Gospodarstvo

'Zakaj država, ki pobira visoke davke, ponuja vprašljive javne storitve? Kam gre denar?'

Ljubljana, 13. 06. 2019 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
29

"Finančne prevare hromijo našo družbo, ki bi lahko mnogo bolje delovala, če bi jih bolje obvladovali," tako predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel ob podpisu Skupne izjave partnerjev o sodelovanju v pobudi Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2019. O prevarah moramo spregovoriti, ko gre za toleranco do tovrstnega početja pa moramo spremeniti mentaliteto, so opozorili govorniki.

Ko gre za prevare, "ne govorimo le o večmestnih številkah, ko gre za izgubljen denar, ampak o grozljivih posledicah, ki, če potegnemo pod črto, pomenijo, da bi slovenska družba lahko bila bistveno bolj uspešna, če bi prevare obvadovali, če bi se tega področja bolj zavedali," je nadaljeval Vesel. Prepričan je, da bi bila naša družba, če bi se prevaram bolje zoperstavila, bolj vitalna, bolje bi delovali številni segmenti tako družbe kot države, ki bi lahko bili tudi "bistveno bolj usmerjeni v to, da zadovoljijo potrebe vseh ljudi".

Združenje preiskovalcev prevar (ACFE) sicer vsako leto prireja Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki je namenjen povečanju zavedanja o tveganjih finančnega kriminala in korupcije ter osvetlitvi njihovih negativnih učinkov na poslovno in širšo družbeno okolje. Letos bo Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah potekal od 18. do 22. novembra 2019, pri nas ga bo s partnerji že drugo leto obeležila družba  Deloitte.

V ta namen so danes podpisali Skupno izjavo partnerjev o sodelovanju v pobudi Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah. "V želji, da bi pobuda in načrtovane aktivnosti dosegle kar najširši krog ljudi, smo k izvedbi dogodka pristopili številni relevantni deležniki, med njimi ugledne organizacije in ustanove kot so Računsko sodišče, Komisija za preprečevanje korupcije, Slovenski državni holding, EBRD, Združenje bank Slovenije, Združenje nadzornikov Slovenije, Ekonomska fakulteta v Ljubljani Fakulteta za varnostne vede, Deloitte Slovenija in druge. Glede na izjemno pozitiven odziv in visoko stopnjo pripravljenosti za sodelovanje, smo se s partnerji odločili, da našo namero potrdimo tudi s podpisom Skupne izjave o organizaciji Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2019," so ob tem sporočili iz Deloitte Slovenija.

Podpisniki so se danes strinjali, da gre za težavo, ki jo mora slovenska družba nasloviti predvsem med mladimi, za začetek pa mora prepoznati težavo: "Najprej se je problema treba zavedati, potem je v družbi potrebno znati zbrati dovolj znanja o tem kompleksnem področju – ne gre namreč samo za računovodstvo, ampak je problematika mnogo širša." 

In ena od glavnih težav, ki jo prepoznava Računsko sodišče, pa je uspešnost pregona storilcev na področju prevar. "Kaže, da nimamo tako velikih težav z odkrivanjem takšnih dejanj, tudi z ozaveščanjem ne tako zelo, čeprav je znanja še vedno premalo, izrazita težava pa je procesiranje razkritih prevar. Kajti, če se stvari ne procesirajo, ne zaključujejo z negativnimi posledicami za tiste, ki so pri takšnem početju sodelovali, dajemo zelo napačen signal vsem, ki razmišljajo, da bi se lotili česa podobnega."

Cilj projekta je tako informiranje javnosti in sodelovanje ključnih deležnikov na področju prevar. "Ta koalicija je sestavljena tako, da vsak deležnik v okviru svojih pristojnosti skuša na tem področju narediti čim več. Računsko sodišče se bo fokusiralo na področje javnega naročanja, kajti če povprečnega davkoplačevalca vprašate, kje vidi meni, da je veliko prevar, hitro pridemo na polje javnega naročanja. Naš cilj je, da v tistem tednu spregovorimo o tem, kako bi Slovenija lahko že v prihodnjih dveh letih omejila nepravilnosti na področju javnega naročanja," je še razložil Vesel.

Yuri Sidorovich iz družbe Delloite je ocenil, da so prevere pri nas skoraj tabu tema. "Cilj projekta je, da to spremenimo. Prvi korak pri zdravljenju katere koli bolezni je, da si priznaš, da imaš simptome, težavo. In težava je. Finančni kriminal ne pozna meja. Korupcija, pranje denarja in druge vrste prevar, razjedajo kot rakave celice številne segmente – zdravstvo, politiko, gospodarstvo, medije, javni sektor, gradbeništvo …"

Moramo se odkrito vprašati, zakaj država, ki ima visoke davke, svojim državljanom ponuja vprašljive javne storitve, kam gre ta denar, je opozoril: "Eden ključnih elementov pri pregonu česar koli je ničelna toleranca. Raziskave kažejo, da ima Slovenija nadpovprečno toleranco do prevar. Mislim, da to izhaja iz kulturnih posebnosti slovenskega naroda, ki je miren, toleranten, ampak v določenih primerih ne bi smel biti."

