Gospodarstvo

Pošta o stavkovnih zahtevah: Dvig plač ja, a ne tak, da bo ogrozil poslovanje

Ljubljana, 11. 11. 2019 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
265

Poštnih delavci prvič stavkajo. Stavka bo trajala do preklica, v tem času pa bo motena predvsem dostava reklam in paketov, težjih od deset kilogramov, ter plačilni promet v poštnih poslovalnicah. "Pripravljeni smo se pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest," pa se je na zahteve stavkajočih odzval direktor pošte Boris Novak.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Povprečna plača poštnih delavcev
    03:49
    Iz SVETA: Povprečna plača poštnih delavcev
  • Iz SVETA: Stavka poštnih delavcev
    04:38
    Iz SVETA: Stavka poštnih delavcev
  • Iz 24UR: Bodo zahteve še zaostrili?
    02:41
    Iz 24UR: Bodo zahteve še zaostrili?

Pogajanja se bodo nadaljevala v torek, generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak pa pravi, da so vedno pripravljeni ponuditi približevalni predlog, kakšen bo, pa ni povedal, saj morajo še prej ugotoviti, kaj bi bilo vzdržno. Prav od teh pogajanj bo tudi odvisno, koliko časa bo trajala stavka.

Moteni so prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov

V času stavke na poštnih okencih ne bo mogoče plačevati položnic, kupovati blaga, loterijskih ali stavnih lističev, niti prevzeti paketov, ki jih morate še plačati ali so težji od 10 kilogramov. V poštnih nabiralnikih prav tako ne bo reklam in nenaslovljenih časopisov. Vse ostale pošiljke bodo dostavili, uporabnike pa prosijo za razumevanje.

Pošta Slovenije po zagotovilih vodje pogajalcev Pošte Karmen Lebe Grajf tudi v času stavke v vseh enotah izvaja prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do deset kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Moteni so prenosi reklam in več kot deset kilogramov težkih paketov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga.

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra, nato pa začel pogajanja s poslovodstvom o stavkovnih zahtevah. Zaposleni želijo kadrovske okrepitve in desetodstotni dvig plač.

Poštar
Poštar FOTO: POP TV

Do sobote so se v pogajanjih nato vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev –  razen o zvišanju plač. Vodstvo je sindikatu ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, na kar pa sindikat ni pristal.

Vodstvo Pošte: Lahko govorimo o dvigu plač, a takem, ki ne bo ogrozil poslovanja

Pripravljeni smo se pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest, je ob današnjem začetku stavke Sindikata poštnih delavcev povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak. Po njihovem mnenju stavka manj kot tretjina zaposlenih.  

Na vprašanje, ali v primeru neuspešnih pogajanj razmišlja tudi o odstopu, je Novak odvrnil, da bi o tem začel razmišljati takrat, ko bi menil, da to predstavlja bistveno oviro za premagovanje razkoraka med vzdržnim poslovanjem in nerealnimi pričakovanji sindikatov.

Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020, bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov.

"Na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo pristati. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi," je dejal Novak.

Ocene škode še ni, a poslovni uporabniki že odpovedujejo pogodbe

Kot vse kaže, bodo ljudje kljub prvotnim drugačnim napovedim vendarle že prvi dan občutili posledice stavke, čeprav v sindikatu pravijo, da ta ni uperjena proti njim. Prvi bodo na udaru zlasti pogodbeni partnerji, saj stavkajoči poštarji ne bodo hodili pobirati pošiljk v njihove prostore. Gre namreč za dodatno storitev Pošte Slovenije, ki je v skladu z zakonom med stavko niso dolžni opraviti.

Po zagotovilih uprave njihov cilj ostaja čim prejšnje zbližanje stališč in sklenitev ustreznega dogovora, a v času stavke bo gotovo prihajalo do nekaterih motenj. Kot je povedal član poslovodstva Andrej Rihter. Drugi član poslovodstva Vinko Filipič je stranke pozval k razumevanju, saj si prizadevajo sedanje razmere čim prej rešiti. 

"Naša konkurenčna pozicija se s stavko poslabšuje, saj delujemo v zelo konkurenčnem okolju zlasti pri paketnem poslovanju," je še opozoril Filipič. Za zdaj točne ocene škodi zaradi stavke še nimajo, je pa direktor Novak zatrdil, da že prihaja tudi do odpovedi pogodb s strani posameznih poslovnih uporabnikov njihovih storitev.

