Gospodarstvo

'Bankrot SCT le še vprašanje časa'

Ljubljana, 21. 12. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko je družba SCT Obrati, hčerinska družba SCT, vložila predlog za stečajni postopek, naj bi enako storila tudi družba SCT Gem. Vložen pa je tudi predlog za stečaj SCT d.d.

Zidar naj bi želel potopiti neuspešne hčerinske družbe, izčrpati matično družbo in najverjetneje s tujim partnerjem ustanoviti podjetje s čisto bilanco.
Zidar naj bi želel potopiti neuspešne hčerinske družbe, izčrpati matično družbo in najverjetneje s tujim partnerjem ustanoviti podjetje s čisto bilanco. FOTO: POP TV

Potem ko je družba SCT Obrati, hčerinska družba SCT, na ljubljanskem okrožnem sodišču vložila predlog za stečajni postopek, naj bi enako danes storila tudi družba SCT Gem.

SCT Gem je v sistemu SCT največji poslovni vir, opravlja pa prevozne storitve in strojne storitve gradbene mehanizacije. Vložen je tudi predlog za stečaj SCT d.d.

Podjetje SCT Gem, katerega direktor je Miha Zidar in ima 400 zaposlenih, ima tudi lastne zmogljivosti za vzdrževanje strojev in vozil.

Sodišče je po poročanju Dnevnika v zadnjem času prejelo več zahtev za stečaj hčerinskih družb SCT. Te vlagajo njihova vodstva; glede na to, da so največji upniki teh družb prav podjetja iz skupine SCT d.d., pa je upravičena domneva, da gre za programirane stečaje, namenjene zniževanju števila zaposlenih in varčevanju pri izplačilu odpravnin.

Medtem pa je podjetje Instalacije Grosuplje na ljubljansko okrožno sodišče vložilo tudi zahtevo za stečaj SCT d.d. Informacijo so nam potrdili na sodišču, direktorica podjetja Irena Marta Lipar Oštir pa je za Dnevnik dejala: "Za to smo se odločili zaradi več let stare terjatve, ki jo imamo do SCT. Zgolj glavnica je vredna okrog pol milijona evrov."

Iz SCT so nam sporočili, da uradnega obvestila s strani sodišča o predlogu za stečaj niso dobili. Predlog za začetek stečajnega postopka je bil vložen le za družbo SCT Obrati, dodajajo. V družbi je zaposlenih približno 250 ljudi, plače pa bodo prejemali, tako kot so jih vedno do zdaj, zagotavljajo na SCT.

Plombe na sedem družb

Okrajno sodišče v Ljubljani je medtem pred dnevi ugodilo predlogu enega od upnikov SCT, družbi Liko Liboje, ki mu SCT dolguje dobrih 197.000 evrov s pripadajočimi obrestmi, in mu s predhodno odredbo vpisalo zastavno pravico na pomembnem delu premoženja v lasti SCT. Plombe je sodišče po pisanju Dnevnika vpisalo na deležih SCT v sedmih družbah: v SCT Naložbah, Bitumi, Kamnolomu Verd, SCT Asfaltih, Rimskih Toplicah, Begradu in Hidrotehniku.

Hkrati je sodišče tudi "zamrznilo" terjatve, ki jih ima SCT do Družbe za avtoceste v RS (Dars), in slednjemu prepovedalo njihovo plačevanje. Po podatkih časnika gre za terjatve iz devetih pogodb, ki sta jih Dars in SCT sklenila med letoma 2005 in 2010. Dars je sicer zadnji dan lanskega leta SCT-ju dolgoval skoraj 21 milijonov evrov.

"Izrazita zadolženost dolžnika in celotne skupine SCT kažeta na likvidnostne težave dolžnika, s tem pa tudi na verjetnost, da dolžnik ne bo zmožen plačevati svojih denarnih obveznosti do upnikov," je v obrazložitvi sklepa po navedbah Dnevnika zapisalo sodišče.