Sidorovich je kot ključno izpostavil spreminjanje mentalitete: "Žal je naša generacija najbrž prestara, da bi jo spreminjali, ampak treba je, da mlade opremimo z orodji, da bodo zgradili boljšo družbo. Boljšo Slovenijo. Zato bomo veliko delali z mladimi, predvsem s študenti, če bo mogoče tudi z dijaki."

Metka Tekavčič z Ekonomske fakultete je poudarila, da "pošteno poslovanje na vseh področjih ni izbira, ampak nujnost. Samo tako lahko družba trajnostno preživi." Poudarila pa je tudi, da se pri nas pogosto preveč ukvarjamo "z malimi stvarmi", velike pa se ne znajdejo pod lupo pozornosti. 

Sogovorniki so se sicer strinjali, da "bodo prevare vedno obstajale". Kot je poudaril Vesel, se s takšnimi aktivnostmi ukvarjajo zelo inteligentni ljudje, ki so pogosto korak pred družbo, ki skuša takšno početje zajeziti: "Sistem mora graditi svoj imunski sistem, to je igra, ki se vseskozi ponavlja." Na izzive ni imuno niti Računsko sodišče, kjer so se pred dodatno zavarovali s prenovo sistem, kar bodo tudi drugim ponudili kot primer dobre prakse: "Si pa ne delamo utvar, da je to dokončna zaščita, kajti faktor naivnosti, želja človeka verjeti v neko neverjetno srečo, ki se mu je zgodila ... to bo vedno obstajalo."

Pomembna pa je preventiva in soočanje s problemom, je poudaril Boris Štefanec iz Komisije za preprečevanje korupcije: "Če bi mi tukaj sedeli pred dvajsetimi leti, bi bila ta soba zakajena, kakšnega bi si prižgal tudi kdo izmed nas govornikov. Represija, predvsem pa preventiva in ozaveščanje so dosegli, da Slovenci danes manj kadijo, v tem prostoru pa nikomur niti na misel ne pride, da bi prižgal cigareto. Prevare so, prevare bodo, ampak takšni koraki, ki jih delamo danes s tem podpisom, bodo sčasoma prinesli rezultate."

