Gospodarstvo

Poznamo svoje pravice?

Ljubljana, 12. 02. 2009 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
29

Ali ste vedeli, da vam morajo izdelek, ki ste ga dali v času garancije popraviti, vrniti v 45 dneh, v nasprotnem primeru pa vam morajo dati novega?


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trupl0@gmail.com
16. 03. 2009 10.04
No pa mi povejte od koga naj zahtevam novi mobilni aparat znamke SonyEricsson? Aparat je šel 20. januarja na servis. Potem je prišel iz italijanskega servisa nazaj 24. februarja. Aparatu napaka ni bila odpravljena. Zdaj smo 16. marca in telefona še ni nazaj. Danes je 55. dan popravila! Kličem DHL pravijo, da nimajo nobenih informacij glede popravila saj se italijanski servis na njihove mejle ne odziva. Od koga naj zahtevam aparat? Prodajalca? On mi ni dolžen dati aparata... DHLa? Oni skrbijo samo za logistiko oz. prenos aparatov na pooblaščeni servis... Od Italijana???? Na garancijskem listu je bila samo štampiljka servisa "SMART"?!! Mrzel sem! Na milost in nemilost italijanov.... Hoditi na inšpekcije je brezpredmetno, ker so tudi oni loleki in še svojih zakonov ne poznajo dovolj dobro....Oz. jih ne znajo razložiti......primer.... stvarna napaka ter uveljavljanje le te na tehnični robi.....
User300173
16. 02. 2009 22.09
grilj-jože! V primeru reklamacije, ko se izdelek ne more popraviti v garancijsko določenem roku ( tu je 45 dni),lahko kupec zahteva vračilo kupnine. Izgovor prodajalca, da proizvajalec ne obstaja več ni sprejemljiv. Načelo je, da vsi nosimo določen riziko, tako kupec kot prodajalec ampak le v primeru, da propadeta tako proizvajalec kot prodajalec. Takrat pa "Bog pomagaj."
User300173
16. 02. 2009 21.57
Se mogoče Vi šalite? Da bom z konzervo vampov skakal okoli inšpekcij? Bodimo racionalni. Inšpekcijske službe morajo z pristojnimi zaščititi potrošnika, ne pa da on opravlja njihovo delo. Deklaracije na proizvodih so napisane z tako malimi črkami, da jih lahko prečitajo samo dvajsetletniki, starejši pa tudi vsi ne nosijo očal s seboj. Naj grdjo pristojne službe v trgovino in naj poprosijo vzorčno populacijo, da prečita deklaracijo na proizvodu. O tem lahko napišejo poročilo, ki bo zelo zanimivo. Toliko o varstvu potrošnikov.
enekri
13. 02. 2009 23.02
8 dni časa za vračilo artikla ti trgovec more vrnit kupnino ne pa kak dobropis ?? ma kaj ti bereš iz knjige rdeča kapica slučajno ?! dej prebere dobro zakonik, potem pa piši kaj piše notri !! Trgovina ti NI DOLŽNA ničesar vračat, če je z artiklom vse v redu, to si dobro zapomni! Dolžna je to narediti v primeru, ko bi imel izdelek napako! ta 8dnevna fora je samo pri nekaterih podjetjih, kateri sami presodijo da to uvedejo in oni že vedo zakaj! Je pa na strani trgovca da si sprejme artikel nazaj, če je z njim vse v redu! samo na strani trgovca in njegove dobre volje oz kakor določa pravilnik trgovine! nekateri to počnejo nekateri ne, ni pa res da to piše v zakonu tako da ne govori neumnosti
uursa@siol.net
13. 02. 2009 21.31
Danes moraš poznati svoje pravice, drugače te bodo n......l, pa to kjerkoli ne samo v trgovini. Glede trgovin pa samo z inšpekcijo zagrozit pa ponavad "pali".
dr.psiho
13. 02. 2009 19.56
Raje nam povejte kako preživeti do svoje smrti ,ne pa kako odirati prodajalce in izvoznike...
grilj.joze@gmail.com
13. 02. 2009 15.02
V ponedeljek sem šel sklenit naročniško razmerje v AvtoAkustiko na vojkovi 58, kamor je pršu tip po telefon, ki ga je dal v servis. Trgovec Boris Metlar je rekel gospodu, da telefon še ni popravljen, nato je kupec rekel da je preteklo 45 dni in zahteva nov telefon. Nato mu kupec odvrne da, je uradni zastopnik za Sony Ericsson propadel in mora trgovec pošiljati izdelek na servis v Italijo. Ko je kupec zahteval njegovega nadrejenega mu je g.Boris Metlar odvrnil da njegov nadrejeni pa nima časa za kupce. Zanima me kdo ima po zakonu prav v takem primeru??
