Gospodarstvo

'Prodaja Mercatorja Agrokorju slovenska afera Watergate'

Ljubljana, 12. 06. 2014 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prodaja Mercatorja naj bi bila v sklepni fazi. Slovenski državni holding mora na naslednji seji vlade predstaviti potek procesa prodaje približno 53-odstotnega deleža v Mercatorju in oceniti tveganja. V ZSSS pa so prepričani, da gre pri prodaji za "slovenski Watergate".

Vlada je na današnji seji naložila Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki upravlja državno premoženje, da v okviru svojih pristojnosti na naslednji seji vlade predstavi potek procesa prodaje približno 53-odstotnega deleža v Mercatorju in oceni tveganja, povezana z izvedbo ali neizvedbo prodaje, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Več podrobnosti iz urada niso posredovali, prav tako je bil redkobeseden minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja. Po seji vlade je dejal le, da je vlada danes "razpravljala o poteku postopka za prodajo delnic Mercatorja" in da bo sklepe objavil vladni urad za komuniciranje.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Prodaja naj bi bila v sklepni fazi

Prodaja Mercatorja naj bi bila v sklepni fazi, vlada pa je o postopku prodaje največjega slovenskega trgovca danes razpravljala na pobudo več sindikatov. Ti so Dragonji in ministru za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejanu Židanu konec maja izročili javni poziv proti prodaji Mercatorja Agrokorju.

Dragonja je takrat napovedal, da bo vlada proučila zadnje dogajanje v procesu prodaje in se odločila, kako bo v tem primeru delovala. "Elementov, ki zdaj govorijo v prid običajnim 'fair' pogojem, mislim, da je vedno manj in da pogoji, ki so ponujeni, ne materializirajo tiste strateške komponente, ki jo Mercator ima v tem trenutku, zato da dolgoročno zagotavlja svoje makroekonomske cilje kot eno vodilnih slovenskih podjetij," je takrat dejal Dragonja.

Židan pa je takrat opozoril na številna delovna mesta, ki jih zagotavljata kmetijstvo in sam Mercator. Ta trenutno nima lastnika, ki bi razmišljal dolgoročno. Od vlade je zato pričakoval, da se bo do tega opredelila, da bodo stvari jasne in da se ne bodo dogajale v ozadju. "Čeprav gre samo za posredno lastništvo - država ni neposreden lastnik Mercatorja, posredni pa je, preko državnih bank -, politika nima pravice se ne opredeliti," je dejal.

Nova cena za delnico Mercatorja postavljena pri 86 evrih

Postopek prodaje Mercatorja Agrokorju se je v zadnjih mesecih zavlekel, nazadnje pa je bil rok za izvedbo posla podaljšan do 30. junija. Iz Mercatorja so v torek sporočili, da so z bankami upnicami in lizingodajalci podpisali celovito pogodbeno dokumentacijo za izvedbo finančnega prestrukturiranja skupine, s čimer je zagotovljena dolgoročna finančna stabilnost družbe.

Prestrukturiranje Mercatorjevega dolga je bil Agrokorjev pogoj.
V skladu z aneksom k prodajnemu sporazumu, ki sta ga konzorcij prodajalcev Mercatorja in Agrokor podpisala konec februarja, rok za izvedbo posla pa je podaljšal do 30. junija, je nova cena za delnico Mercatorja postavljena pri 86 evrih. Agrokor naj bi poleg tega Mercator dokapitaliziral v višini 225 milijonov evrov, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov.

Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital, banke upnice pa naj bi prispevale dodatnih 100 milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič
Predsednik ZSSS Dušan Semolič FOTO: Dare Čekeliš

'Gre za slovenski Watergate'

Politične stranke so zaskrbljene zaradi postopka prodaje Mercatorja Agrokorju, vlada pa molči, pa so na novinarski konferenci poudarili v ZSSS. Ob tem so izpostavili, da gre pri poslu, s katerim se rešuje strateške interese Hrvaške in Italije, za slovenski Watergate.