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
15. 06. 2019 12.12
+12
Pravi Lopofi so se zbrali skupaj! da se zmenjo, kako bodo kradli naprej Slovence! Metka s svojo stalno pripravljenostjo na FF, Deloite, ki so dajali pozitivna mnenja prirejenenim bilancam podjetij, ki so najemala kredit, tista viceguvernerka, ki je sokriva za lažno sanacijo bank, lepo!
Uporabnik1095190
14. 06. 2019 15.35
+11
Dokler bomo morali podpirati toliko ene nekoristne "delovne" sile ne bo nič bolje. Neproduktivnost je njihov največji sovražnik,za nas pa strošek.
Transformerji
14. 06. 2019 13.49
+6
To mi izpade kot črni humor - mala skorumpirana, mafijska, pokvarjena državica, kjer lahko poštene ljudi iščeš z lučjo celo podnevi - kaj naj bi bilo drugega? Pa zmagajo desni, pa spet vladajo levi. Saj se spomnite Kučana in Jankoviča, ki je zmagal po zaslugi levih, pa ni mogel sestaviti vlade - pa je vskočil Janša, tega je pa kar hitro odnesel javni sektor.
Transformerji
14. 06. 2019 13.51
+3
Da ne bo pomote: v javni sektor spada tudi ves državni sektor!
ROMELS
14. 06. 2019 12.51
+15
Tile javni uslužbenci sploh ne vedo za kaj so sploh plačani in povrhu še zelo namazano.
brezveze13
14. 06. 2019 11.21
+3
kam gre denar, večina naročnikom, če kaj malega ostane pa kupijo kakčen material ki je v glavnem že nekje v drugi državi odpisan. Italiani so vso svojo izrabljeno šaro malo prebarvali jo izvozili v Romunijo tam z njo ustanovili firmo. Romuni veseli za novo firmo so jim avtomatski padli v naročje za umetno suženjstvo, to sem videl iz prve roke
DKR
13. 06. 2019 18.00
+29
Na sliki pa Metka Tekavčič,ki si je nagrabila kup denarja z nekakšnimi "kvazi"pogodbami . In ta oseba propagira pošten poslovni odnos???? Jao,jao,jao......
BrezZavor
13. 06. 2019 17.12
+9
Kaj bi to, kriv je Janša.
sodelujem
13. 06. 2019 17.11
+15
Ma to že vrabci čivkajo---zadnja-Glavina........Akcija,kaj papir.!
Shisui
13. 06. 2019 17.09
+13
Hja, treba je nekako plačati vse kupljene glasove iz JS/JU.
osnovna šola
13. 06. 2019 17.08
+12
Bodo preiskali tudi prevaro NLB in njenih obveznic?
TolstojV
13. 06. 2019 16.23
+53
Ta država lupi državljane z davki a tega denarja se ne vrne državljanom v obliki kvalitetnega življeja, ceste so zanič, in preobremenjene, pokojnine in plače večine so sramotno nizke, ogromno denarja gre za socialo tujih državljanov ki sploh ne živijo v Sloveniji ali pa na enem naslovu živi 20 ljudi, v Slovenijo se naseljuje vedno več kosovarjev in bosancev ki prehitro dobijo dovoljenja za bivanje v Sloveniji in njihove številčne družine, vse to je udarec za zdravstvebo blagajno v katero ti prišleki niso nikoli nič prispevali. Država je na račun Slovencev preveč radodarna do tujcev. Slovenci pa iz dneva v dan plačujemo višje prispevke za zdravstvo za državno blagajno.
Vinogradnik67
13. 06. 2019 19.04
+6
Huraaa
13. 06. 2019 16.22
+20
Tudi brez pogodbe bi s spoštovanjem obstoječe zakonodaje in ustave, izgubili veliko pokvarjenih uradnikov, življenje pa bi postalo res življenje.
Huraaa
13. 06. 2019 16.17
+19
Samo s podpisom pogodbe nič, s spoštovanjem pogodbe, pa veliko.
sodelujem
13. 06. 2019 17.09
+5
vinogradnik33
13. 06. 2019 15.47
+29
Zamisli in tudi same obsodbe finančnih prevar so vredne pozornosti , a žal bo ostalo samo pri teh obsodbah , kajti vsa kriminalna dejanja so povezana s financami več ali manj , ki bi jih morali kriminalci vrniti državi ali oškodovancem , pa je temu stopilo ustavno sodišče nasproti in onemogočilo to , kar je v normalnih državah ustaljena praksa - VRNITEV DENARJA SUMLJIVEGA IZVORA ALI NEPOJASNJENEGA IZVORA , S TEM JE USTAVNO SODIŠČE ODPRLO ZAHTEVKE ZA VRNITEV STROŠKOV VSEH VRST V VERIGI KAZENSKEGA PREGONA DO OBSODB ! Namesto , da bi bili kriminalci kaznovani , so nagrajeni !
anonymous82
14. 06. 2019 11.50
+3
Aleander_
13. 06. 2019 15.39
+6
jurij...javnost ti verjame in aplaudira... in zelo dobra reklama - v čemer si top of the top med Big4 v SLO
Uporabnik113189
13. 06. 2019 15.32
+21
Nekateri so bili že omenjeni z dvomljivim slovesom, sam bi dodal še družbo Deloitte, ki je sodelovala pri pripravi "sanacije" naših bank, s pomočjo poljskih, bolgarskih, madžarskih študentov, ki so ocenjevali čez prst tovarne, podjetja in ugotovili da potrebujejo 5 milijard. Naši študenti so bili očitno predragi ali dovolj pametni. Hkrati so revizorji, pa še svetovalci tistim ki dobro plačajo za podatke, da so soudeleženi pri zelo priročnem znižanju bonitet neke države, ko se pleni itak ne bodo priznali. Skratka volk nas uči kako čuvati ovce, na tem spisku pa jih je kar nekaj zrelih za odstrel ker delajo veliko škodo. Tabu tema, ja to bo, kaj če bi začeli pri sebi? Prvi korak bi moral biti, da se okrepi naša Sova in da spremlja dejavnost takšnih in podobnih v naši državi.. To bi bil res korak v smer, da si povrnemo samozavest in suverenost. Poiskati bi morali tudi pisce raznih anonimnih pisem, ki pripomorejo zavrnitve naših kadrov, kot v primeru Pavlihe.. No, pa navsezadnje bi tudi mi morali spisati kakšno anonimko za naše "države prijateljice", očitno je to način, ki vpliva na odločitve v Bruslju.
Aleander_
13. 06. 2019 15.31
Jimi1
13. 06. 2019 15.13
+32
Ker državo in njeno JU sestavljajo sami žlahtniki se to dogaja.... Zakaj postavljate neumna vprašanja ob stanju vladavine mafije kleptokracije...
cirenij
13. 06. 2019 15.21
+26
Slovenija je majhna, zato toliko žlahtnikov in prijateljev na položajih. Saj so v Bruslju tudi. Kamor se obrneš protekcija, sposobni so pa odrinjeni, mogoče celo brezposelni. Pod katerokoli vladavino.
Aviator247
13. 06. 2019 15.08
+29
Volka sprašujete kako čuvat ovce?
Groucho Marx
13. 06. 2019 14.56
+58
O poštenosti nam pridiga Metka Tekavčič, ena izmed največjih profesorskih zaslužkaric s fiktivnimi avtorskimi pogodbami. :)
batom@pinkponk.com
13. 06. 2019 15.10
+26
ravno sem mislu napisat, da je to ena izmed tistih...