Gospodarstvo

Prijavili za 87 milijonov evrov terjatev

Murska Sobota, 11. 09. 2009 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

400 upnikov Pomurke je v stečajnem postopku prijavilo za 87 milijonov evrov terjatev, od tega jim je stečajna upraviteljica priznala 61 milijonov.

evro bankovci
evro bankovci FOTO:

Natanko 400 upnikov Pomurke Mesne industrije je v stečajnem postopku prijavilo za 87 milijonov evrov terjatev, od tega jim je stečajna upraviteljica Alenka Gril priznala 61 milijonov, 27 milijonov evrov pa jim prereka. Delavci bodo delno poplačani, o deležu pa Grilova še noče govoriti.

Rok za prijavo terjatev se je iztekel v četrtek, po besedah Grilove, ki ima pri vodenju postopka 14 sodelavcev, pa se seštevek priznanih in prerekanih terjatev ne ujema, ker so upoštevane tudi nekatere terjatve delavcev, ki jih ni treba prijaviti, vendar se morajo upoštevati na seznamu kot priznane, pri čemer gre za plače od začetka stečaja do prenehanja, odpravnine in še nekatere.

V 61 milijonih evrov so tudi terjatve, ki so priznane z nekim odložnim pogojem, kar pomeni, da mora odložni pogoj nastopiti, da bo terjatev v resnici postala terjatev v takem znesku, pojasnjuje stečajna upraviteljica in dodaja, da bodo prihodnji teden sodišču oddali dopolnjeno otvoritveno poročilo, kjer bodo zadeve tudi opisane.

O prodaji oziroma najemu Grilova pravi, da je bila večina premoženja, tako nepremičnin kot opreme, zastavljena, s prodajo preostalega premoženja bodo poplačali ločitvene upnike, v kolikšnem deležu bodo poplačani delavci, pa je preuranjeno govoriti, saj je treba počakati, kako bodo stvari stekle.

Medtem ko bodo delavci s prednostnimi terjatvami na prvem mestu, pa kaže precej slabše kmetom kooperantom. Njihove terjatve so uvrščene med navadne, zato je postavlja vprašanje, če bo kaj ostalo tudi za te. "Ne bom rekla, da ne bo nič ostalo, je pa bistveno manj verjetno," je povedala Grilova.

V kratkem bodo začeli postopke prodaje, kar zadeva najem, je ta bo besedah Grilove sicer teoretično možen, vendar manj verjeten, ker je zanimanje le za posamezne obrate, Pomurka pa je le celota. Obrat je sicer v stalni pripravljenosti, vendar z minimalnimi stroški, in če gre v najem eden od obratov, se stroški bistveno povečajo in so lahko nesorazmerni ter s stroškovnega vidika vprašljivi.

Med stečajem vzdržujemo vsa dovoljenja, ki jih je imelo podjetje, v zadnjih mesecih so imeli več inšpekcij, nadaljevali pa so tudi postopek za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga bodo pridobili do konca leta. Obrat je v fazi pripravljenosti, in če bi se našel kupec, lahko z manjšimi stroški normalno nadaljuje proizvodnjo, je še povedala Grilova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Bukova Drva
11. 09. 2009 14.47
bogi delavci spet ne bo za njih nič ostalo,če je to pravica.Grilova pa bo itak poskrbela za svoj žep!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!