Gospodarstvo

Posojilojemalcem v švicarskih frankih bo pomagal državni svet

Ljubljana, 01. 03. 2019 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko se je z iztekom mandata prejšnjega sklica DZ končal tudi zakonodajni postopek za predlog zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, bodo zdaj posojilojemalcem v tej valuti poskusili pomagati državni svetniki. Razmišljajo o zakonodajni rešitvi.

Banke morda res niso predvidevale take rasti švicarskega franka v primerjavi z evrom, a ob znakih nakazovanja trenda bi se morale odzvati in potrošnika obvestiti, kam se vse skupaj giblje, je na novinarski konferenci opozoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Prav tako vloge zaščite državljanov ni odigral regulator in ustavil dajanja posojil v švicarskih frankih, je dodal.

"V državnem svetu si želimo sistemske rešitve," je dejal Kovšca, ki se ne strinja s finančnim ministrstvom, naj se problem rešuje s posamičnim pristopom. "Potrošniki ob posamičnih obravnavah nikoli ne bodo sposobni ubraniti svojih interesov," je pojasnil.

Posojilojemalcem v švicarskih frankih bo pomagal državni svet.
Posojilojemalcem v švicarskih frankih bo pomagal državni svet. FOTO: Thinkstock

V državnem svetu bodo tako v ponedeljek pripravili posvet o problematiki posojil v švicarskih frankih, ki so se z odpravo zgornje meje vrednosti za švicarsko valuto januarja 2015 občutno podražila ter spravila v težave posojilojemalce predvsem v osrednji in vzhodni Evropi. V Sloveniji je bilo takih posojil več kot 16.000.

Na posvetu, na katerem bodo sodelovali gostje in Slovenije in tujine, bodo osvetlili problematiko in sistemsko naravo te afere ter morebitne posledice za državni proračun, če se problematika ne reši v okviru države in pride odločanje pred evropsko sodišče za človekove pravice. Seznanili se bodo tudi z rešitvami v drugih državah, je povedal predsednik Združenja Frank Matjaž Sušnik.

Po posvetu bodo v državnem svetu počakali na odziv zakonodajne veje oblasti, vendar zadeve "ne bodo pustili pomesti pod preprogo", kot je dejal Kovšca, pač pa bodo pripravili svojo zakonodajno rešitev.

Skupina poslancev je konec leta 2017 v parlamentarno proceduro že vložila predlog zakona za ureditev te problematike, ki so ga pripravili v Združenju Frank, a je obravnavo prehitel iztek mandata prejšnjega sklica DZ. "Problem je tik pred vrati evropskega sodišča za človekove pravice in politiko pozivamo, naj se zadeve loti resno in jo razreši," je danes dejal Sušnik.

Potem ko je vrhovno sodišče v še eni tožbi odločilo v korist banke, je namreč eden od posojilojemalcev v švicarskih frankih pred kratkim vložil ustavno pritožbo. Če bo ustavno sodišče sprejem zavrnilo, bo zadeva nadaljevala pot na evropsko sodišče za človekove pravice.

Sodba vrhovnega sodišča iz leta 2017 je zelo dobro povedala, kaj naj bi pomenila pojasnila dolžnost bank, z zadnjimi sodbami pa je sodišče to dolžnost zelo relativiziralo, je opozorila odvetnica Tina Šnajder Paunović. "A dejstvo je, da banke niso dajale pojasnil o posojilih v švicarskih frankih, kot bi bilo treba, pač pa so favorizirale posojila v švicarskih frankih," je dodala.

