Gospodarstvo

Propad malih podjetnikov: Avstrijci našli rešitev, zakaj se ne zgledujemo po njih

Ljubljana, 21. 03. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
1652

Več kot 100.000 samozaposlenih v Sloveniji je praktično čez noč ostalo brez centa dohodka. Številna manjša podjetja so bila prisiljena v odpuščanje, mnogi so morali razglasiti osebni stečaj. Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa so mnogi zaprli vrata svojih salonov, birojev, ostali brez nastopov, skratka brez sredstev za preživetje. Namesto rešitve jim država ponuja zgolj obliž za krvavečo rano, čeprav trdi, da si prizadeva ohranjati delovna mesta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 30-odstotno znižanje plač
    03:04
    Iz 24UR: 30-odstotno znižanje plač
  • Iz 24UR: Protikrizni ukrepi za gospodarstvo
    02:26
    Iz 24UR: Protikrizni ukrepi za gospodarstvo
Urška Božič in njen partner sta od ponedeljka brez centa dohodka. Njen kozmetični salon je zaprl vrata, prav tako ne deluje čistilnica njenega partnerja. Enega zaposlenega sta morala odpustiti, štirje so zdaj na čakanju. Kako bodo preživeli, ne ve, še posebej če jim vlada ne bo pomagala. Ukrepi, ki jih je sprejela do danes, so enostavno premalo, opozarja.
Urška Božič in njen partner sta od ponedeljka brez centa dohodka. Njen kozmetični salon je zaprl vrata, prav tako ne deluje čistilnica njenega partnerja. Enega zaposlenega sta morala odpustiti, štirje so zdaj na čakanju. Kako bodo preživeli, ne ve, še posebej če jim vlada ne bo pomagala. Ukrepi, ki jih je sprejela do danes, so enostavno premalo, opozarja. FOTO: 24ur.com

Tako je v petek s s transparentom v rokah pred poslopje Državnega zbora stopila podjetnica Urška Božič. Zakaj, ker je prepričana, da se država vede egoistično in izredno neekonomično, saj je v času krize, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa in zaradi katere je vlada, da bi omejila širjenje okužbe, sprejela stroge ukrepe, med katerimi je tudi prepoved vseh dejavnosti, ki niso nujne za oskrbo ljudi, pozabila, da majhnim podjetjem zaradi tega grozi propad. Z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov je sicer predvidena državna pomoč pri izplačilu nadomestil za čakanje na delo in odlog plačila socialnih prispevkov za samozaposlene. A to je po mnenju Božičeve in večine malih podjetnikov premalo.

Kot pravi, je edino sprejemljiv 100-odstoten odpis prispevkov za mala podjetja in samostojne podjetnike. "Z možem sva oba mala podjetnika. Mož ima čistilnico, jaz manjši kozmetični salon. V ponedeljek, ko smo morali zapreti vrata, sva ostala brez centa dohodka," pripoveduje Božičeva. Poleg njiju sta imela zaposlene še tri delavce, a sta enega morala odpustiti, tako da so zdaj štirje na čakanju. V tem času morata plačevati prispevke, ki znašajo okoli 500 evrov na zaposlenega, prav tako morata poskrbeti še za plačilo 80 odstotkov minimalne plače, do katerega je upravičen delavec na čakanju. To, da bo država prispevala 40 odstotkov tega zneska je sicer pohvalno, pravi Božičeva, a bo treba na ta del zneska čakati še lep čas. Ukrep, da se podjetnikom omogoči odlog plačila prispevkov, pa je enostavno premalo. Če ne bo odpisa prispevkov za čas krize, bo to mnoge spravilo v osebni stečaj, opozarja Božičeva in dodaja, da so številni te dni že prijavili stečaj zaradi finančne stiske.

Medtem pa si je vlada, ki je sprejemala interventne ukrepe za pomoč gospodarstvu, zaradi izrednih razmer dvignila plače. Ta poteza je močno ujezila številne državljane, še najbolj pa samozaposlene in male podjetnike, ki so prepričani, da jih je država pri sprejemanju ukrepov namerno spregledala.

Najbolj jo skrbi, ker se država ne zgleduje po drugih razvitih državah, kot je naša severna soseda Avstrija, ki je že sprejela vse potrebno, da bo vse izpade dohodka podjetij – velikih in malih – nadomestila. "Enostavno ni pametno od države, da ne ohranja delovnih mest. Mi nismo nepomembni. Če bi ohranjali podjetja, bi po koncu krize lažje znova zagnali gospodarsko rast," je jasna Božičeva, ki je prepričana, da so sprejeti interventni ukrepi vlade povsem neekonomični. "Pametne države se  zavedo, da bo, če ohranijo mala podjetja, gospodarska škoda precej manjša."

