Gospodarstvo

Pritisk na letalske prevoznike

Bruselj, 06. 06. 2007 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letalske družbe so zaskrbljene, da bi EU civilni promet vključila v sistem trgovanja z izpusti toplogrednih plinov.

Evropske letalske družbe so v sporočilu za javnost danes izrazile zaskrbljenost zaradi načrtov Evropske unije, da bi civilni letalski promet vključila v sistem trgovanja z izpusti toplogrednih plinov. Na podlagi neodvisnega poročila zunanjih strokovnjakov so letalski prevozniki namreč prišli do ugotovitve, da bi takšen korak dolgoročno močno prizadel njihovo poslovanje in ogrozil njihovo konkurenčnost v primerjavi s prevozniki z drugih koncev sveta.

Vvključitev v sistem trgovanja z izpusti toplogrednih plinov dolgoročno močno ogrozila sposobnost obstoja evropskih letalskih prevoznikov
Vvključitev v sistem trgovanja z izpusti toplogrednih plinov dolgoročno močno ogrozila sposobnost obstoja evropskih letalskih prevoznikov FOTO: Adria Airways
Povišanje cen letalskih vozovnic bi po ugotovitvah študije obenem močno zmanjšalo število potnikov evropskih prevoznikov. Stroški nakupa dovolilnic v okviru sistema bodo v obdobju med letoma 2011 in 2022 po najbolj optimističnih napovedih okoli 45 milijard evrov, kar znese štiri milijarde letno. V istem obdobju se bo za 40 milijard evrov zmanjšal tudi skupni ustvarjeni dobiček prevoznikov, tako da bi bila močno oslabljene finančna stabilnost družb. V letalskem sektorju bi bilo ustvarjeno tudi manj delovnih mest.

Evropska komisija je decembra predlagala zakonodajo, v skladu s katero bi v sistem trgovanja vključili tudi civilni letalski promet. Predlagana direktiva se nanaša na vse lete znotraj EU od leta 2011 dalje in za vse lete iz oziroma na letališča v EU od leta 2012, pokrila pa bi tako evropske letalske prevoznike kot tudi tiste iz tretjih držav. Poročilo, ki so ga naročila združenja evropskih letalskih družb, ugotavlja, da bi vključitev v v sistem trgovanja z izpusti toplogrednih plinov dolgoročno močno ogrozila sposobnost obstoja evropskih letalskih prevoznikov.

Povišanje cen letalskih vozovnic?

Zaradi močne konkurence v letalskem sektorju bi prevozniki na letalske potnike in uporabnike storitev tovornega prometa lahko prevalili največ tretjino vseh stroškov, ki bi jih ustvarila vključitev v omenjeni sistem. To je v nasprotju s trditvami komisije, ki je predvidela, da bodo letalske družbe uspele prevaliti večino ali celo vse dodatno ustvarjene stroške na uporabnike.

Evropski letalski prevozniki bodo obenem izgubili svoje konkurenčne prednosti v primerjavi s prevozniki z drugih koncev sveta, dodatni administrativni stroški bodo prizadeli predvsem manjše prevoznike, zmanjšala pa bi se tudi mobilnost ljudi znotraj EU. Prevozniki zato Evropsko komisijo pozivajo, naj znova preuči svoj predlog in naj zgornjo omejitev izpustov postavi na višjo raven ter tako vračuna rast letalskega prometa. Letalske družbe obenem nasprotujejo vsakršni uvedbi dodatnih ekoloških dajatev za letalski promet.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.