Pri tem se je sodišče sklicevalo tudi na sklep upravnega odbora SCT, v katerem ta priznava, da "družba posluje negativno, da ne dosega gospodarskega načrta in da je v slabi likvidnostni situaciji".

Na sodišču so tudi razkrili, da so v SCT znižali plače vsem zaposlenim, razen tistim, ki sodelujejo pri pripravi in izvedbi sanacije. To po odločitvi sodišča kaže na selektivno obravnavanje delavcev in s tem tudi na možnost selektivnega obravnavanja upnikov.

SCT na poti proti propadu

Abanka je zaradi neporavnanih obveznosti za nekaj časa blokirala transakcijski račun SCT d.d.

Danes se bo s predstavniki sindikata in upniki podjetja sestal sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac. Kot je pojasnil, je od treh velikih gradbincev v državi Vegrad že potonil, SCT je na poti, Primorje pa za zdaj uspeva.

Medtem ko dolg SCT Obrati znaša 13 milijonov evrov, od tega je skoraj polovica neporavnanih terjatev, je dolg matične družbe SCT višji od 200 milijonov evrov.

Kljub velikim težavam pri plačevanju dobaviteljev in podizvajalcev pa se v SCT očitno najde tudi denar za kreditiranje njegovih menedžerjev. Podjetju SCT Investicije, ki je v posredni večinski lasti Ivana Zidarja, je namreč pred dnevi podjetje SCT Naložbe, ki je v lasti SCT, odobrilo milijon evrov posojila, še piše Dnevnik.

Zidar s tujim partnerjem v novo podjetje?

Končna usoda SCT sicer še ni znana, v javnosti pa krožijo informacije, da naj bi vodstvo SCT z Ivanom Zidarjem na čelu želelo potopiti neuspešne hčerinske družbe, izčrpati matično družbo in najverjetneje s tujim partnerjem ustanoviti podjetje s čisto bilanco.

Po pisanju današnjega Dela je SCT po neuradnih informacijah čedalje bližje prisilni poravnavi, ki jo pripravlja vodstvo družbe. Po nepreverjenih informacijah vodstvo delavcem ne bo podaljšalo pogodb o zaposlitvi za določen čas, kar po pisanju časnika pomeni, da bo brez dela ostalo približno 1000 zaposlenih, kar je približno polovica vseh.

Gradbeni sektor se sooča z nelikvidnostjo. Ko gre v stečaj eden, za seboj potegne še kopico izvajalcev, ki so med seboj prepleteni. "Domine so se začele rušiti," je še poudaril Komac.

"Bankrot vprašanje časa"

Jože Damijan
Jože Damijan FOTO: POP TV

Kot pravi ekonomist Jože P. Damijan, je bankrot SCT le še vprašanje časa. Iz težav, v katere je zašel, se po njegovih besedah ne more rešiti, ne glede na to, koliko hčerinskih podjetij bo spravil v stečaj. Prisilna poravnava pri tolikšni izpostavljenosti obveznostim do bank in dobaviteljev pa ne more biti uspešna, ocenjuje Damijan.

Kot je še pojasnil Damijan z ljubljanske ekonomske fakultete, so težave SCT bolj kot s krizo, ki je prizadela vsa gradbena podjetja, povezane z managerskim lastninjenjem podjetja. Z managerskim odkupom prek bančnih kreditov je prišlo do popolnega izčrpavanja denarnega toka krovnega podjetja in njegovih hčerinskih družb. SCT je zaradi tega še v težjem položaju, pravi Damijan, kot je bila situacija, v katero je zašel propadli Vegrad, ki ga niso pestile te dodatne finančne težave zaradi managerskega odkupa.

Po Damijanovih besedah je sicer propad SCT le logična posledica poka gradbenega in nepremičninskega balona, ki se je pri nas napihnil med letoma 2004 in 2008. S tem bo, kot pojasnjuje, prišlo do normalizacije gospodarske strukture in gradbena panoga se bo vrnila nazaj na delež v bruto domačem proizvodu, kot ga je imela pred letom 2005.