Če država sprejema ukrepe za pomoč gospodarstvu, naj bodo ti enaki za vse, opozarjajo številni mali podjetniki, ki so se znašli v hudi stiski.
Če država sprejema ukrepe za pomoč gospodarstvu, naj bodo ti enaki za vse, opozarjajo številni mali podjetniki, ki so se znašli v hudi stiski. FOTO: Thinkstock

Na problem samozaposlenih, ki so zaradi ukrepov za omejevanje širjenja okužbe ostali brez posla in strank, je opozoril tudi radijec in moderator Jure Longyka. "Kot samozaposleni sem hkrati delojemalec in delodajalec. Prispevke plačujem oboje, delojemalčeve in delodajalčeve. V času krize sem prizadet kot delojemalec in kot delodajalec. Pričakujem enako pomoč kot vsi delojemalci in kot vsi delodajalci!"

Podobnih zgodb je veliko. Če se vlada ne bo spametovala in ukrepala, bo virus pokopal ogromno podjetij, ki so jih posamezniki ustvarili iz nič in so ustvarila pomembna delovna mesta. Eden od njih je tudi Gregor Pust, direktor Zavoda G-rega, ki že 20 let izvaja športne tečaje za otroke, počitniška varstva in vodi zasebni vrtec. V pismu poslancem poziva, naj interventni zakon poskrbi tudi za pozabljeno skupino zaposlenih, ki delujejo v različnih zavodih, društvih in ustanovah. Na svojem Facebookovem profilu je pojasnil svojo zgodbo. Kot pravi, želi (pre)živeti. Zaradi razglašene epidemije je zaprl svoj zasebni vrtec, da se otroci ne bi združevali, okužili in te okužbe širili naprej. 17 redno zaposlenih je moral dati na čakanje, ker druge realne opcije ni imel. Kje bo vzel denar za njihove plače, ne ve. Prav tako, kljub zaprtju, ostajajo stroški najemnine za vrtec, ki jih bo moral pokriti. “To je moj problem,” je razočaran Pust. Prav tako opozarja, da vlada sprejema ukrepe, ki so skregani z logiko in ki pravzaprav prej škodujejo družbi kot koristijo. S svojo objavo, ki se hitro širi, je želel predvsem izpostaviti, da smo vsi skupaj v tem in da je prav, da iščemo tudi skupne rešitve oz. da delujemo za isti cilj. Če bo vlada ponudila državno pomoč podjetjem, naj bo pravična. In to za vse.

Poziv vladi, naj reši gospodarstvo in s tem Slovenijo

Odpuščanja in stečaji bodo privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. Novo breme za državo.
Odpuščanja in stečaji bodo privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. Novo breme za državo. FOTO: Dreamstime

Da realni sektor umira, opozarjata tudi Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš Musar v pozivu vladi. "Namesto da opazujemo stečaje podjetij in s. p., predlagava, da bi jih teh nekaj mesecev obdržali pri preživetju," sta zapisala. In kaj predlagata? Za zaposlene (v javnem ali zasebnem sektorju) ali samozaposlene, ki v času epidemije ne morejo pridobivati prihodkov, naj bo delodajalcem (oziroma samozaposlenim) omogočeno, da zamrznejo njihove pogodbe o zaposlitvi, za čas te zamrznitve pa jim država preko nalogov, ki jih prejmejo od delodajalcev, izplača neto dohodek v višini povprečja treh zadnjih dohodkov, vendar ne več kot npr. 1000 evrov, od katerega se ne obračunavajo akontacija dohodnine in prispevki. Prepričana sta, da bi s takšnim ukrepom dosegli takojšnjo razbremenitev delodajalcev in močno zmanjšali odpuščanja in stečaje. Hkrati pa bi delovna mesta ohranili za čas po virusni krizi. Več o predlaganih ukrepih v pripetem dokumentu.

Prav tako opozarjata, da bodo odpuščanja in stečaji privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. "Če bi država 500.000 zaposlenim in samozaposlenim tri mesece plačevala minimalno plačo, bi skupni strošek znašal približno 1,64 milijarde evrov. Od tega bi šlo v pokojninsko in zdravstveno blagajno okoli 540 milijonov evrov. S takim ukrepom bi korenito zmanjšali odpuščanje in stečaje zaradi virusne krize. Iz mehanizma odkupa obveznic ECB je Sloveniji na razpolago okrog 3 milijarde evrov financiranja, kar zadostuje tako za tak ukrep kot za sektorske ukrepe v posameznih branžah," ocenjujeta zakonca Pirc Musar in opozarjata vlado, da so stroški visoke brezposelnosti in velikega števila stečajev dolgoročno verjetno precej višji.