Kako se odvija stavka?

Kot pravi predsednik sindikata Saša Gržinič, je udeležba v dopoldanski izmeni presegla pričakovanja, saj se je po njihovih ocenah delo odločilo ustaviti okoli 70 odstotkov poštarjev v jutranji dostavi.

V času stavke bo motena dostava večjih paketov.
V času stavke bo motena dostava večjih paketov. FOTO: Shutterstock

"Po prvih podatkih skoraj ni pošte v Sloveniji, kjer pismonoše ne bi stavkali, marsikje tudi skupaj s sodelavkami in sodelavci na poštnih uradih," pravi Gržinič, ki meni, da je, čeprav številk doslej še niso zbirali, stavko v dopoldanski izmeni podprla več kot polovica vseh zaposlenih.

Delo so po njegovih informacijah ustavili po vsej državi, največji delež na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka je udeležba tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju. "Takega odziva nismo pričakovali. Imamo okoli tisoč članov, naredili smo 1600 priponk z napisom stavka, pa jih je ob pol osmih zjutraj že zmanjkalo," je dejal prvi mož sindikata.

To kaže na to, da se stavki niso pridružili samo njihovi člani, pač pa tudi tisti, ki niso člani sindikata, verjetno pa tudi zaposleni, ki so sicer člani Sindikata delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Ta se po februarskem dogovoru med obema reprezentativnima sindikatoma in upravo tokrat ni pridružila stavkovnim zahtevam in stavki.

Pošta zanikala, da se je sesul sistem dostave in da so izdali navodila zaposlenim

Da vodstvo sicer državnega podjetja, kjer zaposleni stavkajo sploh prvič, ne more reči, da stavka ni upravičena, po mnenju Gržiniča kaže tudi dejstvo, da so se jim želeli pri stavkovnih aktivnostih v podporo pridružiti tudi študenti, a naj bi jim vodstvo Pošte poslalo navodilo, da morajo delati, v nasprotnem primeru jih bodo poslali domov in z njimi prekinili sodelovanje.