"Gre za neke vrste samoočiščevalno akcijo v tržnem gospodarstvu, ki vsaj enkrat na desetletje počisti z neracionalnostmi, ki so se zgodile v tržni strukturi. Ti šoki so kruti, vendar nujni za vsako gospodarstvo," je še poudaril Damijan.

"Neizogibno"

Rasto Ovin z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete pa je težave SCT pripisal posledicam odločitve, da bomo v Sloveniji s svojimi zmogljivostmi in z uvoženo delovno silo brez pritiska tuje konkurence in iz predvsem lastnih sredstev zgradili avtocestni križ. "Sedanje težave SCT so del računa za odpor do tujega kapitala in konkurence," je dejal Ovin, ki meni, da SCT v sedanjih izmerah ter strukturi stroškov in denarnih tokov ni mogoče pomagati brez velikih stroškov za državo.

Bankrot SCT bo v stečaj potegnil tudi številna manjša in srednja podjetja, ki so bila njegovi podizvajalci, saj bodo lahko le v minimalni meri poplačana iz stečajne mase SCT. "Propad SCT pomeni udarec le za njegove zaposlene, medtem ko za gradbeno industrijo to pomeni manj dramatičen šok, saj bodo mehanizacijo in ključni strokovni kader SCT prevzela ostala ali nova gradbena podjetja," je pojasnil Damijan.