Samozaposleni predstavljajo okoli 12 odstotkov aktivne delovne sile

Na problem preživetja so opozorili tudi samozaposleni v kulturi. Ministra za kulturo so med drugim pozvali, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Obenem želijo, da se zagotovi bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok. A na ministrstvu jim odgovarjajo, da se zavedajo težav, da pa samostojni interventni zakon ni predviden.

V Sloveniji je samozaposlenih več kot 100.000, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva, opozarja avtorica peticije oziroma apela vladi za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa, Maja Megla. Peticija, pod katero se je podpisalo že več kot 11.000 oseb, opozarja, da so številni z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva močno prizadeti, saj so ostali brez dela, zaradi česar bodo imeli tudi težave s poravnavanjem obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. Zato apelirajo na vlado, da nemudoma sprejme interventni ukrep z dvema oblikama pomoči od 1. marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja.

Zahtevajo oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. In sicer naj bodo do oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja upravičeni tisti, ki bodo v vsem letu 2020 zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bodo sredstva vrnili ob obračunu dohodnine. Prav tako zahtevajo pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. In sicer za tiste, ki so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, da jim država nameni pomoč v obliki pokritja te razlike.

Tempirana socialna bomba vlade očitno ne zanima dovolj

A vlada posluha zanje nima. V interventnem ukrepu je sprejela zgolj odlog plačila prispevkov. Je pa minister za delo Janez Cigler Kralj sicer danes napovedal, da je bil to le prvi korak in da bodo kmalu sledili novi. "Z interventnim zakonom želimo dati gospodarstvu in zaposlenim jasen signal, da je država tu in da odgovarja na njihove potrebe, da bo poskrbela zanje v tem težkem času." Po njegovih besedah bodo kmalu sledili novi "v sklopu korona paketa, ki bo zaobjel širše področje", kot je že napovedal premier Janša. "Razmere so zelo zahtevne, tega se zavedamo, kot minister za delo pa bi rad pozval delodajalce, da zdaj ne sprejemajo prenaglih odločitev, predvsem gleda statusa zaposlenih. Naša prioriteta je, da se proizvodne verige ne pretrgajo in da se ohranijo delovna mesta," je še poudaril. A kot opozarja Božičeva in drugi mali podjetniki, ki so se znašli v eksistencialni krizi, vlada s trenutnimi ukrepi ne ohranja delovnih mest.

Je bil pa na Twitterju nekoliko bolj pomirjujoč državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, ki je zapisal: "Na samozaposlene ne bomo pozabili. Odlog plačila prispevkov je bil le prvi nujni korak. Pripravljamo nove ukrepe za to, da bodo samozaposleni ostali likvidni in da jih ta kriza ne bo uničujoče prizadela. Ne gre pa čez noč, čeprav bi si to tudi sam želel."

Gre zgolj za obljube s figo v žepu? Kmalu bo jasno, je pa že sedaj kristalno jasno predvsem to, da je preživetje več kot 100.000 Slovenk in Slovencev ter njihovih družin ogroženo in da ni veliko časa, da država sprejme takšne ukrepe, ki bodo delovala tudi v njihovo prid in nenazadnje v prid celotnega slovenskega gospodarstva. 

