Gospodarstvo

Potrošnike vse bolj zavirajo cenovni pritiski, zaupanje padlo na najnižjo raven

Ljubljana, 18. 10. 2022 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svetlejši časi gospodarske rasti v evrskem območju se zaradi inflacijskih pritiskov, energetske krize in zaostrovanja denarne politike oddaljujejo. Septembrski kazalniki zaupanja odražajo krčenje gospodarske aktivnosti v evrskem območju, zaupanje med potrošniki pa je na najnižji izmerjeni ravni. Tudi v Sloveniji se je vrednost kazalnika gospodarske klime septembra opazno znižala in padla pod dolgoletno povprečje. Potrošnja gospodinjstev je bila v poletnih mesecih podobna kot v drugem četrtletju, ko je že nekoliko upadla, vedno bolj pa jo zavirajo cenovni pritiski, padanje kupne moči in večja previdnost potrošnikov, v publikaciji Ekonomsko ogledalo ugotavlja Umar.

Rast bruto domačega proizvoda (BDP) evrskega območja v drugem četrtletju je bila v primerjavi s prvim še razmeroma ugodna, ob večjem povpraševanju po kontaktno intenzivnih storitvah ob sprostitvi epidemičnih omejitev je bila 0,8-odstotna. Razpoložljivi kazalniki zaupanja (PMI, ESI) pa kažejo na poslabšanje gospodarske aktivnosti v tretjem četrtletju. K temu ob visokih cenah energentov, zmanjšani oskrbi s plinom oz. manjši porabi plina in motnjah v dobavnih verigah, med dejavnostmi še naprej največ prispevajo predelovalne dejavnosti, znižuje se tudi povpraševanje po storitvah, zaupanje med potrošniki pa je na najnižji izmerjeni ravni, ugotavljajo strokovnjaki Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Gospodinjstva pri potrošnji  zavirajo cenovni pritiski, večja racionalnost in previdnost.
Gospodinjstva pri potrošnji zavirajo cenovni pritiski, večja racionalnost in previdnost. FOTO: Thinkstock

Gospodarske napovedi se ob močnih inflacijskih pritiskih in zaostrovanju denarne politike poslabšujejo. Po septembrski napovedi OECD oz. oktobrski napovedi IMF naj bi se gospodarska rast v evrskem območju upočasnila s 3,1 odstotka letos na 0,3 odstotka (OECD) oz. 0,5 odstotka (IMF) v letu 2023. Ključno kratkoročno tveganje, povezano z napovedmi, je predvsem morebitno pomanjkanje plina v Evropi, kar bi še zvišalo inflacijo in zavrlo rast, so ocenili na Umarju.

Gospodinjstva vse bolj racionalna in previdna

Julija in avgusta so gospodinjstva v Sloveniji trošila podobno kot v drugem četrtletju. Njihovo potrošnjo sicer zavirajo cenovni pritiski, večja racionalnost in previdnost pri nakupih. Potrošnja je bila manjša kot lani poleti tudi zaradi visoke osnove segmentov.

Prihodek tržnih storitev se je zmanjšal, aktivnost v izvoznem delu gospodarstva in proizvodnja predelovalnih dejavnosti pa povečali 

Realni prihodek v tržnih storitvah se je julija po petmesečni rasti zmanjšal. V večini trgovskih panog se je stagnacija realnega prihodka iz drugega četrtletja julija nadaljevala, po predhodnih podatkih tudi avgusta. 

Gradbena aktivnost je bila po podatkih o vrednosti opravljenih gradbenih del julija višja kot lani. V primerjavi s preteklimi leti po aktivnosti izstopa gradnja stavb, visoka je bila tudi v gradnji inženirskih objektov. "Stroškovni pritiski v gradbeništvu in tudi v drugih dejavnostih se nadaljujejo in so velik vir negotovosti gibanj v prihodnosti," so ocenili na Umarju.

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se je avgusta še povečala, a so se obeti za konec leta septembra nadalje poslabšali. Nižja kot pred letom ostaja proizvodnja motornih vozil, saj nanjo vplivajo motnje v dobavnih verigah in prestrukturiranje v smeri večje ponudbe okoljsko čistejših vozil ter proizvodnja v tehnološko manj zahtevnih in večinoma energetsko bolj intenzivnih panogah.