To dokazujeta tudi pisni izjavi dveh neimenovanih bančnih uslužbencev, ki ju je prebrala članica združenja Jagoda Tovirac. Prvi je izjavil, da so v njegovi banki dobili navodila, naj stranke poskusijo prepričati za najem posojila v švicarskih frankih, drugi pa, da je na podlagi lastnega izračuna poskusil nadrejene opozoriti pred tovrstnimi posojili, a ga niso poslušali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saknukdhwkfnnkj
13. 03. 2019 11.42
+1
Sej če ne bo šlo v Eur bova pa naredila v švicarju, sej je ISTO!!! so bile besede bančnika ki mi je naredil "USLUGO" da smo realiziral hipotekarno posojilo! Sedaj pa ta isti "bančnik" zapustil banko... zakaj le? Kako dokazati te besede in ga terjat oz. tožiti!? Ja, bil sem neveden... sedaj pa plačujem po 560 - 580€ / mesec... na začetku sem imel cca 410 - 430€... bilo le patudi po 660€ ko je Chf ponoru !... vsi nevoščljivci ki nam privoščite da se nam je dvignu obrok pa upam da boste na toplem na družinski dediščini... Jaz vam privoščim :*
SadButTrue
06. 03. 2019 10.38
-4
Ueeeee, ueeeeee,.............šmrc, šmrc,....... plačajte za mojo tupoglavost...ueeee, ueeeee,....
SadButTrue
06. 03. 2019 09.08
-4
Bolj si neumen in len, bolje se imaš v Sloveniji.
Kajtimar
06. 03. 2019 08.14
+0
odlično s prisopodobo razloženo- Prepoznano škodljivo hrano s polic trgovine se umakne iz prodaje (npr.tudi poljski kebab), denar pa vrne kupcem če ga zahtevajo.
hypr
05. 03. 2019 15.52
+2
Mene pa zanima kdaj bo Slovenija ukinila DMV (davek na motorna vozila) , ki po najvisji lestvici preracunanano dosega vrtoglavih 63% !! To je davek katerega pozna samo Slovenija, nikjer drugje ga v Evropi ga ne placujejo. Avstrija je svoj do 10% davek ukinila ker je bil v neskladju z evropsko zakonodajo in predstavlja eklatantno omejevanje prostega pretoka blaga in storitev !! Zaviranje poslovanja malih podjetij obcutimo povsod. Med drugim z neskoncnimi omejitvami, zakoni, pravili...in seveda davki kot je ta katerega sem omenil. S takimi potezami ne omejujete samo uvoza avtomobilov ampak posledicno unicujete vse dejavnosti povezane s to branzo ( servisi, razlicne proizvodnje, storitvene dejavnosti, mobilnost....) Nasa drzava je unikatna v omejevanju in sprejemanju neskoncnih omejitev in nadzornih zakonov. Sprostite ze to svoje omejeno maloumje , pojdite po svetu in poglejte kako funcionirajo drugje kjer so uspesni! Ne kopirajte samo omejitvenih zakonov in pravil, ampak, ce ze kopirate, kopirajte tudi spodbude in olajsave! Zamislite si 63% dodatni davek !?? tega se ne bi sramovala nobena diktatorska drzava
Truth
05. 03. 2019 12.34
-8
Boste vrnili denar tudi tistim, ki so zaradi določenega razloga kupili neko določeno valuto in pri tem izgubili ogromno denarja, ker se je tečaj tekom časa spremenil? Ker to je popolnoma isto. Ampak se mi že zdi, da so samo nekateri "ubogi", ker so svoje špekulacije skrili v kredit in niso direktno prikazali mahinacij. Nimaš kaj, špekulacije se včasih izidejo, največkrat pa ne!
Zsolt
05. 03. 2019 15.54
+8
Neko določeno valuto? Svoje špekulacije skrili v kredit in niso direktno prikazali mahinacij?? WTF?? Potrudi se malo bolje nisi še omenil podnebnih sprememb!
SadButTrue
06. 03. 2019 10.36
-3