Poziv vladi za hitro ukrepanje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
25. 03. 2020 08.09
kljub odpisu ne bo nič gremo na cesto zadnja priložnost
Erika K
25. 03. 2020 11.57
foxterier
24. 03. 2020 15.01
za zgledovanje čakamo Madžarske ukrepe. Kaj nam ena Avstrija
muci007
23. 03. 2020 09.43
+3
Resnično bi lahko državne banke, v katere so bile vložene milijarde, vrnile v proračun od svoj večji del dobička.
Erika K
25. 03. 2020 11.57
Kje ste zdaj kričači? Se je plošča obrnila, kaj?
suzyQ
22. 03. 2020 21.45
+7
Jaz vem, kje vzeti prvih 193,6 mio € za reševanje podjetij, s.p.-jev, konec koncev tudi šolnikov in drugih zaposlenih... pri sanaciji pred nekaj leti smo vsi sodelovali, lahko bi se nam iz časa debelih krav zdaj po hitrem postopku kaj povrnilo. “NLB skupina je uspešno zaključila še eno leto, saj je v 2019 ustvarila čisti dobiček v višini...” v začetku komentarja omenjenega zneska. Znesek na njihovi uradni strani. (Vir: nlbpikasi poševnica sporocilo-za-javnost-20-02-2020)
lloojjzzee
22. 03. 2020 21.16
-1
g.Moderndorfer je dobro povedal : deli in vladaj ???
papi1
22. 03. 2020 19.54
+0
V nekoč naši SLO je že vsak SP, od snažilke naprej, žalostno je pa to, da jih 90%ne ve kaj to pomeni. To ni socijala, kot se poskuša to predstaviti.
papi1
22. 03. 2020 19.49
-9
Dragi SP-ejevci v SLO. V Avstriji pomeni SP čisto nekaj drugega, zato bodite tiho in se lahko samo veselite, če vam bo vlada kaj podarila!
Covid 19
22. 03. 2020 21.57
+9
Papi ne bluzi,ker ne poznaš razmer med avstrijskimi in slovenskimi sp.ji.Sem delal tam in tu kot sp.Naj bo jasno nekaj,niso krivi ljudje,sistem je kriv,naša država je kriva.V Avstriji boš dokazal,v kakšnem obsegu si sposoben opraviti posel in na banki boš moral imeti določeno število sredstev,ki bodo pokrivali take i onake,stroške,kot tudi plače delavcev,v primeru,če se kaj zalomi,pri nas je pomembno,da gre v kuverti delež nazaj investitorju,zato si pač dobil posel neglede,ali si ga sposoben opraviti ali ne,mnogokrat pa moraš biti še v pravi stranki...pa še mnogo je razlik,ki se mi jih ne da naštevati..
muci007
23. 03. 2020 09.44
+1
iga_biba
22. 03. 2020 19.17
-1
Tempirana socialna bomba vlade očitno ne zanima dovolj, zanima zanima, s to bombo bodo lahko vladali tudi po krizi. lačni narod je vodljiv!
Belibog
22. 03. 2020 19.16
+6
Ne odpis, država naj vsem, ki ne delajo, refundira 80% plače, za Marec in April
Pikanajlonca
22. 03. 2020 18.18
+30
A bo kdo pošteno napisal, da cel javni sektor skoraj 300 000 ljudi, fikusov ne plača nitI centa davka, prispevkov in ne ustvari niti centa dodane vrednosti..niso Davkoplačevalci ampak DAVKO-PORABNIKI Ne ustvarijo ničesar porabijo pa vse kar ustvarijo drugi ?.
Uporabnik1152447
22. 03. 2020 19.47
+8
Ni cel javni sektor tak. Zdravniki, gasilci, policisti in mnogi drugi poklici veliko delajo. Je pa res, da so tudi mnogi poklici, ki delajo samo škodo. Npr. za sodišča bi bilo skoraj bolje, če jih ne bi imeli, ker bi potem našli alternativo za razreševanje sporov. Pa veliko birokratov je tudi odveč.
Die einemaister
22. 03. 2020 21.55
+7
Ja zdravniki sploh ja, spanje po noči, nedeljsko sprehajanje okoli bolnice, na urgenci delajo sami mladi, stari kozli spijo gor v bolnici, stari 70 let in več se seveda temu privilegiju ne bodo odpovedali in šli v penzijo, in potem jokajo mladi zdravniki da ne dobijo dela, normalno, stari kozli bodo hodili spat tja dokler jih ne pobere, potem bereš, da imamo kirurga v najvišjem plačilnem razredu, ki je v treh letih opravil eno samo operacijo.
Erika K
25. 03. 2020 11.59
