Gospodarstvo

'Prispevkov ne morem poravnati brez pomoči, pomoči pa ne dobim brez plačanih prispevkov'

Ljubljana, 30. 11. 2020 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
316

Številni podjetniki, katerih podjetja zaradi epidemije covida-19 ne obratujejo, so se znašli v finančni stiski. Čeprav so upali na pomoč države, pa zdaj ugotavljajo, da je ta nanje pozabila. Čeprav bi jim državna finančna pomoč olajšala težke čase, pa do nje niso upravičeni, če nimajo poravnanih obveznosti do države. "Kako naj plačamo prispevke, če pa smo že več mesecev brez prihodkov?" sprašujejo.

Letošnje leto se počasi bliža koncu, a nanj ne bomo imeli preveč lepih spominov. Zapomnili si ga bomo namreč po epidemiji covida-19, ki se je zažrla v vse pore naših življenj, močno pa je prizadela tudi gospodarstvo. Še posebej bodo njene posledice občutili podjetniki v storitvenih, gostinskih in turističnih panogah, ki jih je epidemija prizadela najbolj.

In če se država po eni strani trudi, da bi ublažila posledice epidemije na gospodarstvo, pa po drugi strani v veliko stisko spravlja številne podjetnike – predvsem tiste v majhnih in srednje velikih gospodarskih družbah. Ti so se, pravijo, znašli v začaranem krogu.

Številni podjetniki so se znašli v začaranem krogu.
Številni podjetniki so se znašli v začaranem krogu. FOTO: Dreamstime

Poglejmo primer: družinsko podjetje, ki se ukvarja s turističnimi prevozi, se je letos znašlo na robu prepada. Vlada je zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom prepovedala delovanje omenjenemu sektorju, zaradi česar podjetje že več mesecev nima prihodkov. Ko so se želeli prijaviti na razpis za pridobitev državne finančne pomoči, so ugotovili, da so pogoj pri vsakem od razpisanih razpisov poravnane obveznosti do države. To je namreč eden izmed ključnih pogojev za uveljavitev pomoči. Tu pa nastane težava. "Kako naj poravnam obveznosti do države, zaposlenih in dobaviteljev, če sem že velik del leta brez prihodkov? Prva stvar, ki mi pade na misel, je pomoč države v obliki kreditov za premostitev likvidnostnih težav. Če bi bili Avstrija, Nemčija ali pa celo Srbija, bi bilo to mogoče. V Sloveniji pa to žal ni možno, saj država od mene zahteva, da imam poravnane obveznosti iz naslova prispevkov in davkov, kljub temu da mi ta ista država prepoveduje delati in obenem ne zmanjša ali da možnosti odloga plačila teh obveznosti. Znajdem se v začaranem krogu. Prispevkov ne morem poravnati brez finančne pomoči, finančne pomoči pa ne dobim brez plačanih prispevkov," ugotavlja podjetnica.

Podjetnikom majhnih in srednje velikih gospodarskih družb se tako zdi, da je država nanje pozabila. "Nismo dovolj veliki, da bi imeli ogromno prihrankov ali kapitala, od koder bi lahko črpali v teh časih, prav tako pa nismo dovolj majhni, da bi dobili temeljni dohodek kot s. p.," pojasnjuje in dodaja, da se pozablja, da so prav majhna in srednje velika podjetja tista, ki v Sloveniji zaposlujejo velik del prebivalstva. "Porabili smo že čisto vse prihranke in bomo žal primorani zapirati svoja podjetja. Posledično ne bomo samo odpuščali, ampak bomo tudi sami ostali brez dela," pravi.

Številna podjetja potrebujejo pomoč.
Številna podjetja potrebujejo pomoč. FOTO: Dreamstime

Na ministrstvu za gospodarstvo so pritrdili, da so pogoj za pridobitev državne pomoči za mesečni temeljni dohodek in za subvencioniranje čakanja na delo (ukrepa, ki spadata v pristojnost ministrstva za delo) poravnane obveznosti do države na dan vložitve vloge. "Pri ukrepu izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka, ZZUOOP, 88. člen, je zapisano:  '(5) Do izplačila izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz drugega odstavka tega člena ni upravičena oseba iz prvega odstavka tega člena, ki na dan vložitve vloge za izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka nima plačanih zapadlih obveznih dajatev in nima izpolnjenih drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki jih pobira davčni organ," so pojasnili.

