Gospodarstvo

Preprečiti je treba, da zdravstvena kriza ne bo prešla v globoko socialno

Ljubljana, 02. 09. 2020 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
69

Eno ključnih vprašanj, ki se postavlja zadnje mesece, je, kako preprečiti širjenje covid-19. Tokrat so strokovnjaki spregovorili o pomenu in načinih preprečevanja širjenja okužbe na delovnem mestu. Kot so izpostavili, si vnovičnega zapiranja gospodarstva ne moremo več privoščiti. Ne v Sloveniji ne v Evropi.

Če želimo zagotavljati nemoteno delovanje gospodarskih družb in javnih zavodov, je treba zagotoviti ustrezne preventivne ukrepe, ki se jih morajo držati vsi zaposleni. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa v UKC Ljubljana, je opozorila, da prihaja zima, ko bo prenos okužb veliko večji, saj se bodo novemu virusu pridružila še ostala obolenja. Kot je dejala, delovna populacija predstavlja vsega skupaj 800.000 delavcev, ki se skupaj na delovnem mestu zadržujejo 8 ur, nekateri celo več. Delodajalce je zato opozorila, naj vzpostavijo stik s svojim specialistom za medicino dela, ki jim bo predstavil, kako naj na delovnem mestu skrbijo za zaščitne ukrepe. Namreč njihov specialist pozna delovno okolje in ve, katere so njegove posebnosti.

Študije po prvem valu epidemije so po besedah Dodič Fikfakove pokazale, da so prizadeti predvsem proizvodnja, industrija gradbeništva in trgovine. Pri tem do okužb prihaja tudi preko predmeta, ki ga obdeluje več delavcev. Pokazale so tudi, da več kot 10 odstotkov delavcev, ki so se po prvem valu vrnili na delo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo, ki pa se ni pojavila tam, kjer so imeli dobro organizirano preventivo in kjer so pri tem sodelovati tudi delavci. Zato je po njenem pomembno, da v podjetjih poskrbijo za primerne preventivne ukrepe, kot tudi, da pri njih sodelujejo delavci, ki morajo tudi razumeti, kako se morajo obnašati.

Maska mora postati osnovi del zaščitne opreme, opozarjajo strokovnjaki.
Maska mora postati osnovi del zaščitne opreme, opozarjajo strokovnjaki. FOTO:

Vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je izpostavila, da so zadnji porasti okužb močno povezani z vnosom iz tujine in posledica zasebnih druženj, v ospredje pa pri okužbah prihajajo tudi okužbe na delovnih mestih. Tudi ona opozarja, da lahko jeseni, ko se poveča število drugih respiratornih obolenj, pričakujemo slabše podatke, zato je preventiva na delovnih okoljih zelo pomembna.

Obe sogovornici, pa tudi ostali sogovorniki, ki so sledili, so poudarili, da je pomembno v načrtovanje preventivnih ukrepov vključiti zaposlene, da je treba dosledno izvajati vse zaščitne ukrepe, izobraževati zaposlene, hkrati pa mora vsak od nas pokazati veliko odgovornosti do sebe in drugih.

'S smotrnimi ukrepi je treba preprečiti socialno krizo'

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je najprej opozorila, da gospodarstvo na začetku epidemije ni dobilo nobenih natančnejših navodil, kako ukrepati. Zato so številna podjetja poskušala sama najti rešitev. Šele pozneje se je sodelovanje s stroko izboljšalo in so začeli dobivati konkretna navodila. Poudarila je, da v prvem valu okužb ni bilo večjih izbruhov v gospodarstvu, a to še ne pomeni, da bo tako tudi v prihodnje. Opozorila je, da je treba iskati smotrne in racionalne ukrepe, da se zdravstvena kriza ne bo preoblikovala v globoko socialno krizo. "Pred nami so meseci, ko moramo povrniti, kar nam je odnesla epidemija. Izgubili smo 13.000 delovnih mest v Sloveniji," je izpostavila Šmucova in opozorila pred novo epidemijo, ki grozi naši državi – epidemijo neoskrbe. Namreč dostopnost zdravstvenih storitev je vedno slabša, podaljšujejo se čakalne dobe, dogajajo situacije, ko na urgenci pacienti čakajo tudi več ur na pregled. 

Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil učinkovito državno pomoč ob epidemiji, ki je pomagala številnim delodajalcem. Prav tako je izpostavil dobro sodelovanje z NIJZ, ki so obrtnike in delodajalce seznanjali s preventivnimi ukrepi.

'Maske morajo biti sestavni del zaščitne opreme'

Direktor NIJZ Milan Krek pa se je najprej dotaknil aktualnih številk in opozoril, da je za zdaj stanje skrb vzbujajoče. Danes imamo kar 55 novih okužb. Je pa dejal, da se tokrat, v nasprotju z marcem, krivulja dviga počasi, in to zaradi ukrepov, ki jih imamo trenutno v državi. Ob tem je napovedal, da že pripravljajo nove ukrepe. Opozoril je, da morajo biti maske sestavni del ostale zaščite. "Želimo, da so maske vsepovsod, kjer se ne da zagotoviti razdalje."

 

Krek je izpostavil, da bomo samo v primeru, če se bomo vedli, kot je treba, imeli zdravstvo, v nasprotnem primeru pa velike težave. Gre za zelo povezan in prepleten sistem. Dotaknil se je zaščitnih ukrepov v šolah in poudaril, da so poskušali pouk organizirati tako, da so ustvarili zaščitne mehurčke oziroma balone na ravni razredov, s čimer bi čim bolj omejili širjenje okužb. Namreč če bodo morali katero od šol zapreti zaradi okužbe, bo takoj več sto staršev bolniško odsotnih, to pa pomeni, da bo imelo lokalno gospodarstvo velike težave. 

Vnovičnega zapiranja gospodarstva si ne moremo več privoščiti. Ne v Sloveniji ne v Evropi, so bili jasni sogovorniki. Zato sta preventiva in osebna odgovornost vsakega posameznika še kako ključni. Ves čas je treba iskati rešitve, ki bodo omogočale čim bolj normalno življenje.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je danes poudarila, da mora ena glavnih prioritet postati ta, da "ne hodimo v službo bolni. To je odgovorno do nas in drugih".