Bluzator, kaj si se ravno vrnil iz Albanije?
Staritrg
22. 03. 2020 17.47
-4
Sem si vzel 5minza prebiranje spodnjih komentarjev... človeka začne glava bolet ob prebiranju. Upam, da je vse to le slika peščice ljudi, ki so zašli in ne celotnega naroda.
Uporabnik1152447
22. 03. 2020 19.48
+1
Nekaj trolov z več nicki vsak dan onesnažuje komentarje na spletnih portalih. Pop bi moral uvesti možnost brisanja oz. blokiranja komentatorjev. Mene res ne zanima, kakšne izpade imajo nekateri izmed piscev z največ napisanimi komentarji, pa bi bilo lepo, če bi lahko bral samo mnenja normalnih ljudi.
medo357
22. 03. 2020 16.55
+6
Odpis prispevkov vsem 100000 bi po mojem mnenju pomenil zlom zdravstvene in pokojninske blagajne. Torej, vse drugo, pa tudi če država to plača in proračuna ali evropskih sredstev, le odpisa ne. Še najbolje je, da se za ta krizni čas uvede UTD in to za vse enako. No, da vidimo, kdo je za, levi ali desni?
Cofar
22. 03. 2020 16.58
-3
medo357 yeeees o tem govorim UTD bi bil trenutno najbolj pošten. Ampak spet ne vsem enako. Upokojenci imajo že pokojnino... državni uslužbenci tudi... bi pa lahko reševali res z utdjem.
Pikanajlonca
22. 03. 2020 18.00
+5
V Nobeni normalni državi UTD ne bo sprejet to pomeni sšlošna lenoba , propad države in naroda v celoti.
iga_biba
22. 03. 2020 19.20
+0
UTD je rešitev za vse! tudi za minimalne plače, pa tudi JU bi se močno zmanjšala ker ne bi bilo socialnih transferjev.!
Pikanajlonca
22. 03. 2020 19.28
+1
UTD ni rešitev to problem, ki vodi v propad DRŽAVE v celoti ?
Malo_sutra
22. 03. 2020 15.25
-7
Če pa ne greš čez ta en dva meseca lepo pol pa raje imej zaprto.
Cofar
22. 03. 2020 16.49
+19
to lahko reče samo nekdo ki se čoha po riti in ni nikoli nič delal.
Malo_sutra
22. 03. 2020 15.24
+8
Zakaj propad, ko bo slo vse mimo odpreš se 1x in delas naprej.
loznjak
22. 03. 2020 16.04
+2
Die einemaister
22. 03. 2020 18.32
+9
In kaj čakata vidva fikusa za to naredit??? Pa sej je enostavno glede na vajin komentar, dejta te vajine teorije v prakso, pa ja se ne denarja branita??
pomlaq1
22. 03. 2020 15.20
+35
Zal moram povedat da noben mi ni pomagal,ne banke ne drzava pred leti ko je bla kriza.Ko ne placas mal obrokov,ti grozi da ti vzamejo stanovanje,Durs,se je vsedu na racun,niti obrocno placilo niso odobrili,Blokiran racun,ne mores nic dvignit,prvo poberejo davke ddv...ce kej ostane kredit.Nobenega ni brigalo nic,Od vrat do vrat ostanes z dolgim nosom in dobis obcutek da si sploh nesposoben....Ko so zaceli vse zapiratii sem se spomnil na s.p-je, Mogoce bo v tej coroni drugac,ampak tezko verjamem.
Cofar
22. 03. 2020 16.54
+12
imam s.p.-e in verjemi mi - ne bo nič drugače. Se bo delil denar - samo dvomim, da bodo dobil tisti, ki bi ga res potreboval. To se bo pa na koncu poznal tudi na drugih podorčjih. Evo jaz sem doma - ne delam .- ne vem pa, koliko dela bom imel po tem času. Torej nesigurnosti je veliko. Res veliko. Črtal bom v naslednjem letu vse kar ni nujno - tudi tako zaežljenih 7 dni dopusta na morju. Naj si ljudej potem zračunajo kako bo to vplivalo na druge panoge v verigi. Mislim, da zelo.
zakkram
22. 03. 2020 15.14
+10
Zdej se bo pokazala vsa beda našega sistema,če bo res kot se napoveduje za 3-5 mesecev ali več shoutdown bodo rabili malo več kot 3 miljarde, 15 ali 20 miljard bo treba,če hočejo pri življenju obdržat državo, penzionerji mislijo,saj sem vplačeval 40 let,ja si,samo tega tvojega denarja že zdavnjej ni več, ali je šel sproti za druge penzije al pa so za kakšne neumnosti porabili,itak vsak mesec zbirajo denar za penzije, pa tole z sp-ji in d.o.o.-ji,najbolj firmo v mirovanje, zapret ali stečaj pa na zavod,tam bo morala država plačat prispevke in še kej vam nakazat,ne vem koliko zdej pripada 3-6 mesecev sigurno,edino fora je koliko ste si nakazovali plače prej,če je minimalc potem če ne drugega vsaj prispevke plačujejo
