Gospodarstvo

Prevent ostaja brez naročil, vse bolj realna tudi stavka

Slovenj Gradec, 16. 11. 2009 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prevent Globalu se obetajo vse večje težave. Delni lastnik Nijaz Hastor naj bi ustavil velik del naročil, hkrati pa se v četrtek obeta stavka zaposlenih, če ti do takrat ne dobijo oktobrskih plač.

Prevent-5
Prevent-5 FOTO: Mateja Klavs

"Po mojih informacijah naročil ni bilo že prejšnji teden, tudi danes ni bilo novih naročil. To pa pomeni, da bodo zaposleni imeli delo s starimi naročili še ta teden, prihodnji teden pa bi bilo lahko zaradi ustavitve naročil teoretično okoli 150 ljudi ostalo brez dela," je za 24ur.com povedal predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman. Po njegovih besedah bi lahko že ta teden bili presežni delavci na programu Passat Comfort, a so odgovorni v podjetju naredili nekatere prerazporeditve in delavce razporedili na druge programe.

S selitvijo proizvodnje je Prevent Globalu zagrozilo nemško podjetje Prevent DEV v primeru, da uprava na čelu z Ivanom Majcnom ne bo odstopila. Ta je že v petek sporočila, da ne namerava ponuditi odstopa, zato se v podjetniškem svobodnem sindikatu, ki ga vodi Zorman, bojijo, da bo Prevent DEV začel uresničevati napovedi o selitvi proizvodnje iz Slovenije. Prevent DEV je posredni kupec večine avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih sešijejo avtomobilska podjetja Prevent Globala v Sloveniji s skupno 1300 zaposlenimi. Poslovanje Prevent Globala je tako trenutno povsem odvisno od poslovnega sodelovanja z nemškim Prevent DEV, ki je v lasti drugega največjega lastnika Prevent Globala, Nijaza Hastorja (45-odstotni delež).

Problem tudi z osebnimi dohodki

Predsednik podjetniškega sindikata je govoril tudi o napovedani stavki zaposlenih. Glede tega je rekel, da je predsednik uprave Majcen že pred časom dal obljubo, da bodo zaposleni plače dobili 13. oziroma 15. novembra. Nekaj manjših družb v sklopu družbe Prevent je plače sicer res izplačalo, a večina zaposlenih v Preventu plač še ni dobila. Če plač ne bo do vključno 18. novembra, bo naslednji dan sledila stavka, ki bo trajala do izpolnitve zahtev. Med te spada tudi zahteva, da se zaposlenim plačajo vsi še neplačani prispevki v 2. pokojninski steber. Podjetje naj bi zaposlenim po besedah Zormana namreč dolgovalo za štiri mesece omenjenih prispevkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suckyourass
17. 11. 2009 16.18
počasi bo tudi lastnike strah za življenja
suckyourass
17. 11. 2009 16.17
koala_pleza_plazi
17. 11. 2009 14.53
jožajoža Ne govori mi da si mi delavci na Preventu nismo zaslužili plač,da smo živeli le od kreditov,ki so jih naši"šefi"najeli.Mi še kako trdno delamo za ta denar ki ga dobimo.Mislim,da bi si zaslužili precej večje plače in ne te minimalne kot jo imamo.To da pa gre PREVENT v *************pa vemo,da je zaradi tega ker so gospodje v upravi jemali kredite zato,da so kupovali druga podjetja,jih reševali iz kriz,nato pa so itak uvideli,da z njimi ni nobene koristi.S tem mislim predvsem letališče Maribor,lesno otiški vrh,letališče Slovenj Gradec,razna gradbena podjetja....pa še bi lahk kaj naštela.In to z našim denarjem,ki smo ga MI delavci pridelali,namesto,da bi ta denar vložili v naše plače,ki bi bila zaradi tega precej boljše.Tukaj so se "sukali "milijoni in milijoni.Če pa mene kdo kaj vpraša pa je šlo samo za pranje denarja,da so si lahko v svoje žepe vtaknili milijone dobičkov NAŠEGA DENARJA!!!!!!
Zvonka Burzi?
17. 11. 2009 14.40
Tako kot sport se bo tudi comfort selil iz Slovenije.To se že lep čas ve. Zdaj jim je to samo izgovor. Vsi vemo, da se to pripravlja že lep čas.Za Zormana pa ni vredno izgubljati besed, saj vsi vemo na čigavi strani je vedno bil. Ali se je kdaj zamislil zakaj se zaposleni izpisujejo iz njegovega sindikata?
galiot
17. 11. 2009 14.21
Seveda jim paše sedet na dobro plačanih stolčkih,za delavce jim pa tako ni mar.Saj če se uresniči grožnja,da bodo preselili proizvodnjo,kaj potem pomaga stavka.To je spet ena velika sramota in vlada to mirno gleda.Na koncu bo pa to spet ena Mura,IUV,itd....
misli-si
17. 11. 2009 12.55
Nihče kot kaže ne bo odstopil,delavci bodo lahko štrajkali,ker zaloge so glede na naročilo ogromne,dosegli pa kot ponavadi ne bodo ničesar.In bliža se nova Mura! majatrbov-vse drži kot pribito!
abc966
17. 11. 2009 12.04
gospodje sedaj če ne bo plače in če gre v stečaj je koroška na dnu prinesite denar nazaj saj veste kdo so ti koroški tajkuni
ona***
17. 11. 2009 10.48
oh ta Zorman ,tako ko je pameten pa naj pove da za ta PASAT KOMFORT,se že 1 leto ve,da se konča proizvodnja v sl.gradcu konec leta 2009,ne pa sedaj govori kot da so to grožnje DEV-a in da zato seli proizvodnjo ker uprava ne odstopi.sami kreteni!aja pa še colorado(do konca leta 2009-se konča program)to vemo vsi.
misli-si
17. 11. 2009 10.25
delajo se nadure ,gužva na polni črti,naročila se dvigajo,plače pa ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Le kako naprej???????????????????
mr.T
17. 11. 2009 01.01
Gre se samo z to da bi Zakeršnik rad da ga bogato plačajo da izstopi iz podjetja,Hastorju pa to sploh ni treba saj lahko samo pipco zapre pa firma propade,poblem rešen. Na zalost bo to merjenje 'mednožnih orodij' usodno za 1300 delavcev.
Niko_
16. 11. 2009 22.52
Kakšne odločitve je naš Prevent sprejemal v preteklosti, da se je spravil v situacijo, kjer je povsem odvisen od podjetja v Nemčiji? To je tako, kot da si sam sebi zvežeš roke.
esmer4lda
16. 11. 2009 20.07
skoda, ampak kaj lahko drzava nardi ? odkupuje prevleke // dont think so
fufvsn
16. 11. 2009 19.47
A se naša ****** država ne zaveda, da če gre prevent v ***** da koroška ne more preživeti!!!!
AquaDark
16. 11. 2009 19.34
tukaj je tako,da se ne morejo dogovoriti, kdo bo molzel kravo, kjub temu, da le ta nima več mleka......in seveda s tem delajo škodo delvcem, ki imajo že tako majhne plače, da le stežka preživijo iz meseca v mesec
proofreader
16. 11. 2009 19.18
Igre je konec.
Jožajoža
16. 11. 2009 19.18
V VSEM ČASU DELOVANJA FIRME PREVENTA ni bila niti ena plača zaslužena z delom, ampak je ves ćas firma živela preko premostitvenih kreditov iz NOVE KBM.sedaj, ko banka ne dobi več kreditov, se je sistem v banki in takšnih firmah zrušil