GOSPODARSTVO

Povprečna bruto plača za september realno nižja za 0,2 odstotka

Ljubljana, 22.11.2022, 10:59 | Posodobljeno pred 16 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Povprečna bruto plača za september je znašala 1986,82 evra in je bila od plače za avgust nominalno nižja za 1,1 odstotka, realno pa za 0,2 odstotka. Povprečna neto plača je bila medtem pri 1295,01 evra, kar na mesečni ravni predstavlja nominalen padec za 1,3 odstotka in realni padec za 0,4 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Povprečna bruto plača se je v zasebnem sektorju v mesečni primerjavi znižala za 1,5 odstotka, v javnem sektorju pa za 0,2 odstotka. V institucionalnem sektorju država je bila nižja za 0,6 odstotka, so izračunali statistiki.

Povprečna bruto plača za september je bila realno nižja za 0,2 odstotka
Povprečna bruto plača za september je bila realno nižja za 0,2 odstotkaFOTO: Adobe Stock

Najvišjo povprečno bruto plačo za september so prejeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji. Tam je znašala 2191,12 evra, s čimer je bila za 10,3 odstotka višja od slovenskega povprečja. Najnižjo povprečno bruto plačo pa so imeli zaposleni v primorsko-notranjski statistični regiji, in sicer 1745,59 evra, kar je 12,1 odstotka pod slovenskim povprečjem.

V primerjavi s plačo za avgust se je povprečna bruto plača za september najbolj zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer predvsem zaradi višjih izrednih izplačil (+9,3 odstotka). Po drugi strani se je najbolj znižala v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, pri čemer so jo navzdol potisnila predvsem nižja izredna izplačila (–3,9 odstotka).

Statistični urad je postregel še z letno primerjavo, ki kaže, da se je bruto plača za september v bruto znesku nominalno zvišala za 6,1 odstotka, v neto znesku pa za 7,0 odstotka. Realno se je medtem znižala za 3,5 oz. 2,7 odstotka.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.