Nižjo porabo elektrike na Umarju povezujejo z  višjo ceno elektrike.
Nižjo porabo elektrike na Umarju povezujejo z višjo ceno elektrike. FOTO: Shutterstock

Poraba elektrike je bila avgusta in septembra ponovno nižja kot v enakem obdobju lani 

Nižjo porabo elektrike na Umarju povezujejo z  višjo ceno elektrike in prilagoditvami, ki so povezane z njo, zlasti v energetsko intenzivnih podjetjih.

Poraba plina se je glede na preteklo petletno obdobje od začetka leta zmanjšala za več kot desetino, kar na Umarju pripisujejo podražitvam plina, ki so povezane z energetsko krizo in manjšo porabo plina predvsem v industriji: "V avgustu je bila za 14 odstotkov nižja od primerljive povprečne porabe v prejšnjih petih letih, razlika v septembru je bila manjša (11 odstotkov), v oktobru pa bo glede na dosedanje podatke ponovno večja."

Inflacija je bila septembra 10-odstotna, k upočasnitvi glede na avgust pa so prispevali zlasti ukrepi vlade za omilitev posledic energetske draginje. Ti so po ocenah Umarja inflacijo na letni ravni ublažili za 2,3 odstotne točke. Cena električne energije se je septembra na mesečni ravni znižala za skoraj četrtino, na medletni je bila višja za nekoliko več kot pol odstotka. Še naprej se postopoma krepi rast cen hrane.

Gospodarska klima v Sloveniji se je septembra opazno znižala

Vrednost kazalnika gospodarske klime se je septembra opazno znižala in bila pod dolgoletnim povprečjem. Precej nižje kot pred letom je bilo zaupanje med potrošniki zaradi zmanjševanja kupne moči gospodinjstev in naraščajočih cen, v gradbeništvu zaradi naraščanja cen gradbenega materiala, investicijskih dobrin in dvigovanja obrestnih mer ter v predelovalnih dejavnostih zaradi ozkega grla v dobavnih verigah in visokih cen surovin ter energentov.

Zaposlenost ob nadaljnjem upadanju števila brezposelnih še narašča, inflacija vpliva na realni upad plač

Število delovno aktivnih je bilo julija rekordno visoko, vendar se njihova medletna rast od začetka leta postopoma zmanjšuje, z izjemo gradbeništva in v manjši meri gostinstva, ki se tudi soočata z največjim pomanjkanjem delovne sile.

K skupni rasti vedno več prispeva zaposlovanje tujih državljanov. Registriranih brezposelnih oseb je bilo konec septembra 52.043, petino manj kot v enakem obdobju lani. Nadaljevalo se je tudi upadanje števila dolgotrajno brezposelnih, ki je bilo skoraj za tretjino manjše kot pred letom dni. Povprečna bruto plača je bila ob visoki inflaciji tudi julija medletno realno nižja, upad je bil večji v javnem sektorju, zaradi vpliva visoke lanske osnove, povezane z izplačili dodatkov zaradi epidemije covida-19.

Medletna rast cen življenjskih potrebščin se je septembra upočasnila, nadaljuje se rast cen nepremičnin

Upočasnitev rasti cen življenjskih potrebščin je v veliki meri posledica vladnih ukrepov za blaženje energetske draginje, ki naj bi po oceni Umarja znižali inflacijo za 2,3 odstotne točke. Cena električne energije se je septembra na mesečni ravni znižala za skoraj četrtino, na medletni ravni pa je bila višja za nekoliko več kot pol odstotka. Še naprej se postopoma krepi rast cen hrane, ki so bile medletno višje za 14,4 odstotka. Medletna rast cen industrijskih proizvodov slovenskih proizvajalcev se je avgusta komaj opazno znižala in ostala razmeroma visoka. Cene stanovanjskih nepremičnin, predvsem rabljenih, so se v drugem četrtletju še naprej krepile, število transakcij pa upada.