Prav tako naj bi se po informacijah sindikata že zjutraj zaradi visoke udeležbe sesul sistem dostave, saj poštarji opravljajo le zakonsko obvezni minimum, zato naj bi celo stavkajočim poštarjem izdali navodilo, da morajo kljub sodelovanju v stavki za zagotovitev obvezne dostave opraviti nadure. Te navedbe je Lebe Grajfova zanikala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Staritrg
11. 11. 2019 21.50
+5
Sem zaposlen na Pošti in nisem najslabše plačan, pa moram tudi ponoči delati da pridem neto čez 1000 eur. Tako da te številke zgoraj ne držijo! V dostavi nima nihče več 1000 eur neto
CURVANORD Zanetti
11. 11. 2019 21.56
-7
SaSh88
12. 11. 2019 11.59
-2
Uuuu 5€ pr penzijahnod celga terena. Jaka napitnina 💪
MrtvoPijan
11. 11. 2019 21.44
+9
Podpiram poštarje. Postali so vse drugo, samo ne poštarji.
catgod
11. 11. 2019 21.37
+3
Kaj bojo nardile trgovine s temi katalogi k jih neujo dal v kaslce....stroski so bli, da so natisnal te kataloge
Anejcc
11. 11. 2019 21.30
+1
Za 1194 neto na okencu bom vesel in tiho pridno delal. Kdo le bi stavkal pri taki placi? Pa res toliko dobijo??
samanthka
11. 11. 2019 21.34
+1
Bruto ne neto.pa verjemi da je to veliiiiko premalo.boljse za minimalca delat pa normalni odnosi, met malco pa brez mobinga
MATEJ5321
11. 11. 2019 21.49
+3
Samanthka neto je to, ! Drugače smo vsi premalo plačani !!! Naj se javi kdo je preveč. In še to plače so prevelike glede na bdp !
janez653
11. 11. 2019 21.55
-2
neto dobijo. oštarji pa malenkost čez 1000 neto...
SaSh88
12. 11. 2019 12.02
-2
Z dodatkom za tankanje in servis službenega motorja, malco in potniki stroški eni ne pridejo do 1000. S tem da dodatek za vzdrževanje SLUŽBENEGA vozila ni niti približno tolk visok kolk zdevaš v mescu zanj!
slovenc59
11. 11. 2019 21.25
+4
So bili časi ko je bil poštar poštar, pošta pošta, ne pa danes ko znucana trafika ko vsdtopiš not ! So poštarje pošteno plačali in so imeli res lepe place, pa še napitnine, sploh ko so bile penzije, so nanesle !! Seveda se časi spreminjajo, vodstvo se obnaša ko da so s.p., ostalo pa poznamo ! Podpiram za višje plače, zavaja oni kravatar, da si podjetje to ne more privoščiti ! Pa zaprite še upravo, kot znate manjse poslovalnice !! KVG !!!!
MATEJ5321
11. 11. 2019 21.52
-2
Veš kmalu bo vse drugače, veliko slabše ! Kar naj sindikalna mafija pobere ves napredek, kot ga je državi. In kaj misliš da bo ob naslednji krizi z veliko bolj zapufano državo, več javnih uslužbencov in več penzjonistov !!! Hm
Kollerik
12. 11. 2019 11.07
-1
Imaš kar dosti velikih lopovov, ki jim je ukradeno za nazaj pobrat. Če začnem kar z Jankovičem, pa tvojim šefom in njegovi kamiarili, pa RKC, in tako naprej...
solo55
11. 11. 2019 21.17
+10
Dajte mediji prosim v javnost plačilne liste od pismono in delavcev za poštnimi šalterji, da se enkrat razčisti kdo laže pri neto plačah. Kajti 10 % pri povišica neto 800 eur in 1050 eur je pri končni številki velika razlika!! Potem to ni 12 mil. ampak samo 8 mil. eur ali še manj!!
bojer
11. 11. 2019 21.12
+7
Dva sindikata eden stavka in drugi ne. Vseeno ne razumem zakaj ponovni "štrajk", če še od spomadanskega ni vse realizirano. Zakaj ponovno 300 dodatnih zaposlitev, če so jih že 250 zaposlili. Seveda tu je lahko potem tudi debata o plači, ker bi se bremena zmanjšala, kar je trenutno velik problem poštarjev. Res, pošta ni več pošta temveč neka druga nedefinirana dejavnost.
Toti glih
11. 11. 2019 21.16
+5
Od teh 250 jih je ostalo 10. Večina jih je odšla po parih dneh, ker niso zdržali tempa, ostali pa po prvi plači, če me razumeš.
bojer
11. 11. 2019 21.20
Toti prav dobro te razumem. Za nas, ki nismo v "hiši" so lahko izjave tako sindikatov kot vodstva v smeri, da je za njih prikazano najboljše.
Gordij
11. 11. 2019 21.22
-4
mate kar naporen tempo ... v bifeju po ulicah se pa vlecete kot megla
samanthka
11. 11. 2019 21.35
-1
Na zalost je sindikat totalno nesposoben in bo ta strajk sama skoda...
Krta?a 21