Pri ukrepu čakanja na delo pa je v 74. členu ZZUOOPP zapisano: "(2) Pravice do povračila izplačanih nadomestil plače iz prejšnjega odstavka ne more uveljavljati delodajalec, ki ne izpolnjuje obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki jih pobira davčni organ, če ima neplačane zapadle obveznosti na dan vložitve vloge. Šteje se, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz te alineje tudi, če na dan vložitve vloge ni imel predloženih vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let do dne oddaje vloge".

A na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da v njihovo pristojnost spada ukrep za pridobitev državne pomoči pri kritju fiksnih stroškov, pri katerem pa zahteve o poravnanih obveznostih do države ni. Pri ukrepu kritja fiksnih stroškov je pogoj ta, da na dan 31. decembra 2019 podjetje ni v težavah. To pomeni, da je ukrep kritja fiksnih stroškov možen tudi za podjetja z neporavnanimi obveznostmi do države, so pojasnili na pristojnem ministrstvu.

Dolžnikov do države skoraj 15.000

Je pa bilo do 25. oktobra letos med pravnimi osebami 3.660 takih, ki svojih obveznosti do države niso poravnale, obveznosti so starejše od 90 dni, dolg pa znaša več kot 5000 evrov. Med fizičnimi osebami je takih kar 11.078, so sporočili s Finančne uprave RS. Kot so še pojasnili, se je v letu dni (torej od 25. oktobra 2019 do 25. oktobra 2020) skupen dolg znižal za 54 milijonov evrov oziroma 5,7 odstotka, število dolžnikov pa se je v tem obdobju zmanjšalo za 543 oziroma za 3,5 odstotka.

Seznam dolžnikov
Seznam dolžnikov FOTO: Furs

Težka pot do pomoči

Oglasil se nam je tudi bralec, ki pravi, da podjetje zelo težko pride do pomoči države, tudi če ima plačane prispevke. Pojasnil je, da se je njihovo podjetje čez spomladansko krizo kljub občutnemu upadu prihodkov prebijalo bolj ali manj z lastnimi močmi po načelu "bomo že zdržali". V drugem, jesenskem valu, so se odločili, da bodo izkoristili pomoč države v obliki COVID mikrokredita, ki ga kot pomoč gospodarstvu ponuja Podjetniški sklad. "Pogoj za pridobitev kredita so seveda tudi plačani prispevki, pa še kup drugih pogojev je … Za razmeroma majhen kredit (25.000 evrov) – v našem primeru je to manj kot 5 odstotkov lanskoletnih prihodkov in manj kot četrtina upada prihodkov v letošnjem letu je treba izpolniti cel kup dokumentacije. S kolegico sva dokumentacijo urejala en teden. Naj povem, da pri urejanju dokumentacije nastanejo tudi dodatni stroški. Potrebuješ potrdila državnih inštitucij (npr. Ajpes), ki jih moraš seveda plačati vnaprej," pojasnjuje.

