Gospodarstvo

Pregled ukrepov za pomoč v gospodarstvu

Ljubljana, 18. 03. 2020 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Epidemija novega koronavirusa že pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu. Nekateri instituti za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja. Vlada že napoveduje nadaljnje ukrepanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukrepi za razbremenitev podjetij in samozaposlenih
    00:50
    Iz 24UR: Ukrepi za razbremenitev podjetij in samozaposlenih
  • Iz 24UR: Odlog plačevanja kredita
    01:27
    Iz 24UR: Odlog plačevanja kredita
  • Iz 24UR: Je odlog razbremenitev?
    02:23
    Iz 24UR: Je odlog razbremenitev?

Čakanje na delo in karantena

Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku, predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo.

Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače poskrbela izključno država. Skupaj je za ta ukrep namenjenih 51,5 milijona evrov.

Delo od doma

V okviru zakona o delovnih razmerjih je delodajalcem omogočena tudi določena fleksibilnost pri opravljanju dela; delovne procese lahko organizirajo kot delo na domu.

Nekateri instituti za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja.
Nekateri instituti za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja. FOTO: Thinkstock

Kreditne linije

Država bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank.

Skupaj z Slovenskim podjetniškim skladom ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca dalje.

Regionalni razvojni sklad Ribnica bo medtem podjetjem omogočil, da bodo držaje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše.

Poroštveni potencial

Za posojila ima gospodarsko ministrstvo trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z ministrstvom za finance pa bi lahko po potrebi aktivirali še za okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

Odlog davčnih obveznosti

Poslovni subjekti lahko pri blaženju posledic epidemije koronavirusa posežejo tudi po obstoječih ugodnejših načinih poplačila davčnih obveznosti, in sicer odlogu plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnem odplačilu davka na največ 24 obrokov. ob tem morajo sicer dokazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda ali pa predložiti ustrezno zavarovanje.

Poleg tega je finančno ministrstvo pripravilo predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju. Ta med drugim predvideva zamik roka za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb.

Odlog bančnih obveznosti

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek med možnimi ukrepi v pomoč podjetjem omenja tudi zamik bančnih obveznosti za vsaj pol leta.

Podaljšani roki za predložitev dokumentacije

Finančno ministrstvo načrtuje podaljšanje rokov za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom - Finančni upravi RS in Ajpesu.

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.
Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. FOTO: Dreamstime

Ukrepi za samozaposlene

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih, napovedujejo na ministrstvu. Gospodarski minister pa pravi, da razmišljajo tudi o financiranju 40-odstotnega nadomestila plače samostojnim podjetnikom.

Promocija turizma

Slovenska turistična organizacija (STO) se je na trenutno nestabilno gospodarsko situacijo v turizmu odzvala s spremembo aktualnih javnih razpisov in s prilagoditvijo aktivnosti na emitivnih trgih slovenskega turizma.

Pomoč na področju internacionalizacije

Gospodarsko ministrstvo zmanjšanje negativnih vplivov načrtuje tudi s pomočjo delnega povračila stroškov, ki jih imajo mala in srednja podjetja zaradi načrtovane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi koronavirusa. Prav tako bo pokrit strošek udeležbe na virtualnem sejmu.

