Gospodarstvo

'Smo na isti liniji glede soodvisnosti lokalnih dobaviteljev in Mercatorja'

Ljubljana, 06. 12. 2019 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
10

Predsednik upravnega odbora skupine Fortenova Maksim Poletaev je potrdil, da si bo Fortenova skupaj z Mercatorjem do konca leta prizadevala doseči dogovor glede odprtih vprašanj, povezanih s prenosom Mercatorja na Fortenovo. Poudaril je tudi, da imata Fortenova in slovenska stran skupne cilje.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je z Maksimom Poletaevim in Sergejem Volkom, ki sta predstavnika ruske Sberbank kot največjega lastnika v vodstvu hrvaške skupine, sestal v četrtek.

Sestanek je bil namenjen iskanju rešitev, ki bi ob morebitnem prenosu Mercatorja na Fortenovo zagotovil slovenskim dobaviteljem enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu z veljavno zakonodajo, so v četrtek zapisali na gospodarskem ministrstvu. Na ministrstvu so napovedali, da si bo Fortenova skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta.

Po zagotovilih ruskih partnerjev, naj bi sedež Mercatorja ostal v Ljubljani
Po zagotovilih ruskih partnerjev, naj bi sedež Mercatorja ostal v Ljubljani FOTO: Dreamstime

Poletaev je medtem danes sporočil, da so na sestanku obravnavali "nekatera odprta vprašanja glede Mercatorja". Poudaril je, da imata obe strani "skupne cilje glede Mercatorja in sta popolnoma na isti liniji, ko gre za vprašanje medsebojne odvisnosti lokalnih dobaviteljev in Mercatorja ter pomena ohranitve sedeža trgovca v Ljubljani za naslednjih nekaj let".

Kot je dodal, je bila glavna tema sestanka "način sodelovanja", obe strani pa sta se odkrito zavezali, da bosta "odprta vprašanja v medsebojno korist razrešili do konca leta". Vodstvena ekipa Fortenove se bo po njegovih napovedih v prihodnjih dneh sestala tudi z Agencijo za varstvo konkurence, da bi razrešili vsa odprta vprašanja.

Gospodarsko ministrstvo ves čas poudarja, da je Mercator za Slovenijo z vidika delovnih mest, položaja slovenskih dobaviteljev in ustvarjenih prihodkov pomembno podjetje. Pričakovanje države je, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ter ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. To naj bi ruski lastniki Fortenove spomladi po Počivalškovih besedah tudi obljubili na ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu.

Počivalšek in predstavniki Sberbanke naj bi do konca leta dosegli dogovor glede odprtih vprašanj.
Počivalšek in predstavniki Sberbanke naj bi do konca leta dosegli dogovor glede odprtih vprašanj. FOTO: Bobo

V začetku oktobra je bilo rečeno, da bo v razmeroma kratkem času pripravljen predlog sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev tudi po prenosu Mercatorja na Fortenovo. A do danes tega kljub usklajevanjem med dobavitelji in Fortenovo še ni, prav v četrtek pa je zaokrožila informacija, da sta Fortenova in Agrokor na Evropsko komisijo posredovala pritožbo, da se slovenska država oziroma gospodarsko ministrstvo pod Počivalškovim vodstvom nedovoljeno vmešavata v prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo.

Skupino Fortenova mora za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo pridobiti soglasje varuha konkurence in vseh 56 bank upnic Mercatorja, od katerega so tri slovenske, tudi državna SID banka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odkritež
06. 12. 2019 17.42
+6
Če imata Fortenova in slovenska vlada skupne cilje, potem ni problema. Odkod potem tožba Fortenove? Mislim, da imajo figo v žepu. Počivalšek bodi previden. Lastnki, ki izkoriščajo Slovensko državo, naše dobavitelje, in naše državljane, pri nas niso dobrodošli. Slovenija za neoliberalce ni naprodaj. First Slovenija!!!
tron3
09. 12. 2019 20.23
+1
BK ti pa res nimaš pojma kaj je izkoriščanje, v Olimje pejt pa se boš seznanu kaj je to izkoriščanje, jasn, da se Počivalšku smeji.
natolcevanjenapolno
06. 12. 2019 15.50
+27
Mercator je ubijalec ljudi. Njihov sistem dela in politika do zaposlenih dobesedno ubija ljudi. Ljudje od psihične torture zbolevajo za rakom in avtoimunimi boleznimi, zaradi odnosa nadrejenih. Tak primer imamo v družini. Najraje bi videl, da propadejo in se jim vse vrne banda prepotentna!
999Questions
06. 12. 2019 16.36
+12
Nažalost ljudje trpijo, ker vejo da je otrokom potrebno skuhat kosilo in kupiti oblačila in plačati položnice.. drugih služb pa se ne najde.. in tako si iz dneva v dan uničujejo svoje telo in um... Nekateri na vodstvenih položajih in politiki pa še gledajo kie lahko kaj zase vzamejo... Žalostno kak smo prišli, ko gledaš te znucane ženske, ki garajo že celo življenje
natolcevanjenapolno
06. 12. 2019 16.57
+9
točno tako! in ko zbolijo ostanejo na breme družine in države mafijaški Mercator pa si umije roke od vsega. Šefici Hipermarketa so demolirali avtomobil, torej se morate vprašati kaj ta ženska dela, da nekoga pripelje do tega, da ji zavestno uniči avtomobil...naredite tem ljudem uslugo in ne kupujte v tiranskem Mercatorju kjer če zbolis in si na bolniški nimaš pravice dopusta, delaš ob nedeljah tudi ko izpolniš kvote in se pač ne registriras ob prihodu v službo, varnostniki te spremljajo po kamerah in raportirajo vodstvu v kolikor komuniciraš s sodelavci, če pride do poškodbe na delu ti rečejo to si si doma naredil, napredujejo samo poslušni, ki so pripravljeni vohuniti za sodelavci in na koncu si Mercator dovoli reči da so družini prijazno podjetje!
Odkritež
06. 12. 2019 19.31
+4
Res je, sposobni direktorji ustvarjajo nova delovna mesta, nesposobni pa jih uničujejo in uničujejo tudi zaposlene!
resslovenka
09. 12. 2019 10.58
Grozljivo 🙄. Se bo kdo zganil? Kaj vse je dovoljeno pri nas? Zaradi ohranitve delovnih mest? Malo morgen. Kar zaprejo naj. Trgovcev povsod primanjkuje. Tudi v dokaj še normalnih trgovskih verigah. Poskrbite zase dragi ljudje, ker ne bo namesto vas, prav nihče drug. Inšpekcije in sindikati pa tudi ne. 🙄
razocarani
06. 12. 2019 15.32
+25
in kot vedno bodo naši izigrani ,,a so gospodje politiki pozabili kako je z adrijo,,,ja huda je ta politična demenca..
modelx
06. 12. 2019 15.50
+9
brez slo proizvodov ne bo šlo. če jih ne bo bodo pač manj prodali. pocenjkarskih verig s tujimi proizvodi je dovolj v slo. že danes hodijo v razne eurospine in podobe trgovine tisti, ki imajo manj denarja, da bi si dražje in kvalitetnejše privoščili. tisti, ki pa si lahko, bo pač šel tja, kjer bodo slo proizvodi.
butalistan
06. 12. 2019 15.52
+5
je pa zal slovensko vecinoma slabakvaliteta