Javnofinančni primanjkljaj je bil v prvih osmih mesecih leta opazno nižji kot v enakem obdobju lani in je znašal 383 milijonov evrov, v enakem lanskem obdobju 1,2 milijarde evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
18. 10. 2022 19.13
-1
Rešitev je v sankcijah....tokrat vsepovprek.
resslovenka
18. 10. 2022 18.21
+6
Bolj kot bo državljanom padala kupna moč, manj davkov bojo pobrali. Da to ugotovimo , ni treba biti posebno pameten, mar ne? Bogati in priviligirani ne morejo nadomestiti vsega izpada. To je tudi jasno. Samo še socialni nemiri in stavke naj se začnejo, pa smo tam. V bistvu nam ne bo pomoči. Veste, ko se daje enim, se ne sme pozabiti tudi na druge. In prav to se počne sedaj! Pozablja se na one, druge. 😎
Arguss
18. 10. 2022 17.42
+4
Baje je Ukrajina kriva,da je liter olja dražji za 200%
jozejoze1
18. 10. 2022 19.15
+4
iz 0,89 Eur je prišel na 2,99Eur..to je več kot 300%
FaTa Albanka
18. 10. 2022 17.24
+4
Trgovsko podjetje kjer delam je precej v riti biznis na psu , ze gledamo kdo bo letel pa kolk
Petarda10
18. 10. 2022 14.12
+9
bo treba na kolo pa pred parlament
Yoka Nono
18. 10. 2022 14.10
+3
Molitev zna pomagati.
Rafael Kramar
18. 10. 2022 13.29
+2
Uničili ste jim najdonosnejši dan v tednu, zdaj pa pričakujete, da vam bodo pomagali pri visokih cenah!? Požrite, kar ste skuhali, trgovke so doma v nedeljo!
mackon08
18. 10. 2022 14.57
+3
Rafael nimaš pojma zaradi nedelj se promet ni znanjšal čisto nič.
Rafael Kramar
18. 10. 2022 17.16
+0
Če se zaradi nedelj promet ne bi zmanjšal, bi jih trgovci z veseljem ukinili že sami pa še sobote in kakšno sredo zraven. Ali misliš, da so imeli iz veselja odprto ob nedeljah in plačevali nedeljske nadure plus vse ostale stroške obratovanja trgovin. Daj malo logično pomisli, zaboga. Promet se jim je zmanjšal za cca 10%, dobiček pa ne, ker so dvignili marže, tako, kot so napovedali, da jih bodo, če bodo morali zapreti nedelje.
NLKP
18. 10. 2022 12.52
+6
Ko grem v trgovino vidim minimalno 50% ljudi, ki kupuje oz. kupi "gotove" jedi, res ne znate nič skuhati. Po drugi strani kafiči polni od jutra do poznega popoldneva, Ljubljana itd. polno... Pa pravite da ni denarja. Vikendi, poglejte kam se narod vozi, je bencin zastonj?
Rafael Kramar
18. 10. 2022 13.51
+6
Nismo več v letih kmalu po drugi svetovni, da bi imela vsaka bajta kure na dvorišču, pujsa v garaži pa vrt nasejan z vsemogočim šavjem! Danes sodobni človek kupi gotovo hrano, ne pa, da fižole namaka pa koprive seklja po bajti.
dadinho10
18. 10. 2022 14.20
+6
Sodobni clovek kupi gotovo hrano? Ja, kupi jo lenoba, ki se ji doma ne da kuhati, ne pa sodobni clovek. Danes je sodobno sinonim za lenitis, ker je vse robotsko. Imas robotski sesalec, ces da imas vec casa za ostale stvari. Ker ga vklopis preko aplikacije, imas robotsko kosilnico itd. In, zakaj zapravljas ta odvecni cas? Da se gleda sanjska kmetija, sanjski moski, zesnka itd. Tam pa spoznavas sodobne zenske, ki ne znajo vklopiti pralnega stroja, da o likalniku ne govorimo.
Rafael Kramar
18. 10. 2022 14.49
-3
Lej, saj ti ni mus biti sodoben. Nihče ti ne brani ostati zahojen pa ti lupi zelenjad in goni ribežen, kolikor te je volja. Nima pa tebe kaj brigati, če nekdo pač stopi korak naprej od šporgeta in ima v življenju kaj bolj pametnega za početi, kot lupiti paradajze in smoditi čebulo!!
biser2011
18. 10. 2022 15.12
+4
Ja tisti zdravi časi so minili...... Tisti, ki to znamo in zmoremo, pa bomo ostali pri temu. Drugi pa ???? mokarje, kobilice.....3D zrezke....roboti bodo pa servirali.....prihajate v diamantno dobo
biser2011
18. 10. 2022 15.15
+2
Ja pa ob vikendih je še pa vedno fajn it k babici na kosilo... a ne????
RdecaPesa
18. 10. 2022 12.28
+5
Prav jim je. Z visanjem cen so zrihtali manjsi prihodek. Briljantno res.
S K E L E T O R
18. 10. 2022 11.50
+15
A mate kšno košarico al pa kapico novo? Lahko tud sveženj!