Gospodarstvo

Šarec poudaril pomen Luke Koper, pobudi 16+1 se pridružuje Grčija

Dubrovnik, 12. 04. 2019 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
20

Premier Marjan Šarec je v nagovoru na plenarnem zasedanju vrha pobude srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1) v Dubrovniku izpostavil, da je Luka Koper najbližji dostop do morja za države srednje in vzhodne Evrope. Obenem pa tudi Kitajski zagotavlja najlažji pristop do srednje- in vzhodnoevropskih trgov.

Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec je izpostavil, da je Kitajska največja trgovinska partnerka Slovenije v Aziji. Zahvaljujoč sodelovanju znotraj pobude 16+1 se je blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko zvišala za 15 odstotkov od leta 2013.

Šarec in Plenković pozdravila pristop Grčije

Kot značilnost skupnih slovensko-kitajskih projektov je poudaril usmerjenost na visoko tehnologijo ter omenil tovrstno sodelovanje na različnih področjih, kot so deli za električna vozila, informacijski sistemi, letalska tehnologija, e-mobilnost in farmacija. Uspešno sodelovanje pa se nadaljuje tudi na področjih tehnologije za zdravstvo, športa, prometa in turizma. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je Slovenija prevzela vodenje koordinacije pobude mehanizma za gozdarstvo.

Šarec in Plenković sta pozdravila pridružitev Grčije pobudi 16+1.
Šarec in Plenković sta pozdravila pridružitev Grčije pobudi 16+1. FOTO: AP

Tako kot pred njim hrvaški premier Andrej Plenković je tudi Šarec pozdravil pridružitev Grčije pobudi in izrazil prepričanje, da bo njeno polnopravno članstvo prispevalo k širši perspektivi in gospodarskemu sodelovanju pobude.

Plenković je na začetku plenarne seje pozdravil Grčijo, ki se bo pridružila pobudi - slednja bo tako postala 17+1. Izpostavil je vse večji interes drugih držav za pobudo ter dodal, da si Hrvaška prizadeva za njeno odprtost. Neuradno je bilo slišati, da se želita pobudi pridružiti tudi Moldavija in Ukrajina. Plenković je še napovedal, da bo Hrvaška prihodnje leto gostila konferenco prometnih ministrov držav pobude.

Šarec zavrnil ugibanja, da Luka Koper izgublja tekmo s Trstom in Reko

Sicer pa je Šarec v pogovoru s hrvaškimi novinarji zavrnil novinarska ugibanja o tem, da bi Luka Koper izgubljala tekmo s tekmeci v Trstu in na Reki, glede na napovedi o investicijah kitajskih družb v pristaniško in prometno infrastrukturo v Italiji in na Hrvaškem. Pričakuje, da bo koprsko pristanišče s svojo razvitostjo in širokim potencialom imelo svojo vlogo v razvoju gospodarstva.

Kot posebej pomembnega za Slovenijo je izpostavil današnji podpis okvirnega sporazuma o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra.

Premier Šarec je v nagovoru na plenarnem zasedanju izpostavil pomen v praksi že videnih rezultatov, ki jih prinaša sodelovanje v okviru pobude 16+1. Pozdravil je tudi skupno izjavo o odnosih EU-Kitajska za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva med EU in Kitajsko, ki je bila usklajena na nedavnem vrhu EU-Kitajska v Bruslju.

EU financiranje mostov in kitajska gradnja dokaz transparentnega partnerstva

Kitajski premier Li Kečjang je poudaril, da udeleženci vrha ne bodo danes samo razpravljali, temveč se bodo tudi medsebojno posvetovali in sodelovali, da bi dosegli rezultate, ki bodo zadovoljili vse.