Erika K
22. 03. 2020 13.35
-10
Kot sem že povedal, s takšnim odnosom vam pač nič pomoči ne privoščim. Čisto nič! Pa pejte vsi v JS! Sem bil tam dovolj dolgo in poznam obe plati zgodbe!
muci007
22. 03. 2020 14.25
+2
Erika, pojma nimaš. Sicer ne bi neumnosti klatila!
poper00
22. 03. 2020 15.16
+25
Erika pohlepno ste štrajkali in praznili državo.Ne daješ ti nobene pomoči ampak jo mi dajemo tebi.Slovenija je edina od razvitih držav kjer je plača v JU mnogo višja kot v gospodarstvu.Vsepovsod drugje je vsaj30 procentov nižja.Mogoče je čas ,da nehate svoje hranitelje zmerjat z lopovi in se lepo zahvalite.
Erika K
22. 03. 2020 15.22
-11
Če jaz ne dajem pomoči, potem pa nikar v bolnišnice, ko bo trda predla!!!
Erika K
25. 03. 2020 12.00
Kje ste zdaj kričači? Se je plošča obrnila, kaj? Niti 1 dan niste mogli počakat?
RayManzarek
22. 03. 2020 13.00
+22
@Erika: Od kje denar za tvojo plačo? JS je mastodont, ki je vsaj za 1/3 predimenzioniran in v primeru draztičnega zmanjšanja drž.proračuna, bo odpuščanje v JS nuja, kot je v realnem sektorju. No, taktrat te kliče praznjenje smetiščnih kant. Ne pozabi na to tvojo idejo, zgrabiti službo pri Snagi. Me pa pomirja dvoje. Večina sp-jev ima znanje za delo in kilometrino opravljanja dela in bom(o) pač fušali. Večina v JS pa tega nima (pa je tudi v JS veliko sposobnih znotraj tistih 2/3 zaposlenih). Deugemu je fajn jamo kopati (npr. Snaha in kante), ko pa sam noter pade ba jok in na drevo. Pa lp. PS: preberi malo kako je AT odvisna od mikro in malega podjetništva! AT je bogata napram Slo, pol si lahko predstavljaš, kako je SLO odvisna od tega.
Erika K
22. 03. 2020 13.12
-20
Pa saj si ravno sam odgovoril na moje vprašanje kako ste pošteni: boste pač fušali ("fušali"). Kot, da se to že sedaj ne dogaja? Bodi toliko fair, pa povej, da pol od vašega/našega dela, gre še zmeraj pod mizo. Ampak pri pomoči, pa je potrebno biti 100% pošten. Poznam jaz take poštenjake. Veliko nas/jih je! Sami svetniki! Vsi sposobni, da kar glava peče, ostali pa ste/smo sami bedaki in JU junaki. Sploh pa mi gre to govorjenje na pamet na živce. Verjami, tudi meni privat sektor ne daje za plačo, za to sam poskrbim. Vem, da je težko za razumet, ampak keep it real!
Erika K
22. 03. 2020 13.15
-15
Tudi tvoja alternativa so kante, če si mnenja, da je malo podjetništvo preveč zate? Da država premalo poskrbi za vas. Zase lahko rečem, da bi tudi to delo opravljala, če bi morala. Štekaš?
muci007
22. 03. 2020 13.17
+8
Erika, kje si zaposlena? Ni potrebno navesti kraja.
RayManzarek
22. 03. 2020 13.22
+11
@muci: pusti zaverovane. S polno ritjo srati je lahko. Najbolje, da vsi gremo delati v JS. Proračun pa bo polnil sv. Peter. Lp
Erika K
22. 03. 2020 13.33
-1
Erika K
22. 03. 2020 13.41
+4
JS je mastodont. Pa to ni nič drugega kot natolcevanje. Avstrija, Nemčija, skandinavske drže, ... imajao vsaj 1-2 x večji JS! Je pa res, da stvari pri njih niso tako hudo zbirokratizirane.
muci007
22. 03. 2020 14.27
+19
Slovenski JS je mastadont (izvzeto zdravstvo, policija, gasilci, reševalci,..) , tu mislim na ministrstva in neučinkovite zaposlene občin, raznih zavodov agencij, itd...
Erika K
22. 03. 2020 15.26
-5
iztok 1981
22. 03. 2020 16.17
+4
glede na število prebivalstva je pol manjši. Ti pa še ene pol JS živi na račun vseh drugih zaposlenih v gospodarstvu....