Bravo Truth++++++++++ Jaz bi rad, da mi vrnejo razliko za obdobje, ko je bilo bolje imeti kredit v CHF kot v EUR. En kup primerkov, ki so pri najemu kredita gledali samo višino obresti. Potem pa jamranje, jamranje..... Ja zakaj pa mislite, da je nekdo vzel kredit v EUR takrat, ko je bilo s CHF ugodneje? Ja zato, ker se je zavedal tveganja!! NIJE ŽVAKA ZA SELJAKA!!!
Vitruvio
05. 03. 2019 11.05
-7
Kdo se bo za vzel za okradene lastnike delnic NKBM in NLB ?
Zsolt
05. 03. 2019 15.50
+8
Naj ustanovijo društvo, ter naj se čimprej začnejo boriti za svoje pravice. Samo od tipkanja komentarjev ni nič! Pa veliko sreče vam želim ;)
ozne o
04. 03. 2019 12.08
+2
kdo se bo pa zavzel za neupoštevanje bank negativnega euribora?
Kajtimar
03. 03. 2019 18.26
+3
..ampka tole je Državni svet in pot do Državnega zbora zna bit še dolgo...
Peter Novak 3
03. 03. 2019 15.35
+11
Nekateri pa res komentirate, kar nekam v tri dni. To, da bila posojila ob najemu cenejša ni nikoli zanikal. So pa v normalnem svetu neka pravila, kako se krediti prodajajo. Pa še glede evropskih sodišč. Na EU sodišču v Luksemburgu so že dvakrat sodili v korist kreditojemalcev. Poleg tega pa je v zadnji sodbi ESČP na realna tla postavilo madžarske banke, ki so se pritožila zaradi konverzije kreditov na Madžarskem. Tako, da ne nakladati nekaj v tri dni v stilu slovenske fovšarije. Vsi, ki tako navijate za banke boste verjetno najbolj veseli, ko bo račun prispel iz Strasbourga in potem boste lahko prispevali iz svojega žepa.
ivanzDoba
03. 03. 2019 13.48
-7
Tisti, ki so vzeli kredit v frankih se morda res niso zavedali tveganja vedeli pa so, da so (bili) krediti v frankih cenejši. Tveganje se nekaterim ni izšlo. Ne verjamem, da bo sodišče sodilo njim v prid. Tudi ESČP ne. Bo treba vrniti dobljeno.
Zsolt
03. 03. 2019 14.57
+12
Sedi cvek. Ponovno preberi prispevek, pa ata v šolo!
ivanzDoba
03. 03. 2019 18.37
-8
Sem prebral še kaj drugega o teh kreditih, poleg tega članka. Morda bi tudi tebi koristilo, če se ne bi zanašal samo na en vir informacij.
ivanzDoba
03. 03. 2019 18.37
-5
SadButTrue
06. 03. 2019 10.54
-3
Kajtimar
02. 03. 2019 22.22
+14
čas bi bil, da naša država premaga klientelizem in se odloči za strokovnost ter etiko. Mislim da je čas ponudbe ko je ZF ponudil svojo vizijo Zakona- mimo. Obvelja naj praksa ničnosti in naj že banke in sploh ZB dobijo po prstih.
Zsolt
02. 03. 2019 15.26
+14
Pozitivno presenečenje je za Slovenijo, da se politik zavzame za pravice navadnih ljudi. Še bolj pa preseneča, da se je pripravljen za to tudi angažirati. In to vse samo zaradi tega, ker je politik!? Spoštovani poslanci moje sporočilo za vse vas pa bi bilo nekako takole - g. Kovšca je politik, ki dela. Ne kradi sendvičev, raje bodi tudi ti, kot je g. Kovšca.
Vitruvio
05. 03. 2019 11.10
-2
Verjetno imajo ta gospod in ostali zagovorniki kredite v frankih .
Zsolt
02. 03. 2019 15.04
+8
Nekateri sodniki, predvsem pa sodnice ne omogočajo pravičnih sojen v postopkih, v katerih se jasno postavljajo na stran bankirskih elit. Pravično bi pa bilo, da bi okuženi sodniki za svoje malomarnosti odgovarjali. Do konca leta 2017 je bilo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vloženih 9238 pritožb proti Sloveniji. Sodišče je obravnavalo 353 primerov in kar 329-krat Slovenijo obsodilo, kar je slovenske davkoplačevalce po podatkih Državnega odvetništva stalo več kot 4 milijone evrov. "To je poraz, to je moralna obsodba. To je včasih, zlasti pri pilotnih sodbah velika težava tudi za proračun, ki mora to plačati
