Gospodarstvo

Pozivi vladi in politiki: 'Upoštevajte naše predloge, da se izognemo pastem'

Ljubljana, 31. 03. 2020 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
3

Predstavniki gospodarstva vlado in poslance pozivajo, naj upoštevajo njihove pripombe na predlog mega zakona o interventnih ukrepih za pomoč državljanom in gospodarstvu, ki je v obravnavi DZ. S tem bi se izognili nekaterim pastem, ki povzročajo negotovost podjetij ali zaradi katerih podjetja ne bodo preživela, pravijo.

"Zakon je za gospodarstvo in njegovo preživetje nujen, zato nam je vsem v interesu, da že ta prvi paket ukrepov vsebuje čim več pravih ukrepov, ki nam bodo omogočili, da to krizo prebrodimo," so danes, ko je odbor DZ za finance obravnaval predlog zakona, sporočili iz t. i. Gospodarskega kroga, v katerem so Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Združenje Manager, Klub slovenskih podjetnikov (SBC), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Amcham Slovenija.

Zavedajo se časovne stiske, a kljub temu poslance pozivajo, naj resno vzamejo njihove predloge in jih upoštevajo. "Le tako se bomo izognili nekaterim pastem v predlogu zakona, ki povzročajo negotovost v podjetjih, zaradi česar bi bistveno več delavcev izgubilo službo, kot bi jo sicer, ali pa nekaterim podjetjem ne bodo ponudila podpore, ki bi jim omogočila, da ostanejo v delujočem stanju," so opozorili.

Posredovali predloge dopolnil

GZS je ločeno posredovala predloge dopolnil, ki so jih naslovili na DZ. Med drugim predlaga spremembo pogoja za upravičenost, tako da bi bili upravičeni vsi tisti delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki ali dobiček iz poslovanja v letu 2020 upadli glede na leto 2019.

GZS predlaga tudi spremembo predvidene obveznosti delavca, da se mora v času začasnega čakanja na delo na zahtevo delodajalca vrniti na delo do sedem dni v tekočem mesecu, in ne do sedem zaporednih dni. Kot novost bi določili, da je delavec dolžan v času izrednih razmer izrabiti celoten preostali lanski letni dopust in eno tretjino letošnjega, če ga delodajalec k temu pozove. Določili bi tudi, da si je delavec, ki ne more opravljati dela zaradi ustavitve javnega prevoza, dolžan v petih dneh od uveljavitve zakona organizirati prevoz na delo in z dela.

GZS bi tudi črtala člen, ki določa, da nadomestilo plače za čas začasnega čakanja na delo in v času, ko zaradi višje sile ne opravlja dela, ne sme biti nižje od minimalne plače in ne višje od povprečne plače. Krizni dodatek naj se določi tako, da ga bodo prejeli tisti delavci, ki so bili izpostavljeni posebnim obremenitvam ali nevarnostim, v višini do 200 evrov.

Kaj predlaga OZS?

OZS pa je ločeno sporočila, da zakon ne bi smel siliti delodajalcev v to, da bodo poskušali doseči vsaj 20-odstotni upad prihodkov le zato, da bodo upravičeni do povračila nadomestila plače za delavce na čakanju. Tudi OZS se ne strinja s tem, da do pomoči ne bi bili upravičeni davčni dolžniki - predlagajo, da se določi nek znesek, ki ga lahko upravičenec dolguje, ali pa da se določi drug presečni datum.

Med drugim tudi predlagajo, da bi moral delodajalec, če delavcem ne bi izplačal neto nadomestila plače, če bi odredil nadurno delo ali ne bi obvestil zavoda za zaposlovanj o pozivu delavca na delo ali o prenehanju obstoja višje sile, vrniti le sredstva za delavce, pri katerih je kršitev nastala, in ne za vse delavce. Zavzemajo se za odpravo določila, da nadomestilo ne sme biti nižje od minimalne plače in ne višje od povprečne plače, ampak naj vsak delavec prejme nadomestilo v višini 80 odstotkov osnove.

OZS tudi predlaga, da bi se omogočilo preklic prijav delavcev na zavod od 13. marca - nekatera podjetja so namreč zaradi negotovih razmer odpuščala, ob sedanjih ukrepih pa bi delavce obdržala. Podobno predlagajo za samostojne podjetnike, ki so prenehali opravljati dejavnost.

Kaj pa področje kulture?

Pomoč samozaposlenim, predvidena v predlogu zakona za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, zadeva tudi področje kulture. Pristojni minister Vasko Simoniti je dejal, da je ministrstvo zaradi specifik dela samozaposlenih vložilo dopolnilo, po katerem bi ti izpad dohodkov izkazovali glede na zadnje polletje, in ne na februar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
05. 04. 2020 10.03
a niso gospodarstveniki še v decembru govorili, da se država ne sme vtikati v gospodarstvo?
jutri_pa_res
31. 03. 2020 20.15
+0
Upajmo, da bo čez kakšem mesec-dva epidemije konec, vendar se moramo pripravljati na plan B - se pravi, da epidemije ne bo konec, dokler se ne prekuži večina prebivalstva, oziroma da se bo po nekajmesečni poletni prekinitvi na zimo spet ponovila. Večine gospodarstva pa ne moremo ustaviti, sicer bo katastrofa še večja. Pomeni, da moramo urgentno sprožiti masovno proizvodnjo respiratorjev, da jih bo dovolj za nekaj tisoč kritičnih bolnikov. Prav tako pripraviti opremo za improvizirane bolnišnice v športnih halah. Ponavljam, to je plan B, ki ga upajmo ne bo treba uresničiti.
August
06. 04. 2020 08.33
-1
Bojim se, da bo kar zares. Upam da bo vsaj del proizvodnje in storitvene dejavnosti strkel najkasneje maja saj si v nasprotnemne znam predstavljati posledic. Igi_bibi pa samo opomba: eskimi so sebi in otrokom odtegnili hrano da so nahranili pse ki so vlekli san!