Die einemaister
22. 03. 2020 18.22
+2
Erika oćitno si tako tupa da kar boli, a bejži si mislila ,da ima Nemčija s skoraj 80 mio ljudi enako velik JS kot mi?? Bravo brihta, očitno je JS edina tolažilna bilka zate, saj več kot čistilka tam nisi, no naj ti razložim, da je JS v Nemčiji glede na število prebivalstva majši od našega, sedaj mi pa povej, da ga imajo Kitajci tudi večjega kot mi.
Erika K
25. 03. 2020 12.01
To ti na podlagi števil ali na podlagi tega, da si pač nekaj blekno?
Erika K
25. 03. 2020 12.02
Daj poglej si 1x števlke: JS/ 1000 prebivalcev. Ne govori samo na pameT!! Ko boš tako daleč, pa vtihni!! Ker če na ta način upravljaš svoje podjetje, potem je jasno, da se sedaj jokaš!!! Sicer brez krivde države!!
RayManzarek
22. 03. 2020 12.49
+39
Vsi ki omenjate jahte, smučanja v tujini in drage BMWje. Lepo prosim navedite imena priimke, ... teh s.p.-jev oz. imena “firm” (kratko ime s.p.), ker drugače je to mlatenje slame in zavajanje. Sam sem s.p. od leta 2007. Vedno izstavim račun. Vsako leto si moram na stran dati vsaj 2500€, da lahko naslednje leto odidem z družino (žena + 2 otroka) na dopust za 10 dni (to je 1200€) + da imam pokrit izpad dohodka za teh 10 dni (ca. 700€), da imam za prispevke (1/3 meseca je ca. 185€) in da imam za deuge stroške znotraj teh 10 dni (najemnina, ...). Da ne omenjam, da so roki plačil od 30-90 dni in sedaj v času krize, bo vsaj 1/2 prihodkov krekpko zamujalo. Za ca. 180 oddelanih ur/mesec sem zaslužil ca. 1450€ neto (od tega si moram vsaki mesec na stran dati tistih 200€/mesec). Realno in redno plačujem prispevke in dajatve ter DDV. Žena je zaslužila 550€ za 2/3 del.čas, je pa prejšnji teden dobila odpoved. Poznam vsaj 10 sp-jev, ki so meni enaki in v enakem položaju. Zdaj pa mi naj znalci povedo, kako bodo zgledale moje finance čez 2-3 mesece??? V tem času se bo nabralo za vsaj 1100-1300€ prispevkov + 3 najemnine (toliko je odpovedni rok = ca. 600€), ostalo za življenje (kredit za stanovanje 200€, elektrika 40€, 1x telefon 20€, voda 14€, vsa komunala 30€, internet/TV 35€, kurjava 60€/mesec radeljeno skozi vso leto, reg. enega vozila + benz...), kje še je hrana, druge nujne potrebščine, ... Pa da se ne bo kdo “piknil” v internet, TV ali telefon. Otroci so doma, rabijo internet za šolo, en telefon mora biti pri hiši, TV pa je najcenejši paket (da so vsaj otroci del dneva mirni). Zelo vabljivo je biti sp!!!! Kar pridite. Če pa ta tiranska nesposobna vlada (prejšnja je bila samo nesposobna) ne bo poskrbela za vse enako, pa grem na zavod, pa bom po 13 letih fer dela, delal na črno. JS pa bo lahko živel od zraka, ker prispevkov dejansko ne bo od nikoder! Pa lp vsem.
Erika K
22. 03. 2020 13.03
-28
1450€ neto je plača, ki jo ima v Sloveniji zgornjih 15 % lestvice! Prosim, ni za kej!
RayManzarek
22. 03. 2020 13.19
+33
Preberi vse skupaj, ne samo neto plačo. Ko meni crkne avto, je strošek moj. Ko rabim orodje oz. le to crkne, je strošek moj. Če zbolim se poškodujem, je strošek moj. Regres, ga ni in si ga moram prišparati. Če mi ne dobim plačila za delo, je strošek izvršbe moj. Če iz izvršbe ni ničesar, tudi ni prohodka, strošek izvršbe še je vedno moj. Realno je moj zaslužek ca. 1150€ mesec in to za oddelanih 180 ur/mesec + še doma (računi, ponudbe, vzdrževanje orodja, plačila iz naslova dejavnosti...). Moj neto dohodek ni enak neto dohodku zaposlenega (v d.o.o. ali JS). Ko si sam, si sam za vse.
Erika K
22. 03. 2020 13.36
-20
Potem pa, še 1x, poskusi v JS z minimalcem!!!
Erika K
22. 03. 2020 13.40