Glede na to, da gre za kredit zaradi epidemije, so pričakovali, da bo odobritev hitra, a temu ni tako. "Vlogo smo oddali v drugem roku (skupaj so trije), 23. 10. 2020. Na odziv smo počakali en mesec, potem pa poskušali izvedeti, kaj se dogaja z našo vlogo. Vendar na Podjetniškem skladu ne dvigujejo telefonov. Potem pa šok na spletni strani Podjetniškega sklada se pojavi novica: 'Vloge, ki so prispele v prvem roku, do 16. 10. 2020, za pomoč v koronakrizi, bomo pregledali do 20. 12. 2020.' Za drugi in tretji rok pa sploh ni podatka. Torej vlog, prejetih v drugem roku, v letošnjem letu očitno niti ne nameravajo pregledati? Da bi bil šok še večji, so v novici napisali, da lahko prosilci iz prvega roka v primeru pozitivne vloge pričakujejo sredstva do 10. 10. 2021. Halo? To je eno leto po oddaji vloge. Torej lahko prosilci, ki smo vloge oddali v drugem in tretjem roku, sredstva realno pričakujemo leta 2022? Ali tej pomoči sploh lahko rečemo koronska pomoč? Bomo prosilci sposobni državi plačevati prispevke še leto in pol? Če je odgovor da, potem takega kredita prav gotovo ne potrebujemo," je razočaran.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
03. 12. 2020 14.17
+1
Zato je najbolje biti upravnik večstanovanjskih stavb, sigurno plačilo za nič dela....Vsak mesec napišeš obračun, ga razdeliš v kuvertah po predalčkih in stvar urejena...To je država, ki se jim fučka za ljudi, za male obrtnike in ostalo gospodarsko panogo....Zato so ukinili namerno SDK leta 1991, da so in še z lahkoto kradeli(ejo)!
Bu?ko Štru?ko
01. 12. 2020 11.31
+0
Ja velik problem je tole. Sam imam s.p. v panogi, ki ni bila neposredno prizadeta (software), ampak je problem, ko ti kar naenkrat nehajo plačevat vse slovenske stranke oz. se začnejo izmikat plačilom in izgovarjat in iskat luknje, kako pa oni nebi plačali nič zdaj... Ja kako naj pa jaz plačam potem svoje stroške??? Za nekaj mesecev gre, potem sem na nuli, v minus pa ne bom hodu, bom prej zaprl s.p. Pomoči od države pa nočem, ker je itak treba potem vse vračat, pa tudi ker ne spadam v neposredno kategorijo prizadete panoge, ne želim odžirati denarja tisti, ki so bili bolj in neposredno prizadeti. Samo najbolj mi gre pa na jetra tule komentarji, kako gre s.p.-jem lepo. No ni, vsak, ki ima 5 minut cajta, te lahko j.e.b.e v glavo na polno. Nekdo ti ne plača par računov, pa si v r.i.t.i., ne glede ali imaš eno leto rezerve ali ne, prej kot slej zmanjka keša. Itak pa kot dokaj mlad ne morem delati ne vem kake rezerve, če želim kupiti stanovanje/hišo, širiti familijo... pri takih plačilih kot so pri nas to ne gre. Zato pa pravim, tole kar imamo tu je res greznica od greznice. Nobene ureditve, nobenih kazni,... nič ne moreš. Hvala ampak ne hvala. Upam da kmal odidem v tujino, ker tole tu še za crknit ni več!
Important notice
02. 12. 2020 12.09
Navedi vir, ki določa vračilo TD, ki ga dobiš za čas krize. Me prav zanima, od kod te dezinformacije.
KVAJSTABO
01. 12. 2020 08.42
+1
Res je žalostno, dela ni ker je država zaprla trgovine, ki so po m2 po 3x večje od živilskih in obenem pričakuje, da bo lastnik podjetja ki proizvaja produkte plačeval zaposlenim, plačeval državi... Ljudje čakajo na tisto, ki jim "pripada" pa ni važno kako to zagotoviti... Banke se obnašajo zelo nekorektno ker tudi za 30 000 .-€ pufa te ne trzajo. Probaš sfinancirati ne da bi odpuščal...prodajaš kar ne rabiš... in tudi kar rabiš pa potem odkupiš nazaj.... A nebi bilo bolj enostavno dol zapreti in iti na zavod? Tam vsaj kaj dobiš in si brez skrbi.
KVAJSTABO
01. 12. 2020 08.33
+2
