Gospodarstvo

Prodaja deleža SDH v Meti Ingenium odnesla dva člana uprave in člana nadzornega sveta

Ljubljana, 05. 01. 2021 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
8

Nadzorni svet SDH je v postopku prodaje manjšinskega deleža države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, ugotovil določena odstopanja od standardov in postopkov SDH. Zato so člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica ter član nadzornega sveta Igor Kržan sporazumno odstopili s položajev.

Boštjan Koler in Boris Medica sporazumno odstopata kot člana uprave in zapuščata Slovenski državni holding (SDH) z 31. januarjem, začasni predsednik uprave v času prodaje tega deleža, sicer član nadzornega sveta Igor Kržan, pa je z mesta člana nadzornega sveta odstopil z današnjim dnem, so sporočili iz SDH po izredni seji nadzornega sveta. Ta se je danes seznanil z izsledki neodvisnega zunanjega pregleda postopka prodaje družbe Ernst & Young v sodelovanju z zunanjim pravnim strokovnjakom odvetniško pisarno Ulčar & partnerji.

Nadzorni svet SDH bo z namenom zagotavljanja stabilnosti poslovanja SDH pristopil k pripravi predloga za sodno imenovanje sedanje svetovalke uprave Vanesse Grmek za članico uprave do popolnitve uprave, ki jo od 7. oktobra 2020 vodi Janez Žlak, so napovedali.

Ugotovitve nadzornega sveta

Nadzorni svet je ugotovil, da je šlo v postopku prodaje na strani zasebnega večinskega solastnika družbe Meta Ingenium, družbe Meta Ventures, za pomembne nepravilnosti, ki se nanašajo na opustitev dolžnosti informiranja in seznanjanja SDH z drugimi bistvenimi okoliščinami, pomembnimi za postopek prodaje. "V zvezi s tem je SDH za zaščito interesov države še pred zaključkom izsledkov pregleda uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva," so zagotovili.

Obenem pa je nadzorni svet SDH ocenil, da so v SDH potrebni dodatni ukrepi, usmerjeni v zagotavljanje strokovnosti ter odpravljanja tveganj na področju razpolaganja s kapitalskimi naložbami. Upravo je seznanil, da pri vodenju postopka prodaje manjšinskega deleža države ni bila zagotovljena največja mogoča dolžna skrbnost za zagotovitev pravilnosti postopkov in največjega mogočega ekonomskega interesa za državo.

"Nadzorni svet ugotavlja, da bi pri vrednotenju SDH lahko izkazal višjo stopnjo skrbnosti in pridobil dodatne informacije o poslovanju Bia Separations, ki bi utemeljevale višjo pričakovano kupnino za delež države v postopku prodaje. V zvezi s tem v SDH poteka interni postopek ugotavljanja morebitnih napak v delu strokovnih služb ter priprava načrta prenove sistema politike razpolaganja in vrednotenja naložb," so zapisali.

SDH
SDH FOTO: POP TV

Uprava SDH bo po preučitvi okoliščin primera sprejela ustrezne ukrepe, ki se nanašajo na odpravo pomanjkljivosti in odstopanj od ustaljenih standardov za izvedbo postopkov razpolaganja. Ti ukrepi bodo po njihovem prispevali k boljšemu upravljanju tovrstnih tveganj in preprečevanju podobnih ravnanj v prihodnosti.

"Pri ravnanju zasebne družbe Meta Ventures, ki je bila pred nakupom deleža države večinska solastnica družbe Meta Ingenium v višini 51 odstotkov in je imela v postopku prodaje deleža v Meti Ingenium predkupno pravico, so bile ugotovljene nepravilnosti in opustitev dolžnega in transparentnega ravnanja oziroma informiranja manjšinskega lastnika oziroma upravljalca 49-odstotnega deleža SDH. SDH kot posredni lastnik podjetja Bia Separations ni bil vključen v postopek dokapitalizacije oziroma prodaje," so povzeli

Izkazalo se je, da je šlo za asimetrijo informacij, ki je bila posledica tega, da družba Meta Ventures kot upravljavska družba Meta Ingenium ni ustrezno izpolnjevala dolžnosti seznanitve SDH z relevantnimi informacijami o naložbah Meta Ingenium. V okviru tega bi moralo poslovodstvo Meta Ingenium v skladu z računovodskimi standardi razkriti pošteno vrednost dolgoročnih finančnih naložb, predvsem naložbe v Bia Separations.