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič pa je izpostavila, da morajo delodajalci skupaj s strokovnjaki medicine dela in varnosti pri delu revidirajo hišne ocene tveganja in vključiti tudi novi koronavirus. "Treba je določiti ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe, in omogočajo, da bi se delavci na delovnem mestu počutili varne," je dejala Ribičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
08. 09. 2020 08.01
+1
počas se bo le poakazal, kva je ivangrozni naštimau slovenskemu ljudstvu.
EEgon
04. 09. 2020 21.05
-1
Preprečiti je potrebno kitajski izvoz bolezni: Kuga, ptičja gripa, SARS1, SARS2 in nevem več še katere nalezljive bolezni. Kitajci so po eni strani high tech po drugi pa revni kot Somalija.
KavčStrokovnjak
03. 09. 2020 09.41
+0
Za preprečitev globoke socialne krize je prepozno. Ne zvonite po toči! Krek pa naj kar utihne, ker njegovi ukrepi povzročajo več škode, kot koristi. On ni kompetenten za vodjo NIJZ. Ni iz stroke. Nima veze z medicino. Niti nima treh čistih v glavi. Niti nima avtoritete, da bi kogarkoli zastraševal.
NotMe
03. 09. 2020 08.46
+3
A je lektor na dopustu? Ste prebrali naslov za seboj?
Behuman
03. 09. 2020 08.45
+4
Halo, kaj pa slovnica? : Ne "Preprečiti je treba, da zdravstvena kriza ne bo prešla v globoko socialno" ampak : "Preprečiti je treba, da bi zdravstvena kriza prešla v globoko socialno" Če pustiš osnovni naslov, avtor članka, trdiš, naj krizi, ki prehaja iz zdravstvene v socialno nikar ničesar ne preprečujemo ...
Behuman
03. 09. 2020 10.33
-1
Corr: "preprečujmo" ... Popravek zadnje besede, zatipk ;)
apodgra
03. 09. 2020 08.34
+2
Velika napaka naše stroke in odločitve vlade. Ko je hrvaška bila na rumeni listi , so se naši dopustniki vračali domov tudi okuženi in nihče teh ljudi v vstopu v Slovenijo ni testiral. Veliko napako so storili Hrvatje, ko so omejili odprtje nočnih lokalov na 24 uro . Do 24 ure se virus po njihovi logiki ni širil med udeležencih teh klubov. Takoj , bi morali zapreti vse nočne lokale in s tem preprečili širjenja virusa med sami Hrvati ,kot med turisti. Neodločnost pravočasnih ukrepov naše stroke in vlade je pripeljalo do tega ,da smo dovoli nenadzorovano širjenje virusa . Sedaj pa ugotavljajo ,da so jim stvari ušle iz pod roke . Nič se niso naučili iz preteklosti, edino iz dneva v dan so ponavljali že vsem znane "ukrepe ". Sama teorija in filozofska razmišljanja zdravstvene stroke , še nikoli ni dala pričakovanih rezultatov.
Uporabnik1095190
02. 09. 2020 19.28
+17
Saj točno to tudi je namen te epidemije.
spaceair
02. 09. 2020 18.52
+15
če si virus dobil na obleko ti nau maska nič pomagala.Totalna nesposobnost stroke.Da ne pomislim kakšne rezistence se ustvarjajo ob poplavi uporabe razkužil!
bboban
02. 09. 2020 18.23
+35
Aja plačujemo zavarovanje za zdravstvo do zdravnika pa ne moreš
mertseger
03. 09. 2020 10.19
+4
Plačuješ zato da zdravnik plačo dobi, tudi če nič ne dela. Ni on v gospodarstvu zaposlen.
Blond James
02. 09. 2020 17.30
+5
Gradbeniška gradbišča in betonarne služijo skladiščenju in prelaganje prep substanc
Blond James
02. 09. 2020 17.20
+2
Korona je trik za naseljevanje pajdasev strank in samo proizvodnjo mamil v državnih obratih.pekovski industriji.tezki masineriji in v trgovinah spakirano v produktih
Jan088
02. 09. 2020 16.58
+29
Gledam prijave na napotnico na internetu. Na vrsto prideš 2022 (prvi pregled brez nujno). Odpreš denarnico in si v najslabšem primeru na vrsti v 2-3 tednih. Običajno še v istem tednu. K osebnemu zdravniku tudi ne prideš (samo e-pošta in telefon - če imaš srečo in se oglasijo).
Zbujen
02. 09. 2020 20.06
+9
In ko se sam dodatno zdravstveno zavaruješ (za kritje diagnoz, operacij, terapij), da lahko čimprej naprej delaš in plačuješ obvezne prispevke, so le-ti še vedno enaki. Pošteno? Verjetno ne.
nanodelec
02. 09. 2020 16.48
+21
COVID 19 je v bistvu poimenovanje svetovne ekonomske krize, točneje neoliberalnih politik.
hotchilipoper
03. 09. 2020 10.31
+3
Covid je izgovor za recesijo,in zmanjšanje populacije starejših