jezni_jezek
13. 02. 2009 12.58
itak da je tako vedno je blo in vedno bo tako.Na vsakem garancijski listu piše,samo se je treba prepričat preden kupiš tako stvar če je kak garancijski servis v SLO ker jaz sem kupla neko stvar v šoping in potem mi je crknila in sem nesla nazaj in so mi ponujali naj vzamem kaj za jest iz trgovine halooooo jaz pa tisto stvar sem nucala pa nič druga TAKO DA SE PREPRIČAJTE PREDEN TAKO STVAR KUPITE KJE IMAJO GARANCIJSKI SERVIS KER TE VELIKE TRGOVINE PRODAJAJO TAKE STVARI KO NIKOL VEČ NE MOREŠ POSLAT NA GARANCIJO KER IZGINEJO TISTE FIRME KO IMAJO SERVIS
elvog19
13. 02. 2009 12.40
Zakaj pa zveza potrošnikov ne zavaruje uboge volilce, ki so izbral napačnega levega kandidata s polno reklamacijami, sedaj pa zadeve ne morejo vrniti nazaj??? Še desni nismo pričakovali, da se bodo tako hitro pokvarili. Ti predstavniki v parlamentu so enostavno gnili in jih je potrebno zamenjati. No zveza potrošnikov pričakujem čimprejšni odgovor.
rozi000
13. 02. 2009 12.30
trapo hvala!!
trapo
13. 02. 2009 12.21
rozi0000 Obrni se na zvezo potrošnikov. Imel sem primer z bundo NES - zavrnili so mi reklamacijo ker naj bi jo sam poškodoval. Ko se malo "pop..." v trgovini sem šel na tržno inšpekcijo, dobil nasvet naj ponovno reklamiram izdelek (pismeno), prejem pa naj v trgovini potrdijo s štampiljko. Čez 2 (dva) dni me je poklical direktor trženja NES-a domov (tel. številko je dobil v imeniku, ker mu je nisem posredoval), se opravičil in reklamacijo ppotrdil, ter hkrati priznal da je v tej seriji prišlo do napake v tkanini. Drugi primer z DVD predvajalnikom (hišni kino). V enem letu sem jih zamnjal 9 - zadnjega po 11 mesecih ker sem na servisu dobil odgovor da gre za skrito tehnično napako. Samo "tečen" moraš bit, pa malo pobrskaj po netu (poišči Zakon o varstvu potrošnikov). Notri je veliko pametnih stvari (tudi to da v primeru reklamacije lahko zahtevaš kupnino nazaj in ne neke vrste dobropisov ali bonov in podobne oslarije). PREBERI in se boš ZAVEDALA SVOJIH PRAVIC KOT POTROŠNIK - imaš jih zelo veliko samo poznati jih je potrebno.
rozi000
13. 02. 2009 11.46
hmm kaj pa če ti zavrnejo reklamacijo ker naj bi kupec sam sam pokvaril izdelek (kar ni res),četudi si v bistvu klical tja že naslednji dan po nakupu - kar je očitno da izdelek ni biu v uporabi več kot en dan. Naj rečem naj mi dokažejo kako na bi ga sam pokvaril?