Obeta se še več ukrepov

Premier Janez Janša je sicer včeraj po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe stopnjevala. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregi82
18. 03. 2020 20.10
Mislim da od tega ne bo nic, nazalost
haad
18. 03. 2020 19.41
Kaj pa če bi za navadne državljane zamrznili za 3-4mesece kredite.vsaj za tiste ki nedelajo.kako bojo z80%plače nekateri plačevali kredite,lizing...?
Uporabnik1842873
18. 03. 2020 17.16
+4
To ni resitev.Kdor nima danes,ne bo imel niti cez 12 meseceb.
majmun11223344
18. 03. 2020 13.21
+11
Desničarji, ne pozabit 20 tisoč glave množice ki vas je nazadnje na podila iz parlamenta, ne igrajte se z nami samo zaposlenimi, 117 tisoč nas je, in če mislite da nam boste vi prepovedali delo, kot ste ga, hkrati pa da vam bomo plačevali, se motite. Ne želite si obiska 100 tisoč ljudi, plus da imamo zaposlene, ki smo jih morali sedaj dati na čakanje, tudi ti so besni na vas. Pamet v roke, ker tokrat vas ne bomo na podili, takrat ste imeli posla z rajo, sedaj ga imate z podjetniki.
puntova
18. 03. 2020 13.35
-1
Ja levičarji so res prebrisani, od oblasti Odstopijo ko jim voda v grlo teče in na pomoč pokličejo Desnosredinsko vlado, ki naj rešuje situacijo. Sramota za levičarje ter levičarske lenuhe, upam da naslednjih 100 let Ne vidijo oblasti saj ko je kriza vedno Stisnejo Rep med noge.
Periot222
18. 03. 2020 20.52
+1
Puntova kaj jamras vsaj te bo tvoj Jansa resil!
Periot222
18. 03. 2020 20.53
+2
puntova Jansa je na vsak nacin hotel na oblast zdaj pa naj dela!
aerton
18. 03. 2020 12.45
+12
Pred časom , med finančno krizo, smo vsi davkoplačevalci sanirani banke z skupnim denarjem. Sedaj s strani bank ni niti besedice o solidarnosti, če več, javno se hvalijo z dobički. Pričakujem od vlade, da zahteva ta sredstva nazaj v proračun, kar bi zadostovalo za pokritje gospodarske škode zaradi korone.
Špartanec
18. 03. 2020 12.19
+4
Ukrepi drugje v korist državljanom: v ZDA bodo vsi državljani v kratkem prejeli po 1000 dolarjev brez obveznosti, v Srbiji vsi 3 mesece oproščeni plačila kredita, lizinga. Podoben ukrep pripravlja Hrvaška....
puntova
18. 03. 2020 13.30
+0
3 mesece oproščen, Kaj pa potem, kredit je kredit po 3 mesecih po starem naprej.
evasle
18. 03. 2020 11.29
+13
Država Slovenija je dolžna skrbeti za državljane. Sedaj potrebujemo pomoč. Druge države na različne načine pomagajo tudi gospodinjstvom, v Sloveniji nič od nič. 30 let smo gledali krajo in odpisovanje roparskih pufov. Ne bomo pristali na odlog in pika!!
puntova
18. 03. 2020 10.56
+0
Že od nekdaj je kmet v Gozdu šparal nekaj Najboljšega lesa za hude čase. To velja tudi za SP in D.o.o. Kdor si ni kaj prišparal, je velika možnost propada.
inside1
18. 03. 2020 11.25
+9
glede na to, kako je vse obremenjeno s stroški in prispevki je težko kaj prišparati.....
majmun11223344
18. 03. 2020 13.23
+7
Puntova. Nihče mi ne bo zaprl. Podjetja in od mene zahteval plačila prispevkov v zameno, pa če razumeš ali ne. Hlode pa imam ja, na strani, za sebe!!!? Ne za futranje javne uprave!!!!
Špartanec
18. 03. 2020 10.20
+5
Kaj pa pomoč gospodinjstvom?
RamzesII
18. 03. 2020 10.08
+4
Pišete že o karanteni, kot da bi bila uradno razglašena, sem kaj spregledal.
velikauharica
18. 03. 2020 10.08
+18
40% nadomestilo za s.p.je predvidevam za zaposlene pri s.p. ? Pa kaj tej državi ni jasno? Ali moramo konkretni izračun pokazat? Če je prihodek 0 ali 30% normalnega pri s.p. , kje bo vzel 60% sofinanciranja za plače, kje so prispevki, kje so davki, stroški....!??? Da o plači ne govorimo! Povsod v EU bodo malim podjetnikom odpisali prispevke in davke, še celo prispevali denar za plače v Italiji, na Danskem. Celi Trump bo pošiljal čeke za 1000 dolarjev podjetnikom. Če obrnemo, če naša država ne bo dala 0, potem bodo zaprli, šli na zavod in vlekli denar tam, veliko več denarja čeprav bi radi delali! In tudi posli so, ampak so prekinjeni. Ampak ne, raje bodo prisilili s.p. in d.o.o. da odpuščajo ker naša država je MAČEHA!
Uporabnik1842873
18. 03. 2020 09.35
+30