11. 11. 2019 21.01
+4
Še vedno mi noben od komentatorjev ne zna razložit, zakaj kupujete drage avte na deset let kredita? To je sama zguba. Treba ga je registrirat, pa servisi pa gume pa zavarovanja, kredit, benz. Sami stroški, totalen minus. A kle pa ni problem če vam ustvarja minus? Kdaj boste dojeli? So stvari, ki jih vsi rabimo in ki jih ne moremo sprivatizirat do onemoglosti in pričskovat hudo profitabilnost. Enostavno ta neoliberalizem ne drži vode. Biti poštar je včasih pomenilo cenjen poklic. Danes se pa vsak politik dela norca iz njih. Z janšo na čelu, s premajhnim kaslcom.
Kollerik
12. 11. 2019 11.08
-1
Zato pa so si po drugi strani ravno nakupili blindirana vozila mercedes
bad-grandpa
11. 11. 2019 20.56
+0
Pošta naj se ukvarja s poštnimi storitvami in placa pošteno delovce! Je pa res, da gre veliko pošte preko maila in telefonov, plus konkurenca je huda! Mi smo danes pač vse pakete poslali z Goldom
Bogomir Karantanski Jalovec
11. 11. 2019 20.49
-12
To kar delajo ti stavkajoči ni normalno! Tudi jaz moram plačati položnice in kredite, pa ne morem opravljati svojega dela, ker so se poštarji odločili, da ne bodo pobirali paketov, ker stavkajo! Čakaj malo...oni delajo sedaj tisto kar država jim nalaga kot minimum...tisti, kateri pa plačujemo da opravijo svoje storitve pa izvisimo???? Ker jih ne zanima, da če ne pošljem pakete, ga stranka ne dobi in jaz nimam za plačilo položnice! Ja potem pa naj objavijo da delajo samo tisto kar država njim narekuje, da pa ostalega ne pokrivajo več, pa bomo pri UPS, TNT, DPD ali GLS sklenili pogodbe o storitvah! Vsakemu pa ki stavka in misli, da si zasluži boljšo plačo, pa je trg dela svoboden...Če jim je tako hudo pa naj dajo odpoved in si naj najdejo boljšega zaposlovalca! Pravico do stavke imajo, nimajo pa nikakršne pravice vplivati s svojim nedelom na poslovanje mojega podjetja...bo treba zamenjati na konkurenčna podjetja...sem danes poslal ven povpraševanja ....
Krta?a 21
11. 11. 2019 20.55
+10
Vpraš filipince. Za domače ljudi se ti itak fučka. Vidiš, men se pa fučka za tebe.
Toti glih
11. 11. 2019 20.57
+6
Izvoli k drugim. Kakšna stavka bi pa bila, če nihče ne bi nič občutil. In kot trdiš za zaposlene, naj gredo drugam delat, če jim kaj ne paše, tako ti lahko zamenjaš dostavljalca, če je to tako enostavno.
Bogomir Karantanski Jalovec
11. 11. 2019 20.57
+0
Plačam po ceniku redno in pričakujem storitev. Je treba spoštovati stranke. Ni stranke ...ni plače...
Bogomir Karantanski Jalovec
11. 11. 2019 21.01
-3
jani979
11. 11. 2019 21.09
+1
Itak je pošta preobremenjena s paketi, naj še malo konkurenca dela.
Toti glih
11. 11. 2019 21.19
+1
Karantanski, javi, ko boš našel konkurenta, ki ti bo nudil take pogoje kot PS.
Bogomir Karantanski Jalovec
11. 11. 2019 21.27
+1
Dragi moj Toti glih sem bil vsa ta leta zvesta strnaka pošte in sem dobival mesečno ponudbe konkurentov, pa nisem šel k njim navkljub nižji ceni katero so nudili...samo v tem trenutku nas je pogodbenike, pošta pustila na cedilu. Ne opravlja svojih storitev...paketi mi stojijo....dejansko se je dokazalo da je pošti vseeno za stranke...zato so mi pogoji v tem trenutku nepomembni, ker rabim partnerja kateri ceni stranko....od pošte pa dobil le odgovor da stavkajo do nadaljnega...to je teroetično lahko tudi nadaljnih 10 let. Ker upoštevajoč 10% ali več povišanja stroškov storitev pomeni avtomatska nekonkurenčnost z vsemi konkurenti na trgu...sem bil pa neumen, ker imam pogodbo samo s pošta Slovenije, moji ostali konkurenti pa še z ostalimi distributerji...torej grem še jaz k ostalim....v to me je prisilila pošta in vaša stavka katera me je pustila na cedilu...
Gordij
11. 11. 2019 21.44
+2
No in smo tam, ko enostavno ne razumete, da če bi to storilo 30% trenutnih uporabnikov storitev pošte slovenije, bi enostavno prislo do odpuščanj ker bi bilo premalo dela ... govorite če vam kaj ni vseč zamenjajte ponudnika in s tem pljuvate v lastno skledo ...
