Gospodarstvo

Prihodki iz naslova dela so se med pandemijo skrčili za 2995 milijard evrov

Ženeva, 23. 09. 2020 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pandemija covida-19 je na trgu dela terjala večji davek od prvotnih bojazni. Po navedbah Mednarodne organizacija dela (ILO) je brez dela ostalo več sto milijonov ljudi, zaposleni pa so utrpeli "ogromen" padec zaslužka. Prihodki iz naslova dela so se na globalni ravni skrčili za 10,7 odstotka, kar nanese okoli 2995 milijard evrov.

ILO v najnovejši raziskavi ugotavlja, da se je število opravljenih delovnih ur do sredine leta v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšalo za 17,3 odstotka - to pomeni skoraj 500 milijonov služb s polnim delovnikom, izpostavlja organizacija.

Število delovnih mest je za 100 milijonov višje, kot je ILO domneval junija. Tedaj je namreč pričakoval, da bo do konca drugega trimesečja opravljenih okoli 14 odstotkov delovnih ur manj. "Posledice so katastrofalne," je ocenil prvi mož ILO Guy Ryder. Kot je dejal, so se prihodki iz naslova dela v prvih devetih mesecih leta v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšali za 10,7 odstotka, kar je za približno 2995 milijard evrov oz. 5,5 odstotka svetovnega bruto domačega proizvoda.

Pandemija je povzročila številna odpuščanja in upad prihodkov.
Pandemija je povzročila številna odpuščanja in upad prihodkov. FOTO: Dreamstime

Covid-19 je od lanskega izbruha na Kitajskem ubil skoraj milijon ljudi, več kot 31 milijonov pa se jih je z njim okužilo. Poleg zdravstvenih izzivov, ustavitev javnega življenja, omejitev potovanj in drugih ukrepov je imel virus uničujoč učinek na delovna mesta po vsem svetu, dodaja agencija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
23. 09. 2020 20.01
Glede na to , da natančno vemo , kje so največja žarišča okužb covida , predlagam , da se znesek teh 3000 milijard naprti v plačilo ravno tema dvema državama. To sta Kitajska in hrvatija.