J.A.
02. 09. 2020 16.27
-7
Jaz predlagam, da se uvede nadzor nošenja mask na javnih mestih in kazni za pravne in fizične osebe, če se maske ne nosijo. Včeraj v trgovini s pohištvom, 3 ženske z masko pod brado in 2, ki sta bili popolnoma brez in na to vidno ponosni. Sicer pa polno ljudi z nosom ven. Tudi včeraj, trgovina z živili, pred mano moški brez maske, blagajnik z masko pod brado. Ne vem zakaj ne gre nekaterim v glavo, da je nošenje mask mil ukrep za prednosti, ki jih prinaša. Če jih ne nosimo, ljudje zbolevajo, tudi mladi (sorodnik 29 let, je bil 3 tedne v bolnici, 5 mesecev kasneje še vedno dobiva injekcije v hrbet in ima kar nekaj težav, znanec 38 let je bil 3 mesece v bolnici, nekaj časa celo v komi), invalidi in starejši, nosečnice pa lahko tudi umrejo. Kaj se hecate ljudje. Da ne govorim, da boste ostali brez služb in denarja, če bomo morali spet vse ustavit. A je potrebno na lastni koži občutit, da verjamete? Verjemite zdravnikom, epidemiologom, virologom, strokovnjakom, ekonomistom kaj vam pripovedujejo! Da smo se ljudje tako razvili kot smo se, smo se zato, ker se povezujemo v skupine, te individualistične težnje so destruktivne ne samo za vas same ampak za ljudi okoli vas. Nosite maske čez usta in čez nos! Se da prav normalno dihati, če so navadne kirurške.
mijavci
02. 09. 2020 17.16
+14
Res ne vem kaj vam še ni jasno, da maska ( te najbolj pogoste ) nikakor ne preprečuje vnosa virusa, podobno kot bi se v avtu namesto varnostnim pasom privezal z elastiko od spodnjih gat, zato draga gospa če se tako bojiš okužbe je edino da ostaneš doma v sobi, ker virus bo povsod, pa tudi oken ne predolgo puščati odprtih ker tudi veter lahko virus v sobo prinese, ko bodo pa zdravniki dokazali da je nekdo umrl prav zaradi tega virusa bom pa tudi sam začel drugače razmišljati, za enkrat takega primera v slo. še ni.
spaceair
02. 09. 2020 18.57
+5
če dobiš na vrat, obleko virus ti maska pomaga, ko jo daš dol...lepo vas prosim razmišljajte logično.
yokerxdinterfan
02. 09. 2020 15.53
+25
me zanima če bodo novinarji kdaj odgovarjali za širitev panike....da ne bo samo jokanja kako se družba do novinarjev vede
vicom
02. 09. 2020 15.50
+37
Slovencev je 2.000.000 od tega jih je 600.000 v pokoju. 350.000 je javni sektor. 300.000 je šolarjev, dijakov in študentov. 100.000 jih dela v Avstriji. 100.000 je brezposlenih. 50.000 jih dela na črno. A juhu... Pa kaj sem edini, ki delam?
Carpediem32
02. 09. 2020 15.48
+8
So se pa spomnili nekaj čisto novega. Ostali to vemo že tričetrt leta!
mijavci
02. 09. 2020 15.47
+12
Če ti vlada zaradi ukrepov onemogoči da delaš, potem ni pošteno, da od tebe zahteva da plačuješ prispevke in davke, govorim predvsem za s.p. ki se ukvarjajo z glasbeno dejavnostjo. Tukaj bo treba nekaj narest upam da čim prej, predvsem držim pesti za moje glasbene kolege ki jih kar dosti poznam, sam na mojo srečo nisem odvisen samo od glasbe se pa vsak € pozna.
KavčStrokovnjak
03. 09. 2020 09.46
+2
Saj veš kako so nam svetovali sonarodnjaki; marš krompir kopat! Jaz sem že marca zaprl, ker ne mislim brezveze plačevat če delat ne smem. Krompir smo pobrali, polno gajbic krompirja v kleti namesto plačila... Socialni transferji pa niti za položnice niso. Vse kolege vabim v svetovno cerkev Svetega Zvoka.
EbeleBebele
02. 09. 2020 15.24
+7
Mislim da nihče nima gela pri računalniku zaradi razkuževanja ;)
Cofar
02. 09. 2020 15.11
+23
socilana kriza??? OK. imam s.p., odredijo mi karanteno, upajoč, da ne zgubim stranke, ki jih imam naročene. ČE jih bom nekaj zgubil in bodo odšli h konkurenci imam problem - kaj sedaj??? Sociala mi ne pripada, nimam bolniške, nimam dopusta.... mislim, jasno da je že pri nekaterih socialna bomba.
User1063544
02. 09. 2020 15.14
+17
Predlagam da za vse obtožiš vardo... Nihče se ne pogovarja o tem da se je med karanto zaprlo 4000 s.p. jev to je 4000 družin z takšnimi in drugačnimi izzivi... socialna kriza je že zdavnaj med nami, samo je problem da siti zaenkrat ne gredo na cesto in še to ni udarilo...