Adolph
13. 02. 2009 11.42
Ce izberes artikel z glavo in ne z kurcem,ni dolgo casa nobenih problemov,saj je se dosti proizvajalcev kvalitete
hrcekmuri
13. 02. 2009 11.18
KAJ BODO PA VRNILI NA AMIS TV-KATERIM TA NJIHOVA TV NAJVEČRAT NE DELA
censor
13. 02. 2009 10.56
ko sem pred letom kupoval računalnik, sem se za nakup odločo v big bangu, nakar se mi je mašina, vredna 1200€, zrušila v roku 3. dni. pri njih, v big bangu sem zahteval DENAR NAZAJ z dejstvom, ker ne zaupam več izdelku ter trgovini. "ja gospod, to ne gre, boste pa dobili drugega ali pa vzamete za ta denar ozr. za doplačilo še kaj druga " ja valda!!! povedal sem jim o zakonu potrošnikov in čez trenutek je blo vse v soglasju z denarjem,.. P.S še zdaj pa nisem prepričan o tem kako dolgo časa največ imaš lahko izdelek nakar se ti pokvari in ga ti vrneš v zameno za denar nazaj. eni govorijo 8 dni nekateri 16 ter celo več sem že slišal. bo treba na inšpekturat poklicat. l.p
retro77
13. 02. 2009 10.56
povzetek pravic: v roku 8 dni lahko BREZ RAZLOGA vrnete izdelek in vam morajo dati novega ali pa vrnat kupnino (denar dat ne kaki dobropis...) če stvar crkne vam mora že trgovec, tam ko ste kupli zagotovit servis(ZVPot 16. člen) in na trgovčeve stroške izdelek posredovat na servis. 45 dnevni rok začne teči na dan ko si izdelek predal. 45 dni je vse skupaj kolikor je lahko izdelek na popravilu. Če vam ga popravljajo 44 dni in vrnejo pokvarjenga in ga neseš še enkrat na servis majo samo še 1 dan da ga popravijo, sicer so DOLŽNI dat novega. Za čas popravila so dolžni zagotovit nadomestni izdelek oziroma povrnat dokazljivo škodo ki nastane, ker nisi mel izdelka. To pomeni da če ti za laptop ki je na servisu ne dajo nadomestnega greš v drugo trgovino in si ga sposodiš in je cena izposoje pač dokazljiva škoda ki jo morejo plačati na servisu. (ZVPot 20. člen) In še nasvet: Trgovci precej neradi slišijo o pravicah potrošnikov. V nos jim še posebej gre 8 dnevni rok za vračilo izdelka brez razloga in povrnitev škode/nadomestni izdelek. Poskusite problem, če nastne rešiti prvo po diplomatski poti. Natančno preberite zakon (zvpot) in seznati trgovca da natančno poznate svoje pravice. Običajno je to dovolj, saj se ustrašijo ker vedo da bo postopek pri tržni inšpekcji dražji od tega da vam ugodijo. Če to ni dovolj, ga seznanite s nadaljnimi dejanji: Spisanje pritožbe v dveh kopijah na kateri se naj podpišejo, datum, žig. in da boste to predali tržnemu inšpektoratu. 2. pripravite se vnaprej in prihranite jezo in dodatne vožnje do serviserja
Velenik
13. 02. 2009 10.46
Fash, hja, tisto o nemščini mi mogoče res ne bi bilo treba napisati :) Neeee, hrvaško pa sploh ne razumem :) Ja, tole z milijon jeziki v navodilih, razen slovenščine, je pa itak že klasika. Naša firma se je včasih ukvarjala tudi s trgovino in se spomnim, kako smo takrat hoteli za en nemški izdelek urediti slovenske menije. Ta artikel je šel blazno dobro v prodajo, pa še kar drag je bil, torej bi se spodobilo, če bi Nemci vključili slovenščino v menije. Ampak Nemci so se izkazali za zelo nefleksibilne in smo potem še naprej prodajali ta izdelek z vsemi tujimi jeziki (turško, češko, portugalsko,.....). Navodila pa smo seveda dajali slovenska in to kvalitetna, enako debela kot originalna.
basoli
13. 02. 2009 10.15
Ne ne šteje se ponovno. dnevi ko imaš pokvarjen izdelek na garanciji se seštevejo in skupek mora znašati 45 dni. NPR. če imaš računalnik 20 dni na garanciji in ti ga vrnejo vendar ni popravljen ga odneseš nazaj se ti tistih 20 dni upošteva in je otrebno imeti samo še 25 dni izdelek na garanciji da bi ti dali novega.
rozi000
13. 02. 2009 09.59
Kaj pa v primeru ko vrnejo izdelek v 3 tednih,vendar nepopravljen in ga potem pošlješ še enkrat - se šteje od začetka 45 dni ne? in potem to lahko traja v nedogled...
Fash
13. 02. 2009 09.53
Velenik vazno je, da si ti pojasnil, da razumes nemsko ceprav sam predvidevam, da ti je v tem primeru veliko bolj prislo prav tisti hrvaski prevod ;-))) (to sprejmi kot salo). Se pa strinjam stabo sam zivim v tujini (ena od drzav zahodne evope) in ko tukaj kupim kaksen izdelek je v prilozenih navodlih vsa mozna "eksotika" od jezikov (Vzhodna in Juzna evropa), samo nase Slovenscine ni a ni to malo zalostno, ko pa se primerjamo sami z temi drzavami se pocutimo in obnasamo kot da smo od boga poslan narod zahodnjaki nas po tem sodec manj cenijo kot njih. Tragikomicno.