Gospodarstvo

'Plače so izplačane'

Maribor, 26. 03. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.K./N.S./U.Z.
Komentarji
33

Delavci TVM, ki so od srede na prisilnem kolektivnem dopustu, so le prejeli januarske plače. Februarske naj bi prejeli v roku enega tedna oziroma 14 dni, direktor pa je delavcem tudi zagotovil, da naj bi proizvodnja v roku enega meseca spet stekla.

Dopoldan so se na protestnem shodu pred vhodom podjetja Tovarna vozil Maribor (TVM) zbrali delavci in člani Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). Čeprav 170 delavcev že dva meseca ni prejelo plač, podjetje pa jim dolguje tudi lanski regres, se je na protestu zbralo okoli 120 protestnikov, manj kot so pričakovali. Kot kaže, se drugi protesta niso udeležili zaradi včerajšnje obljube, da bodo danes prejeli januarske plače.

Tiste, ki so se zbrali, pa je v poslopje povabil direktor družbe in jim razložil nastalo situacijo. Medtem pa so nam iz Viator&Vektor sporočili, da so delavcem TVM januarske plače izplačali danes. ''Trudimo pa se, da zagotovimo izplačilo februarskih plač, izplačilo lanskega regresa pa bo možno po zagonu proizvodnje, katera predstavlja TVM navsezadnje največjo prioriteto,'' so še zapisali.

TVM-2
TVM-2 FOTO: POP TV

Da so delavcem januarske plače danes izplačali, je za 24ur.com potrdil tudi predsednik SKEI za Podravje Martin Dular. ''Direktor je javno, pred delavci povedal, da je danes plača, januarska. Naslednja bo nekje v roku enega tedna, 14 dni,'' je povedal in dodal, da je podjetje denar dobilo od lastnika, da so lahko poravnali obveznosti do delavcev. Proizvodnja naj bi se sicer zagnala v roku enega meseca, saj je dela in naročil dovolj, podjetju manjka le denarnih sredstev. ''Še vedno iščejo bančna zagotovila,'' je še povedal Dular. Sicer pa je direktor TVM delavcem danes dal zagotovilo, da bo proizvodnja stekla, da bodo dobili plače in da jim bodo preostali del regresa izplačali v mesecu maju.

Na dogodke v TVM se je odzval tudi predsednik upravnega odbora Viator&Vektor Zdenko Pavček, ki pravi, da se tako uprava TVM kot vodstvo družbe Viator&Vektor zavzemata in intenzivno izvajata aktivnosti, usmerjene v obstoj kakor tudi nadaljnji razvoj podjetja. ''Naša prva naloga je zagotoviti proizvodnjo, ki je osnova za poplačilo plač in regresa zaposlenim. Brez odgovornega ravnanja lastnika bi proizvodnja usahnila že pred tremi leti. TVM smo pomagali prebroditi najtežje obdobje s finančnimi sredstvi v višini 7,4 milijona evrov ter se izpostavili s poroštvom v višini 14 milijonov evrov,'' je zapisal in dodal, da se zavedajo, da je stečaj ena od možnosti, ''za nas pa do sedaj in tudi v prihodnje to ni sprejemljiva opcija.''

Poziv k odstopu

Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI je v oddaji 24UR pojasnila, da je Pavčku poslala ostro pismo, naj odstopi: “Pozvan je bil, da stori vse, kar je v njegovi moči, da prekinemo to agonijo delavcev – da ukrepa ali odstopi. Odločitev je na njem."

Lidija Jerkič
Lidija Jerkič FOTO: Skei Slovenije

Pavček v studio oddaje 24UR sicer ni želel priti, je pa Jerkičevi dejal, da je "njeno pozivanje k stečaju neodgovorno". "Ne vem, kje je pobral to pozivanje k stečaju, ker v mojem pismu besed o tem ni, nasprotno – če bi sindikati želeli stečaj, so bili za to že zdavnaj izpolnjeni pogoji, saj delavci že več kot pol leta neredno dobivajo plače in odločno zanikam, da je z naše strani prišel kakršen koli poziv za stečaj," odgovarja Jerkičeva.

Po njenih besedah se pričakuje še en val odpuščanj, "s tem, da je v tem času v naši branži že prišlo do precejšnjega prilagajanja – približno 15.000 do 20.000 delovnih mest je že manj, a zaenkrat ne pričakujemo večjih odpuščanj". "So seveda posamezni primeri, kot je TVM, a upam, da jih ne bo več. Težko je pomagati ljudem, ko pridejo v stisko na zavod za zaposlovanje, to je vloga države – poskrbeti za socialno varnost in upam, da bo nova zakonodaja, ki se pripravlja v sklopu ukrepov trga dela, pripomogla tudi k reševanju teh problemov."

Dolgovi segajo še v lanski regres

TVM delavcem poleg januarske dolguje še februarsko plačo in regres za letni dopust za leto 2009, v sredo pa so jih poslali še na prislini kolektivni dopust.