Kitajski premier Li je novinarjem povedal, da današnji vrh, ki se mu je pridružila Grčija, jasno kaže, da si države prizadevajo za multilateralizem in svobodno trgovino.
Kitajski premier Li je novinarjem povedal, da današnji vrh, ki se mu je pridružila Grčija, jasno kaže, da si države prizadevajo za multilateralizem in svobodno trgovino. FOTO: AP
Do vrha pobude 16 1 prihaja le nekaj dni po tistem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti. Na Kitajskem si prizadevajo, da bi bila tudi pobuda 16 1 del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti. Pričakujejo, da bodo od šestnajsterice slišali o projektih, ki bi postali del nove svilne poti.

Izpostavil je hrvaški most na Pelješac kot "svetel zgled", ki lahko vse spodbudi k nadaljevanju sodelovanja. Meni, da sta financiranje mostu iz skladov EU in gradnja, ki je zaupana kitajski družbi, dokaz odprtega in transparentnega partnerstva.

Po koncu plenarne seje je Li novinarjem povedal, da današnji vrh, ki se mu je pridružila Grčija, jasno kaže, da si države prizadevajo za multilateralizem in svobodno trgovino.

Kitajski premier je prispel v Dubrovnik le nekaj dni potem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti. Danes je v Dubrovniku podčrtal bruseljsko soglasje ter je povedal, da je današnji vrh pobude dodatni korak, ki temelji na tem dosežku. Kot je pojasnil, bodo članice pobude odprto in transparentno delale in sodelovale na tržnih principih z namenom uresničenja projektov, ki bodo v obojestransko korist.

Tretjina podjetnikov na poslovnem forumu s Kitajske, sodelovala tudi slovenska podjetja

Kitajska in šestnajsterica naj bi podpisali vrsto sporazumov. Med njimi bo tudi okvirni sporazum o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra. Predstavniki SID banke pa bodo podpisali pobudo za sodelovanje medbančnega konzorcija Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope v okviru podpore razvoju malih in srednjih podjetij.

Li je sklepno izjavo podal skupaj s Plenkovićem, ki je izpostavil, da se je pobuda pokazala kot plodna in koristna. Meni, da je vsem članicam, ki ne morejo tekmovati z velikimi evropskimi državami, omogočal "odlično obliko sodelovanja", ki je del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti.

Vrh pobude se je začel v četrtek z delovno večerjo, ki jo je gostil Plenković. Osrednji dogodek je današnje plenarno zasedanje, ki se ga udeležujejo predsedniki vlad vseh držav članic razen Latvije. Udeležuje se ga tudi grški premier Aleksis Cipras.

V okviru vrha je danes potekal tudi poslovni forum, ki se ga je udeležilo okoli 1000 podjetnikov. Ti so govorili o sodelovanju na področjih infrastrukture, investicij, proizvodnje, inovacij, trgovine, turizma in kulture. Več kot tretjino udeležencev so predstavljali podjetniki iz Kitajske, na forumu pa so sodelovali tudi predstavniki devetih slovenskih podjetij.