-11
Die einemaister
22. 03. 2020 18.23
+8
Ti za spanje v JS bi morala dobiti plačilo glede na učinkovitost, ne pa minimalca, zahvali se Štruklju, da vas lenuhe drži pri koritu.
Die einemaister
22. 03. 2020 18.36
+8
Erika, ti imaš ogromne težave z razumevanjem, upam, da se zavedaš tega, da o tvojem IQ- ju na bazi sobne temperature niti ne začnem, Ray nič ti ni treba meni razlagati, ker te razumem, ja bo kar borba za use nas s.p. razen za lenuhe ala Erika, ki je še en JS fikus, ki drugega kot se štempljat in odštemljat na terminalu ne zna.
Erika K
25. 03. 2020 12.03
Ja, probaj, spet govoriš na pamet. A sodiš vse ostale po sebi?
Polimonca
22. 03. 2020 12.05
+28
Vsi, ki kar povprek udrihate po s.p. in nasploh po vseh, ki niso iz vam enakega gnezda priporočam da odprete svoj s.p, poizkusite ta med in mleko ki se nam cedi. In razen tega ,da se nam cedi vse to, kar ste opazili smo neomejeno na bolniških in dopustih, ker seveda mi si to lahko privoščimo. Izvolite si sami krojiti svoj vsakdan, vi, ki najbolj veste kaj je 40-urni delavnik, kaj je bolniška in kaj je neomejen dopust, ki si ga privoščimo. ČE KOGA SLUČAJNO ŠČEMI K TEMU BOGATSTVU, VSE KI STE PAMETNI SPOROČAM, DA MENJAM SVOJ S.P ZA REDNO SLUŽBO V JAVNEM SEKTORJU Z MINIMALNO PLAČO, 40-URNIM DELAVNIKOM IN ZOPRNIM ŠEFOM. PA LEP POZDRAV!
Erika K
22. 03. 2020 12.36
-22
NE vem kaj še čakaš?? Snaga potrebuje ničkoliko surferjev za celo več kot minimalcem na mesec. Izvoli zamenjati to za svoj s.p.!! Da ne boš mislila, da je JU zgolj in samo to: stol + pisarna + debela rit + bolniška + 40 urnik + zoprn šef + neomejen dopust + ohhin sploh!! Nakladači, hujskači, amaterji in bleferji!!! Verjamem, da tudi 75% od vas v resnici ne pozna javnega sektorja in da vseeno ni vse med in mleko, kot radi udrihate nazaj!! Ma niti centa vam ne dam, ker si ga, z vašim poniževalnim odnosom do vseh ostalih, ki niso S.P./d.o.o, ne zaslužite. Ne pozabite, da so meddrugim vaše stranke prav pijavke iz JU. Da tudi ti paraziti družbe iz JU plačujejo davke, takse, prispevke, nadomestila, vrtce, ... Tako, niti centa!!
muci007
22. 03. 2020 12.43
+21
Erika, s takšnim komentarjem si ne zaslužiš plačo v JS! Ali se zavedaš., da denar za tvojo plačo pride od davkov in prispevkov podjetij, gospodarstva in s.p.-jev. Si še ena v vrsti, ki misli, da denar nastane v bankomatu. S.p.-ji plača davek kot delodajalec + davek kot zaposleni. Tvoja plača se plačuje iz proračuna, ki gapolni predvsem gospodarstvo ter nekaj preko DDV.
Erika K
22. 03. 2020 12.59
-18
Glej, vem, da je tažko razumeti, a vseeno poskus. Malce mora boleti. Ta naš neljubi sistem je obratno soodvisen, pa če ti je prav ali ne. Ob vseh ukrepih, ki jih sprejema vlada za male podjetnike, še zmeraj natolcujete tukaj kako je hudo in slabo. Ja, je. A za vse, ne samo vas privatnike uboge, ki že sedaj imate vse preveč ugodnosti, davčnih "eksperimentov z pozitivno ničlo", vrtcev, ... Štekaš?? Verjamem, da bo država sprejela še mnogo več spodbujevalnih ukrepov. Samo kričati, da gori, še preden se res ogenj pojavi, pa je oprosti histerija big style. Prepričan sem, da gre mnogim privatnikom za nohte. Ne bom na tem mestu razpravljal o smotrnosti opravljanja takšnega posla še naprej. A dejstvo je, da je tudi zelo veliko ljudi v JU, ki opravlja delo, ki ga marsikateri privatnik niti ne bi želel pogledati - IN TO ZA MINIMALCA!! Tudi takšnim ljudem, in teh je zelo veliko, gre za nohte. Tako, da je to en sam histeričen vrtec, "sposobnih" privatnikov tukaj gor, ki so borijo za eksistenco ob enem pa ponujajo svojo bedo drugim.