Peter Novak 3
02. 03. 2019 08.47
+6
Rast chf, ko pride kriza: 1978 Druga naftna kriza - frank se je okrepil na letni ravni 28%; Južnoameriška kriza leta 1982 - frank se krepi za 20%; 1987 - borzni frank se je v primerjavi z lanskim letom okrepil za 14%; 1990 Kuvajt - frank se krepi za 12%; Leta 1995 sta se mehiška kriza in roka USD - Franco povečala za 10%; 1998 Azijska kriza in neuspeh sklada za dolgoročni kapitalski trg - frank se krepi za 5%; 2001 teroristični napadi na ZDA - franki na letni ravni se okrepijo za 9%
Peter Novak 3
02. 03. 2019 07.45
+6
Direktor zakladništva Hypo banke: Valutna tveganja so realnost, vidimo, kaj lahko ustvarijo. Zakaj so banke v nekaterih državah, tudi pri nas, sploh ponujale posojila v švicarskih frankih, torej v tuji valuti? Banke so se takrat zanje odločale verjetno predvsem zato, ker jim je bil švicarski frank dosegljiv kot razmeroma poceni vir. Z obrestnega vidika so ga lahko poceni ponujale svojim strankam. Valutno tveganje se je pri tem v celoti zanemarjalo … Sami priznavajo, da se je valutno tveganje v celoti zanemarjalo- verjetno v ZBS ne berejo takih člankov🤔.
Peter Novak 3
01. 03. 2019 20.22
+9
Koen Lenaerts je predsednik sodišča Evropske unije s sedežem v Luksemburgu. V tem primeru smo direktive Evropske unije o zaščiti potrošnikov interpretirali tako, da potrošniki niso podvrženi klavzulam, ki jih pripeljejo do tega, da morajo odplačevati vsote, ki so bistveno višje od razumnih. Razlike banke ne morejo zahtevati. Kar so odplačali v preteklosti, pa lahko zahtevajo nazaj. Decembra 2016 je bila to ključna razsodba, zahtevalo jo je špansko sodišče, velja pa za celotno EU. Tako delujemo. Če nas nacionalno sodišče zaprosi za mnenje, ki se tiče evropske zakonodaje, izdamo razsodbo, ki velja za celotno Unijo. DECEMBER 2017🔝
Peter Novak 3
01. 03. 2019 20.19
+5
V preteklosti je videti, da bo to samo potrdilo. 1978 Druga naftna kriza - frank se je okrepil na letni ravni 28%; Južnoameriška kriza leta 1982 - frank se krepi za 20%; 1987 - borzni frank se je v primerjavi z lanskim letom okrepil za 14%; 1990 Kuvajt - frank se krepi za 12%; Leta 1995 sta se mehiška kriza in roka USD - Franco povečala za 10%; 1998 Azijska kriza in neuspeh sklada za dolgoročni kapitalski trg - frank se krepi za 5%; 2001 teroristični napadi na ZDA - franki na letni ravni se okrepijo za 9%.
Peter Novak 3
01. 03. 2019 20.15
+4
Leta 2007 IMF v analizi švicarskega gospodarstva ugotovi, da je CHF zaradi špekulacij vlagateljev z obrestno mero podcenjen, a se v kratkem pričakuje nadaljevanje njegove STOLETNE RASTI (IMF Country Report No. 07/186, stran 10, June 2007). Za Švico to ne predstavlja tveganja, opozori pa na prelitje tveganja v vzhodno Evropo/Balkan, kjer se CHF uporablja za kreditiranje v tuji valuti. Poudari, da bo potrebno natančno opazovati to kreditiranje, da se omeji tveganje (IMF Public Information Notice: IMF Executive Board Concludes 2007 Article IV Consultation with Switzerland, June 4, 2007)
Peter Novak 3
01. 03. 2019 20.15
+4
Leta 2006 BS pošlje dopis vsem našim bankam, da morajo stranke celovito informirati glede tveganosti CHF kreditov. Zato morajo izdelati simulacije gibanja tečaja CHF v pozitivni in negativni smeri, ter obrazložiti kako se to odraža na premoženju strank (Banka Slovenije, Dopis vsem bankam in hranilnicam, 4.7.2006, oznaka 24.20/558-NVČ).