Kaj se je zgodilo s poslom, vrednim 25 milijonov evrov, ki ga je TVM lani sklenil s Savdsko Arabijo, ni znano. Nekaj pa je očitno narobe, saj proizvodnje stotih avtobusov, ki naj bi jih za Arabce izdelali v petih letih, še niso zagnali.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trlbabalan
26. 03. 2010 17.46
spet brišete RESNICO!
PrimusT
26. 03. 2010 14.41
Kakorkoli tuhtamo kriva ni "levica" (levica-kje si) ampak Janša oziroma Erjavko . Viator Vektorju so pokvarili Krpanov projekt s Patrijo, ki bo stala 130MEUR. Drugače bi lahko iz Krpanovega projekta med drugim plačevali skromne delavce tudi, če ne bi delali avtobusov. Mimogrede, dosti bolj zanimiv projekt(10x) bo TEŠ6 . (zakaj je ze letel Erjavko?) Na glavo Slovenca bo padlo 1.1 GEUR/2M=550EUR stroškov , pri tem da bo zopet kriv JJ, ker je projekt, sicer msnda za pol cene, ze začel. Naj bi se s tem menda reševalo delavstvo v Zagorju. Ampak kaj pa ostalih 100.000 nezaposlenih, pa alternativni viri pa manjši energetski bloki pa manjše plinske elektrarne itd..? Kopačka pa nič. Malo me je zaneslo.Kje pa je rešitev za delavce TVM in podobne, če ne bo denarja? Enostavno: Pavčku in podobnim pavom se zapleni morebitno nelegalno premoženje in se ga razdeli delavcem. Lep vikend zelim pa radi se mejmo in se nasmejmo.Resno mislm
dre1
26. 03. 2010 14.20
zamenjati nesposobnega direktorja
OdpiramObzorja
26. 03. 2010 12.43
se opravicujem, napaka - naj moderator izbrise oba zadnja posta :>
OdpiramObzorja
26. 03. 2010 12.42
V svetu je totalna ekspanzija, da ne bi bilo pomote. Poglejte Brasil, Qatar, Holland... V Sloveniji nas potiskajo v "KAKO" ne samo zato ker neznajo nic, ampak tisti ki ne znajo nic, hkrati ne spustijo zraven nobenega, ki bi pravilno delal. To pomeni, tisti ki ne zna nic dela bedno, ker itak ni prave konkurence, hkrati pa nihce, ki si zeli delati boljse ne more priti zraven. Fino. Oligopolna situacija v dejavnostih v Sloveniji vpliva na zmanjsanje normalne gospodarske aktivnosti oz.aktivnost samo tistih, ki so zraven in itak nic ne znajo oz.mogoce niso niti zainteresirani da bi znali, tako da ljudje odivsni od teh tudi nic ne vejo in itak da so lahko zadovoljni tudi s mininalno "mezdo". Mogoce je najbolsja moznost da VSI odidemo iz Slovenije. Pa prepustimo tistim ki delajo bedno, naj delajo se bolj bedno, in se od tam smejemo le-tem ALI končno spustimo tuj kapital v Slovenijo da "razfuka" ta sistem nepravicnosti, nekorektnosti, nemoralnosti in koncno vzame denar tem, ki ne znajo delati in naredi to bi res moralo biti v Sloveniji. Pahor = Jasna = "KAKA", kje je slovenski OBAMA?
Garfield7497
26. 03. 2010 12.41
ČE DAŠ V JAVNOST DOBIŠ VSE KAR TI PRIPADA BRAVO KAR TAKO OSTRO NAPREJ
rbd111
26. 03. 2010 11.50
CHOPIN: SE PODPIŠEM!
OdpiramObzorja
26. 03. 2010 11.21
V svetu je totalna ekspanzija, da ne bi bilo pomote. Poglejte Brasil, Qatar, Holland... V Sloveniji nas potiskajo v "KAKO" ne samo zato ker neznajo nic, ampak tisti ki ne znajo nic, hkrati ne spustijo zraven nobenega, ki bi pravilno delal. To pomeni, tisti ki ne zna nic dela bedno, ker itak ni prave konkurence, hkrati pa nihce, ki si zeli delati boljse ne more priti zraven. Fino. Oligopolna situacija v dejavnostih v Sloveniji vpliva na zmanjsanje normalne gospodarske aktivnosti oz.veca aktivnost samo tistih, ki so zraven in itak nic ne znajo oz.mogoce tudi niso niti zainteresirani, da bi znali, tako da ljudje odivsni od njih logicno ne morejo vedeti prav tako nic in itak da so lahko zadovoljni tudi s mininalno "mezdo". Mogoce je najbolsja moznost da VSI odidemo iz Slovenije. Pa prepustimo tistim ki delajo bedno, naj delajo se bolj bedno, in se od tam smejemo le-tem? ALI končno spustimo tuj kapital v Slovenijo da "razfuka" ta sistem nepravicnosti, nekorektnosti, nemoralnosti in koncno vzame denar tem, ki ne znajo delati in naredi to kar bi moralo biti v Sloveniji oz.kar si Slovenija zasluzi. Pahor = Jansa = "KAKA" in kje je slovenski OBAMA?
