Gospodarstvo

Preventovi delavci dobili pomoč

Slovenj Gradec, 15. 10. 2010 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javni jamstveni in preživninski sklad je skupno 1288 delavcem izplačal sredstva v skupni višini dobrih 3,7 milijona evrov. V povprečju so prejeli 2870 evrov bruto oziroma 1657 evrov neto.

Največji delež predstavljajo delavci dveh Preventovih družb, od katerih jih je 1155 iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin prejelo dobre 3,3 milijona evrov bruto. Delavci družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki sta v stečaju od 9. avgusta letos, so v povprečju prejeli izplačilo v višini 2870 evrov bruto oziroma 1657 evrov neto, je pojasnila področna svetovalka iz jamstvenega sklada Vesna Ostojić.

Delavka Preventa
Delavka Preventa FOTO: Damjan Žibert

Poleg teh delavcev je jamstveni sklad izplačal še 79 delavcev iz podjetja MTD Maribor, 22 delavcev iz podjetja Labod Novo mesto in 32 delavcev iz devetih različnih podjetij. Ob tem na jamstvenem skladu poudarjajo še, da so do sredstev iz jamstvenega sklada upravičeni tudi tuji državljani, če jim je delovno razmerje v Sloveniji prenehalo zaradi stečaja, prisilne poravnave ali izbrisa podjetja. Informacija je predvsem pomembna za delavce Vegrada, saj je med njimi veliko tujcev.

Ostojićeva je povedala, da lahko delavci Vegrada zahtevke za izplačilo iz jamstvenega sklada že vložijo, nekaj so jih na skladu že prejeli. Zakonski rok za vložitev zahteve za izplačilo iz jamstvenega sklada je sicer 90 dni od prenehanja delovnega razmerja. Ob tem je pomembno, tako Ostojićeva, da terjatve prijavijo tudi v okviru stečajnega postopka na sodišče, sicer zahteva za izplačilo iz jamstvenega sklada ni popolna.

Večina delavcev Vegrada je odpovedi pogodb o zaposlitvi prejelo v sredo, po poteku 15-dnevnega odpovednega roka pa se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zigy11
15. 10. 2010 17.22
Dolžni so nam po 5x toliko! Ta tnesek zajema zaostale plače plus odpravnino,ki znaša eno zajamčeno plačo! To pomeni da so nas prinesli okol za eno plačo odpravnino ki nam jo je dolžan Prevent, ki pa je nebomo nikoli videli!
periot
15. 10. 2010 15.51
To ni nobena pomoč to so zaostale plače.
Alexxsaso@yahoo.ca
15. 10. 2010 12.07
Kaksna pomoc?To je placa katere delavci niso prejeli od junija... Dolzni pa so jim se najmanj 1x toliko. Naveza Kozmus, Zakrsnik in Hastor pa se bogato sprehaja naokoli. Niti ene same preiskave se ni uvedene, ceprav je dokazov o gospodarskem kriminalu vec dovolj... Res, smrdi ta nasa skorumpirana drzava.
przelmuding
15. 10. 2010 11.04
Prekkleta država zakaj pa ne zaprejo tiste ki so ustvarili to izgubo, še prej pa zaplemba vsega imetja. Mi ki delamo pridno pa lepo to vse plačujemo gnila država.
antonino
15. 10. 2010 10.56
kaj nebi država imela več. če bi ljudje vseeno delali pod vodstvom pravih gospodarjev in ustvarjali, ne pa da ležijo doma in se smilijo sami sebi, država pa jim daje denar - kaj ni nič kakih javnih del, da bi za prejet denar vsaj nekaj delali - pa ne mislim nič slabega za te ljudi - oni so ubogi, ampak država bi lahko nekaj ukrenila za dobro vseh
antonino
15. 10. 2010 10.53
a ne bi bilo bolje, če bi lastnike - barabe zaprli, jim pobrali nakradeno, pa bi delavci delali in prispevali v blagajno toliko, ne pa iz nje porabili.