A ce dajo sedaj odlok placil,bodo ti s.pji cez par mesecev imeli denar za nazaj? :)))) 99% sp-jev zivi dobesedno iz dneva v dan!
robi1971
18. 03. 2020 09.36
+3
cool29
18. 03. 2020 09.49
+6
seveda ne bo odlog rešil nič, samo to odgovornim ni jasno... sploh pa ker so male s.p. -je po letu 2014 odpirali zaposleni v večjih tujih korporacijah, ter le-tem v glavnem nudili storitve dela, po praviloma dumpinških cenah, da so koorporacije dobiček nosile v svoje matične države.
robi1971
18. 03. 2020 09.32
+25
Pa dajte razumeti, da odlog plačila prispevkov s.p.-jev in malih d.o.o. ne bo rešil. Pa ne mi govorit, da za par mesecev mora imeti vsak našparano. Ker potem imajo tudi delavci (vsi, tisti iz proizvodnje in tisti iz JU) tudi privarčevanih nekaj EUR.
Periot222
18. 03. 2020 09.51
-9
Bo pac moral kdo kaksen drag avto prodat pa kaksno jahto!
inside1
18. 03. 2020 10.40
+0
ne tle ti vse v isti koš metat. tisti, ki se ubadajo v bifeji recimo, že tako komaj iz meseca v mesec, ker prometa že sedaj ni več toliko kot včasih....sedaj pa je čista 0. Država mora omogočit kredite in olajšave, sicer bodo res vsi stečajih in na zavodu, kar bo na koncu državo več stalo, kot pa če sedaj konkretno pomaga. Vse kopirajo po drugih, samo teh ukrepov ne. Država je lačna in zahteva svoje.....
Periot222
18. 03. 2020 09.29
+4
Batagel mora ineti rezerve za par let!
borec91
18. 03. 2020 09.24
+14
a jokici batagelu so ze nakazal kak miljon no sploh ne dvomim da mu nebi ce so mu ze postojnsko jamo senkali
Common_sense
18. 03. 2020 09.50
-2
cool29
18. 03. 2020 09.22
+27
Vsi mali s.p. in d.o.o bodo potegnili kratko
cool29
18. 03. 2020 09.23
+17
Ki nimajo dejavnosti povezane z drzavnimi organi
TOP MOJSTER
18. 03. 2020 09.20
+14
V praksi to pomeni držali bomo cel hlebec v roki, malo bomo po njemu z viška potolkli, kar bo drobtin padlo bo tudi za vas......
Omas1313
18. 03. 2020 09.10
-13
Danes je tudi vsak že privatnik važno da lahko peko firme kupi avto na lizing nima pa nastrani tok da preživi en mesec , se morjo takoj obrnt na državo da jim pomaga z raznimi subvencijami!!! Take firme , ki ne morejo v krizi prebrodit 2mesca z dvemi zaposlenimi naj se zaprejo!!!!
murkecc
18. 03. 2020 09.17
+18
Ti si pa sigurno iz JU, hebe se tebi, ko te gospodarstvo živi.
Omas1313
18. 03. 2020 09.36
-5
Taki ki sami sebe ne morejo preživet en mesec me sigurno ne živijo , drugače se vse lahko zapre za celo leto jaz osebno ne rabim od nobenega pomoči!!!
velikauharica
18. 03. 2020 10.00
+5
To ne bo en mesec dragi moj. Kvečjemu 3. Bo šlo tudi 3?
janezpodre
18. 03. 2020 09.09
+11
Premierja bi prosil, da navkljub obilici dela in skrbi za ljubljeno ljudstvo, v teh hudih časih ne pozabi na nekatere lopove, ki jim še ni našel službe v demokratičnih ustanovah. V mislih imam poštenjake ala Ljeljak, Vodušek etc, da ne naštevam, ker morm it scat.
dajno
18. 03. 2020 09.13
-9
Obsedenec. Pojdi onemu v Kamnik, on je boljše delal, ko je ves čas trdil da je vse ok, vse pod kontrolo, poslal maske na kitajsko, ker tako ne pomagajo...
Pepe Bolcev
18. 03. 2020 09.26
-2
dajno spet ena in ista laz zahrbtnega politikanta. Sarec ni nikamor
borec91
18. 03. 2020 09.26
+0
ti pa teski laznivec a prisel bo cas resnice ki bo zelo boleca
Pepe Bolcev
18. 03. 2020 09.26
+5
sarec ni nikamor posiljal mask!!! Laznivci politikantski. Vazno, da zagovarjate ne testiranje
janezpodre
18. 03. 2020 09.28
+0
un je iz Šmarce, pa Kanglerja ni postavu na drugo mesto v Policiji
Common_sense
18. 03. 2020 09.51
+0
Se kar vam ne gre politika iz glave. Ste pa trde buce.
mamuvamspalim
18. 03. 2020 08.51
+38
Vse kar berem je posojilo, zamik, odlog. To pomeni da se država ne bo odrekla svojega deleža , ki bi ga drugače dobila. S posojili bo še celo zaslužila.
dartford
18. 03. 2020 09.14
+21
Seveda se država ne bo odpovedala, javna uprava je lačna. Ker je manjša potrošnja, bo tudi manj pobranih davkov, zato lahko pričakujemo dvig ddv na 50%
Common_sense
18. 03. 2020 09.51
+3
Ne. Pricakuje se lahko ZUJF. Ta - brez dodatnih milijardnih kreditov - bo nujen.