superjezek
26. 03. 2010 11.07
Ja človek tok časa krade koker lahko in se mu dopušča...
PRHO
26. 03. 2010 10.43
"modridirkač" jaz bom isto počakal na ta odgovor, samo bojim se da. za ponujeno ceno ne bomo nič dočakali...
deloholik
26. 03. 2010 10.36
Daleč smo prišli v tej naš državi, da je novica dneva na najbolj obiskanem portalu, Plače so izplačane....
m0dridirkac
26. 03. 2010 10.27
Vprašanje za pravnike: Zaposlen sem v podjetju, ki ne izplačuje plač. Ali sem dolžan hodit na delo? Ker za delo, ki ga opravljam, sem materialno in kazensko odgovoren. Denarja za plačo pa verjetno nikoli ne bom videl.
CHOPIN
26. 03. 2010 10.24
V krizi je cel svet - ne samo SLO - torej ne jokajmo, naredimo nekaj. Da smo lahko vsaj malo konkurenčni, je potrebno že včeraj gledati na jutri in celo na prihodnji teden. SLO je že dolgo v recesiji in kar je najhuje, vedno je slabše. Ni realnih načrtov iz krize. Kdo nadzira sploh kaj pri nas? (ne, uradno - resnično). Noben, nobenemu več ne plačuje - balkanžur. Red, disciplina, morala so tujka v SLO-slovarju. Zavedajte se, da smo strašno mali - gledamo soseda skozi črna očala sebe pa skozi roza očala. Tako se ne pride nikamor. SLO manjka resnično popolni potop, da se z tujimi moči (zahod) rešimo.
Slovenc07
26. 03. 2010 10.20
Požrešnost kapitalistov je neskončna hočjo več in več........mali človek je pa pozabljen.
santamaura
26. 03. 2010 10.14
Ta, ki zaposli in ne plača je ravno tak kriminalec kot ta, ki v trgovini vzame in ne plača. Sem spadajo pa še tisti, ki so plačani, da take lovijo - pa jih ne Pavček pa je čisti primer najbolj gnilega podjetnika: jahta, vila, hiša, avtomobili - delavci pa brez plače.
JozaFric
26. 03. 2010 10.05
Plagiatorji in sramota za slovensko gospodarstvo.
tinie100
26. 03. 2010 09.57
@čenča ti bom kar jaz odgovoril: Imamo enako situacijo, lanski regres in letošnje plače nam dolguje podjetje (lastnik in direktor v eni osebi). Živim pri starših ter varčujem za zamenjavo salonitne strehe, ki nam že pomalem zamaka. Na računu sem (hvala očetu ki me je na to naučil) imel 2k€ gtovine (zlata rezerva) in varčevanje na 5 let, ki pa sem ga sedaj po dveh letih bil prisiljen prekiniti. Od privarčevanih sredstev pa sem potrošil do sedaj 800€ za najnujnejše potrebščine. Kaj bi bilo, če bi pred 2 letoma vzel kredit na hipoteko, zamenjal streho in okna ter dal delati še fasado, ti ne rabim razlagati, ali?
larifari1
26. 03. 2010 09.55
Ne vem kje tu logika. Tako imenovana "levica" udriha po ubogemu delavcu, daljša delovno dobo, znižuje penzije, ukinja brezpalčno prehrano dijakom, ukinja subvencije za sofinanciranje 2. otroka v vrtcu, ja to je naša takoimenovana "levica", ki podpira tajkune, odvetnike, bogataše in elito. Janševa vlada je bolj poskrbela za delavca, pa tudi če je desna. Ali ne bi moglo biti ravno obratno? Kdo se skriva za levico?
xdragox
26. 03. 2010 09.47
ko poslušam tega našega medika mi gre kar na bruhanje,lani je zavozil podjetje CARRERA OPTYL v ormožu letos pa še bo TVM.in mi to plačujemo,da bi naj nas sindikat ščitil,ma kje še povozijo nas.za začetek bi se vsi ki smo člani SKEIa morali izpisat potem pa bi videli kako bi začel sindikat mislit.no sicer kaj pa mediku fali,ko se pripelje z novim citroenom picaso,ki smo mu ga plačali mi delavci.
monobloc
26. 03. 2010 09.40
Koji cavolo se bunite.Hoteli ste imet samosvojo državo.kapitalizem,demokracijo. Pravice,ki jih ni imel noben delavec na svetu,STE PRODALI ZA BORIH 1500 EVROV. Zato tiho.Saj živite v Sloveniji.in ne v Švici.