Pravijo, da so v ponedeljek na naslove 19 političnih strank poslali več vprašanj v zvezi z njihovimi stališči, do srede do polnoči pa so prejeli devet odgovorov, je pojasnil izvršni sekretar pri zvezi Goran Lukič. Med strankami, ki imajo poslance v aktualnem sklicu DZ, se nista odzvali le DL in Zavezništvo Alenke Bratušek.

Sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS Ladi Rožič je povedal, da je iz strankarskih odgovorov mogoče sklepati, da prodajni postopek skrbi vse v Sloveniji, razen "dveh bankirjev", in sicer predsednikov uprav NLB in NKBM Janka Medje in Aleša Hauca.

Da so banke sprva kot razlog za nujnost prodaje Agrokorju navajale potrebo po takojšnjem pritoku sredstev, s katerimi bi kreditirale podjetja, in da zdaj problema pomanjkanja kapitala v finančnem sistemu ni več, pa je spomnil predsednik ZSSS Dušan Semolič. "To kaže na pokvarjenost tega sistema," meni.
 

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SMRDIsmrdiSMRDI
16. 06. 2014 08.55
+2
"slovenska afera Watergate"......sam zgodi se pa nič....aja bodo po toči zvonili in se kitili
stve 1
14. 06. 2014 22.42
+1
Potuha nesposobnim predsednikom uprav in brezobzirnim tatovom in roparjem.
Cofar
14. 06. 2014 09.45
+4
Sprašujem se, zakaj vseh odpuščenih delavcev Semolič na sindikatu ne zaposli :) sprejmimo zakon, če nekdo ostane brez službe, ga mora zaposlit sindikat, z vsemi zakonskimi pravicami :)
comment123
14. 06. 2014 08.13
+7
ZA MNOGE MOJE RAZMIŠLJANJE NI URAVNOVEŠENO.TOREJ MERCATOR MORA OSTATI SLOVENSKI, DA LAHKO PODPIRA SLOVENSKE KMETE IN PREDELOVALCE HRANE.PUFE NAJ SE ODPIŠE, SAJ SMO SLOVENCI DOVOLJ VLOŽILI V BANKE.LASTNIŠTVO PA NAJ RAZDELIJO MED ZAPOSLENE, DOBAVITELJE IN POTROŠNIKE.TAKO BODO DELOVNA MESTA NEOGROŽENA, ŠE KAJ NOVIH SE BO ODPRLO, KER SE MORA SPODBUJAT DOMAČA PREDELAVA IN PRIDELAVA. STROGO PA BREZ KORUPCIJ IN NAPOTIZMA. LE TAKO BO VZPOSTAVLJEN POGOJ, DA SE SPET POSTAVIMO NA NOGE.IN Z OSTALIMI PODJETJI, KI SO NEKOČ DELALI DOBRO PA SO JIH SESULI POGOLTNI LOPOVI ENAKO! Z DRUGIMI BESEDAMI V ROKE LJUDEM, KI BODO ZNALI IN DELALI POŠTENO, SAJ BO NJIHOVO.
Cofar
14. 06. 2014 09.38
-7
meni je vseeno kdo je lastnik... smo EU država in posledično tudi globalna družba. Ne moti vas, da kupujete vse mogoče tehnične zadevščine in obleke s Kitajske, moti pa vas, ko bo nekdo kupil Mercator in le ta "kokr" ne bo več slovenski. Jaz sem samo kupec in me posledično zanima, kaj dobim za svoj denar. Če konkurenca lahko ponudi 20% nižje cene... potem je to to. Poleg tega imajo druge bolj konkurenčne trgovine pravtako slovensko robo. In ne vidim razloga, da se Mercator proda. Jaz, navaden državljan od tega tako ali tako nimam nič.... za slovenske proizvode mi je načeloma vseeno, je pa lepo, da jih trgovina ponuja, saj s tem zmanjšamo okoljsko onesnaženost saj so poti do trgovine krajše, kakor pa da se hrana prevaža zdaj z enega in potem z drugega konca sveta!
marsam
13. 06. 2014 12.18
+0
EEEE ALENKA CELO DRŽAVO SI ZAFURALAAAAAA