Isti šmorn je za maske in razkužilo... najprej čakaš več kot en mesec, potem dobiš, da si na razpisu upravičen do tega, ampak, JA AMPAK, najprej plačaj potem ti bodo vrnili... In, če nimaš za plačat??? Če je pomoč, zakaj je treba najprej plačevati in potem čakati , da vrnejo denar. Če bi imel denar, sploh se nebi ukvarjal s papirji ampak bi enostavno kupil tiste maske in razkužilo...
mackon08
01. 12. 2020 08.24
+2
Če jim je država prepovedala delati naj jim tudi to nedelo plača pa naj nikogar ne briga s kakšnim avtomobilom se kdo vozi.
muci007
01. 12. 2020 08.15
+1
Preveč birokracije v Sloveniji in EU ubija ljudi.
Sortegilio
01. 12. 2020 08.09
+4
Medtem ko je stanje resno, oni razmišljajo o smučanju. Pišite zakone sebi, ker gospoda rada smučajo. Ker na smučanju je manjša verjetnost okužbe, kot pri frizerju. Res smo butale. A je kdo pozabil, kako se je sprožil pri nas virus - s smučarijo ...
mackon08
01. 12. 2020 08.21
+0
Sorteglio jaz sicer ne smučam samo si napisal bedarijo. Kako se lahko okužiš na smučarski progi ni šanse. Odpret vse proge brez dodatnih aktivnosti pod nujno.
Sortegilio
01. 12. 2020 08.34
a sploh ne, ker je tako malo ljudi na smučanju. Kaj pa je bilo v Italiji februarja letos?
zibertmi
01. 12. 2020 08.05
+1
kot izgleda so komentarje za reperja zablokirali,pa saj je vseeno ,če tu napišem,ker so ga izbrisali iz registra samozaposlenih.zlatko žal boš ostal sam kot gale,pojedla te bo pokvarjena politika sds zablojencev
muci007
01. 12. 2020 08.16
-1
zibertmi
01. 12. 2020 08.17
+1
simple_mind
30. 11. 2020 21.04
+1
Kar vse prodamo, pa gremo zapravit vse na Florido, potem pa nazaj na socialno, pa bomo videli, kdo bo še kaj pridelal in prislužil, in od česa bomo živeli ...
Božji hram
30. 11. 2020 19.33
-2
Zdej bi že vsak imel s.p je treba z glavo delat ne z rokami
muci007
01. 12. 2020 08.17
+1
A imaš s.p.? Zelo verjetno ne. Poskusi ga vzeti in pokaži svetu svojo genialnost.
Jožajoža
30. 11. 2020 18.26
+2
tako se pride do premoženja posameznikov. moti ji, da smo v jugi imeli 97% nepremičnin v zasebni lasti.takrat je bila parola, daj zemljo tistemu,ki dela. mislim, da jim je v teh 30 letih uspelo odvzet premoženje najmanj 60% slovenskim državljanom, (firme so na pokradli vse)da ne govorim o hipotekah na nepremičnina......
Mladi? Plasto
30. 11. 2020 18.05
+1
ta drek od predsednika vlade ,ki je bivši komunist , nima pojma o gospodarstvu .... zato so ukrepi neživljenski , njegovi frendi se pa itak napajajo iz proračuna k zdejle biznise na polno z državo delajo :D --- vse ostalo pa propada ..... mogoče je to njegov plan !!! ..... ta odsluženi mađarski prostitut (se nanaša na njegovo delo :D) dela namreč očitno usluge nekomu(korporacijam),ki bo zapolnil ta prazen prostor ,ko bo vsega konec in malih podjetij več ne bo .....
periot22
30. 11. 2020 18.00
+3
DRAGI PODJETNIKI ZDRUZITE SE PA PRED PARLAMENT CE BOSTE JOKALI VSAK ZASE NE BO NIC BOLJSE!!!!!!!!!!
Important notice
30. 11. 2020 17.54
+0
Sedaj se je pokazalo, da je neplačevanje prispevkov državi, nacionalni šport... Torej podjetja že prvi mesec zaprtja niso imela denarja za pokritje prispevkov iz zadnjega meseca poslovanja.
Mladi? Plasto
30. 11. 2020 18.12
+5
ne vem na kerem planetu živiš . ampak zadeva se je začela marca ..... če misliš , da je bilo vmes normalno zato ,ker si TI bil na morju , pa itak nima smisla razlagat :D
poper00
30. 11. 2020 19.25
+4
Odpri podjetje zaslepljenec pa boš videl o čem je govora.Ne moreš samo zato ker ljubiš komunjaro izgubiti stika z realnostjo.Sam sem v gospodarstvu 40 let in takih idiotizmov,ki se tepeje med sabo še nisem videl.
Important notice
30. 11. 2020 20.13
-2
Imam podjetje in imam plačane vse prispevke, tako da ni nobenih težav pri državni pomoči. Poleg tega je treba razmišljati vnaprej. Vsak podjetnik, ki vsaj malo razmišlja ve, da moraš imeti vedno vsaj za tri mesece zaloge plačne mase, za vsak slučaj, če se kaj zgodi.
