Gospodarstvo

Poziv k pripravam na evro

Bruselj, 04. 11. 2005 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je države kandidatke za uvedbo evra pozvala k pospešitvi priprav na uvedbo valute.

Bruselj poziva Slovenijo k pospešitvi praktičnih priprav na evro
Bruselj poziva Slovenijo k pospešitvi praktičnih priprav na evro FOTO:

"Države, še posebej tri, ki načrtujejo uvedbo evra leta 2007, morajo pospešiti priprave na uvedbo evra," je dejal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia, ko je v Bruslju predstavil novo poročilo o praktičnih pripravah novih članic Evropske unije na uvedbo evra.

V njem za Slovenijo, ki želi enako kot Estonija in Litva evro uvesti v omenjeni prvi skupini, 1. januarja 2007, Evropska komisija ugotavlja, da je že sprejela nacionalni program za uvedbo evra in komunikacijsko strategijo ter da praktične priprave na splošno dobro napredujejo. A nekatere vidike, kot so načrti za oskrbo bank in trgovcev z evro gotovino ter potrošnikov z evro zavojčki, mora država okrepiti, izhaja iz poročila.

V današnjem poročilu sicer komisija ni ugotavljala, kako kandidatke za uvedbo evro izpolnjujejo kriterije za ta korak, predpisane s pogodbo o EU. "To bo komisija storila s konvergenčnim poročilom prihodnje leto. A uvedbo evra bomo predlagali le za tiste države, ki bodo izpolnile pogoje, ki bodo pripravljene," je pojasnil Almunia.

Potočnik: Slovenija bi lahko bila vzorčni primer

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: POP TV

Slovenija je v zelo dobri fazi praktičnih priprav na uvedbo evra, načrtovano za leto 2007, je ob današnjem poročilu Evropske komisije dejal evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik. Kot je dodal, bi lahko Slovenija postala celo vzorčen primer za ostale države, ki se želijo v prihodnjih letih pridružiti evroobmočju.

To sporočilo je zelo pomembno, je tudi dejal evropski komisar iz Slovenije in spomnil, da današnje ugotovitve Bruslja niso povezane z izpolnjevanjem konvergenčnih kriterijev za uvedbo skupne evropske valute. Tovrstno poročilo bo Evropska komisija pripravila prihodnje leto.