Cofar
14. 06. 2014 09.43
+2
ni je Alenka, Alenka je popolnoma nedolžna, ... Janez Janša je vsega kriv :), če verjamemo, s čimer nas pitajo v medijih :) hihihi
TadejZorman
15. 06. 2014 12.26
+5
Mb128
13. 06. 2014 11.11
+3
Hja, kolikor sem bral hrvaške on line časopise s prodajo Mercatorja Agrokorju ne bo nič ker je Mercator zastavil bankam določene nepremičnine s katerimi je imel Agrokor drugačne načrte.
Uporabnik565636
13. 06. 2014 11.11
+4
Pozabil ste napisat še kateri skladi stojijo za nakupom Mercatorja in kako jih je Nemčija že pred 10 let uvrstila na seznam kobilic (ki opustošijo podjetje in grejo novim zmagam naproti). Kako je to drugače od donedavnega tajkunstva? Samo v nacionalni pripadnosti kupca.
Uporabnik565636
13. 06. 2014 11.02
+10
Napište še rezultate prodaje Heliosa. Konec lanskega leta niso imeli zastavljene nobene nepremičnine, 102 mio dolgov in 20 mio na računih. Pred približno mesecem dni so nato zastavili vse nepremičnine in zadolžili podjetje za 300 mio. Ne si mislit, da bo kjerkoli drugače.
Uporabnik565636
13. 06. 2014 11.08
+6
Koliko jih bo Mercator odpustil? Koliko slovenskih proizvajalcev še bo prodajalo v Mercatorju? Zakaj se jim ga tako splača kupit? In zakaj se nam ga potem ne splača obdržat? Sumljivo.
flum
14. 06. 2014 07.27
+1
Doma za bajto bom povečov vrt, v kleti pa rediv kure in pujsa. Pa nej propade sosed
tao3
12. 06. 2014 18.18
+18
Zapufan tajkun, ki je v prejšnjih letih blokiral prodajo slovenskih izdelkov v njegovih hrvaških trgovinah NE more postati lastnik Mercatorja. Mercator naj kupi strateški partner z DENARJEM in ne pufi in krediti na kredite ...
Dušan Vre?ek
13. 06. 2014 10.47
+6
In širi se toliko kot se lahko s svojim denarjem, ne pa podjetje pripeljat do 1 MRD pufa, na katerem se zopet pase pol slovenske politike. Druga polovica je pa že nafutrana.
nicknamenamenick
12. 06. 2014 18.07
-10
Hi hi, EBRD je danes sporočila, da bo Agrokorju pomagala z novim kapitalom, direktor SDH-ja pa je tudi potrdil, da se ne bo vtikal v prodajo Mercatorja, tako da z zahtevo vlade po poročanju SDH ne bo nič. Vsi skupaj se veselimo skorajšnje prodaje Mercatorja Agrokorju in s tem dokončnega odreza nenasitnih seskov!
tornadotex
12. 06. 2014 17.56
+19
ČIM DLJE od Agrocorja,,,še vedno velja rek če slepec slepca vodi oba v jamo padeta!!!
Dušan Vre?ek
13. 06. 2014 10.48
kar pomeni, da je verjetno še vedno predrag!?!?!?
Roman Hren
12. 06. 2014 17.41
+18
Katere politične stranke pa so zaskrbljene, saj so vse sodelovale/sodelujejo pri prodaji, ne le Merkatorja, ampak celotnega slovenskega premoženja! Gre za razprodajo države, pri kateri sodeluje celotna politika, ob mirnem spremljanju večine državljanov, vključno s sindikati!
macek_garfield
12. 06. 2014 17.18
-1
... dajmo ... vsak drzavljan naj prispeva 300 euricijev ... da poplacamo dolgove mercatorja do bank in pohlep bavcarja in srota, hkrati pa s tem resimo mercator ...
Leonardo09
12. 06. 2014 17.44
+0
asteliks
12. 06. 2014 18.27
+7