zibertmi
01. 12. 2020 08.16
+1
z lahkoto delaš tako pri tako urejeni plačilni politiki,še ljudem ,ki delajo v storitvenih dejavnostih ,se pravi po opravljenem plačilo,pa naj bo to frizura ,belež ali popravilo avta,ljudje ostajajo dolžni.kake cifre so za kako večje delo.veliko podjetnikov gre v marolo zaradi neplačevanja,material in vse ostalp plačuješ dokler lahko,da o slamnatih podjetjih ali navideznih ,ki kar naprej spreminjajo ime,lokacijo in direktorja ne govorim.da maš pa za par mesecev na rezervi jih je pa bore malo,pa enkrat letos je to že bilo potrebno.tako da ne pluval na krbit ljudem
muci007
01. 12. 2020 08.19
+1
Impkrtant, normalno da imaš podjetje. Verjetno delaš le za državo in nisi na trgu.
Important notice
01. 12. 2020 10.36
ne bo šlo, muci ... edini pogoj je plačilo po predračunu. za stalne stranke se pa lahko menimo drugače. Tako delujem že 20 let. Posel je v tem času upadel. Res je. Toda k sreči ne popolnoma. Za približno 50%. Zato je polovica zaposlenih na čakanju, polovica jih dela. Vsak mesec se zamenjajo. Zaenkrat ni pritožb. Spomladi, ko smo bili popolnoma zaustavljeni, smo bili pa vsi doma. Kdor je želel in imel delo, je lahko delal od doma (računovodstvo pa to... takrat je bila ravno bilanca).
dante
30. 11. 2020 16.56
+6
če maš korono, ti država vse stroške pokrije, če umreš od korone pa še ti pogreb plačajo
glavni Baja
30. 11. 2020 15.43
+0
aj kj na crnjaka 🙃
Dbist
30. 11. 2020 15.07
+1
Catch 22 oz. jj
MariaAna
30. 11. 2020 14.23
+3
Kako bomo poravnali tisto kar so nam že dali...to šele pride !
okinse
30. 11. 2020 14.15
+22
Tukaj večina ne razume da podjetniki nič ne fehtajo!!! Hočejo delati naprej kot prej in se boriti za svoj kruh. Pa če delajo 12 ur na dan ali 3 ure je njihov problem. Kolikor naredijo toliko imajo!! Enostavno bolj ne more biti. In če nekdo dela prekomerno ali pa zelo dobro unovči svoje znanje, kaj koga briga kaj si bo s tem privoščil!!!?? Če pa jim država prepove delat je dolžna osnovne stroške PLAČAT!! Ker tudi vsak podjetnik je dolžen plačat vse dajatve in nerazumne davke!! In nikakor ni merilo mercedes pred garažo! Kar nobenega ne briga! Še najmanj pa pametnjakoviče, ki živijo od javnih služb ali socialne!! Poden od podna!
robi1971
30. 11. 2020 15.03
+9
periot22
30. 11. 2020 18.01
+4
jokal
30. 11. 2020 14.07
-3
Vsak dan se s pretresljivimik zdobicami "zbira" za neke izmišjene reveže, ki se jočejo okrog, da nimajo za en jogurt. narod jih pa še podpira, pa nakazuje lep denar. Dokler jih bo narod podiral, bo jih vsaki dan več. V tujini se tiste kaže v medijih, ki so delovni, se trudijo in se nekaj ustavrili. Pri nas pa dobi v medijih tisti prostor, ki v življenju ni ničesar delal, toče navidezni solze in jamra, kaj mu še vse pripada, in kako mu je hudo. Pod pretvezo "revščine" si ne malo lenuhov in nepoštenjakov želi luksuza in lagodnega življenja na račun države (davkoplačevalca) in raznih zbiranj nevladnih organizacij. V kapitalističnih državah mu narod zabrusi, naj dela, pa mu imel, pri nas pa postane tudi s pomočjo medijev "bogi revež", za katerega mačehovska država nima posluha. Ko berem te zgodbice, včasih res ne vem, ali sem v satiri ali v komediji, ko ti nekdo piše, da si že leta ni mogel kupit liter mleka ali kakšno jajce, ker je to za njega predrago. Dobesedno norčevanje in poštenega in delovnega naroda.
StarWars
30. 11. 2020 15.56
+2
Me prav zanima jokal, od česa ti živiš?
periot22
30. 11. 2020 18.04
+0
jokal prazno nakladanje verjetno si Jansev placanec ki ne dela nic pljuva pa po po drugih probaj si potem pa pisi!!!!!!!!!!!