Krta?a 21
11. 11. 2019 20.46
+10
Zanimivo. Zgleda bomo poleg letalcev ostal še brez poštarjev. Kako lepo napreduje Slovenija. Vsi grafi nekam na gor. Bdp, kešflow, zaposlenost, zaslužki, profiti.... Človek se res vpraša kdo komu laže, če pa na lastne oči vidimo da vse po spisku crkava.
MasteRbee
11. 11. 2019 20.26
+12
Že vidim naslednji korak. Vstopil bo tuji lastnik in bo denarja za plače in še dobiček.
Krta?a 21
11. 11. 2019 20.49
+1
Komi čakate desni da še pošto "slučajno" kupi dojčepost. Da ne bo komu začel kam prihajat.
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.18
+5
Od kar je na delu pokvarjena sindikalna mafija, se cene dvigujejo !!! Ko pride in sigurno bo kriza, bo zelo hudo. Penzjonisti ne bodo dobili nič, javni upravi bodo plače znižali, gospodarstvo pa boste na kolenih prosili. Kriva je sindikalna pokvarjena mafija !
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.23
-4
In takrat vam bodo spet govorili pravljice vi pa jih boste volili. Lewaki nepopravljivi ste
diocles
11. 11. 2019 20.16
+2
nej filipince zaposlijo, se pa že dogaja prekinitev podobn poslovnih uporabnikov, me prav zanima kako bo pošta to speljala, ker tudi zelo propagirajo paketomate
garganer
11. 11. 2019 20.04
+37
Podpiram stavko poštarjev. Pošta Slovenije ima denar,če ne bi kupila Intereuropo. Za take stvari ima denar.Ko pa gre za dvig plače pa je en kup izgovorov. Če sem prav seznanjen tudi pri božičnici so prikrajšani.
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.06
-6
gerganel nakup nima nobene veze z poslovanjem. Sindikalna mafija pa ima veliko uničevalno moč ! Plača za okencem pošte je več kot 1140 neto ..
tipero
11. 11. 2019 20.06
+12
Res je 29 milikonov majo za Intereuropo. Za delavce na pošti pa ni pa božičnica je cca. 110e
tipero
11. 11. 2019 20.08
+7
Matej škoda da ticne morem plačilne prlepit... Osnova pismonoše je 730e
garganer
11. 11. 2019 20.11
+13
Malo pojdi delat na pošto,ma ne na okence za poštarja pojdi pa boš videl kakšne pogoje imajo in kako se dela.
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.12
+4
Kar glejte propad države in državnih podjetji. Čez 2 do4 let vam bo hudo žal.
samanthka
11. 11. 2019 21.08
+2
To glede te place je cista laz.placa je cca 900, tak da so te cifre kr neki.pa ce vam povem da delas nonstop in da ti cedalje vec nalagajo in bolj ko si priden bolj te j... po domace v mozak.totaln mobing in izkoriscanje.ne verjemite vsemu, kar vam natrosijo
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.04
-8
Sindikalna mafija bo uničuje Slovenijo in jim bo tudi uspelo.
Toti glih
11. 11. 2019 20.02
+27
Bivši minister za finance je danes povedal, da so se vse dokapitalizacije bank do danes že povrnile. Potem pozivam vse banke, da vrnejo Pošti Slovenije okrog 200 milijonov kapitala, ki smo jih morali po naročilu države nakazati bankam za finančno injekcijo v zadnjih 10 letih. Banke so si v tem času izplačevale visoke nagrade medtem pa na Pošti Slovenije ni bilo niti 100 evrov nagrade za zaposlene na koncu leta, navkljub večmiljonskemu dobičku. Hvala.
Toti glih
11. 11. 2019 20.13
+15
Takrat je tudi gospod Hauc kot generalni direktor Pošte Slovenije podpisal, da se večmiljonski del dobička od Pošte Slovenije prenakaže na NKBM. In kje je pristal gospod Hauc čez nekaj časa kot gen. direktor? NKBM!
MATEJ5321
11. 11. 2019 20.02
-10
Sindikalna mafija spet na delu ...
tipero
11. 11. 2019 19.58
+4
Najboljše da celotna uprava bivša UDBA odstopi. In dejansko pride nekdo ki ne bo kradu in pelal podjetje v dobro gospodarsko podjetje
tanka nit
11. 11. 2019 19.51
+4
Kaj mam jz od poste bore malo oz. nič. Položnice placujem prek Nlb klika za ostalo jih ne potrebujem.
mackon08
11. 11. 2019 19.54
+0
Položnice pa same pridejo do tebe a ne? Po internetu se vseh položnic še ne da dobiti.
tanka nit
11. 11. 2019 19.55
+4
tanka nit
11. 11. 2019 19.57
+1
Zarad mene lahka vse poste po Sloveniji ukinejo, jih ne rabim.