Manjši iztržek pri prodaji, kot bi ga za svoj delež lahko prejela država

Po mnenju nadzornikov SDH bi morali poslovodstvi družb Meta Ingenium in Meta Ventures SDH seznaniti z vsemi drugimi relevantnimi informacijami, ki so izhajale iz komunikacije z drugimi solastniki, vključenimi v prodajo deležev družbe Bia Separations. Omenjena prodaja in okoliščine njene izvedbe so bile izjemno pomembne za SDH, predvsem zaradi izvedbe pravilnega vrednotenja in sprejema ustreznih upravljavskih odločitev.

"Z opustitvijo opisanih dolžnosti sta poslovodstvi družb Meta Ingenium in družba Meta Ventures imeli informacijsko prednost in sta v veliki meri lahko vplivali tako na postopek kot na izid oziroma višino kupnine od prodaje deleža države v družbi Meta Ingenium," so ocenili. To pa je vodilo v manjši iztržek pri prodaji, kot bi ga za svoj delež lahko prejela država.

Nadzorniki SDH so ugotovil še, da je ob pomanjkanju bistvenih informacij mogoče razumeti, da je SDH pri prodaji manjšinskega deleža države v družbi Meta Ingenium sprejel ponudbo, ki je zagotavljala višjo kupnino in nižji odstotek pri tako imenovani earn-out klavzuli. "V primeru, da bi imel SDH na voljo dodatne bistvene informacije, bi lahko kot upravljavec ravnal drugače in drugače presojal ekonomski vidik prodaje deleža," so strnili.

Ajdovsko družbo Bia Separations je v začetku novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech. Nekateri slovenski mediji so bili pri tem kritični do države, da je izgubila delež omenjene kupnine, ki bi ji lahko pripadel, če ne bi prodala deleža v Meti Ingenium.

Bia Seperations se trenutno ukvarja z več kot tisoč različnimi projekti. V kliničnih testiranjih je več kot dvesto učinkovin, tudi za razvoj cepiva za koronavirus.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
07. 01. 2021 13.44
+1
tudi v prejšnji upravi so bili člani sds naprimer šircelj.imeli so bajne plače.kar ni direktno pognal jajo,ki nas je takrat pripeljal tako dale,da je naslednja vlada morala zastavit deleže podjetij,ker ni dobila novih kreditov,so nadaljevali na sdh.zgodba se in se bo nadaljevala.to pojemo že 30 let pa se nekako ne neha.izgleda ,da so naši starši in nekaj mi ogromno ustvarili,da ni konca
ska1
06. 01. 2021 10.54
+1
očitno je bila ta FIRMA pomembni člen v verigi ?
XYZO
06. 01. 2021 10.20
+1
Odnesla ...kaj pa kazenska ovadba in ostalo.......
Janez_53
06. 01. 2021 09.58
+4
Člani raznih nadzornih svetov in uprav dobivajo poleg krasnih plač še razne nagrade in seveda mastne odpravnine. In da ne bi govorili o "levih" in "desnih"! VSI SO ISTI!!! To je bilo že večkrat videno! Nisem pa še slišal, da bi kateregakoli od teh pijavk zaprli zaradi lumparij! In bog ne daj, da bi kateremu od njih zarubili premoženje! Ne ukrepa ne leva in ne desna vlada - torej jim takšno stanje odgovarja! Odstavitev - ali zamenjava, kar se lepše sliši - ni noben primeren ukrep! Prej ali slej se pijavka prisesa na enega od drugih seskov in veselo služi naprej!
A3umf
06. 01. 2021 09.16
+2
Komunajzerski koruptivizem uspeva v vseh strankah brez izjeme! TAJKUNE VSE ZAPRIMO, PREMOZENJE JIM VZEMIMO IN VRNIMO SLOVENIJI PRIHODNOST!
hotchilipoper
06. 01. 2021 08.05
+2
Uporabnik543728
05. 01. 2021 21.05
+3
"Borut Jamnik, ki že skoraj dve desetletji spretno izčrpava državna podjetja in bogati na račun davkoplačevalskega denarja, naj bi želel v Slovenski državni holding spraviti Borisa Medico. Medica nima potrebnih izkušenj, a namesto tega naj bi osebno prijateljeval z ministrom Mirom Cerarjem, kar je dovolj dobra kompetenca v času Vlade Marjana Šarca. Boris Medica, ki je dolga leta delal za mednarodno korporacijo Johnson&Johnson, je nato prešel pod Jamnikovo okrilje. Bil je glavni akter združite Zavarovalnice Tilija in Slovenika." Torej sta oba leva kadra, ni čudno, da je ta novica povsem potisnjena v ozadje, čeprav gre za oškodovanje države za 16 milijonov €.
Uporabnik543728
05. 01. 2021 20.44
+2
"Dietnerjeva pa je pripravljena zamenjati Boštjana Kolerja, ki mu je do položaja pomagala priti SD." Zakaj me ne čudi, da so ponovno vpleteni SD kadri in da ta novica ni na naslovnici?