Naslednji vrh pobude bo gostila Kitajska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
18. 04. 2019 21.06
+2
Grdo so izigrali bosno s tem mostom, o tem nihče ne govori. Kako so jim onemogočli lasten ladijski transport. Če so taki specjaci kitajci in hrvati pri gradnji, naj naredijo visokega 80m, da ne bo na škodo bosne.
Uporabnik443897
14. 04. 2019 10.58
+5
Nisem vedeževalec ne šarkatan ki za denar ljudi nateg..., povem:......leta 2030 luke v Kopru ne bo več , vzrok pa naši ljubljeni vodje z komunističnem PEDIKREJEM !!!
leond1
13. 04. 2019 11.57
+6
zdaj financirati vsi in potem bodo prodali za male šolde
Frane Šajn
12. 04. 2019 19.54
+15
Če se bomo še dolgo davili med seboj , glede drugega tira se bojim , da bo v kratkem počila novica o gradnji nove železniške proge Rijeka Budimpešta, gre kdo stavit kontra!?
Uporabnik443897
14. 04. 2019 10.58
+1
mali.mato
15. 04. 2019 10.39
+2
Ta proga je bila tudi med temami o katerih so se Hrvati s Kitajci pogovarjali.
ROMELS
18. 04. 2019 10.05
+8
Zato sem pa nekje napisal, da je drugi tir Siamski dvojček TEŠ 6. Tekma za; kdo bo več pokradel, rezultat je pa itak že v naprej znan.
KladivoSi
18. 04. 2019 13.03
+0
Za vse luke je dobolj tovora!!! Za Trst,Koper in Reko..sta avstrija in bavaska dovolj razviti, da od tega živijo vse tri. Je pa res prej, kot se bo luka in logistika okoli nje razvijala večji dobiček bo za luko-državo.
Frane Šajn
12. 04. 2019 19.36
+7
In dragi Šarec s Kitajci smo menda zaključili, verjetnno se spomniš, takoj ko smo jim iz rok vzeli gradnjo drugega tira smo opleli, tega ne pozabi. Oni ne bodo in glej ga hudiča Hrvaškega tudi tu je pred nami!Pa še nekaj, Kitajci so trdi pogajalci in tu boš, verjemi meni ali ne, vlekel ta kratko! V vsakem oziru. Torej ostane ti le še Putin. Tudi on ni zadovoljen z našim omahovanjem. Eu nas je že zdavnaj sita in nas je dala od akta, kot tudi NATO. Preprosto jim nimamo več kaj ponuditi, izgubljamo pa nenehno. Vstop v to združbo s tako naivnimi politiki, je bil strel v koleno za celo Slovenijo! Če si hočemo priznati ali ne smo v politiki pravi naivni analfabeti. Kako naprej?? Ja kako? previdno kot ježki ko se parijo. Ja točno tako bodice nas čakajo na vsakem vogalu in koraku! In ta nadaljni razkol v državi , ki se poglablja, to je največja rak rana Slovenije. Ampak pustimo, zato je v precejšnji meri kriv Maček in takratni dratizatorji! Površno opravljena rabota čeprav umazana!? Qvo vadis!!
Frane Šajn
12. 04. 2019 19.40
+4
Ne vidim niti ene pozitivne bilke , ki bi se je oprijeli. Pesimizem me prežema že dolgo in kot vidim upravičeno. Poravni izpit in nazaj na štartno mesto prijatelji, pa upam da tokrat s pametjo ne s ta zadnjo kot 1991 naprej . Ah saj sam tako ne morem nič, je pa na mestu , da naglas mislim!
gekados
12. 04. 2019 20.57
+5
Šajn a ne zagovarjaš že cel čas tega sarca? Prvo lezete v njihove roti sedaj pa jih kritizirate.
murinar
12. 04. 2019 16.15
+12
hrvatu ni za verjeti je tat in prevarant !
JApajaDAja
12. 04. 2019 16.12
+2
tudi o koperski luki v oddaji "dogmatica-denis kuljiš" včeraj! zanimiv pogovor!
felix59 drugič
12. 04. 2019 15.24
+8
Kar samo od sebe se mi je ponudila igra besed , ko nekdo nekaj pleni je Plenković. Je pa razvidno iz priloženega , pri nas Piranski zaliv , pri Bosancih pa ozemlje pri mostu na Pelješac.
Žac
12. 04. 2019 16.03
-10
Kakšno ozemlje pri mostu? Najprej poglej kje je trasa po tem žali.
za bojši jutri
12. 04. 2019 16.28
+9
Žac, tudi tebi ne bi škodilo, če bi pogledal, kje poteka trasa.
JApajaDAja
12. 04. 2019 16.31
+4
Castrum
12. 04. 2019 15.15
+12
Še vedno čakamo da bo kakšen naš Premier pokazal ponosno držo proti hrvatom. Ta poniglavost je že fejst moteča.
JApajaDAja
12. 04. 2019 16.13
+7
optimist11
12. 04. 2019 16.58
+3
Šarec se kar dobro drži. Ni odšel na prvi obisk v tujino na HR. Vsi ostali z JJ, današnji predsednikBP, ...so se jim bolj podrejali.