Ovin v nasprotju z Damijanom, ki ocenjuje, da je propad SCT neizogiben, upa, da bo propada tega gradbenega podjetja ne bo prišlo. "Upam, da bo znalo in zmoglo vodstvo družbo dovolj finančno in poslovno očistiti, da bo sposobna v prihodnje biti pomemben igralec v slovenskem gradbeništvu," je dejal Ovin.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
23. 12. 2010 11.15
Zidarju se majejo tla pod nogami. Najbolje je da čim hitreje proda SCT Rusom in kidne v ekzotične države, da ga naše sodstvo ne bo dobilo. Tudi če mu zaplenijo njegovo hišo, kaj je to proti 1 milijardi €, ki jih je ukradel davkoplačevalcem. Zanima me, kdo so še njegovi fotri?
eutom
22. 12. 2010 19.12
Seveda gradbeništvo prinaša velik BDP in vse bi bilo o.k., če nebi toliko kradli. Ceste in drugi objekti bi bili bistveno kvalitetnejši in cenejši če se nebi zraven gradile zasebne vile.
Adolph
22. 12. 2010 16.15
Vecina Vas je slabo informirana, SCT ni bil nokoli velikan, nego snezna kugla . . . . Ali pa balon z vrocim zrakom . . .. .. .
Marija Demec
22. 12. 2010 15.37
izjava g. Zidarja...delam v dobro naroda.... -narod zahteva sodbo v imenu ljudstva.....schnell
SpinelMus
22. 12. 2010 15.14
Pred nekaj leti sem se pogovarjal z nekom iz Črne Gore. Sprva sem ga imel za neumnega ko sva se pogovarjala o SCT-ju. Ampak ko je izrekel naslednje besede sem spremenil svoje mnenje o njem: "Ja ne vjerujem u boga. Ali znam ima nekoga gore, da sve to ovo reguliše."
SpinelMus
22. 12. 2010 15.04
Pa sej to je blo za pričakovat.. Ko se je začela gradit dolenjka (spodnji konec) so imeli mogoče 20 starih kamionov vsega skup. Zakaj hudiča je mogla ta številka narasti do nevem kje? Namesto da bi vsi živeli lepo, (od SCTja, drugih podobnih firm in kooperantov) se pač mora najti izjema ki vse pokrade. Rezultat so pa stotine zaposlenih?????
alanford457
22. 12. 2010 14.44
,Prognoza abstrahije slovenskega gospodarstva je logična -predraga država --- preveč teoretikov ,sodnikov, zdravnikov ,šolnikov,politikov,študentov,vojakov itd..Edina rešitev je le v prekvalifikaciji le teh v zidarje tesarje podjetnike,izdelovalce produktov za trg itd.Če tega katirikola vlada ne bo naredila nas čaka pogreb.PA lahko damjan filozofira ali teorizira kolikor hoče
vetrolov
22. 12. 2010 14.06
tako med brati na kolena je indirektno spravil nekaj dest tisoč ljudi ! pahur pa mu sigurno še vedno brezmejno zaupa !
vetrolov
22. 12. 2010 14.04
EVO ZALAR ! PRAVNA DRŽAVA ZA VSE ENAKO ? DOKAŽI ŽE ENKRAT ! PA DA GA KONČNO TV KAMERE POSNAMEJO ONKRAJ REŠETK NA DOBU ! TUDI DUHOVNIKOVO, KI SE TAKO RADA NASMEJANA SONČI V OBJEKTIVE KAMER NAJ VZAME S SEBOJ !
korintos1
22. 12. 2010 14.03
Podizvajalci so pa tudi posebni. Delaš celo leto, plača pa ti nihče. Po mesecu prekini, ker boš imel manjšo izgubo. Zato so pa sodišča. Podizvajalci pa tudi niso svojih delavcev plačevali. Za to so sodišča. In tako se je ta klopčič desetletja zavozlaval, sedaj bo ga pa težko odvezati.
korintos1
22. 12. 2010 14.00
Pa je SCT privatna firma, ali državna?
kratko in jasno
22. 12. 2010 13.53
olaff22.12.2010, 10:476 Podizvajalci pa kr nič plačano. HALO KAJ JE Z VAMI. Vse kar je zmontirano dol odmontirat takoj TO SE NE SME, ZAKONSKO JE TO OPREDELJENO KOT KAZNIVO DEJANJE .... IN POTEM ZRAVEN NEPLAČANEGA DELA IMAŠ ŠE KAZENSKO OVADBO ... TO JE SLOVENIJA ....
kratko in jasno
22. 12. 2010 13.52
hansola22.12.2010, 12:520 Pomoje se zelo dobro razumeta z Jankovičem... PA KAKO ZELO DOBRO .....!!!!
erikon
22. 12. 2010 13.50
Slovenija je Švica za tajkune in lopove...
erikon
22. 12. 2010 13.49
Zdaj naj vsi državljani Slovenije vidijo kaj smo dobili z osamosvojitvijo 1991..namesto obljubljene druge Švice ter Indijekoromandije dežele meda in mleka smo dobili državo joka in bede. Švica je samo za par posameznikov...Bavčar,Zidar,Tovšak,Janša,Peterle,K... glavnih akterjev asamosvojitve
mark54
22. 12. 2010 13.19
hansola22.12.2010, 12:520 Pomoje se zelo dobro razumeta z Jankovičem... Nekateri pač ne morejo iz svoje kože. Zakaj hansola ni napisal da se razume z Rodetom , pa z vsemi cerkvenimi gospodi ? pa da se je razumel s popitom ? itd ! glij jankoviča si najdo ki se je verjetno še najmajn omastil pri zidarju ( ali obratno ) !!!
mark54
22. 12. 2010 13.15
Naj mi g. Damjan pove krajšo besedo za termin " izčrpavanje podjetja " . Po moje je to KRAJA. in to ve cela policija in tožilstvo. ZAKAJ niso že zdavnaj v teh podjetjih ( olastninjenih ) KRIMINALISTI in DAVČNE INŠPEKCIJE !!! Zidar in ostali ( seveda tudi hildica ) pa bi že zdavnaj morali biti za zapahi. Zakaj policaji pridejo če vkradeš čokolado v trgovini ? Zakaj pa jih ni tukaj ko se kradejo miljoni ? Naj mi to negdo razloži ?
hansola
22. 12. 2010 12.52
Pomoje se zelo dobro razumeta z Jankovičem...
Nauders
22. 12. 2010 12.01
BREZ TAJKUNOV V SLO NE BI BILO KRIZE
later
22. 12. 2010 11.44
Šolski primer kako PADE pravna država. To se lahko zgodi samo v banana državi!