiram SP IN ODHAJAM NA ZAVOD. Ta država ni vredna da jo pes pocitra.
gruber74
20. 03. 2020 10.43
-8
231koak
20. 03. 2020 10.11
+6
Ce Janša toži Slovenijo, potemtakem tudi jaz lahko tozim naso državo za izgubo prometa , ker je prepozno sprejela prave ukrepe. Oziroma še jih zdaj niso.
Jožajoža
20. 03. 2020 10.00
+10
vsi,ki še dalate,nehajte delat, kajti potem ne boste upravičeni do ugodnosti,odpisov in ne vem še kaj. delavci, ki boste delali, boste plačevali vrtce,položnice........delodajalci pa davke,DDV,dajatve,regrese.........sami veste, da so do sedaj v sloveniji živeli lepo samo tisti, ki so se dela izogibali,doma sedeli in dobivali od države večje zneske, kot zaposleni.
Rikša
20. 03. 2020 09.55
+4
Enmajstr
20. 03. 2020 09.55
+3
Šircelj je zagotovil, da je slovenski finančni sistem stabilen. "Ta ukrep te stabilnosti ne bo ogrozil," je dejal. S tem je potrdil, da je dobil polno denarnico, zato naj vlada ukrepa, omeji delovanje nenujnih podjetij na minimum in da čimprej izkoreninimo virus. Očitno tej vladi odgovarja, da izredne razmere trajajo dlje in da v tem času počnejo kar hočejo.
vinogradnik33
20. 03. 2020 10.00
+5
Bodo hitro izpraznili do sedaj prepolno denarnico in naredili luknjo v njej !
Jožajoža
20. 03. 2020 10.02
-1
podedoval je polne kašče. kmalu bodo prazne.
vinogradnik33
20. 03. 2020 09.49
+8
Prvi sveženj ukrepov za gospodarstvo je vrečka bonbončkov brez učinka in okusa , sam blef !
terantul
20. 03. 2020 09.48
+18
J.B.J. NAJ SE!!!!! ODLOG PLAČILA!!! SEDAJ BOM PA PLAČEVAL ZA NAZAJ SEDAJ PA MORAM IMETI ZAPRTO!!!